Mii de români s-au adunat duminică în București și orașele din întreaga țară pentru a protesta împotriva planurilor guvernului de a dezincrimina unele infracțiuni și de a grația pe unii deținuți prin ordonanțe de urgență, despre care criticii afirmă că amenință să submineze lupta împotriva corupției la nivel înalt, notează Reuters.
Noul cabinet al prim-ministrului Sorin Grindeanu a prezentat săptămâna trecută proiectele de ordonanțe care au fost criticate de către președinte, procurorul general, procurorul-șef anticorupție, continuă agenția de presă Reuters. Cu toții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiecte, precum și la lipsa de transparență și la intenția de a legifera prin ordonanțe de urgență, în loc de a trece proiectele prin Parlament, unde dispune de o majoritate puternică, subliniază sursa menționată.
Sub titlul „Românii protestează împotriva planului de eliberare a deținuților”, BBC News scrie despre protestele de la București. „Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei românești București și în alte orașe, în semn de protest față de planurile guvernului de a elibera în jur de 3.000 de deținuți. În București, unii protestatari au trecut de cordoanele de poliție și s-au îndreptat spre clădirile guvernamentale. Premierul Sorin Grindeanu spune că măsura va reduce suprapopularea în închisori. Criticii săi spun că încearcă să elibereze aliați condamnați pentru corupție”, subliniază BBC News. Televiziunea britanică mai adaugă că preşedintele Klaus Iohannis s-a alăturat protestatarilor, spunând că aceştia sunt indignaţi pe bună dreptate.
Associated Press scrie că în București, protestarii au scandat: „Vrem democrație, hoții, în pușcărie". Ei l-au aclamat pe președintele Klaus Iohannis atunci când acesta și-a făcut apariția la protest. AP a vorbit cu câțiva protestatari și a observat că unii își purtau copiii pe umeri sau în brațe. Donald Simionoiu, art director, a spus că el crede că proiectul ascunde alte lucruri, cum ar fi faptul că de prevederile favorabile ar beneficia oameni ca Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, care are o sentință de doi ani de închisoare cu suspendare, sau Dan Voiculescu, condamnat la zece ani închisoare, pentru spălare de bani. Articolul Associated Press a fost preluat de The Guardian, The New York Times, The Washington Post.
Și portalul de știri Politico scrie că cei puțin 20.000 de persoane au mărșăluit duminică seară prin București și în alte orașe din România împotriva intenției Guvernului de a grația pe unii infractori. Coaliția aflată la guvernare declară că măsura este menită să rezolve suprapopularea închisorilor, subliniază sursa citată, adăugând însă că partidele de opoziție o critică pentru că o consideră o modalitate de a permite politicienilor corupți care au fost deja condamnați să rămână nepedepsiți. Liderul PSD, Liviu Dragnea, care a primit o pedeapsă cu închisoare doi ani cu suspendare pentru încercările sale de a frauda un referendum în 2012, este văzut ca fiind unul dintre potențialii beneficiari, mai subliniază portalul de știri.
Aceeași sursă menționează că liderul PSD a scris pe Facebook, la întoarcerea de la învestirea președintelui SUA Donald Trump, că prezența șefului statului la un protest anti-guvern este începutul unei lovituri de stat. „El a spus că susţine acţiunile anticorupţie care sunt împotriva «corupţiei reale», fără să explice ce este aceasta”, notează Politico.
Despre miile de oameni care au mărșăluit duminică prin București și prin alte orașe a vorbit și euronews, care a prezentat imagini de la protestele din Capitală și a subliniat că guvernul prim-ministrului Sorin Grindeanu intenționează să se folosească de abilitatea de a da ordonanțe de urgență pentru a elibera din închisori pe unii deținuți, în loc să aducă proiectele în Parlament.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.