Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Preşedintele Iohannis a lansat proiectul „România educată”. Mihai Șora, Oana Pellea și Andreea Răducan militează pentru o educație de calitate în clipul de promovare a inițiativei. VIDEO

Romania educata

Președintele Klaus Iohannis a lansat în dezbatere publică rezultatele proiectului „România educată”, al cărui scop este, potrivit șefului statului, redefinirea sistemului de educație românesc în conformitate cu cerințele secolului 21.

„Cum îi pregătim pe dascăli? Ce aşteptări avem de la absolvenţii acestor şcoli? Ne trebuie şi universităţi? Sigur că da! Ce abilităţi trebuie să aibă un tânăr student la absolvire? Ne interesează şansa tânărului de a găsit un loc de muncă în domeniul pentru care s-a pregătit? Cum evaluăm performanţa unei şcoli? Dar a unei universităţi? Dar performanţa întregului sistem? Ne interesează numărul de absolvenţi sau calitatea educaţiei primite? Sau dacă este în corelare cu piaţa muncii? Iată că întrebări avem multe şi, cu cât mergem mai mult în profunzime, răspunsurile nu mai sunt atât de simple. La toate aceste întrebări, şi multe altele, vrea să răspundă proiectul «România Educată»”, a declarat preşedintele Iohannis, potrivit News.ro.

Acesta a atrasatenția asupra procentului mare de analfabeți funcțional pe care îi produce sistemul românesc de învățământ. „Avem, de exemplu, rezultate foarte bune la olimpiade, olimpiade internaţionale. Ne mândrim cu aceşti copii. Este foarte bine. Deci, avem elite. Dar avem la capătul celălalt - 40% din absolvenţii ciclului gimnazial sunt ceea ce se numeşte analfabeţi funcţional. Dacă le dai un text, ei îl citesc şi nu înţeleg nimic sau aproape nimic. Problemă mare, şi s-a propagat. Unul din cinci elevi, unul din cinci elevi părăseşte prea devreme şcoala obligatoriu. Deci, daţi-vă seama, 20% dintre copiii României pleacă înainte să termine şcoala. Unde pleacă? Nu prea ştim. Sunt copii cărora le fură cineva şansa de viitor. Sunt copii, majoritatea, care se pierd undeva. Foarte puţini pot fi recuperaţi. Deci, avem rezultate, ca să zicem aşa, amestecate. Nu e bine. Dacă vrem, însă, să construim un sistem foarte solid, trebuie să ne punem întrebarea ce fel de pregătire vrem să dăm tinerelor generaţii. Pentru ce anume să-i pregătim? Pentru viaţă, da. Pentru o carieră, da. Pentru o meserie, sigur că da. Dar ce meserie? Pentru meseriile secolului XX este un pic greşit. Noi trebuie să îi pregătim pentru meseriile secolului XXI, evident. Dar care sunt acestea?”, a mai spus şeful statului.

Foarte multe dintre meseriile pe care le voor avea copiii de astăzi nu s-au inventat încă. „Trebuie să avem grijă să pregătim generaţiile de tineri pentru ce va fi în viitor, nu pentru cum a fost când am fost noi elevi, sau studenţi, sau miniştri. Trebuie să avem mare grijă pentru ce îi pregătim. Răspunsul generic este uşor de dat – pentru viitorul României. Dar, mai departe este nevoie de analize, de studii aprofundate, de foarte multă grijă cum concepem acest sistem pentru viitor”, a declarat Iohannis.

Odată cu proiectul „România educată”, Administrația Prezidențială a lansat un clip video în care Mihai Șora, Oana Pellea, Andreea Răducan și un băiețel pe nume Toma vorbesc despre importanța educației de calitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cam așa ar trebui să arate ”revoluția” în educația timpurie a sistemului de educație centrat pe interesul copilului:
  Până la 7 ani copilul trebuie să fie cu preponderență în sânul familiei.
  Statul trebuie să aloce resurse financiare în bugetul educației pentru ca până la vârsta de 3 ani copilul să fie în permanență supravegheat de către mamă ( pentru acest lucru mama va primi indemnizație pentru creșterea copilului în cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie iar dacă mama a fost angajată poate primi în plus o indemnizație de la angajator a cărei valoare se deduce din impozitul pe venit, perioada respectivă fiind luată în calcul la vechime pentru pensionare ).
  De la 3 ani la 7 ani copilul merge la creșă/grădiniță iar părinții beneficiază de program redus la 4 ore pe zi lucrătoare și sunt obligați să petreacă 4 ore zilnic cu copilul în cadrul programului special copil-părinte/i al creșei/grădiniței ( diferența aferentă celor 4 ore va fi asigurată de la bugetul de stat alocat educației ). Acolo unde nu este posibil ca un copil să meargă la creșă/grădiniță cele 4 ore se desfășoară la locuința părinților pe baza unui program livrat de cea mai apropiată unitate școlară de profil și trimestrial se va asigura verificarea progresului.
  Așa vom avea copii sănătoși fizic și psihic apți să înfrunte următoare etapă de educație.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   I-auzi! Adica statul sa impuna cate ore trebuie sa petreaca parintii cu copiii? Si pardon de ce sa se bage statul in felul asta peste viata de familie?
   • Like 0
 • Victor66 check icon
  Johannisme.
  • Like 0
 • OK, suna frumos, dar ceva concret?
  • Like 0
 • Educatie este o mare problema in Romania, la fel si lipsa de realism prezidential. Romania lucrului bine facut.
  • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Victor66 check icon
   Asa e, educatie chiar este o mare problema.
   • Like 0
 • Mami mami am primit o jucarie. Cum o chiama ? Educatia.....
  • Like 0
 • Andreas Andreas check icon
  Ce glumă proastă. Românii nu învață nici în zi de azi circuitul banilor europeni și cum se împart banii la nivel de stat. Facultățile din România sunt praf, nivelul educației la fel. Mulți români cred că soarele se învârte în jurul pământului.

  Reamintesc ca în România, Stephen Hawking nu poate fi admis nici măcar la creșă. În psihologie e definită o disfuncție dobîndită care e mai gravă decît analfabetismul funcțional: prostia funcțională. Oameni inteligenți și normali la minte, odată ajunși într-o formă organizatorică disfuncțională devin ei înșiși proști.
  -----------------------------------------------------------------------------
  Examinarea medicală la angajarea în muncă.
  În conformitate cu prevederile art. 27, alin. (1) din Codul Muncii republicat, “O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauza este apt pentru prestarea acelei munci.”
  • Like 0
  • @ Andreas
   Victor66 check icon
   Si nu e normal asa? Nu angajezi un dactilograf ciung.
   • Like 0
  • @ Victor66
   Andreas Andreas check icon
   Nu mi se pare normal. De ce nu ai angaja o persoana cu dizabilitati?
   • Like 0
  • @ Andreas
   Victor66 check icon
   N-am zis sa nu angajam persoane cu dizabilitati. Am zis ca nu angajam o persoana a carei dizabilitate o impiedica sa efectueze munca respectiva intr-un mod eficient.
   • Like 0
  • @ Victor66
   Andreas Andreas check icon
   Esti de acord ca Codul Muncii e interpretabil, si ca in Romania persoanele cu dizabilitati sunt discriminate si nu sunt luate in considerare la angajare, chiar daca au o dizabilitate ce nu ii impiedica sa faca o anumita munca?

   Mai esti de acord ca e o mizerie felul prin care Romania trateaza persoanele cu dizabilitati? La fel e si felul prin care se construiesc cladirile sau toaletele publice (vandute primariilor la suprapret), care nu sunt pregatite pentru persoanele cu dizabilitati.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult