Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Președintele Joe Biden a aprobat trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România

Trupe americane

Foto: Profimedia

Vin americanii.

Președintele Joe Biden a aprobat oficial, miercuri, trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România. Desfășurările sunt o dovadă de susținere față de aliații NATO, care se simt amenințați de mișcările militare ale Rusiei în apropierea Ucrainei, susțin oficialii americani.

Astfel, vor fi trimiși aproximativ 2.000 de militari americani în Polonia și alte câteva mii în țările din sud-estul NATO, inclusiv România. În țara noastră ar urma să fie desfășurați circa 1.100 de soldați americani de la Baza militară americană de la Ramstein, din Germania. Ei fac parte din batalionul de infanterie „Stryker”.

De altfel, Joe Biden a anunțat pe 29 ianuarie că va trimite un număr de militari americani în Europa de Est „în curând”, ca urmare a situației tot mai tensionate din Ucraina. Liderul de la Casa albă a exclus însă posibilitatea desfășurării de trupe în Ucraina, care nu face parte din Alianța Nord-Atlantică.

Pe scurt, SUA au plasat 8.500 de trupe în alertă ridicată pentru desfășurarea în Europa. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a transmis recent că trupele vor fi disponibile în funcție de felul în care evoluează situația.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu vor razboi , nuuu . Ce??? Alea enspe mii de miliarde de dolari bagate in armata? Eeee nu , sunt pentru aparare. Nu se pot ocupa de China , pana nu pune Rusia cu botul pe labe. Ca de fapt China ii miza , nu o Rusie expirata. Dar si ursul ramolit (Rusia), intr-un eventual conflict SUA-China , ar putea face ravagii in cotetul de gaini care ii EU in momentul actual. A doua armata ca putere in Europa , dupa Rusia, ii Turcia , care si ea nu ii statornica , jucand la mai multe capete( din cauza asta se si incearca inlaturarea lui Erdogan). Franta , Germania , Italia sunt doar niste gaini fara pene. Ce mai asteapta astia ca Rusia sa faca o actiune in Ucraina.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult