Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului și Parlamentului să schimbe urgent legislația pentru a simplifica sistemul de vot

Foto: Presidency.ro

Pentru ca problemele la vot înregistrate pe 26 mai să nu se mai repete, președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să elaboreze un proiect de lege de simplificare a sistemului de vot, pe care Parlamentul să îl adopte până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

„Dreptul de vot, garantat de Constituție, e fundamental. A fost câștigat prin multe sacrificii și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca să fie exercitat”, a argumentat șeful statului.

„Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezindeţiale din toamna acestui an. Solicit totodată partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie astfel încât situaţiile de la scurtinul din mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoare sesiuni parlamentare", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a trimis atât Guvernului, cât și parlamentului scrisori prin care cere debirocratizarea procesului de vot în secțiile din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor, modificarea legislației pentru procedurile de închidere a secțiilor, mărirea numărului de secții în străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României, extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri.

Iohannis, 19 iunie
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Mi se pare un gest care tine de imagine. De ce nu vine seful statului cu un proiect concret, care sa fie discutat/completat in parlament. Sau de ce nu cere acest lucru PNL-ului, partid parlamentar, cu cea mai buna echipa conform spuselor sale !!!! PNL este partid parlamentar si are drept de initiativa legislativa. De fapt, cred ca lui i-ar conveni repetarea situatiei din 2014 pentru un alt curent emotional de moment favorabil lui !
  • Like 0
 • Fix amu aproape de alegerile prezidentiale a devenit important, mi-e un pic sila de domnu' presedinte care este de fatada doar, se pare, multe vorbe fara prea multe fapte. Ce-i drept, presedintia nu prea are putere in statul Romanesc, dar si sa-ti racesti gura doar pentru campanie electorala sa dai bine la ochiu' votantului este gretos... cel putin pentru mine.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Faptul că o instituţie semnalează ceva unei alte instituţii nu încalcă separaţia puterilor în stat. Preşedintele este expresia noastră, vocea noastră, iar vocea noastră a fost clară la referendum.
  • Like 0
 • Un exemplu de instaurare a dictaturii prezidențiale pas cu pas: lansăm un referendum cu întrebări cu răspuns implicit, îl câștigăm cum e de așteptat la pas și pe baza lui călcăm în picioare separația puterilor în stat ( cer parlamentului să ..., cer guvernului să ..., solicit instituțiilor statului să ..., somez partidele politice să ... ).
  În ceea ce privește votul din diaspora luați exemplul de la Grecia, Israel, Irlanda, Malta, Turcia, Armenia, Albania sau Cipru, care au recunoscut imposibilitatea asigurării decente a votului în afara țării și au stabilit ca alegerile să se desfășoare numai pe teritoriul țării.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   dan check icon
   Lasa bai antena 3 ca ai creierul praf.
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu nu văd aici vreo dictatură. Văd doar exercitarea prerogativelor prezidențiale. Exemplele sunt într-adevăr din cale-afară de "bune": Turcia și Albania sunt țări foarte corupte pe care într-adevăr, votul diasporei i-ar pune în dificultate. Și totuși, la prezidențiale (în Turcia) și nu numai, nu au votat și ai lor diasporeni?
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Filbert check icon
   Securistul tot securist, imediat cu dezinformarea...https://www.dw.com/en/half-of-turks-in-germany-voted-in-2018-election/a-44306175
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Haida de,ai nimerit-o ca nuca in perete eufemistic vorbind. Asta pentru oamenii de buna credinta.
   • Like 0
  • @ dan
   Ionel check icon
   Un om informat se uita la toate posturile. Chestia asta cu antena3 este de pe vremea lui base. Vad ca i-ai urmat sfatul. Parca suntem pe vremea lui ceasca cand nu era bine sa asculti Europa Libera ! Eu ma uit la toate, Antena3, Realitaea, TVR1, DIGI24,B1TV si aleg functie de tema sau interlocutori
   • Like 0
 • Dorin check icon
  PSD ul nu are nici un interes să modifice ceva . Știu că dacă va lăsa Diaspora să voteze va dispărea ca partid. Iar menținerea Urecheatului Ceaușist la externe îi convine de minune.
  • Like 1
  • @ Dorin
   Ionel check icon
   Eu asi propune sa votam 2 presedinti, unul pentru diaspora si unul pentru amaratii/lumea a treia din tara !!! Ce parere aveti ?
   • Like 0
 • dan check icon
  As fi foarte fericit sa reuseasca toate aceste modificari dar cu actuala majoritate si Melescanu la externe nu va avea sanse.
  Tare imi e ca face doar joc de imagine si nimic mai mult.
  • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult