Foto: Presidency.ro
Pentru ca problemele la vot înregistrate pe 26 mai să nu se mai repete, președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să elaboreze un proiect de lege de simplificare a sistemului de vot, pe care Parlamentul să îl adopte până la finalul actualei sesiuni parlamentare.
„Dreptul de vot, garantat de Constituție, e fundamental. A fost câștigat prin multe sacrificii și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca să fie exercitat”, a argumentat șeful statului.
„Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezindeţiale din toamna acestui an. Solicit totodată partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie astfel încât situaţiile de la scurtinul din mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoare sesiuni parlamentare", a afirmat Iohannis.
Șeful statului a trimis atât Guvernului, cât și parlamentului scrisori prin care cere debirocratizarea procesului de vot în secțiile din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor, modificarea legislației pentru procedurile de închidere a secțiilor, mărirea numărului de secții în străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României, extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În ceea ce privește votul din diaspora luați exemplul de la Grecia, Israel, Irlanda, Malta, Turcia, Armenia, Albania sau Cipru, care au recunoscut imposibilitatea asigurării decente a votului în afara țării și au stabilit ca alegerile să se desfășoare numai pe teritoriul țării.
Tare imi e ca face doar joc de imagine si nimic mai mult.