Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului și Parlamentului să schimbe urgent legislația pentru a simplifica sistemul de vot

Foto: Presidency.ro

Pentru ca problemele la vot înregistrate pe 26 mai să nu se mai repete, președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să elaboreze un proiect de lege de simplificare a sistemului de vot, pe care Parlamentul să îl adopte până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

„Dreptul de vot, garantat de Constituție, e fundamental. A fost câștigat prin multe sacrificii și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca să fie exercitat”, a argumentat șeful statului.

„Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezindeţiale din toamna acestui an. Solicit totodată partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie astfel încât situaţiile de la scurtinul din mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoare sesiuni parlamentare", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a trimis atât Guvernului, cât și parlamentului scrisori prin care cere debirocratizarea procesului de vot în secțiile din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor, modificarea legislației pentru procedurile de închidere a secțiilor, mărirea numărului de secții în străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României, extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri.

Iohannis, 19 iunie
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Mi se pare un gest care tine de imagine. De ce nu vine seful statului cu un proiect concret, care sa fie discutat/completat in parlament. Sau de ce nu cere acest lucru PNL-ului, partid parlamentar, cu cea mai buna echipa conform spuselor sale !!!! PNL este partid parlamentar si are drept de initiativa legislativa. De fapt, cred ca lui i-ar conveni repetarea situatiei din 2014 pentru un alt curent emotional de moment favorabil lui !
  • Like 0
 • Fix amu aproape de alegerile prezidentiale a devenit important, mi-e un pic sila de domnu' presedinte care este de fatada doar, se pare, multe vorbe fara prea multe fapte. Ce-i drept, presedintia nu prea are putere in statul Romanesc, dar si sa-ti racesti gura doar pentru campanie electorala sa dai bine la ochiu' votantului este gretos... cel putin pentru mine.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Faptul că o instituţie semnalează ceva unei alte instituţii nu încalcă separaţia puterilor în stat. Preşedintele este expresia noastră, vocea noastră, iar vocea noastră a fost clară la referendum.
  • Like 0
 • Un exemplu de instaurare a dictaturii prezidențiale pas cu pas: lansăm un referendum cu întrebări cu răspuns implicit, îl câștigăm cum e de așteptat la pas și pe baza lui călcăm în picioare separația puterilor în stat ( cer parlamentului să ..., cer guvernului să ..., solicit instituțiilor statului să ..., somez partidele politice să ... ).
  În ceea ce privește votul din diaspora luați exemplul de la Grecia, Israel, Irlanda, Malta, Turcia, Armenia, Albania sau Cipru, care au recunoscut imposibilitatea asigurării decente a votului în afara țării și au stabilit ca alegerile să se desfășoare numai pe teritoriul țării.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   dan check icon
   Lasa bai antena 3 ca ai creierul praf.
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu nu văd aici vreo dictatură. Văd doar exercitarea prerogativelor prezidențiale. Exemplele sunt într-adevăr din cale-afară de "bune": Turcia și Albania sunt țări foarte corupte pe care într-adevăr, votul diasporei i-ar pune în dificultate. Și totuși, la prezidențiale (în Turcia) și nu numai, nu au votat și ai lor diasporeni?
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Filbert check icon
   Securistul tot securist, imediat cu dezinformarea...https://www.dw.com/en/half-of-turks-in-germany-voted-in-2018-election/a-44306175
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Haida de,ai nimerit-o ca nuca in perete eufemistic vorbind. Asta pentru oamenii de buna credinta.
   • Like 0
  • @ dan
   Ionel check icon
   Un om informat se uita la toate posturile. Chestia asta cu antena3 este de pe vremea lui base. Vad ca i-ai urmat sfatul. Parca suntem pe vremea lui ceasca cand nu era bine sa asculti Europa Libera ! Eu ma uit la toate, Antena3, Realitaea, TVR1, DIGI24,B1TV si aleg functie de tema sau interlocutori
   • Like 0
 • Dorin check icon
  PSD ul nu are nici un interes să modifice ceva . Știu că dacă va lăsa Diaspora să voteze va dispărea ca partid. Iar menținerea Urecheatului Ceaușist la externe îi convine de minune.
  • Like 1
  • @ Dorin
   Ionel check icon
   Eu asi propune sa votam 2 presedinti, unul pentru diaspora si unul pentru amaratii/lumea a treia din tara !!! Ce parere aveti ?
   • Like 0
 • dan check icon
  As fi foarte fericit sa reuseasca toate aceste modificari dar cu actuala majoritate si Melescanu la externe nu va avea sanse.
  Tare imi e ca face doar joc de imagine si nimic mai mult.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult