Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Prima fabrică Tesla din Europa, inaugurată în Germania. Modelul Y Performance costă 63.990 de euro și are o autonomie de 514 km

Elon Musk - Olaf Schulz

CEO-ul Tesla, Elon Musk, stă lângă cancelarul german Olaf Scholz în timpul deschiderii oficiale a noii fabrici de producție de mașini electrice Tesla, pe 22 martie 2022, Grunheide, Germania. Noua fabrică, numită oficial Gigafactory Berlin-Brandenburg, produce modelul Y, precum și baterii de mașini electrice. Foto: Christian Marquardt - Pool/Getty Images

„Mulțumesc, Germania!” a scris marți pe Twitter miliardarul Elon Musk, CEO-ul companiei Tesla, după inaugurarea oficială în Grünheide, la 30 de kilometri de Berlin, a primei fabrici Tesla din Europa, o investiție de 5 miliarde de euro. Este cea mai mare investiție într-o fabrică de mașini germană din istoria recentă, notează Euronews.

Tesla a livrat marți clienților primele 30 de mașini Model Y produse la uzina sa din Germania, care devine primul său hub european de producție.

Clienții aleși au primit configurația Model Y Performance, un vehicul care costă 63.990 de euro, cu o autonomie de 514 km, potrivit oficialilor Tesla, adăugând că noi comenzi ar putea fi livrate din aprilie.

La evenimentul de marți a participat și cancelarul german Olaf Scholz.

Peste 3.000 dintre cei 12.000 de muncitori care vor lucra la Gigafactory Berlin-Brandenburg au fost deja angajați, a anunțat Tesla.

Foto Getty Images

La capacitate maximă, fabrica va produce 500.000 de mașini anual, mai mult decât cele 450.000 de vehicule electrice pe care rivalul german Volkswagen le-a vândut la nivel global în 2021.

Fabrica include şi o fabrică de baterii capabilă să genereze mai mult de 50 de gigawaţi oră (GWh) pe an, depăşind concurenţii europeni.

Volkswagen deține în prezent o cotă de 25% din piața europeană a vehiculelor electrice, față de 13%, cât are Tesla. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felitari celor de la Tesla dar afirmatia ca " Fabrica include şi o fabrică de baterii capabilă să genereze mai mult de 50 de gigawaţi oră (GWh) pe an" este total deplasata.
    Mai exact, fabrica aia nu genereaza energie ci o capacitate de stocare! Nu de alta, dar sunt persoane care nu stiu sa face diferenta intre productia/transportul/stocare/consumul energiei!
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon