Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Prima fabrică Tesla din Europa, inaugurată în Germania. Modelul Y Performance costă 63.990 de euro și are o autonomie de 514 km

Elon Musk - Olaf Schulz

CEO-ul Tesla, Elon Musk, stă lângă cancelarul german Olaf Scholz în timpul deschiderii oficiale a noii fabrici de producție de mașini electrice Tesla, pe 22 martie 2022, Grunheide, Germania. Noua fabrică, numită oficial Gigafactory Berlin-Brandenburg, produce modelul Y, precum și baterii de mașini electrice. Foto: Christian Marquardt - Pool/Getty Images

„Mulțumesc, Germania!” a scris marți pe Twitter miliardarul Elon Musk, CEO-ul companiei Tesla, după inaugurarea oficială în Grünheide, la 30 de kilometri de Berlin, a primei fabrici Tesla din Europa, o investiție de 5 miliarde de euro. Este cea mai mare investiție într-o fabrică de mașini germană din istoria recentă, notează Euronews.

Tesla a livrat marți clienților primele 30 de mașini Model Y produse la uzina sa din Germania, care devine primul său hub european de producție.

Clienții aleși au primit configurația Model Y Performance, un vehicul care costă 63.990 de euro, cu o autonomie de 514 km, potrivit oficialilor Tesla, adăugând că noi comenzi ar putea fi livrate din aprilie.

La evenimentul de marți a participat și cancelarul german Olaf Scholz.

Peste 3.000 dintre cei 12.000 de muncitori care vor lucra la Gigafactory Berlin-Brandenburg au fost deja angajați, a anunțat Tesla.

Foto Getty Images

La capacitate maximă, fabrica va produce 500.000 de mașini anual, mai mult decât cele 450.000 de vehicule electrice pe care rivalul german Volkswagen le-a vândut la nivel global în 2021.

Fabrica include şi o fabrică de baterii capabilă să genereze mai mult de 50 de gigawaţi oră (GWh) pe an, depăşind concurenţii europeni.

Volkswagen deține în prezent o cotă de 25% din piața europeană a vehiculelor electrice, față de 13%, cât are Tesla. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felitari celor de la Tesla dar afirmatia ca " Fabrica include şi o fabrică de baterii capabilă să genereze mai mult de 50 de gigawaţi oră (GWh) pe an" este total deplasata.
    Mai exact, fabrica aia nu genereaza energie ci o capacitate de stocare! Nu de alta, dar sunt persoane care nu stiu sa face diferenta intre productia/transportul/stocare/consumul energiei!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon