Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Doamna Iliescu a schimbat criptomonede din portofelul electronic, obținând dolari și euro. Ce obligații fiscale are la ANAF pentru aceste venituri

femeie - cripto

Foto Getty Images

Doamna Ioana Ionela Iliescu este persoană fizică, cetățean român. Aceasta are pregătire în domeniul IT și a investit lunar, pe parcursul anului 2021, o sumă de bani, achiziționând diverse criptomonede. Periodic, a schimbat din portofelul electronic criptomonede, obținând dolari și euro. Ce obligații fiscale înregistrează această persoană fizică în legătură cu veniturile din criptomonedă?

O persoană fizică rezidentă în România datorează impozit pe venitul din alte surse în procent de 10% pentru câștigurile din tranzacția cu criptomonede, conform art. 114 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal. Baza de calcul și sumele neimpozabile pentru câștigul din criptomonedă sunt reglementate de art. 116 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, astfel:

„(2) Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra: (...) c) câștigului din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei”.

Din analiza acestui text normativ, reținem că se impozitează câștigul din tranzacții când acesta este mai mare de 200 lei per tranzacție și mai mare de 600 lei într-un an și este în sarcina contribuabilului să poată justifica prin documente acele cheltuieli ce diminuează venitul impozabil. Procedural, persoana fizică titulară a venitului va depune Declarația unică pentru impozitul pe venit bifând în categoria de venituri „venituri din alte surse”.

Termenul de depunere a declarației, respectiv termenul de plată a impozitului, este data de 25 mai din anul următor pentru anul curent. Astfel, pentru anul 2021, persoana fizică are obligația depunerii Declarației unice și a plății impozitului până pe data de 25 mai 2022.

Notă: dacă veniturile extrasalariale ale persoanei fizice, cum ar venituri din activități independente, venituri din chirii, venituri din dividende, cumulate cu veniturile din criptomonedă depășesc plafonul de 12 X salariul minim pe economie, persoana fizică datorează plata contribuției la asigurările de sănătate pentru aceste venituri extrasalariale.

Contribuția este în valoare de 10% X salariul minim brut garantat în plată X 12 luni. Aceasta se declară tot prin declarația unică depusă până pe data de 25 mai din anul următor pentru anul curent, dată până la care trebuie efectuată și plata.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca am iesit in pierdere, adica am vandut la un pret mai mic decat am cumparat, atunci se scade aceasta pierdere din impozitul pe venit? Eventual se reporteaza pentru anul viitor, adica se va scadea aceasta pierdere din impozitul pe anul viitor?

    Altfel spus: statul este de acord sa participe si la risc si pierdere, nu numai la castig?
    • Like 1
    • @ AustrianEconomics
      Mihai check icon
      Evident că nu. Cu pierderile te descurci tu. Ai câștigat 1000 de lei într-un an statul își ia partea. Ai pierdut 5.000 în anul următor, problema ta. Nici măcar din impozitul pe salariu nu ți se scade. Nu e ca în SUA să ai tax return din cauza pierderilor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult