Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Primarul Ciprian Ciucu plănuiește construcția unui spital cu 160 de paturi în Sectorul 6. Lucrările ar putea începe cel târziu spre finalul anului viitor

Spital sector 6

Proiect, spitalul care va fi construit în Bdul Timișoara nr 101E /Foto: primaria sector 6

Primarul Ciprian Ciucu plănuieste construcția unui spital în Sectorul 6. Edilul spune că și-a asumat un spital mic, însă în urma discuțiilor și a proiectării a ajuns la un plan pentru un spital „mic spre mediu”, cu 160 de paturi. Unitatea  medicală va fi construită pe un teren situat între Militari și Drumul Taberei, într-o zonă din proximitatea autostrăzii A1. Lucrările ar putea începe cel târziu spre finalul anului viitor.

„Prima întrebare este de ce face o primărie de sector un spital, pentru că spitale trebuie să facă guvernul și Primăria Capitalei. Răspunsul este foarte simplu: pentru că dacă nu îl fac eu, nu îl face nimeni. La o populație de 400.000 de locuitori în zona de vest a Capitalei nu există niciun spital”, a declarat Ciprian Ciucu sâmbătă, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Vestea bună, spune edilul, este că deja a fost elaborat studiul de fezabilitate, și asta în mai puțin de un an. Studiul nu înseamnă „două-trei foi acolo”, ci precizează ce discipline medicale vor funcționa, în ce parametri, cu câte resurse umane, cu ce resurse, cu ce echipamente medicale.

Spitalul va avea 140 de paturi care vor fi introduse în sistemul național pentru decontare, la care se vor adăuga încă 20 de paturi cu plată, pentru persoane ce vor fi internate „pe propriile fonduri”.

Proiect, spitalul care va fi construit în Bdul Timișoara nr 101E /Foto: primaria sector 6

Spitalul va fi multidisciplinar. adaugă primarul de la Sectorul 6. „Am ales în special acele discipline care vor ajuta spitalul ca să fie eficient economic, m-am uitat foarte atent la acest lucru, pentru că este extrem de important”, a precizat Ciucu.

Clădirea va avea cinci etaje. La ultimul etaj va funcționa partea de cercetare, într-o colaborare cu Universitatea Carol Davila, pentru că Primăria de la Sectorul 6 vrea să obțină finanțare internațională.

Valoarea proiectului este de 340 milioane de lei.

„Nu cred că va fi gata până la sfârșitul mandatului meu. Efortul bugetar e semnificativ. Mă interesează să îl las în trei ani la circa 50-60%, pentru că ajuns acolo, clar va fi finalizat de oricine. De mine în următorul mandat, sau de altcineva”, a punctat primarul Ciucu.

Lucrările vor începe în maximum un an, estimează edilul: „Problema acolo e că există niște linii de înaltă tensiune de la ENEL și ele trebuie să fie îngropate. Numai îngroparea lor ne costă 3 milioane. Avem studiu cu soluția tehnică, pentru ca să îngropăm acele linii de înaltă tensiune”.

Sursa de finanțare sunt banii sunt din surse proprii ale Sectorului 6, la care primarul speră să adauge fonduri de la Ministerul Sănătății și ajutor guvernamental. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Se mai apucase si Udrea "sa faca" niste spitale in sectorul 6 acum ceva ani - si pe la Politehnica si vizavi de parcul Moghioros, si dupa ce a luat voturile pensionarilor, terenurile au ajuns la cine trebuia.
    Acum s-a reluat ideea, ca doar prinde la public.
    Cat despre locatie - cum poate o salvare ajunge acolo din moment ce Iuliu Maniu si b-dul Timisoara sunt blocate 80% din timp? Poate prin strapungerea de la Ciurel spre autostrada, cand va fi gata.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult