Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Prin vizita pe care a făcut-o în Israel, Biden a vrut să-l facă pe Netanyahu să înțeleagă care sunt eșecurile SUA în „războiul împotriva terorii”

Biden și Netanyahu

Foto - Miriam Alster/ AP/ Profimedia

Teroriștii Hamas au eliberat primii ostatici, doi cetățeni americani. În plus, majoritatea celor aproximativ 200 de persoane răpite în Israel de Hamas și duse în Fâșia Gaza sunt încă în viață, a declarat vineri armata israeliană.

Într-o declarație publicată vineri seara de presa din Israel, Benjamin Netanyahu a spus că atât eforturile de salvare, cât și acțiunile militare vor continua. „Doi dintre răpiții noștri sunt acasă. Nu renunțăm la efortul de a-i aduce acasă pe toți oamenii răpiți și dispăruți”, a completat premierul israelian, adăugând că „în același timp, vom continua să luptăm până la victorie.”

Imagini din satelit arată desfășurarea a sute de tancuri și vehicule blindate de către Israel în două zone la nord de Gaza, indicând pregătiri pentru o posibilă invazie terestră. De altfel, vineri, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit că actuala campanie militară din Gaza contra grupării Hamas se va desfășura în trei faze principale. Prima este „o campanie militară de luptă și apoi prin manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii” pentru a distruge Hamas. După aceea, a spus Gallant, luptele vor continua „la o intensitate mai mică”. Etapa finală a campaniei va include „crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, înlăturarea responsabilității Israelului pentru viața din Fâșie și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, a precizat ministrul israelian apărării.

Faptul că Israelul vrea să-și ia mâna total de pe Gaza poate avea un efect major asupra palestinienilor din Fâșie, care depind într-o măsură enormă de Israel în ce privește aprovizionarea cu alimente, apă, energie electrică, dar și în privința locurilor de muncă, remarcă presa internațională.

Următoarea mare amenințare din Fâșia Gaza este holera, spun organizațiile umanitare, care spun că această amenințare devine din ce în ce mai clară pe măsură ce ajutorul către Gaza nu este permis.

Pe fondul unor scene disperate în interiorul Fâșiei Gaza și fără nici un semn că ajutorul umanitar va putea trece prin punctul de de frontieră Rafah cu Egiptul, sâmbătă dimineața devreme, avioanele israeliene au lovit șase locuințe din nordul Fâșiei Gaza, omorând cel puțin opt palestinieni și rănind alți 45 de oameni, potrivit presei palestiniene.

Biroul pentru afaceri umanitare al ONU a declarat că peste 140.000 de locuințe, aproape o treime din totalul locuințelor din Gaza, au fost avariate, iar aproape 13.000 au fost complet distruse.

În tot acest context, Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO și director executiv al Chicago Council on Global Affairs critică intens, într-un articol publicat vineri de Politico, strategia Israelului, sugerând că aceasta riscă „un dezastru și mai mare”. El spune că explozia de săptămâna aceasta de la spitalul Al Ahli - despre care se teme că a ucis sute de palestinieni” - indică faptul că „preocupările legate de o catastrofă umanitară în Gaza au înlocuit acum furia și durerea comună” legate de atacurile inițiale ale Hamas și că „furia de pe străzile arabe a făcut ca perspectiva unei escaladări să fie mai probabilă”.

„Între timp, deficiențele strategiei Israelului ca răspuns la brutalitatea Hamas devin din ce în ce mai greu de ignorat”, a mai spus Daalder. „Toate acestea sugerează necesitatea unei noi strategii în Orientul Mijlociu, una care să abordeze unele dintre problemele de bază care au fost expuse de evenimentele devastatoare din această lună și, în același timp, să prevină noi amenințări la adresa securității Israelului.”, a explicat fostul ambasador american la NATO.

Referindu-se la avertismentele voalate ale președintelui SUA, Joe Biden, adresate Israelului în timpul vizitei sale din această săptămână, Daalder a spus că „Biden nu vrut să spună Israelului ce să facă, însă declarația sa sugerează îndoieli tot mai mari cu privire la cursul pe care l-a apucat guvernul lui Netanyahu”.

Problema centrală cu care se confruntă Israelul este că strategia pe care a dezvoltat-o ca răspuns la brutalitatea șocantă a masacrului în masă a peste 1.400 dintre cetățenii săi este puțin probabil să funcționeze. „Cum poate Israelul să zdrobească Hamas fără să provoace, de asemenea, pierderi masive și inacceptabile în rândul populației civile din jur? Și chiar dacă poate, cine va conduce Gaza după aceea? Aceste întrebări sunt urgente, dar rămân fără răspuns”, spune Daalder.

Fostul ambasador avertizează că nu este clar dacă vasta campanie de bombardamente (cea mai mare pe care Israelul a lansat-o vreodată împotriva Gaza) va zdrobi cu adevărat Hamas, mulți dintre liderii săi nefiind în Gaza.

Nici ofensiva terestră mult așteptată nu are șanse de reușită, cu excepția cazului în care intenția este de a goli în întregime teritoriul de populația sa, ceea ce nimeni din Israel nu sugerează să facă. Daalder remarcă faptul că este timpul să „abordăm problemele de fond puse în evidență de acest conflict devastator”, înainte de a-i îndemna pe lideri să facă din rezolvarea problemei palestiniene o prioritate, spunând că acest lucru se poate întâmpla doar printr-o soluție cu două state.

„Oricare ar fi particularitățile, acum este momentul pentru o corecție fundamentală a cursului, înainte de a se produce un dezastru și mai mare”, conchide diplomatul în articol pentru Politico.

The Guardian notează că Joe Biden a avut, prin vizita pe care a făcut-o în Israel, să-l facă pe premierul Netanyahu să înțeleagă care sunt eșecurile SUA în „războiul împotriva terorii”. Concret, președintele american a avut speranța că arătarea propriilor eșecuri ale SUA, precum și succesele sale, ar putea avea un impact mai mare asupra israelienilor, după atacurile lansate de Hamas din Gaza, care au ucis 1.400 de oameni, mai degrabă decât eforturile de a oferi lecții în alte moduri, mai puțin empatice.

Mai mult ca sigur, președintele SUA a sperat că poziția sa îl vor încuraja pe Benjamin Netanyahu și guvernul său cel mai de dreapta din istoria Israelului să modereze răspunsul care a dus până acum la peste 3.000 de morți în Gaza și care promite mult mai mulți într-un conflict care va fi probabil sumbru și epuizant.

„Biden a votat pentru ca americanii să pornească războiul din Irak în 2003, dar în mandatele lui Obama a fost unul dintre cei mai precauți politicieni față de acest război din cercul de apropiați ai fostului președinte. Biden a fost singurul din staff-ul lui Obama care a fost împotriva raidului de noapte care l-a ucis pe Osama bin Laden, considerând că misiunea era prea riscant. Biden a devenit un pic sceptic în ceea ce privește intervențiile externe și asta se bazează pe impresia sa că războiul împotriva terorismului a fost în mare parte o greșeală”, spune Peter Neumann, profesor de studii de securitate la King's College din Londra.

Nu este clar la care dintre numeroasele erori făcute de factorii de decizie politică din SUA după ce Al-Qaida a atacat orașele New York și Washington s-a gândit Biden, dar multe dintre ele ar putea acționa acum ca avertismente pentru factorii de decizie politică israelieni.

Netanyahu le-a spus israelienilor: „Vom șterge de pe fața pământului chestia asta numită Hamas. Va înceta să mai existe”. Yossi Melman, un reporter veteran al cotidianului israelian Haaretz, a declarat pentru Washington Post: „Ce înseamnă să zdrobești Hamas? Hamas este o ideologie, la fel ca Statul Islamic. Este dificil să zdrobești o idee”.

În lipsa unui plan strategic schițat de vreun oficial israelian pentru o victorie militară, există pericolul ca această campanie a israelului în Gaza să se extindă pe măsură ce conflictul continuă, spun experții citați de BBC.

Este imposibil să păstrezi toți israelienii în siguranță tot timpul, chiar dacă efectul de descurajare care se află în centrul doctrinei de securitate israeliene poate fi restabilit. De aici și avertismentul lui Biden.

Biden a vrut să le transmită israelienilor că au existat deciziile conștiente luate de factorii de decizie politică din SUA de a ignora practicile etice, legale și chiar profesionale de bază recunoscute ale războiului. Această perspectivă a permis abuzuri ale drepturilor omului asociate cu Guantanamo Bay, cu extrădările CIA și cu tortura. În loc de „claritate morală”, acest lucru a atras SUA într-o lume și o spirală a violenței cinice și a ilegalității, care i-au îngrozit pe susținători și, mai ales odată cu introducerea unor măsuri de securitate radicale, a generat un val de demoralizatoare în rândul cetățenilor americani.

De asemenea, strategia SUA a fost adesea contraproductivă, conducând la creșterea numărului de recruți extremiști, se mai arată în analiza celor de la The Guardian, care precizează că alte grupări teroriste exploatează deja imaginile suferinței din Gaza.

Biden a vrut să avertizeze Israelul să nu-și judece greșit propriile capacități. Și știe bine ce vorbește, având în vedere că ambițiile războiului împotriva terorismului au copleșit evaluările realiste ale resurselor disponibile chiar și pentru SUA.

A existat efortul de construire a unei națiuni democratice în Afganistan care nu a fost bine gândit și nu a beneficiat de resurse suficiente, și cea mai mare greșeală dintre toate: invazia Irakului. Susținătorii de la Washington au crezut că pot reface Orientul Mijlociu. În schimb, intervenția inutilă în Irak a avut consecințe devastatoare pentru securitatea regională și globală.

The Guardian mai punctează că un gând deosebit de problematic este acela că, imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001, Siria și Iranul au căutat să aibă relații mai bune cu SUA, oferind informații de care aveau nevoie cu disperare despre Al-Qaida sau chiar militanți de rang înalt captivi, în semn de bunăvoință. Ambele au fost respinse, Iranul fiind inclus alături de Irak și Coreea de Nord în ceea ce președintele Bush numea „axa răului” în discursul său din 2002 privind starea națiunii americane.

În prezent, Siria și Iranul sunt dușmani puternici atât ai SUA, cât și ai Israelului, și ar putea juca un rol decisiv în actuala criză în desfășurare din Orientul Mijlociu. Dacă Teheranul dă undă verde grupării teroriste Hezbollah pentru ca aceasta să pornească un atac la scară largă peste graniță din bastioanele sale din sudul Libanului sau prin înălțimile Golan, Israelul se va găsi prins într-un război pe două fronturi. Acest lucru ar putea reprezenta o amenințare existențială, forțând SUA să intervină în mod direct în conflict.

Poate că ceea ce a fost cel mai important în mintea lui Biden atunci când a mers în Israel a fost modul în care marea manifestare de simpatie pentru SUA imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001 s-a transformat în îngrijorare, frustrare și apoi, adesea, în furie profundă.

„Americanii au supraestimat cât de mult durerea și furia cu care se confruntau SUA era ceea ce trăia întreaga lume. O mulțime de oameni din lume, inclusiv aliați, nu văd lucrurile așa cum le văd israelienii și nu îi vor susține până la capăt. Dinamica s-a schimbat pentru Israel, dar nu și pentru restul lumii. Aceasta este o lecție pe care SUA au învățat-o prin cea mai grea cale, iar Israelul riscă să cadă în aceeași capcană”, mai spune profesorul Peter Neumann.

Biden pare că a încercat să-i amintească lui Netanyahu cum, atunci când Obama a ținut discursul său la Cairo în 2009, după opt ani de război împotriva terorismului, căutând „un nou început” în relațiile cu lumea islamică, era mult prea târziu. Un val de polarizare și radicalizare cuprinsese o mare parte a lumii.

„Marea majoritate a palestinienilor nu sunt Hamas, iar Hamas nu reprezintă poporul palestinian”, le-a spus Biden israelienilor. Poate că europenii care sunt înclinați să țină doar cu Israel în acest conflict ar trebui să înțeleagă mai bine ceea ce a spus președintele SUA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult