Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profesor în Politehnica București: Lumea e foarte dezamăgită de mediul politic, dar acceptă ca viitorul educației noastre să fie în mâna unor oameni cu funcții de senatori, de deputați, care reușesc să ia 10 salarii de la stat

Răzvan Rughiniș - In fata ta

Foto: captura Digi24

Învățământul superior ajunge să fie o remorcă a unui sistem politic, iar populația, dezamăgită de mediul politic, acceptă însă ca universitățile, viitorul educației, să fie în mâna unor oameni cu funcții de parlamentari, care reușesc să ia 10 salarii de la stat, fără să își pună problema costului pe care societatea îl va plăti prin tinerii cu pregătire precară, spune profesorul Răzvan Rughiniș, invitat recent la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Profesorul de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea „Politehnica” București, cofondator al programului Innovation Labs, a fost întrebat dacă susține ideea unui număr nelimitat de mandate în cazul rectorilor. În prezent, rectorii își pot asigura mandate pe viață dacă profită de interpretabilitatea legii educației.

„Nu. Cred că universitățile ar trebui în primul rând să stabilească standardele cele mai înalte de dezbatere și cred că ideea aceasta de număr nelimitat pentru funcții de conducere ignoră sute de ani de știinte politice, de studii care documentează avantajul liderilor aflați în funcție față de orice competiție. Cu cât acest număr de mandate crește, cu atât posibilitatea schimbării, apariției de noi voci scade. Erdogan, președintele actual al Turciei, a fost unul dintre cei mai vizionari primari ai Istanbulului, a stabilizat moneda națională, dar după un număr atât de mare de mandate în diverse forme, la ora actuală orice contestație, orice dezbatere pare un atac la persoană. Mulți dintre liderii acestor instituții academice care ar trebui prin natura lor să fie locul de confruntare a liderilor ajung să privească instituțiile academice ca fiind niște business-uri, în care confruntările de idei să fie atacuri la persoană, la autoritatea lor și procesele democratice pe care noi le așteptăm de la președintele României și de la politicienii noștri să fie suspendate exact în locul în care mutația ideilor să apară cel mai ușor”, a declarat profesorul Răzvan Rughiniș la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Profesorii universitari de ce tac dacă este o problemă aici? a fost întrebat Răzvan Rughiniș. „Eu cred că va exista o polarizare a universităților, între universități cu număr nelimitat (de mandate ale rectorilor - n.r.) și universități dinamice, capabile să se autoreglementeze. Au existat rectori în România, au existat personalități importante în mediul academic care au făcut apel la separarea ierarhiilor, în primul rând depolitizarea învățământului superior. Învățământul superior care trebuie să construiască viziunea pentru următorii zeci de ani ajunge să fie o remorcă a unui sistem politic pe care îl înjurăm azi. Lumea este foarte dezamăgită de mediul politic, dar acceptă ca viitorul acestei țări, viitorul educației noastre să fie în mâna unor oameni cu funcții de senatori, de deputați, care reușesc să ia 10 salarii de la stat, cum documentase dl Tolontan în zona de medical și nu își pun problema costului pe care noi, ca societate, o să îl plătim în momentul în care tinerii cu pregătire precară pentru o piață care nu mai există vor trebui să își găsească un loc”, spune profesorul Rughiniș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred ca va conta ce scrie cineva aici insa; "Lumea e foarte dezamăgită de mediul politic, dar acceptă ca viitorul educației noastre să fie în mâna unor oameni cu funcții de senatori, de deputați, care reușesc să ia 10 salarii de la stat"(!?) Nu, nu accepta! Poate nu are de ales...
    • Like 0
  • E.T. check icon
    Francofonul („buclă de reglaj”) anglofon („unde [ALEGEM SĂ] folosim”), domnul profesor RRughiniș, vrea să credem că UN OM a decis trecerea de la trimestre și teze la „module” și „unități”. Și că nu, n-ar fi vorba de întâiul profesor al țării (d-l KWJ), ci de ministrul „Educației”.

    Dat fiind că d-l RRughiniș citează chiar și Germania prin interviu, nu m-aș mira să înțeleagă cel puțin trei limbi străine - deci improbabil să nu știe că „module și unități” sunt implementate în învățământul (pentru mase al) marilor democrații DE DECENII.

    E chiar imposibil ca acest profesor de informatică - informat și asupra președintelui (fost primar istanbulez) Turciei - să nu știe că istoricul Mircea Platon ne-a spus de câțiva ani (pe YouTube) că România a semnat și s-a obligat să facă (ȘI) aceste schimbări în „Educație”, ca parte a acordurilor de .... finanțare internațională.

    Ori să nu știe d-l RRughiniș că încă din 2007 de la München, dictatorul VVPutin numise explicit democrația care a promovat aceste schimbări în „Educație” PESTE TOT ÎN LUMEA DEMOCRATICĂ!

    Aceasta explică de ce d-l RRughiniș are dreptate: ministrul este „mâna care se vede” - mâna care a dat ordinul nu se vede. Iar noi rămâne să credem că dânsul nu știe.

    Dulce și tânărul domn CPândaru, care se miră de ce nu există voci „de jos, din mase (de profesori)”. Dânsul vrea să credem că nu știe că în Democrație șomajul este legal și mortal.

    Despre fostul cercetător al Academiei nu mai zic nimic: dânsul nu știe cum să ia telefonul propriului copil de 10 ani ...

    Dialogul de pe Digi24 s-a mai remarcat și prin insinuarea că „precaritatea” cunoștințelor la elevi ar avea digitalizarea drept primă cauză (de analizat).
    • Like 0
  • Cat se poate de serios : incepeti sa faceti educatia reala sexuala in scoli cea a sec.21 aruncati la gunoi "fustele popilor" anafura si cadelnita iar apoi invatati adolescentii cum sa scape de parinti oferindu-le prin factorul educativ propria educatie parentala... idem prin introducerea de materii compatibile cu realitatile evolutive ale acestor timpuri "folositoare" dar asta doar in caz ca plecam de la un invatamant profesionist cu didacti pasionati....veti vedea ca in urmatorii ani se vor produce schimbari via. generatii.
    • Like 0
  • Corectă poziția d-lui profesor legată de numărul de mandate într-o funcție de conducere! În cazul nației noastre, chiar istoricește vorbind, mai mult ca la alte nații, când cineva ajunge într-o funcție, nu doar că nu se mai lasă dus din ea, ci vrea și mai mult, și mai mult, sfârșind inevitabil prin... a-și face de cap din ce în ce mai mult, pe măsură ce puterea asociată funcției crește. Despre astfel de specimene în popor se spune că „uită de unde a plecat”, căci... fudulia (în ultimii ani „prostia fudulă” este termenul corect, din moment ce în cele mai multe posturi de conducere sunt promovați proștii sadea/patentați, ușor de șantajat, indivizi care demult și-au atins nivelul lor de incompetență) asociată cu disprețul față de ceilalți „mai mici” sunt... „mărci înregistrate” la noi! Un exemplu istoric este Alexandru Ioan Cuza (v. link-ul!), iar unul actual este ministrul Educației care, deși cică ar fi profesor universitar, habar nu are că sintagma „ai carte, ai parte”, scoasă pe gură la deschiderea actalului an școlar, nu are nicio legătură cu școala!
    https://linia1.ro/istoria-altfel-monstruoasa-coalitie-nu-a-fost-deloc-monstruoasa/
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult