Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Profesorul Cristian Păun, despre unde se duc banii din majorările de preț la energie: Statul i-a jecmănit pur și simplu pe români. Dacă îi cauți pe băieții deștepți, începi cu statul povestea asta

Bani curent

Foto: Inquam Photos / Ioana Fredi-Avram

Profesorul Cristian Păun susține că în urma majorărilor de prețuri la energie statul are cel mai mult de câștigat, prin taxele pe care le încasează, adăugând că una dintre ele, acciza, o taxă pe lux, nu ar trebui să fie aplicată în cazul energiei sau motorinei.

Cu 80 la sută producție de energie rămasă în proprietatea statului, nu se prea poate vorbi de inițiativă privată, spune Păun, doar 20 la sută din producția de energie fiind preluată de mici operatori privați în domeniul energiei regenerabile – solara, eoliană. Profesorul spune că în CA-urile numile politic ale companiilor de profil nu a auzit vreodată să se discute despre ideea că actualele prețuri sunt prea mari. 

„Cea mai mare parte a (producției) energiei din România, cea care contează – nucleară, hidro, cărbuni când aveam - este a statului român. Companiile de stat au consilii de administrație numite politic, care discută strategia de preț. Nu am văzut niciun consiliu de administrație de la vreo companie de stat să vină să spună - dragilor, sunt cam mari prețurile astea, prea mult 5 lei pentru popor. Nu, pentru că bună parte din aceste tarife intră în buzunarul acestor companii de stat și apoi sunt jecmănite de către bugetul statului român. Pe lângă implicarea directă în producție avem această taxare pe care o aplică statul. Și sunt o grămadă de taxe pe energie, cea mai nesuferită, să spunem, care nu ar trebui să fie acolo este acciza. Pentru că acciza, așa cum am învățat noi pe băncile școlii, e o taxă pe lux. Ea se aplică la băuturi alcoolice rafinate, parfumuri, țigări etc. Dar acciza de ce o aplicăm la energie, la motorină?”, a spus Cristian Păun, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat unde s-au dus banii încasați de stat din taxele pe energie, profesorul de la ASE spune că în investiții clar nu s-au dus. „(Statul a făcut bani pe spinarea poporului). Statul i-a jecmănit pur și simplu. Dacă îi cauți pe băieții deștepți, începi cu statul povestea asta. Unde au plecat banii? Unii au plecat, unii or să plece. Deunăzi s-a votat 25% mai mult la primari. Foarte multă lume a spus, pe bună dreptate: dar ce, a crescut costul de producție al energiei la compania X, încât să îmi practice mie 4 - 5 lei pe kWh? Sigur că nu a crescut costul de producție, dar sunt alte costuri ce vor fi adăugate - creștere salarii la primari, viceprimari de acolo se acordă. Acum începe împărțirea tortului, cine are prieteni unde trebuie va primi parte din tort, cine nu, stă la coadă. Pensionarii de exemplu vor sta la coadă.”, a mai spus profesorul Cristian Păun.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Statul prin baieteii destepti (ministrii politicieni ) incaseaza sume enorme din energie, acesti bani vor fi cheltuiti fara sa aiba cineva control, au 4 ani la dispozitie sa se infrupte DOAR ATIT. Problema cea mai grava (pe care din pacate ei nu o inteleg) este ca vor ramine fara clienti/consumatori odata cu decuplarile pt neplata, asta va atrage dupa sine falimente in lant atit a populatiei civile cit si a industriei de orice fel ; ma intreb atunci OAMENII ASTIA SUNT NORMALI LA CAP !!! Problema este foarte simpla in cazul acestui razboi in tara vecina avem o situatie de forta majora care se trateaza special, dar ei se fac ca ploua , pt ca acum le intra sume enorme la buget ce vor fi papate tot de ei. Dar sa vedem ce sume le vor intra la anul, cind totul va fi pe butuci !? Un singur lucru ii poate speria = GREVA FISCALA ; atit ne mai ramine.
    • Like 0
  • Felicitari domnule profesor si Digi24, in sfarsit cineva spune cu curaj ca "imparatul este gol". Acelasi Stat care acum isi bate joc de mare parte din cetateni, conform contractului social va apela la ei sa isi dea viata pentru a-l apara, apeland la patriotism si simtul datoriei. Ma intreb, oare cari dintre noi, cei jecmanitii, umiliti si saraciti vom fi pregatiti cu sufletul si mintea sa raspundem "prezent la datorie". Din pacate societatea civila pare in sevraj, toti incearca sa devieze aceste scumpiri apeland la randul lor la scumpirea oricarui produs sau serviciu, sperand ca doar doar vor trece peste aceasta perioada si ca nu vor falimenta. Ce uita insa smecherii din energie si stapanii care ii pastoresc este ca poporul nu uita si nu iarta niciodata, iar istoria ne reaminteste acest lucru daca ne gandim la revolutia franceza, cea bolsevica sau la multe altele....Sa ne fereasca Dumnezeu de inca una, tare greu se stinge setea de razbunare a oamenilor umiliti si asupriti
    • Like 0
    • @ Marian Pandilica
      Nume check icon
      Ce nu doreste nimeni sa spuna - chiar si dl. Profesor Cristian Paun - daca liberalizarea pietei de energie facuta de onorabilul Ludovi Orban a fost sau nu un lucru bun sau trebuia neaparat facuta. Pentru ca principiul liberalilor este foarte simplu: daca nu te pricepi sa faci ceva atunci privatizeaza pentru ca pana la urma piata va regla diferentele. Vedem acum la energie ca am fost reglati de tot.
      • Like 0
    • @ Nume
      Pai cum sa doreasca sa spuna ?! Oamenii sunt de dreapta cand e vorba de castig si de stanga cand e vorba sa dea bani din buzunar. Mai ales dl. Profesor ca doar (ne) preda economie capitalista unde doar cine nu munceste o duce rau :))) Cum se poate sa spui astfel de ineptii cand se stie foarte bine ca liberalizarea pretului la energie ( de orice fel) si posibilitatea ca persoane fizice/juridice sa cumpere teren in Roamnia au fost conditii dure impuse pt apartenenta la UE. Si cum sa nu fie ??? Pai daca Galatiul facea acelasi otel cu sa zicem un combinat din Germania si avea pretul la energie mai mic (nu mai zic de cheltuiala cu salariile) avea prin urmare si pretul otelului mai mic. Iar neamtul zbiera ca e dumping si desi e discutabil intr-o anumita masura chiar era. Nu realizati ca daca vrem sa stam in acelasi loc cu nemtii trebuie sa muncim ca ei si mai ales sa platim ca ei ? Din ce sa platim ... o sa intrebati probabil. Nu pot sa spun eu ca sunt electrician. Sa spuna dl. Profesor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult