Foto: Inquam Photos / Ioana Fredi-Avram
Profesorul Cristian Păun susține că în urma majorărilor de prețuri la energie statul are cel mai mult de câștigat, prin taxele pe care le încasează, adăugând că una dintre ele, acciza, o taxă pe lux, nu ar trebui să fie aplicată în cazul energiei sau motorinei.
Cu 80 la sută producție de energie rămasă în proprietatea statului, nu se prea poate vorbi de inițiativă privată, spune Păun, doar 20 la sută din producția de energie fiind preluată de mici operatori privați în domeniul energiei regenerabile – solara, eoliană. Profesorul spune că în CA-urile numile politic ale companiilor de profil nu a auzit vreodată să se discute despre ideea că actualele prețuri sunt prea mari.
„Cea mai mare parte a (producției) energiei din România, cea care contează – nucleară, hidro, cărbuni când aveam - este a statului român. Companiile de stat au consilii de administrație numite politic, care discută strategia de preț. Nu am văzut niciun consiliu de administrație de la vreo companie de stat să vină să spună - dragilor, sunt cam mari prețurile astea, prea mult 5 lei pentru popor. Nu, pentru că bună parte din aceste tarife intră în buzunarul acestor companii de stat și apoi sunt jecmănite de către bugetul statului român. Pe lângă implicarea directă în producție avem această taxare pe care o aplică statul. Și sunt o grămadă de taxe pe energie, cea mai nesuferită, să spunem, care nu ar trebui să fie acolo este acciza. Pentru că acciza, așa cum am învățat noi pe băncile școlii, e o taxă pe lux. Ea se aplică la băuturi alcoolice rafinate, parfumuri, țigări etc. Dar acciza de ce o aplicăm la energie, la motorină?”, a spus Cristian Păun, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Întrebat unde s-au dus banii încasați de stat din taxele pe energie, profesorul de la ASE spune că în investiții clar nu s-au dus. „(Statul a făcut bani pe spinarea poporului). Statul i-a jecmănit pur și simplu. Dacă îi cauți pe băieții deștepți, începi cu statul povestea asta. Unde au plecat banii? Unii au plecat, unii or să plece. Deunăzi s-a votat 25% mai mult la primari. Foarte multă lume a spus, pe bună dreptate: dar ce, a crescut costul de producție al energiei la compania X, încât să îmi practice mie 4 - 5 lei pe kWh? Sigur că nu a crescut costul de producție, dar sunt alte costuri ce vor fi adăugate - creștere salarii la primari, viceprimari de acolo se acordă. Acum începe împărțirea tortului, cine are prieteni unde trebuie va primi parte din tort, cine nu, stă la coadă. Pensionarii de exemplu vor sta la coadă.”, a mai spus profesorul Cristian Păun.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.