Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Profesorul Cristian Păun, „În fața ta”: Îmi caut acum o pijama groasă, o căciulă de dormit. Mă gândesc serios acum să lipesc polistiren, să îmi izolez termic repede camerele, până nu vine frigul

Cristian Păun

Profesorul Cristian Păun a împărtășit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 propriile soluții de reducere a facturilor la energie, în contextul crizei energetice, fiind de părere că ideile personale sunt cele mai eficiente pentru ca persoanele fizice să se încadreze în consumul mediu lunar de 255KWh și pentru a beneficia de tariful plafonat.

Fără să se considere un expert în energie, profesorul Păun spune că mai întâi a identificat acasă „vampirii energetici”, așa cum i-a numit unul dintre moderatorii emisiunii, dând exemplul fierbătorului. Utilizarea unor electrocasnice cu consum redus de energie, dar care pot ajunge să coste de două ori mai mult decât cele energofage, reducerea temperaturii la mașina la spălat, achiziționarea unor detergenți care pot spăla la temperaturi mai joase și renunțarea la călcarea așternuturilor de pat reprezintă alte soluții aplicate în gospodăria sa, a spus invitatul emisiunii „În fața ta”.

„Am început să mă documentez puțin cu privire la consumatorii de energie din casă. Au apărut site-uri cu materiale care arată consumatorii. De exemplu, fierbătorul de apă consumă foarte multă energie (...). Un alt exemplu, apropo de călcat - trebuie să ne schimbăm un pic obiceiurile. Noi românii ne călcăm toți așternuturile, le apretăm. Dragilor, cred că iarna asta călcatul așternuturilor o să cam rămână..., trebuie să renunțăm la niște lucruri. Suntem pregătiți să renunțăm la niște lucruri? Asta e marea întrebare”, a spus Păun.

Profesorul de economie a spus că investiția în electrocasnice cu consum energetic mic este foarte importantă. „E nevoie să înțelegem că trebuie să facem investiții. Mă uitam la o mașină de spălat vase - diferențele sunt semnificative între consumul de curent electric pentru o mașină de mai jos în topul cu privire la consum, și una care consumă la jumătate curent electric și apă. Una care consumă la jumătate curent electric și apă are un preț dublu, se duce la 3000, 4000, 5000 de lei. Una care e foarte consumatoare, energofagă, e pe la 1.500- 2000 de lei. Cred că va trebui să ne reconsiderăm investițiile pe care le vom face în așa ceva și să ținem mult mai mult cont de consumul specific”, explică profesorul Cristian Păun.

Amintim că, în cazul populației, pragul până la care se aplică prețurile plafonate la energie electrică este de 255 de kWh, consum mediu lunar. Populația va achita 68 de bani, dacă se încadrează în 100 kWh pe lună, sau 80 de bani, pentru un consum între 100 și 255 kWh. Cei care depășesc pragul de 255 kWh pe lună vor plăti prețul din contract. 

Pentru că blocul în care locuiește nu este reabilitat termic și este situat înspre nord, Cristian Păun spune că, până la venirea iernii, vrea să își îzoleze termic dormitoarele, adăugând că își caută o pijama groasă și o scufie de dormit.

„Îmi caut acum o pijama groasă, o căciulă de dormit, o scufie ca în Pinocchio. Geppetto avea o scufie și în felul ăsta îmi găsesc o soluție. Mă gândesc serios acum să lipesc polistiren, că pe exterior nu am, să lipesc un rând de polistiren măcar în dormitoare să îmi izolez termic repede camerele, până nu vine frigul, pentru că nu o să am căldură. Sunt în continuare captiv la Termoenergetica, nu mi se dau variante alternative, nu e în regulă. Noi trebuie să venim cu soluții. (...). Spunem că germanii vor avea probleme. Să fim serioși, germanii nu au Termoenergetica. Deci noi aruncăm în pământul Bucureștiului 40 la sută din apa încălzită la 80-90 de grade cu gazul ăsta scump. Nu cred că cineva din Europa mai face așa ceva și nici nu avem perspective să rezoplvăm problema asta”, a mai spus profesorul Cristian Păun.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând cu ora 14.00

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „Îmi caut acum o pijama groasă, o căciulă de dormit, o scufie ca în Pinocchio. Geppetto avea o scufie și în felul ăsta îmi găsesc o soluție. Mă gândesc serios acum să lipesc polistiren, că pe exterior nu am, să lipesc un rând de polistiren măcar în dormitoare să îmi izolez termic repede camerele, până nu vine frigul, pentru că nu o să am căldură. Sunt în continuare captiv la Termoenergetica, nu mi se dau variante alternative, nu e în regulă. Noi trebuie să venim cu soluții."
    Cred ca se intra in Delirium Tremens.
    Cred ca se ajunge la niste derapaje incredibile.
    Culmea e ca nimeni nu intelege ca toata starea asta de spaime, nelinisti, de groaza sadita in mintea oamenilor nu face bine deloc. Pot urma caderi economice, blocaje pentru ca reactiile pot fi fara control. Oamenii pot reactiona total gresit la toata aceasta presiune mediatica.
    E ca la banca. Nu stiu ce zvon se transforma pe zi ce trece, alimentat cu tot felul de idei de catre tot felul de indivizi, se transforma intr-un tavalug ce poate duce la un faliment. Oamenii se reped sa-si retraga banii.
    E normal sa se discute, e normal sa se faca economie. Oricum nu cred ca "economie" e un cuvant strain poporului roman, dar de dragul senzationalului, al audientei si al traficului pe net sa nu cadem in extreme.
    Iarna asta a ajuns sa fie prezentata ca iarna apocaliptica cea de pe urma. Cine poate sa scape din ea, bine, cine nu, asta e. E prea mult. Ca reteaua e facuta praf, stim. Ca preturile au crescut, stim si asta. Ca traversam o perioada grea din punct de vedere energetic, al costurilor, e clar, dar sa nu dam in derapaje, sa nu sadim ideea ca de aici nu se mai poate iesi.
    Mai opriti-va. Fiti mai echilibrati. E o intrecere si la nivel de Europa, cine da cel mai repede cele mai proaste vesti. Cine vine cel mai repede cu cele mai idioate propuneri, gen sa se faca baie in doi. De ce nu in trei sau patru. Ar fi chiar mai multa economie. Politicieni gata sa arate cat de preocupati sunt de oameni si cum isi storc creierii sa vina cu "solutii".
    • Like 4
  • Ce-i asta? Va adresati unui public cu probleme mintale? Ati inebunit de tot? Nu stiti macar atata lucru: "termoizolatia" de tip romanesc este in realitate o procedura de furat banii alocati unor lucrari fantasmagorice. Este mana cereasca pentru primari de teapa lui negoita de la 3 de a sifona bani in interes propriu si, evident, de partid. Sa fie clar, eu sunt pe deplin edificat: "termoizolatia" aplicata pe plai mioritic este, in realitate, transformarea apartamentului, a casei intr-un termos; bagi rece se pasteaza rece, bagi ceva caldura se mentine o idee mai mult decat fara. In rest: aer umed, viciat in casa, peretii nu mai respira. O mizerie ce-si va arata efectele dupa ceva ani. Ne vom intreba de unde boli respiratorii, mucegai pe pereti, etc. . Stati sa vedeti cum vor arata "falnicele" constructii facute cu "muncitori" adunati de prin carciumile satesti. "Reabilitarea termica" una dintre marile tepe trase romanilor si celor ce au alocat fonduri acestei hotii la nivel national.
    • Like 1
  • Propagandă puturoasă pe față, fără rușine. Să reținem și numele postului Digi24 și numele moderatorilor Negruțiu și Pândaru. Că propaganda nu e ceva nedefinit, impersonal, ci se materializează concret, cu nume și prenume. Fiindcă dacă alte televiziuni au dezbateri corecte, pe seama ridicolului situației în care am ajuns, noi foști producători de energie, acele televiziuni sunt considerate de unii ca fiind nefrecventabile, jegoase etc. Iar Digi 24 cică ar fi o televiziune cu ștaif. Aiurea! De multe ori adevărul e exact pe dos. Digi24 e o televiziune ”cu epoleți”, care a avut o colaborare fructuoasă cu mulți propagandiști ai puterii, inclusiv cu Cristian Tudor Popescu. Dar imediat ce CTP, crezându-se, cu aroganță, prea independent, a emis, conjunctural, niște adevăruri incomode într-o emisiune, a și fost dat afară. Deci despre ce libertate a dezbaterilor vorbim? Iar acum misiunea acestui post TV e clară: propagandă neomarxistă și ecologist-extremistă. Nu știu cine era profesorașul ăsta care descoperea el cu uimire marii consumatori din casă și ne împărtășea secretele economisirii, dar e clar că e tot propagandist de-al lor. Sau cel puțin vreun idiot util.
    Concluzia, însă, e tristă. Noi suntem acum într-o situație ridicolă, care pare cam așa: suntem, noi populația consumatoare de energie, niște biete victime sexuale pe care le sodomizează statul, mână în mână cu băieții deștepți de la noi din țară și din Europa. În loc să vedem cum scăpăm de situația asta oribilă, noi facem dezbateri și propagandă pentru soluții de reducere a durerii și a disconfortului. Adică în ce poziție să stăm mai bine, ce unguent să folosim, cum să prevenim iritația etc :-( :-(
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      .... ai cam obosit ? Altădată ne umpleai ecranul nu n-șpe paragrafe de comentarii...
      • Like 0
    • @ razvan.novac@gmail.com
      În schimb tu o ai la fel de scurtă ca întotdeauna. Postarea, zic.
      • Like 1
  • Este noaptea mintii ce se intampla! Cautam solutii de reducere a consumului de energie, a se citi de reducere a confirtului si calitatii vietii pentru a plati niste facturi umflate de smecheri in complicitate directa cu Statul! Really? Chiar atat de dobitoci ne considera acesti nenorociti? Chiar sa ne resemnam si sa ne acceptam soarta facuta de indivizi fara scrupule care se imbogatesc pe munca noastra??? Cum sa ajungi sa "dai sfaturi" de tipul sa iti iei scufita de Pinochio si sa pui polistiren pe interior? Cum sa incurajezi populatia sa cumpere electrocasnice noi in timp ce este saracita de "liberalizarea pietei de enegie" a se citi de fapt specula nerusinata sustinuta de incasatorul de taxe si impozite?
    • Like 8
  • Nume check icon
    Sa nu uitam totusi cine a facut liberalizarea pietei de energie. Marele partid "performanta" condus de demiurgii Orban si Catu care stie un singur lucru: privatizati tot - inclusiv si aerul daca s-ar putea - si sa lasa "piata" sa regleze. Ne-au reglat acum de tot.
    • Like 3
    • @ Nume
      Cat de bine a prins intoxicarea PSD-Ciolacu la multi romani deinformati!Romania a fost ultima tara din UE care ,sub amenintarea infrimentului cu taiere de fonduri,a legiferat in 2019 liberalizarea pietii de energie.Cine a facut:majoritatea PSD-Alde-UDMR cu “experiza “ tehnica a electricianului Chirita PSD seful ANRE!Si ce sa vazi pesedistii au avut o revelatie:au amanat punerea in aplicare a legii pentru Iunie 2020,cand ei au cedat guvernarea liberalilor!Care au fost obligati sa aplice legea cu acelasi tov.Chirita la butoanele ANRE!Asta e istoria adevarata nu vopsita in rosu!Iar eu am schimbat furnizorul pe piata liveralizat sicam plati la fel sau mai putin,trebuie si ceva interes!Pe de alta parte sunt curios cam cat este ponderea cheltuielilor cu energia in venituri la dl.Paun de ex.,ca sa merite sa faca atatea eforturi de a scoate din priza televizorul in standby!Sa nu devenim caraghiosi ,sa alegem cel mai bun pret de pe piata si sa economisim unde nerits nu cativa banuti nesemnificativi!
      • Like 1
    • @ Nume
      din pacate inventia liberalizarii este a Uniunii Europene care recunoaste prin ursulla ca pretul la bursa al energiei este ales intotdeauna ca cel mai mare din cele de productie chiar daca in piata sunt producatori mai ieftini. practic incurajeaza specula inclusiv la cei care nu intindeau la cascaval. In ceea ce priveste lipsa de competenta a liberalilor completata de parsivenia si prostia PSDistilor este o adevarata bomba atomica pentru viitorul copiilor nostri cat timp isi impart "frateste" jaful asupra populatiei
      • Like 3
    • @ Marian Pandilica
      E vorba de ticalosia, lipsa de competenta, favorizarea parazitilor ce nu produc nimic, doar plimba, pe hartie, niste cifre din care rezulta profituri enorme pentru ei, a ue. Ca in toate, fara exceptie, crizele prin care a trecut europa pana in prezent, ue nu a facut fata, nu a venit cu nimic bun, in folosul "cetetenilor europeni". In toate a facut ce a fost mai rau pentru populatie. Ue este u avorton nascut mort, dar mentinut "in viata" pentru ca "alesii europei" sa-si gaseasca o sursa, a naibi de buna de a realiza venituri pe spinarea celor multi. Nu erau suficienti parlamentarii, guvernele, birocratii natiunilor, trebuia sa fie si o casta deosebita. Din pacate pentru romania si tarile similare a fost creata o dependenta,o inrobire totala, fata de aceasta blestemata organizatie. Noi, prin conditionarea distrugerii totale a economiei pentru a fi acceptati nu avem nicio sansa de scapare.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult