Profesorul Cristian Păun a împărtășit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 propriile soluții de reducere a facturilor la energie, în contextul crizei energetice, fiind de părere că ideile personale sunt cele mai eficiente pentru ca persoanele fizice să se încadreze în consumul mediu lunar de 255KWh și pentru a beneficia de tariful plafonat.
Fără să se considere un expert în energie, profesorul Păun spune că mai întâi a identificat acasă „vampirii energetici”, așa cum i-a numit unul dintre moderatorii emisiunii, dând exemplul fierbătorului. Utilizarea unor electrocasnice cu consum redus de energie, dar care pot ajunge să coste de două ori mai mult decât cele energofage, reducerea temperaturii la mașina la spălat, achiziționarea unor detergenți care pot spăla la temperaturi mai joase și renunțarea la călcarea așternuturilor de pat reprezintă alte soluții aplicate în gospodăria sa, a spus invitatul emisiunii „În fața ta”.
„Am început să mă documentez puțin cu privire la consumatorii de energie din casă. Au apărut site-uri cu materiale care arată consumatorii. De exemplu, fierbătorul de apă consumă foarte multă energie (...). Un alt exemplu, apropo de călcat - trebuie să ne schimbăm un pic obiceiurile. Noi românii ne călcăm toți așternuturile, le apretăm. Dragilor, cred că iarna asta călcatul așternuturilor o să cam rămână..., trebuie să renunțăm la niște lucruri. Suntem pregătiți să renunțăm la niște lucruri? Asta e marea întrebare”, a spus Păun.
Profesorul de economie a spus că investiția în electrocasnice cu consum energetic mic este foarte importantă. „E nevoie să înțelegem că trebuie să facem investiții. Mă uitam la o mașină de spălat vase - diferențele sunt semnificative între consumul de curent electric pentru o mașină de mai jos în topul cu privire la consum, și una care consumă la jumătate curent electric și apă. Una care consumă la jumătate curent electric și apă are un preț dublu, se duce la 3000, 4000, 5000 de lei. Una care e foarte consumatoare, energofagă, e pe la 1.500- 2000 de lei. Cred că va trebui să ne reconsiderăm investițiile pe care le vom face în așa ceva și să ținem mult mai mult cont de consumul specific”, explică profesorul Cristian Păun.
Amintim că, în cazul populației, pragul până la care se aplică prețurile plafonate la energie electrică este de 255 de kWh, consum mediu lunar. Populația va achita 68 de bani, dacă se încadrează în 100 kWh pe lună, sau 80 de bani, pentru un consum între 100 și 255 kWh. Cei care depășesc pragul de 255 kWh pe lună vor plăti prețul din contract.
Pentru că blocul în care locuiește nu este reabilitat termic și este situat înspre nord, Cristian Păun spune că, până la venirea iernii, vrea să își îzoleze termic dormitoarele, adăugând că își caută o pijama groasă și o scufie de dormit.
„Îmi caut acum o pijama groasă, o căciulă de dormit, o scufie ca în Pinocchio. Geppetto avea o scufie și în felul ăsta îmi găsesc o soluție. Mă gândesc serios acum să lipesc polistiren, că pe exterior nu am, să lipesc un rând de polistiren măcar în dormitoare să îmi izolez termic repede camerele, până nu vine frigul, pentru că nu o să am căldură. Sunt în continuare captiv la Termoenergetica, nu mi se dau variante alternative, nu e în regulă. Noi trebuie să venim cu soluții. (...). Spunem că germanii vor avea probleme. Să fim serioși, germanii nu au Termoenergetica. Deci noi aruncăm în pământul Bucureștiului 40 la sută din apa încălzită la 80-90 de grade cu gazul ăsta scump. Nu cred că cineva din Europa mai face așa ceva și nici nu avem perspective să rezoplvăm problema asta”, a mai spus profesorul Cristian Păun.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând cu ora 14.00
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cred ca se intra in Delirium Tremens.
Cred ca se ajunge la niste derapaje incredibile.
Culmea e ca nimeni nu intelege ca toata starea asta de spaime, nelinisti, de groaza sadita in mintea oamenilor nu face bine deloc. Pot urma caderi economice, blocaje pentru ca reactiile pot fi fara control. Oamenii pot reactiona total gresit la toata aceasta presiune mediatica.
E ca la banca. Nu stiu ce zvon se transforma pe zi ce trece, alimentat cu tot felul de idei de catre tot felul de indivizi, se transforma intr-un tavalug ce poate duce la un faliment. Oamenii se reped sa-si retraga banii.
E normal sa se discute, e normal sa se faca economie. Oricum nu cred ca "economie" e un cuvant strain poporului roman, dar de dragul senzationalului, al audientei si al traficului pe net sa nu cadem in extreme.
Iarna asta a ajuns sa fie prezentata ca iarna apocaliptica cea de pe urma. Cine poate sa scape din ea, bine, cine nu, asta e. E prea mult. Ca reteaua e facuta praf, stim. Ca preturile au crescut, stim si asta. Ca traversam o perioada grea din punct de vedere energetic, al costurilor, e clar, dar sa nu dam in derapaje, sa nu sadim ideea ca de aici nu se mai poate iesi.
Mai opriti-va. Fiti mai echilibrati. E o intrecere si la nivel de Europa, cine da cel mai repede cele mai proaste vesti. Cine vine cel mai repede cu cele mai idioate propuneri, gen sa se faca baie in doi. De ce nu in trei sau patru. Ar fi chiar mai multa economie. Politicieni gata sa arate cat de preocupati sunt de oameni si cum isi storc creierii sa vina cu "solutii".
Concluzia, însă, e tristă. Noi suntem acum într-o situație ridicolă, care pare cam așa: suntem, noi populația consumatoare de energie, niște biete victime sexuale pe care le sodomizează statul, mână în mână cu băieții deștepți de la noi din țară și din Europa. În loc să vedem cum scăpăm de situația asta oribilă, noi facem dezbateri și propagandă pentru soluții de reducere a durerii și a disconfortului. Adică în ce poziție să stăm mai bine, ce unguent să folosim, cum să prevenim iritația etc :-( :-(