Un adolescent în vârstă de 13 ani și-a ucis 8 colegi și un agent de pază și a rănit alte șapte persoane, într-un atac armat comis la școala din Belgrad în care învăța. Masacrul, care a șocat Serbia, a avut ecouri puternice și în România unde evoluțiile sociale sunt similare cu cele din țara vecină, spune Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și rectorul UBB.
„Noi ne uităm la Serbia, vedem Serbia oarecum într-o cultură similară cu noi și de aceea suntem mai reactivi și mai șocați de ceea ce se întâmplă. Dacă ne uităm însă la nivel internațional și ne raportăm la țări pe care le vedem de multe ori ca model de democrație, precum Statele Unite ale Americii, astfel de cazuri au fost multe și n-am avut o reacție atât de de puternică. Cred că în Serbia se întâmplă, printre altele, ce se întâmplă și în România. Ambele țări se află într-o fază de emancipare. Oamenii se află într-o fază de emancipare. Faza de emancipare vine pe un fond în care instituțiile sunt slăbite. Când vrei ca vocea ta să fie ascultată, se aude și vocea celui bun, și vocea celui rău, se aude și vocea bunului simț, și vocea tupeului și a agresivității. Și când vii pe un fond de instituții slabe, încă neconstruite după standarde moderne, apar astfel de lucruri. Să știți că în toată lumea apar probleme de acest tip. Important este la ce nivel le ținem, adică trebuie să le duce întotdeauna la nivelul minimal și foarte important ce facem, care e modalitatea de reacție atunci când apar”, a declarat Daniel David în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
Întrebat dacă o astfel de tragedie s-ar putea întâmpla și în România, rectorul UBB a răspuns afirmativ. „Da, se poate întâmpla. Așa cum spuneam, nu trebuie să trăim într-o iluzie. Important este cum ne comportăm pentru a preveni astfel de lucruri sau dacă, Doamne ferește! apar, să avem reacții care să minimizeze consecințele. Nu trebuie să trăim într-o într-o iluzie. Când începi să ai acces la arme… Și la noi se poate, nu? Foarte mulți au acces la arme pentru vânătoare, le țin în casă. Ați văzut nu știu câte emisiuni. Au fost și discuții când au avut acces copiii, n-au fost îngrijite, ca să spun așa, n-au fost puse unde trebuie, n-au fost protejate. În condițiile în care copiii, alături de părinți, sunt tot mai emancipați, nu mai au toleranță la frustrare, nu mai fac diferența între a fi asertivi și a fi agresivi... Asertivitatea înseamnă că te bați pentru drepturile tale, dar să recunoști și accepți drepturile celorlalți. Agresivitatea înseamnă că te bați pentru drepturile tale, călcând în picioare drepturile altora. Noi nu facem această diferență. Școala românească cu siguranță nu este pregătită să facă față unor astfel de fenomene care pot să apară”, crede Daniel David.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.