Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Profesorul Daniel David, „În fața ta”: O tragedie precum cea de la școala din Serbia se poate întâmpla și în România. Nu trebuie să trăim într-o iluzie

Daniel David, În fața ta

Un adolescent în vârstă de 13 ani și-a ucis 8 colegi și un agent de pază și a rănit alte șapte persoane, într-un atac armat comis la școala din Belgrad în care învăța. Masacrul, care a șocat Serbia, a avut ecouri puternice și în România unde evoluțiile sociale sunt similare cu cele din țara vecină, spune Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și rectorul UBB. 

„Noi ne uităm la Serbia, vedem Serbia oarecum într-o cultură similară cu noi și de aceea suntem mai reactivi și mai șocați de ceea ce se întâmplă. Dacă ne uităm însă la nivel internațional și ne raportăm la țări pe care le vedem de multe ori ca model de democrație, precum Statele Unite ale Americii, astfel de cazuri au fost multe și n-am avut o reacție atât de de puternică. Cred că în Serbia se întâmplă, printre altele, ce se întâmplă și în România. Ambele țări se află într-o fază de emancipare. Oamenii se află într-o fază de emancipare. Faza de emancipare vine pe un fond în care instituțiile sunt slăbite. Când vrei ca vocea ta să fie ascultată, se aude și vocea celui bun, și vocea celui rău, se aude și vocea bunului simț, și vocea tupeului și a agresivității. Și când vii pe un fond de instituții slabe, încă neconstruite după standarde moderne, apar astfel de lucruri. Să știți că în toată lumea apar probleme de acest tip. Important este la ce nivel le ținem, adică trebuie să le duce întotdeauna la nivelul minimal și foarte important ce facem, care e modalitatea de reacție atunci când apar”, a declarat Daniel David în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat dacă o astfel de tragedie s-ar putea întâmpla și în România, rectorul UBB a răspuns afirmativ. „Da, se poate întâmpla. Așa cum spuneam, nu trebuie să trăim într-o iluzie. Important este cum ne comportăm pentru a preveni astfel de lucruri sau dacă, Doamne ferește! apar, să avem reacții care să minimizeze consecințele. Nu trebuie să trăim într-o într-o iluzie. Când începi să ai acces la arme… Și la noi se poate, nu? Foarte mulți au acces la arme pentru vânătoare, le țin în casă. Ați văzut nu știu câte emisiuni. Au fost și discuții când au avut acces copiii, n-au fost îngrijite, ca să spun așa, n-au fost puse unde trebuie, n-au fost protejate. În condițiile în care copiii, alături de părinți, sunt tot mai emancipați, nu mai au toleranță la frustrare, nu mai fac diferența între a fi asertivi și a fi agresivi... Asertivitatea înseamnă că te bați pentru drepturile tale, dar să recunoști și accepți drepturile celorlalți. Agresivitatea înseamnă că te bați pentru drepturile tale, călcând în picioare drepturile altora. Noi nu facem această diferență. Școala românească cu siguranță nu este pregătită să facă față unor astfel de fenomene care pot să apară”, crede Daniel David.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult