Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Profesorul Dragoș Iliescu, „În fața ta”: Un copil care lua 6 înainte de pandemie acum ia 4. România nu se achită de obligația pe care o are față de viitorii săi cetățeni

Dragoș Iliescu, În fața ta

Există acum suficiente date despre efectele pe care pandemia le-a avut asupra educației. La nivel internațional, mai multe instituții au analizat fenomenul și în doar o săptămână urmează să fie făcut public un raport al OECD - organizație care administrează testele PISA, care a cuantificat impactul primului an de pandemie asupra școlii. „În România avem câteva date din acest punct de vedere, noi le-am mai pus de masă, și datele astea sunt foarte îngrijorătoare din mai multe puncte de vedere. În primul rând arată decalaj. Arată că, de principiu, avem un decalaj și suntem în poziția foarte fericită de a fi putut să măsurăm eșantioane reprezentative de copii, de elevi ai României, de la clasa I până la clasa a XII-a, înainte de pandemie, după primele 6 luni de pandemie, după primele 12 luni de pandemie, după primele 18 luni de pandemie și tot așa”, a declarat Dragoș Iliescu, profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

În cazul copiilor români, decalajul este de 18%. Ce înseamnă 18%? „Asta înseamnă că elevii care luau 10 înainte iau 8 acum și copiii care luau 6 înainte iau 4 acum, adică pierd 20% din notă. Asta e explicația simplificată, dar în realitate interpretarea este că, dacă te uiți la dificultatea unei probleme și la care este volumul din populația școlară care poate rezolva problema aceea, volumul este cu 20% mai mic”, a explicat profesorul.

Cei care aveau nevoie de mai multă grijă din partea noastră sunt cei care au primit de fapt și mai puțină grijă din partea noastră. Și cei care erau în risc oricum de a fi pierduți au fost cu siguranță pierduți

Dacă în anumite grupuri de populație, cele cu resurse financiare mai mari, diferențele sunt mici, în grupurile vulnerabile pierderile sunt masive. „Aici oricum noi aveam o diferențiere foarte mare la PISA și la orice alt tip de test internațional comparativ, din acest punct de vedere. Deci ăsta este un lucru groaznic, asta înseamnă că cei care aveau nevoie de mai multă grijă din partea noastră sunt cei care au primit de fapt și mai puțină grijă din partea noastră. Și cei care erau în risc oricum de a fi pierduți au fost cu siguranță pierduți”, a subliniat Dragoș Iliescu. 

„România nu se achită de obligația pe care o are față de viitorii săi cetățeni, față de elevii care sunt acum în școală în mod cert nu se achită, oferă o educație foarte proastă calitate. Ai în anumite contexte părinți care sunt totuși interesați de educația propriilor copii și iau educația propriilor copii în mănă, mai mult sau mai puțin: școală privată, compensație prin alte tipuri de educație, meditații, cum le zicem de cele mai multe ori sau alte tipuri de ajutor pe care îl pot da. Simplul fapt că știi că educația este mai importantă și petreci mai mult timp cu copilul sau că faci teme cu el sau ea și că discutați aspecte care sunt importante pentru educație sau teme care sunt interesante despre societate și civism, lucrurile astea se imprimă în mod pozitiv asupra prestației copilului respectiv. Aceste categorii înregistrează scăderi minimale 3 – 4%, nu mai mult”, a continuat profesorul.

Dincolo de pierderile în ceea ce privește competențele academice, absența copiilor de la școală are consecințe chiar mai grave, care îl fac pe Dragoș Iliescu să se întrebe: „La finalul celor 12 clase ce fel de cetățeni vor ieși din școală?”

„Dacă din punct de vedere al competențelor educaționale academice mai suntem unde suntem, în pandemie, această parte de dezvoltare socială și emoțională s-a dus complet fiindcă nu poți să discuți despre modele de comportament social și civic la distanță.

Ceea ce ne va arăta raportul OECD de peste o săptămână este că da, peste tot s-au dus, acolo unde școala închisă. De-aia e nevoie să te duci să te vezi acolo, să te duci fizic la școală, în online nu poți să transmiți modele de comportament decât mult, mult mai greu spre deloc”, spune el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • As vrea sa ii transmit domnului profesor ca 18% din 6 nu este 2. Un elev care lua 6 inainte de pandemie si ale carui performante au scazut cu 18% va lua acum 4.92, adica 5. Nu putem sa luam 18% si sa il scadem peste tot la fel si la 10 si la 5. Nu as fi zis nimic dar, iata, acest 4 calculat prost apare chiar in titlu. Asa se creeaza un fake news
  • Like 2
  • @ Arlecchino
   mi-ati luat-o inainte dar poate fi scuzat, nu e de la fac de matematica!
   • Like 1
  • @ corneliu apostol
   Eu nu prea l-as scuza. Pare un profesor serios, are publicatii internationale, se ocupa de teste psihologice, etc. Cum poti sa concepi o testare cand nu intelegi elemente matematice de baza? Daca mergem un pic inspre statistica probabil ca e jale. In fine, ma abtin sa comentez in plus dar afirmatiile de genul asta distrug orice incredere in mediul academic romanesc. Stiu ca toti politicienii vorbesc in dodii dar asta nu e o scuza, dimpotriva, ai pretentii mai mari de la un om de stiinta. In fine...
   • Like 0
  • @ Arlecchino
   eu doar glumeam, chiar ma intrebam cum va face cu nota 2 daca scade 2 puncte
   dar exista un studiu mai vechi, facut pe testele de admitere la politehnica, care arata ca in 10 ani (parca) notele pe (cam) aceleasi subiecte, au crescut cu 2 puncte! (realizat de doi din membrii comisiilor de admitere : prof D.Iordache si... nu mai retin al doilea nume)
   de atunci a mai trecut vreme si cred ca s-au tot adaugat, desigur nu proportional (liniar) dar dramatic de multe;
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult