Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

Profesorul Mircea Dumitru: „Ministrul Educației nu stăpânește bine limba română. Dacă ar fi student al Universității din București, nu cred că ar putea face față exigențelor”

Valentin Popa - Foto Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Educației, Valentin Popa, a dovedit în intervențiile sale publice că nu stăpânește bine limba română, iar dacă ar fi student astăzi nu ar face față exigențelor unei universități bine cotate din România, este de părere Mircea Dumitru, rectorul Universității din București. 

„Dl. profesor Popa vorbește cu foarte multe regionalisme. Am ascultat înregistrări făcute din alocuțiuni publice și care nu erau foarte bine construite din punct de vedere sintactic sau logic. Nu stăpânește bine limba română. Vorbește mai bine decât premierul, l-am auzit vorbind în alte împrejurări. Ca student  al Universității din București, mai ales dacă vorbim de științe umaniste, nu cred că ar putea face față exigențelor”, a spus Mircea Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Felul în care se exprimă un demnitar este o chestiune de substanță, nu doar de imagine, iar desemnarea unui om într-o funcție publică ar trebui să țină seama și de acest aspect, chiar dacă el nu va putea fi evaluat printr-un test formal.

Ce ar putea să conducă la crearea unei clase politice mai bune ar fi creșterea nivelului de educație, spune Mircea Dumitru. Ar trebui însă să fie limitat dreptul la vot de un nivel minim de educație?

„Nu pot să susțin așa ceva. Am destul de multe argumente care vin din zona filosofiei politice, a științelor politice. Aș susține ca toți politicienii să investească mai mult în educație, să ridice nivelul de înțelegere a problemelor publice și toți cetățenii cu drept de vot să inteleagă în ce fel trebuie să își exprime acest drept și de ce e important să fie activi și conștenți”, a răspuns rectorul Universității din București.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult