Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Profesorul Mircea Dumitru: „Ministrul Educației nu stăpânește bine limba română. Dacă ar fi student al Universității din București, nu cred că ar putea face față exigențelor”

Valentin Popa - Foto Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Educației, Valentin Popa, a dovedit în intervențiile sale publice că nu stăpânește bine limba română, iar dacă ar fi student astăzi nu ar face față exigențelor unei universități bine cotate din România, este de părere Mircea Dumitru, rectorul Universității din București. 

„Dl. profesor Popa vorbește cu foarte multe regionalisme. Am ascultat înregistrări făcute din alocuțiuni publice și care nu erau foarte bine construite din punct de vedere sintactic sau logic. Nu stăpânește bine limba română. Vorbește mai bine decât premierul, l-am auzit vorbind în alte împrejurări. Ca student  al Universității din București, mai ales dacă vorbim de științe umaniste, nu cred că ar putea face față exigențelor”, a spus Mircea Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Felul în care se exprimă un demnitar este o chestiune de substanță, nu doar de imagine, iar desemnarea unui om într-o funcție publică ar trebui să țină seama și de acest aspect, chiar dacă el nu va putea fi evaluat printr-un test formal.

Ce ar putea să conducă la crearea unei clase politice mai bune ar fi creșterea nivelului de educație, spune Mircea Dumitru. Ar trebui însă să fie limitat dreptul la vot de un nivel minim de educație?

„Nu pot să susțin așa ceva. Am destul de multe argumente care vin din zona filosofiei politice, a științelor politice. Aș susține ca toți politicienii să investească mai mult în educație, să ridice nivelul de înțelegere a problemelor publice și toți cetățenii cu drept de vot să inteleagă în ce fel trebuie să își exprime acest drept și de ce e important să fie activi și conștenți”, a răspuns rectorul Universității din București.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult