Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Profesorul Mircea Dumitru: „Ministrul Educației nu stăpânește bine limba română. Dacă ar fi student al Universității din București, nu cred că ar putea face față exigențelor”

Valentin Popa - Foto Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Educației, Valentin Popa, a dovedit în intervențiile sale publice că nu stăpânește bine limba română, iar dacă ar fi student astăzi nu ar face față exigențelor unei universități bine cotate din România, este de părere Mircea Dumitru, rectorul Universității din București. 

„Dl. profesor Popa vorbește cu foarte multe regionalisme. Am ascultat înregistrări făcute din alocuțiuni publice și care nu erau foarte bine construite din punct de vedere sintactic sau logic. Nu stăpânește bine limba română. Vorbește mai bine decât premierul, l-am auzit vorbind în alte împrejurări. Ca student  al Universității din București, mai ales dacă vorbim de științe umaniste, nu cred că ar putea face față exigențelor”, a spus Mircea Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Felul în care se exprimă un demnitar este o chestiune de substanță, nu doar de imagine, iar desemnarea unui om într-o funcție publică ar trebui să țină seama și de acest aspect, chiar dacă el nu va putea fi evaluat printr-un test formal.

Ce ar putea să conducă la crearea unei clase politice mai bune ar fi creșterea nivelului de educație, spune Mircea Dumitru. Ar trebui însă să fie limitat dreptul la vot de un nivel minim de educație?

„Nu pot să susțin așa ceva. Am destul de multe argumente care vin din zona filosofiei politice, a științelor politice. Aș susține ca toți politicienii să investească mai mult în educație, să ridice nivelul de înțelegere a problemelor publice și toți cetățenii cu drept de vot să inteleagă în ce fel trebuie să își exprime acest drept și de ce e important să fie activi și conștenți”, a răspuns rectorul Universității din București.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult