Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Profesor universitar, despre diferența dintre studenții români și cei americani: „Studenții români nu prea pun întrebări”

studenti

Foto: Guliver/Getty Images

Daniel David este profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, profesor adjunct la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York și director de cercetare la Institutul Albert Ellis din New York. Predând atât în România cât și în SUA, a văzut o diferență importană între studenții americani și cei români: studenții români nu prea pun întrebări. 

„În Statele Unite, de cele mai multe ori, ai în față niște indivizi autonomi. Un individ autonom înțelege în felul următor: E timpul meu că am venit aici la acest curs, hai să-l folosesc la maximum. Unii și plătesc pentru activitățile educaționale și atunci hai să îmi folosesc foarte bine banii, deci nu prea lipsesc. Pun întrebări, vor să învețe, sunt curioși. La noi există o înțelegere și coloratură colectivistă. Studenții nu prea pun întrebări, nu că nu ar avea curiozități, nu că nu ar fi inteligenți și creativi. De multe ori ei interpretează în logica asta colectivistă. Dacă pun întrebări, este ca și cum aș pune sub semnul întrebării pe cel care a prezentat, ce a prezentat”, a declarat Daniel David în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Inundăm piața cu oameni slab pregătiți”

În opinia sa, schimbarea României nu se poate face fără schimbarea sistemului universitar de învățământ. „La noi, orice diferențire a universităților care nu este în pixul ministrului este ceva înspăimântător. În loc să ne gândim de ce România este atât de jos în testele PISA noi le atacăm și spuneam că sunt o prostie. Ne temem de diferență, deși diferența este cea care aduce bunăstare

O țară ca România s-ar schimba dacă toată lumea ar înțelege că problema majoră în această țară este învățământul superior. Noi suntem cei care generăm și formăm profesionițtii: și ingineri, și economiști, și psihologi, și medici. Dacă învățământul superior e slab și formează profesioniști slabi, poți să vii tu cu ce strategii deștepte vrei că nu ai resursa umană care să le implementeze. Inundăm piața cu oameni slab pregătiți. Tot noi pregătim profesorii care ne educă copiii. Dacă noi îi educăm prost, ei ne educă prost copiii. Și astfel condamnăm într-o țară și prezentul, și viitorul”, crede Daniel David.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dnu David prima problema este ca universitatile sunt fabrici de diplome si mai mult sunt afaceri.Sa fie oare atita nevoie de psihologi(ca sa dau doar un exemplu) in Romania?sute de locuri la psihologie(si la distanta alte citeva sute) in fiecare centru universitar. Incercati sa aveti 50 locuri pe an la zi si 30 la distanta si va asigur ca veti avea performanta in citiva ani pt ca cei cu adevarati dedicati ,cei care vor sa stie, sa inteleaga vor aplica si vor ramine.Dar asta nu se poate ca nu mai merge afacerea.
  A doua problema-elevul din romania este 'educat' sa fie docil,sa asculte,sa nu puna multe intrebari-si asta pt ca multi dintre profesorii de liceu nu sunt capabili sa faca fata unui copil inteligent si curios si in plus nici elevii nu sunt curiosi pt ca sunt deja 'spalati pe creier de societatea ce nu da doi bani pe educatie.. deci materialul pe care il primiti in universitate este ff slab..si primiti cu sutele in loc sa reduceti.
  Americanii sunt educati din scoala sa participe activ in discutii,lectiile lor sunt diferite de ale noastre,si daca fac o facultate vor sa si profeseze deci au mai mare interes.deasemeni au un self esteem mai ridicat decit noi ceea ce e conditie primordiala intr-o interactiune sanatoasa profesor-elev.
  Va doresc succes dnu profesor-am fost studenta dvsta acum multi ani si in situatii de stress inchid ochii si incerc metode de autohipnoza invatate de la dvst
  • Like 0
 • Poate ca studentii romani le stiu pe toate! Americanii sunt "rasfatati" si s-au nascut in "puf"! De ce nu?
  • Like 1
  • @ Silviu Frandos
   Depinde si de prof, de cum trateaza el/ea intrebarile. Daca raspunde cu sila si sictir sau incearca sa te faca sa te simti idiot pentru ca ai indraznit sa pierzi din timpul mariei sale cu intrebarea ta, atunci sigur ca o sa iti vina sa te abtii sa pui intrebari. Daca insa se comporta OK, atunci si tie iti e comod sa intrebi cand nu intelegi ceva. Am vazut multi studenti romani in afara care pun intrebari fara nici o problema. Cand e cazul, bineinteles.
   • Like 0
 • Si daca profesorii universitari nu vor sa fie intrebati? Eu am patit-o personal si m-a marcat profund. La liceu eram obisnuita sa pun intrebari si la facultate mi s-a taiat elanul!
  • Like 0
  • @ Anaalina Grijac
   mike mike check icon
   Caci aveti mare dreptate. Exista profesori universitari pe care-i deranjezi teribil daca pui intrebari in timp ce ei vorbesc timp de o ora sau doua. Le place sa vorbeasca si sa se auda vorbind , iar in timpul cursurilor risti sa fii dat afara daca pui intrebari. Zici ca tin predici in biserica, iar studentii isi rup mainile scriind pe foi, incercand sa tina ritmul cu explicatiile lor. Desigur, exista si profesori care vor sa fie provocati cu intrebari si sa aiba dialoguri cu studentii, bazate pe argumente, insa sunt mai rari in Romania.
   • Like 2
 • Teodora check icon
  Ar trebui ca toate facultățile sa aiba concurs de admitere. Ar avea studenți în continuare, unii mai bine pregătiți. Sunt copii în clasa a XII a care așteaptă să vadă ce nota iau la bacalaureat si in functie de asta se hotărăsc la ce facultate merg. Adică la aia unde pot intra cu nota de la bac. Susțin examenul de bacalaureat la romana, istorie și geografie si merg la ASE.
  Facultatea alege modalitatea asta de triere si apoi se plânge că are studenți slabi.
  • Like 2
 • "Tot noi pregătim profesorii care ne educă copiii. Dacă noi îi educăm prost, ei ne educă prost copiii. Și astfel condamnăm într-o țară și prezentul, și viitorul”, crede Daniel David. Nota mea:Daca sistemul educational e reformat din temelii atunci si calitatea invatamantului pe toate palierele sale va aduce acel plus valoare atat de necesar unei tari in deriva.Asta nu se poate avand in vedere minciunile din istoria acestui popor care sfideaza logica sustinute de semidocti,tradatori care de fapt au statut de papagali in aulele universitare.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Tot învăţământul e mai bun şi mai cu cap în afară. Ăsta e şi motivul pentru care tinerii vor să emigreze.
  • Like 1
  • @ Valentin
   Nu tot. Si de unde rezulta ca asta ar fi singurul sau macar principalul motiv?
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   E unul din cele mai puternice.
   • Like 0
  • @ Valentin
   De unde rezulta asta?
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Ascultă ce spun olimpicii, ei spun clar că merg să studieze ,, afară " pentru că acolo e un alt tipar de a studia, se învață pe când la noi doar se memorează.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Sunt la randul meu fost olimpic si am studiat in afara. Nu, la noi nu doar se memoreaza, "toceste" cine vrea sa faca asta. Nu am auzit pana acum de un profesor intreg la cap care sa fi spus unor elevi "invatati, ma, pe dinafara, nu conteaza ce intelegeti.
   In al doilea rand e o diferenta intre invatamantul universitar si cel preuniversitar. La cel universitar avem carente, mai ales cand vine vorba de cercetare (desi cateva din facultatile noastre au inceput sa miste cat de cat).
   • Like 2
 • Articol din categoria sunteți tâmpiți și de asta o duceți rău! Ni se transmite și introduce în subconștient, de o buna perioada de timp și pe orice cale, ca suntem idioți, ca noile generații sunt și mai idioate și nu suntem buni de nimic. Așadar meritam sa fim forță de muncă ieftina și unii dintre "sclavii" statelor occidentale. Lumea dezvoltata, occidentala, nu poate prospera și menține un nivel de trai ridicat fără a avea tari de genul României unde sa își direcționeze capitalurile și sa le aducă înmulțite. Suntem conduși din afara și avem statut de colonie!
  • Like 0
 • In Danemarca studiile sunt gratuite, iar universitățile sunt finanțate de stat, doar că ei au parteneriat public privat pe bune. La unele specializari sunt firme de profil care impun lucruri utile pentru ei în curicula și în schimb furnizează gratuit software de specialitate laboratoarelor de info ale universităților și organizează seminarii practice cu studenții. Plus că acolo resursele sunt cheltuite cu cap, adică mai bine cumperi licențe pentru publicatii pe care le pot citi gratuit electronic studenții de la toate universitățile din țară (pe baza CNP și a numărului matricol) decât să cumperi aceleași publicații de 5 ori pentru 5 universități de stat. La noi firmele nu vor fi dispuse să plătească licențe software de 20000 USD/an/utilizator pentru universități, deoarece iau o singura licență pentru toată firma. Dar nu numai resursele materiale fac diferența între universitățile românești și cele străine. La noi mulți profesori și orice tip de șef se visează autorități incontestabile și penalizează oamenii care pun întrebări. În firme oamenii curiosi sunt concediați pentru că sunt o amenințare pentru orgoliul și funcția sefului.
  • Like 4
 • check icon
  Păi cum naiba să pună dacă, de exemplu, asisitentul cu care făceam seminariile de ”matematici speciale” își începea fiecare propoziție cu ”orice om normal dezvoltat își poate da seama că...”.
  ”Grasu”, ”Gilly”, ”Rimo”, ”Enake” (colegi de grupă), cititiți vreo unul pe-aici?
  Ei ar putea să confirme ce zic.
  În plus, e veșnica problemă: băi, întreb, dar dacă e o întrebare proastă? Mă face profu' de cacao (pt că da, asta fac, sau făceau, ”profii” cînd li se punea o întrebare banală!). Și atunci, mai bine taci naibii din gură, nu-i așa?
  • Like 3
 • Statul sa retraga toate subventiile pentru Universitati. Cine vrea sa studieze, sa plateasca! Asa e in State. De aia acolo studentii sunt prezenti, atenti si curiosi! Cand platesti din credit de studii pe persoana fizica 30 - 40000 dolari /an nu te joci. Tre sa te angajezi dupa si sa rambursezi creditul! Aici studentii o mai lungesc prin scoli pe banii statului si ai parintilor, fac o facultate si un masterat care nu-i ajuta in viitor, primesc o diploma care nu face diferenta pe piata muncii decat prin reguli ale statului care stabilesc relatii de proportionalitate intre salariul minim si nivelul studiilor, culmea, pentru sectorul privat! Universitatile nu vor putea iesi singure din ipocrizie, sunt un fel de Tarom, institutii PUBLICE imbacsite cu pile, cumetrii si prietene intime care iau salarii grase. Pentru ca lucririle astea sa se schimbe, Universitatile rebuie ajutate de Guvern care ar trebui sa le taie finantarea. Doar dupa se va putea vedea cresterea calitatii invatamantului universitar, cu impact pe studenti si cadre didactice. Unii mai curiosi iar altii mai competenti si dedicati, Altfel Universitatea crapa, iar paguba e fix in ciuperci!
  • Like 0
  • @ Cristian Dogar
   check icon
   Stai, Frantz, că nu-i ok ce zici.
   În primul rînd pt că, dacă nu mă înșel, dreptul la educație e scris n Consitiție. Deci educația, pe orice nivel, se cuvine a fi subvenționată de stat (eu am aproape 50 de ani, n-am niciun copil și nici nu voi avea și mai am încă destui ani pînă la pensie) dar aș accepta bucuros o mărire de taxe sau impozite pt rezolvarea problemei educației (dar nu la modul cum au făcut-o cu drumurile. Știați că, atunci cînd alimentați la pompă ,din prețul carburantului, aproape (da' foarte aproape!) jumătate din sumă o încasează statul?? Să mai zicem și de TVA? Să măi zicem și de creșterea PIB (cînd banca națională poate tipări monedă dacă vrea să mețină cursul de scimb valutar)?
   În fine, să revenim la oile noastre: cine, ce ar putea avea împotrivă ca atunci cînd îți declari intenția de părăsi ”țărișoara” să-ți plăteșticontravaloarea studiilor (pe bune, fără exagerărări de genul c-au costat 500K euro!). Știm ce, cîți proferori a folosit statul român pt eduația emigrantului deci se poate calcula care a fost cheltuiala medie pentru un elev din clasa X.
   Problema e ce te faci dacă niște ”emigranți” dintr-ăștia ți se întorc în țară.!
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon