Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Profesor universitar, despre diferența dintre studenții români și cei americani: „Studenții români nu prea pun întrebări”

studenti

Foto: Guliver/Getty Images

Daniel David este profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, profesor adjunct la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York și director de cercetare la Institutul Albert Ellis din New York. Predând atât în România cât și în SUA, a văzut o diferență importană între studenții americani și cei români: studenții români nu prea pun întrebări. 

„În Statele Unite, de cele mai multe ori, ai în față niște indivizi autonomi. Un individ autonom înțelege în felul următor: E timpul meu că am venit aici la acest curs, hai să-l folosesc la maximum. Unii și plătesc pentru activitățile educaționale și atunci hai să îmi folosesc foarte bine banii, deci nu prea lipsesc. Pun întrebări, vor să învețe, sunt curioși. La noi există o înțelegere și coloratură colectivistă. Studenții nu prea pun întrebări, nu că nu ar avea curiozități, nu că nu ar fi inteligenți și creativi. De multe ori ei interpretează în logica asta colectivistă. Dacă pun întrebări, este ca și cum aș pune sub semnul întrebării pe cel care a prezentat, ce a prezentat”, a declarat Daniel David în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Inundăm piața cu oameni slab pregătiți”

În opinia sa, schimbarea României nu se poate face fără schimbarea sistemului universitar de învățământ. „La noi, orice diferențire a universităților care nu este în pixul ministrului este ceva înspăimântător. În loc să ne gândim de ce România este atât de jos în testele PISA noi le atacăm și spuneam că sunt o prostie. Ne temem de diferență, deși diferența este cea care aduce bunăstare

O țară ca România s-ar schimba dacă toată lumea ar înțelege că problema majoră în această țară este învățământul superior. Noi suntem cei care generăm și formăm profesionițtii: și ingineri, și economiști, și psihologi, și medici. Dacă învățământul superior e slab și formează profesioniști slabi, poți să vii tu cu ce strategii deștepte vrei că nu ai resursa umană care să le implementeze. Inundăm piața cu oameni slab pregătiți. Tot noi pregătim profesorii care ne educă copiii. Dacă noi îi educăm prost, ei ne educă prost copiii. Și astfel condamnăm într-o țară și prezentul, și viitorul”, crede Daniel David.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate ca studentii romani le stiu pe toate! Americanii sunt "rasfatati" si s-au nascut in "puf"! De ce nu?
  • Like 1
  • @ Silviu Frandos
   Depinde si de prof, de cum trateaza el/ea intrebarile. Daca raspunde cu sila si sictir sau incearca sa te faca sa te simti idiot pentru ca ai indraznit sa pierzi din timpul mariei sale cu intrebarea ta, atunci sigur ca o sa iti vina sa te abtii sa pui intrebari. Daca insa se comporta OK, atunci si tie iti e comod sa intrebi cand nu intelegi ceva. Am vazut multi studenti romani in afara care pun intrebari fara nici o problema. Cand e cazul, bineinteles.
   • Like 0
 • Si daca profesorii universitari nu vor sa fie intrebati? Eu am patit-o personal si m-a marcat profund. La liceu eram obisnuita sa pun intrebari si la facultate mi s-a taiat elanul!
  • Like 0
  • @ Anaalina Grijac
   mike mike check icon
   Caci aveti mare dreptate. Exista profesori universitari pe care-i deranjezi teribil daca pui intrebari in timp ce ei vorbesc timp de o ora sau doua. Le place sa vorbeasca si sa se auda vorbind , iar in timpul cursurilor risti sa fii dat afara daca pui intrebari. Zici ca tin predici in biserica, iar studentii isi rup mainile scriind pe foi, incercand sa tina ritmul cu explicatiile lor. Desigur, exista si profesori care vor sa fie provocati cu intrebari si sa aiba dialoguri cu studentii, bazate pe argumente, insa sunt mai rari in Romania.
   • Like 2
 • Teodora check icon
  Ar trebui ca toate facultățile sa aiba concurs de admitere. Ar avea studenți în continuare, unii mai bine pregătiți. Sunt copii în clasa a XII a care așteaptă să vadă ce nota iau la bacalaureat si in functie de asta se hotărăsc la ce facultate merg. Adică la aia unde pot intra cu nota de la bac. Susțin examenul de bacalaureat la romana, istorie și geografie si merg la ASE.
  Facultatea alege modalitatea asta de triere si apoi se plânge că are studenți slabi.
  • Like 1
 • "Tot noi pregătim profesorii care ne educă copiii. Dacă noi îi educăm prost, ei ne educă prost copiii. Și astfel condamnăm într-o țară și prezentul, și viitorul”, crede Daniel David. Nota mea:Daca sistemul educational e reformat din temelii atunci si calitatea invatamantului pe toate palierele sale va aduce acel plus valoare atat de necesar unei tari in deriva.Asta nu se poate avand in vedere minciunile din istoria acestui popor care sfideaza logica sustinute de semidocti,tradatori care de fapt au statut de papagali in aulele universitare.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Tot învăţământul e mai bun şi mai cu cap în afară. Ăsta e şi motivul pentru care tinerii vor să emigreze.
  • Like 1
  • @ Valentin
   Nu tot. Si de unde rezulta ca asta ar fi singurul sau macar principalul motiv?
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   E unul din cele mai puternice.
   • Like 0
  • @ Valentin
   De unde rezulta asta?
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Ascultă ce spun olimpicii, ei spun clar că merg să studieze ,, afară " pentru că acolo e un alt tipar de a studia, se învață pe când la noi doar se memorează.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Sunt la randul meu fost olimpic si am studiat in afara. Nu, la noi nu doar se memoreaza, "toceste" cine vrea sa faca asta. Nu am auzit pana acum de un profesor intreg la cap care sa fi spus unor elevi "invatati, ma, pe dinafara, nu conteaza ce intelegeti.
   In al doilea rand e o diferenta intre invatamantul universitar si cel preuniversitar. La cel universitar avem carente, mai ales cand vine vorba de cercetare (desi cateva din facultatile noastre au inceput sa miste cat de cat).
   • Like 2
 • Articol din categoria sunteți tâmpiți și de asta o duceți rău! Ni se transmite și introduce în subconștient, de o buna perioada de timp și pe orice cale, ca suntem idioți, ca noile generații sunt și mai idioate și nu suntem buni de nimic. Așadar meritam sa fim forță de muncă ieftina și unii dintre "sclavii" statelor occidentale. Lumea dezvoltata, occidentala, nu poate prospera și menține un nivel de trai ridicat fără a avea tari de genul României unde sa își direcționeze capitalurile și sa le aducă înmulțite. Suntem conduși din afara și avem statut de colonie!
  • Like 0
 • In Danemarca studiile sunt gratuite, iar universitățile sunt finanțate de stat, doar că ei au parteneriat public privat pe bune. La unele specializari sunt firme de profil care impun lucruri utile pentru ei în curicula și în schimb furnizează gratuit software de specialitate laboratoarelor de info ale universităților și organizează seminarii practice cu studenții. Plus că acolo resursele sunt cheltuite cu cap, adică mai bine cumperi licențe pentru publicatii pe care le pot citi gratuit electronic studenții de la toate universitățile din țară (pe baza CNP și a numărului matricol) decât să cumperi aceleași publicații de 5 ori pentru 5 universități de stat. La noi firmele nu vor fi dispuse să plătească licențe software de 20000 USD/an/utilizator pentru universități, deoarece iau o singura licență pentru toată firma. Dar nu numai resursele materiale fac diferența între universitățile românești și cele străine. La noi mulți profesori și orice tip de șef se visează autorități incontestabile și penalizează oamenii care pun întrebări. În firme oamenii curiosi sunt concediați pentru că sunt o amenințare pentru orgoliul și funcția sefului.
  • Like 4
 • check icon
  Păi cum naiba să pună dacă, de exemplu, asisitentul cu care făceam seminariile de ”matematici speciale” își începea fiecare propoziție cu ”orice om normal dezvoltat își poate da seama că...”.
  ”Grasu”, ”Gilly”, ”Rimo”, ”Enake” (colegi de grupă), cititiți vreo unul pe-aici?
  Ei ar putea să confirme ce zic.
  În plus, e veșnica problemă: băi, întreb, dar dacă e o întrebare proastă? Mă face profu' de cacao (pt că da, asta fac, sau făceau, ”profii” cînd li se punea o întrebare banală!). Și atunci, mai bine taci naibii din gură, nu-i așa?
  • Like 3
 • Statul sa retraga toate subventiile pentru Universitati. Cine vrea sa studieze, sa plateasca! Asa e in State. De aia acolo studentii sunt prezenti, atenti si curiosi! Cand platesti din credit de studii pe persoana fizica 30 - 40000 dolari /an nu te joci. Tre sa te angajezi dupa si sa rambursezi creditul! Aici studentii o mai lungesc prin scoli pe banii statului si ai parintilor, fac o facultate si un masterat care nu-i ajuta in viitor, primesc o diploma care nu face diferenta pe piata muncii decat prin reguli ale statului care stabilesc relatii de proportionalitate intre salariul minim si nivelul studiilor, culmea, pentru sectorul privat! Universitatile nu vor putea iesi singure din ipocrizie, sunt un fel de Tarom, institutii PUBLICE imbacsite cu pile, cumetrii si prietene intime care iau salarii grase. Pentru ca lucririle astea sa se schimbe, Universitatile rebuie ajutate de Guvern care ar trebui sa le taie finantarea. Doar dupa se va putea vedea cresterea calitatii invatamantului universitar, cu impact pe studenti si cadre didactice. Unii mai curiosi iar altii mai competenti si dedicati, Altfel Universitatea crapa, iar paguba e fix in ciuperci!
  • Like 0
  • @ Cristian Dogar
   check icon
   Stai, Frantz, că nu-i ok ce zici.
   În primul rînd pt că, dacă nu mă înșel, dreptul la educație e scris n Consitiție. Deci educația, pe orice nivel, se cuvine a fi subvenționată de stat (eu am aproape 50 de ani, n-am niciun copil și nici nu voi avea și mai am încă destui ani pînă la pensie) dar aș accepta bucuros o mărire de taxe sau impozite pt rezolvarea problemei educației (dar nu la modul cum au făcut-o cu drumurile. Știați că, atunci cînd alimentați la pompă ,din prețul carburantului, aproape (da' foarte aproape!) jumătate din sumă o încasează statul?? Să mai zicem și de TVA? Să măi zicem și de creșterea PIB (cînd banca națională poate tipări monedă dacă vrea să mețină cursul de scimb valutar)?
   În fine, să revenim la oile noastre: cine, ce ar putea avea împotrivă ca atunci cînd îți declari intenția de părăsi ”țărișoara” să-ți plăteșticontravaloarea studiilor (pe bune, fără exagerărări de genul c-au costat 500K euro!). Știm ce, cîți proferori a folosit statul român pt eduația emigrantului deci se poate calcula care a fost cheltuiala medie pentru un elev din clasa X.
   Problema e ce te faci dacă niște ”emigranți” dintr-ăștia ți se întorc în țară.!
   • Like 1
 • Poate dl profesor se insala, poate profesori din Romania explica destul de bine sau poate nu chiar asa de bine si atunci in ambele variante nu mai ai de ce sa pui intrebari. Dar am o nelamurire, am vazut ca dl profesor e membru in mai multe universitati internationale, dumnealui preda acolo in limba romana sau in limba tarii respective, cred ca engleza. Dar un profesor dintr-o universitate straineza care preda in Romania, o face in limba romana sau in engleza/franceza/spaniola sau etc. ? daca acest lucru s-ar face la Poli, un student ar trebui sa fie intai poliglot si dupa aia sa aiba restul de cunostinte gen mate-fizica ! :)
  Invatamantul romanesc are o baza solida, atat doar ca oameni din invatamant il fac sa fie subred. In SUA aproape toate universitatile sunt entitati private si functioneaza pe baza de sponsorizari de la compani sau persoane fizice, in Romania nu se va putea face asta niciodata din motive de .... evaziune fiscala, pt ca organul de control e corupt de sus si pana jos, la portar .
  • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   In Romania se preda de obicei in romana, mai putin cazul sectiilor special desemnate pentru predare in limba engleza (sectii in care se mai gasesc si destul de rarii studenti straini) - si Poli are macar o astfel de sectie, cred. Banuiesc ca domnul profesor preda in romana in Romania, sau poate cel mult in engleza (ca cealalta universitate la care lucreaza dumnealui e in State), daca e vorba de o sectie speciala, ceea ce n-ar trebui sa fie o problema, avand in vedere ca engleza se face la scoala inca din clasele primare.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Nu, în România se predă în păsărească.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Se preda corect in romana, presupunand o pregatire corespunzatoare a celui de la catedra. Din cate ne spune articolul, pregatiea persoanei in cauza este chiar foarte buna.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Poate la facultate, dar la gimnaziu - 10-12 ani - se predă în păsărească.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Si in gimnaziu se preda in romana.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Nu, în păsărească, pentru că examenele de evaluare naţională sunt în păsărească.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Nu, examenele sunt in romana. La fel si predarea.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Nu, examenele sunt în păsărească, limbă care se învaţă mecanic. La fel ca şi predarea.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Nu, examenele sunt in romana. Cei care lucreaza corect nu au nevoie sa invete mecanic. Analog pentru profesori.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
sound-bars icon