Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Proiect MAI: Cărțile de identitate vor fi înlocuite cu cărți electronice care vor lua locul și cardului de sănătate

Cărțile de identitate vor fi înlocuite cu cărți de identitate electronice, care vor putea fi folosite și pentru autentificări online, arată un proiect al Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care va fi supus dezbaterii publice. Opțional, cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți. 

„Proiectul de lege este în conformitate cu măsurile prevăzute în Programul de guvernare 2017-2020, implementarea acestuia fiind de natură să faciliteze accesul cetățenilor la servicii electronice și să contribuie la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”, având drept consecință corelarea și simplificarea procedurilor administrative”, arată un comunicat al MAI.

Noile documente electronice de identificare vor asigura populației garanții suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document, precizează MAI.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice.

Textul propus prevede posibilitatea obținerii unei cărţi de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice de identitate. 

Opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți.

Cartea electronică de identitate va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

În format electronic se înscriu datele din formatul tipărit (numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, un certificat şi, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conținutul de date al cărții electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcționalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul naţional de sănătate îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate.

Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se realizează, în mod eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Ce nu mi-e clar este detaliul cu informații stocate despre amprente.
  Dacă intenția este să te amprenteze obligatoriu atunci când îți faci ID, atunci nu, mulțumesc, nu vreau ID electronic!
  Dacă amprentarea este opțională, atunci pentru ce se mai introduce așa ceva?
  Ce câștigă cetățenii dacă se lasă amprentați? Nimic, pot avea doar de pierdut!
  • Like 0
 • Radu Ion Radu Ion check icon
  Ar fi bine să conțină și permisul de conducere, am fi și noi în rândul lumii.
  • Like 0
 • check icon
  Cu ocazia asta poate îi reduc și dimensiunile, nu „un metru lungime pe un metru lățime” ca acum.
  • Like 1
 • check icon
  Altă afacere pe bani publici!
  Noi ce câștigăm?
  Să facă întâi administrare electronică și după aia să facă și identități electronice...
  Boii pun carul înaintea lor...
  • Like 1
 • sper sa functioneze mai bine decat cardurile de sanatate actual. Intrebati-va doctorita de familie ce cosmar este aplicatia de carduri....
  • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Așadar, coșmarul nu este legat de cardul de sănătate și de dispozitivele de citire ale acestora, ci de aplicația care utilizează cardul de sănătate. Atunci să îmbunătățim aplicația și să nu aruncăm pe fereastră banii cu care s-au făcut, distribuit și pus în operă aceste carduri de sănătate!
   • Like 0
  • @ Niculae Moromete
   eu sper ca toti cei implicati in dezvoltarrea si achizitionarea aplicatiei sa aiba treaba pe la dr de familie sa vada cum e juma de zi aplicatia jos, cum nu poate sa ii dea o trimitere sau o reteta si a 2a zi sa nu mai aiba medicament si medicamentul sa nu se vanda fara reteta, sa se duca la spital si sa ii ceara cardul si sa ii zica senin: invalid, angajatorul nu v-a platit! . Toate una dupa alta.
   • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult