Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Propaganda rusă are succes în Germania. Circa 40% dintre germani cred că NATO a provocat Rusia să atace Ucraina

german flag

Foto: akg-images / Profimedia

Un sondaj publicat în Germania cu privire la Rusia relevă rezultate îngrijorătoare. Potrivit rezultatelor sondajului Cemas, aproape fiecare al cincilea locuitor al Germaniei crede că „Putin luptă împotriva lumii din culise”. În aprilie, această cifră era de 12 la sută.

Potrivit unui sondaj reprezentativ al Centrului de Monitorizare, Analiză și Strategie (CEMAS), în Germania, sprijinul pentru narațiunile conspirative rusești despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei a crescut semnificativ în ultimele luni. Aproximativ 18% dintre cei chestionați au fost de acord cu afirmația că președintele rus Vladimir Putin „luptă împotriva elitei globale care trage sforile în culise”, potrivit publicației germane Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) de miercuri, 2 noiembrie, citând rezultatele pe care le are la dispoziție. Conform rezultatelor sondajului anterior din aprilie, această cifră era încă de 12 la sută.

În plus, 12% dintre respondenți cred că o altă binecunoscută propagandă rusă susține că „Ucraina, împreună cu Statele Unite, operează biolaboratoare secrete pentru producerea de arme biologice” . În aprilie, doar 7% dintre respondenți au fost de acord cu această declarație a oficialilor ruși, care nu a fost susținută de nicio dovadă.

Potrivit Cemas, în ceea ce privește influența propagandei ruse, există diferențe semnificative între regiunile din vestul și estul Germaniei. În estul Germaniei, unul din trei a fost de acord cu declarația despre „decizia forțată a Rusiei de a intra în război după lungi provocări ale NATO”, în vestul Germaniei cifra a fost de 16 la sută. În același timp, 14 la sută dintre respondenții de pe teritoriul fostei RDG sunt siguri că războiul din Ucraina servește doar la abaterea atenției de la pandemie. În Germania de Vest 7 la sută dintre respondenți sunt de acord cu acest lucru.

Propaganda rusă are succes în principal în rândul alegătorilor AfD și ai partidelor de stânga

Sprijinul pentru teoriile pro-Kremlin și conspiraționiste este deosebit de mare în rândul alegătorilor partidului populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Aproape jumătate dintre ei au fost de acord cu acuzațiile aduse de propaganda rusă că Ucraina ar fi parte a Rusiei și că Federația Rusă a fost forțată să intre în război din cauza provocărilor NATO. În plus, autorii studiului au relevat un sprijin ridicat pentru propaganda pro-rusă în rândul susținătorilor partidelor de stânga.

Comentând rezultatele sondajului, CEO-ul Cemas, Pia Lamberty, a subliniat creșterea teoriilor conspirației și a acuzațiilor de propagandă rusă din aprilie. „Crizele din ultimele luni ar putea fi terenul perfect pentru teoriile conspirației care sunt alimentate și întărite atât de extremiștii de dreapta, cât și de Rusia”, a spus ea.

Un sondaj reprezentativ al Cemas a fost realizat în perioada 3-11 octombrie în rândul a 2228 de persoane.

Principalele date ale sondajului:

  • Cu afirmația „NATO a provocat Rusia atât de mult încât Rusia a fost nevoită să intre în război”, sunt pe deplin de acord 19% dintre cei chestionați, iar 21% o acceptă parțial. Însă 60% o resping. În aprilie, erau deplin de acord cu această afirmație doar 12%, iar 17% erau parțial de acord.
  • Cu afirmația „Putin luptă cu o elită globală, care trage sforile din spatele cortinei” sunt deplin de acord 18%, iar parțial de acord 26%. În aprilie, procentele erau de 12%, respectiv 20%.
  • Cu afirmația „Din punct de vedere istoric, Ucraina nu are nicio revendicare teritorială proprie și este de fapt parte a Rusiei” sunt deplin de acord 14%, parțial – 21%. În aprilie: 8% acord deplin și 18%, parțial.
  • Cu afirmația „Ucraina, împreună cu SUA, a operat biolaboratoare secrete pentru producerea de arme biologice”, sunt deplin de acord 12%, iar parțial – 21%. În aprilie, aceste procente erau de șapte, respectiv 14%.
  • Circa 20% dintre cei chestionați sunt total sau parțial de acord că războiul din Ucraina este o diversiune de la pandemia de coronavirus.

Sursa: Deutsche Welle

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ,, Frate, frate, dar brînza-i pe bani ". Germania este dependentă de materiile prime importante din Rusia. Și Amerikha a impus Europei să nu mai importe din Rusia, în special petrol și gaze,și să importe din Amerikia...
    La niște proteste recente din Germania, erau pancarte pe care scria :Germania afară din NATO și pe altele scria NATO afară din Germania.
    Distrugerea NS1, despre care unii naivi o dădeau ca lucratură rusească, probabil că a fost realizată de marina amerikhană. Că Rusia dacă nu voia să livreze gaze, închidea robinetele. Ori majora prețurile.
    Aștept să fiu catalogat drept putinist, dar, eu, care am fost ca tot românul antisovietic, pînă prin 90,acum sînt antiamerikhan. Am plătit anticipat 5 miliarde de dolari pentru 7 sisteme Patriot și în 3 ani am primit doar 1!!!
    Dacă ne vor ataca niște OZN, cu ce să ne apărăm? Cu anticele sisteme RAA Dvina, Volkhov, cumpărate pe vremea lui Dej și a lui Ceaușescu?
    Și Patriot sînt considerate depășite... Germania a comandat în Israel Iron Dom, pentru 2,5 miliarde de dolari
    • Like 1
    • @ Sorin Constantin
      Emil check icon
      Nu, nu sunteti putinist, sunteti un roman clasic. Au fost comunisti francezi care au plecat in Rusia, inainte si dupa razboi, au vizitat, au locuit si mai apoi au plecat rusinati de pacaleala primita. Au existat membrii in parlamentul englez care au îmbratisat comunismul subtil sau ca spioni mai apoi condamnati de societatea britanica. România a pupat cizma ruseasca si mai apoi efectul ei 50 de ani.
      America a salvat de doua ori Europa facind jertfa de singe mai mare decit multi din beligerantii europeni. Romanul nu mai vrea sa lupte pentru apararea,Romaniei, trebuie sa vina altul sa o faca. Iar armele se cumpara cu bani, bani multi. Iar Israelul nu vinde orcui sistemul lor.
      • Like 2
  • Nume check icon
    Logic sa aiba succes: am inteles ca sunt 5 milioane de rusi emigrati in Germania. Marea majoritate au emigrat economic si nu politic, prin urmare pot fi folositi inteligent ca o coloana a 5-a. Deasemenea sa nu uitam ca au un teren fertil pentru ca estul Germaniei nu a fost 100% curatat de comunism si vedem ca acolo partidele de dreapta sau de stanga au succes mare.
    Ca fapt divers acum cativa ani am avut o discutie cu un neamt si un austriac - ambii de varsta mijlocie - care imi explicau ca rai sunt americanii si ce buni sunt rusii din ziua de astazi - in special Putin ca are o mana de fier - si ca noi ar trebui sa facem in EU aliante cu rusii si nu cu americanii. Nu sunt neaparat un fan al americanilor, dar am fost oripilat cand i-am auzit. Iar cand le-am explicat ce a insemnat comunismul si care este fata reala a rusilor, experientele economice dezastruoase cu firmele rusesti in Romania, faptul ca marea majoritate sunt prosti, inculti, neciopliti, badarani, alcoolici, abuzatori , violenti imi spunea ca sunt inventii si ca acum lucrurile s-au schimbat.
    P.S. M-am intalnit cu unul dintre ei dupa invazie la cateva saptamani. Era foarte neutru la ce se intampla. L-am intrebat daca firma la care lucreaza mai opereaza in Rusia. El mi-a spus ca bineinteles ca doar si rusii trebuie sa manance.
    • Like 4
    • @ Nume
      Corect punctat. Ca sa nu mai vorbim si de milioanele de turci din Germania, care desi unii sunt pe la a 3 a generatie au ràmas din punct de vedere mental, cultural, religios atasati la patria mumà si foarte receptivi la narativele debitate de sultanul Erdogan.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult