Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Rusia nu mai ajunge la gurile Dunării. Serghei Șoigu a ordonat retragerea imediată din Herson

Serghei Șoigu

Foto: Profimedia Images

Rușii pleacă din Herson. Acest lucru reiese din cuvintele ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu,  care a dat instrucțiuni pentru retragerea echipamentului și personalului militar din acea parte a regiunii Herson situată pe malul drept al râului Nipru. Acolo se află orașul ocupat de ruși de la începutul invaziei.

„Continuați cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru transferul în siguranță al echipamentelor, armelor și personalului peste râul Nipru”, a spus Șoigu.

Şoigu pare să urmeze propunerea generalului Serghei Surovikin, comandantul trupelor ruse din Ucraina. Pe 9 noiembrie, acesta a vorbit în cadrul unui reportaj, care a fost transmis în direct de televiziunea rusă, și a spus că, în situația actuală, o aprovizionare a regiunii Herson este imposibilă și că este cel mai oportun „să ne apărăm de-a lungul malului stâng al Niprului”.

Potrivit lui Surovikin, retragerea pe malul stâng al râului va salva viețile soldaților.

„Pentru noi, viața și sănătatea militarilor ruși este întotdeauna o prioritate. Trebuie să luăm în considerare și amenințarea la adresa populației civile”, a agreat Șoigu.

Înainte de a fi anunțată retragerea, au existat informații că armata rusă ar fi aruncat în aer poduri peste Nipru. Deputatul Consiliului Regional Herson, Serhiy Khlan, a declarat pe 9 noiembrie că rușii au aruncat în aer cinci poduri care duceau la malul drept al Niprului. Potrivit lui Khlan, în acest fel, Forțele Armate ale Federației Ruse au decis să se pregătească pentru retragere și să încetinească ofensiva ulterioară a Forțelor Armate ale Ucrainei pe malul stâng al Niprului.

Armatele ucrainene și ruse nu au confirmat oficial distrugerea podurilor.

În plus, pe 9 noiembrie, a fost anunțat decesul președintelui autorităților de ocupare din regiunea Herson, Kirill Stremousov. El a ocupat funcția de șef adjunct al administrației regionale numite de Rusia și a comentat adesea situația din regiune. Pe 9 noiembrie, administrația regională a anunțat că Stremousov a murit într-un accident. Ministerul regional al Sănătății a spus că nu a existat încă o confirmare oficială în acest sens. Dar mai târziu moartea lui Stremousov a fost confirmată de șeful administrației, Vladimir Saldo.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult