Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rusia nu mai ajunge la gurile Dunării. Serghei Șoigu a ordonat retragerea imediată din Herson

Serghei Șoigu

Foto: Profimedia Images

Rușii pleacă din Herson. Acest lucru reiese din cuvintele ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu,  care a dat instrucțiuni pentru retragerea echipamentului și personalului militar din acea parte a regiunii Herson situată pe malul drept al râului Nipru. Acolo se află orașul ocupat de ruși de la începutul invaziei.

„Continuați cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru transferul în siguranță al echipamentelor, armelor și personalului peste râul Nipru”, a spus Șoigu.

Şoigu pare să urmeze propunerea generalului Serghei Surovikin, comandantul trupelor ruse din Ucraina. Pe 9 noiembrie, acesta a vorbit în cadrul unui reportaj, care a fost transmis în direct de televiziunea rusă, și a spus că, în situația actuală, o aprovizionare a regiunii Herson este imposibilă și că este cel mai oportun „să ne apărăm de-a lungul malului stâng al Niprului”.

Potrivit lui Surovikin, retragerea pe malul stâng al râului va salva viețile soldaților.

„Pentru noi, viața și sănătatea militarilor ruși este întotdeauna o prioritate. Trebuie să luăm în considerare și amenințarea la adresa populației civile”, a agreat Șoigu.

Înainte de a fi anunțată retragerea, au existat informații că armata rusă ar fi aruncat în aer poduri peste Nipru. Deputatul Consiliului Regional Herson, Serhiy Khlan, a declarat pe 9 noiembrie că rușii au aruncat în aer cinci poduri care duceau la malul drept al Niprului. Potrivit lui Khlan, în acest fel, Forțele Armate ale Federației Ruse au decis să se pregătească pentru retragere și să încetinească ofensiva ulterioară a Forțelor Armate ale Ucrainei pe malul stâng al Niprului.

Armatele ucrainene și ruse nu au confirmat oficial distrugerea podurilor.

În plus, pe 9 noiembrie, a fost anunțat decesul președintelui autorităților de ocupare din regiunea Herson, Kirill Stremousov. El a ocupat funcția de șef adjunct al administrației regionale numite de Rusia și a comentat adesea situația din regiune. Pe 9 noiembrie, administrația regională a anunțat că Stremousov a murit într-un accident. Ministerul regional al Sănătății a spus că nu a existat încă o confirmare oficială în acest sens. Dar mai târziu moartea lui Stremousov a fost confirmată de șeful administrației, Vladimir Saldo.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult