Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Propuneri ale PSD: Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale

Marcel Ciolacu - PSD

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, contribuţie pentru sănătate şi educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile cu venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Toate acestea sunt propuneri pe care PSD a anunțat că le va prezenta în cadrul coaliției de guvernare.

„Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, se arată într-un comunicat al PSD. 

Propunerile pe care PSD a anunțat că le va supune spre dezbatere în cadrul coaliției de guvernare:

„1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;

2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);

3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;

4) O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani”, se arată în comunicatul PSD.

În plus, social-democrații au anunțat că se opun scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la un milion de euro la 67.000 de euro venituri, „cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României.”

„Cel puțin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro și 500.000 de euro”, arată sursa citată. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  1) Este numai gargara electorala sa arate ca loveste bugetarii de lux. Sunt curios cat angajati de stat au salarii mari fata de Presedinte - oricum tot ei sunt de vina ca ei au facut grilele si nu noi - si cati bani o sa vina la buget. Oricum nu cred ca este posibil sa reduca numai pentru ei
  2) Alta gargara electorala...
  3) Alta gargara electorala. Pai te plangi ca nu ai bani la buget si incepi sa dai pomeni pentru masa votanta. Cum functioneaza matematica? Ei chiar cred ca cele de mai sus o sa acopere pomenile?!
  4). Alta gargara electorala. Vad ca au mai invatat ceva economie si au mai redus %. Chiar s-au uitat la aceste firme sa vada impactul in profitul acestora sau pur si simplu au raspuns la articolele din ziare?
  5) Aici este de discutat. Ar fi interesat o analiza in care se se vada cate IMM-uri au 1 client sau mai multi clienti care apartin aceluiasi grup ca sa vedem daca este angajare mascata si cati intr-adevar product bunuri si servicii catre mai multi clienti si dupa aceea sa se vada daca intr-adevar care este suma corecta. Eu as pastra plafonul mai mare daca dovedeste ca intr-adevar investeste in companie pentru dezvoltare.
  • Like 0
 • Ion check icon
  Bine, bine, dar deficitele, datoriile cine si cand le mai reduce?! Din mariri in mariri si din impozitari in impozitari, mai trecem vreodata la euro?! Dar investitii?! Facem deficite si datorii pana la refuz fara sa facem infrastructura?
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult