Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Propuneri ale PSD: Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale

Marcel Ciolacu - PSD

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, contribuţie pentru sănătate şi educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile cu venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Toate acestea sunt propuneri pe care PSD a anunțat că le va prezenta în cadrul coaliției de guvernare.

„Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, se arată într-un comunicat al PSD. 

Propunerile pe care PSD a anunțat că le va supune spre dezbatere în cadrul coaliției de guvernare:

„1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;

2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);

3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;

4) O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani”, se arată în comunicatul PSD.

În plus, social-democrații au anunțat că se opun scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la un milion de euro la 67.000 de euro venituri, „cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României.”

„Cel puțin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro și 500.000 de euro”, arată sursa citată. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    1) Este numai gargara electorala sa arate ca loveste bugetarii de lux. Sunt curios cat angajati de stat au salarii mari fata de Presedinte - oricum tot ei sunt de vina ca ei au facut grilele si nu noi - si cati bani o sa vina la buget. Oricum nu cred ca este posibil sa reduca numai pentru ei
    2) Alta gargara electorala...
    3) Alta gargara electorala. Pai te plangi ca nu ai bani la buget si incepi sa dai pomeni pentru masa votanta. Cum functioneaza matematica? Ei chiar cred ca cele de mai sus o sa acopere pomenile?!
    4). Alta gargara electorala. Vad ca au mai invatat ceva economie si au mai redus %. Chiar s-au uitat la aceste firme sa vada impactul in profitul acestora sau pur si simplu au raspuns la articolele din ziare?
    5) Aici este de discutat. Ar fi interesat o analiza in care se se vada cate IMM-uri au 1 client sau mai multi clienti care apartin aceluiasi grup ca sa vedem daca este angajare mascata si cati intr-adevar product bunuri si servicii catre mai multi clienti si dupa aceea sa se vada daca intr-adevar care este suma corecta. Eu as pastra plafonul mai mare daca dovedeste ca intr-adevar investeste in companie pentru dezvoltare.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Bine, bine, dar deficitele, datoriile cine si cand le mai reduce?! Din mariri in mariri si din impozitari in impozitari, mai trecem vreodata la euro?! Dar investitii?! Facem deficite si datorii pana la refuz fara sa facem infrastructura?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult