
Foto: Inquam Photos / George Călin
Ordonanța de urgență cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice și cea pentru modificarea Codului fiscal au fost transmise de Guvern la Comisia Europeană, potrivit G4Media.
Între cele mai importante măsuri se numără creșteri de TVA - de la 5% la 9%, respectiv de la 9% la 19% - noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi - 1%, pentru cele cu venituri sub 60.000 euro și 3% pentru microîntreprinderi cu venituri peste 60.000 euro -, iar scutirea de impozit în IT, agricultură și industria alimentară se va aplica doar pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei.
Printre măsurile fiscale se mai află și un impozit special pe clădiri și mașini cu valoare mare, o nouă taxă pentru companii – „ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit” și modificări la nivelul prețurilor de transfer, creșterea accizelor la țigarete și produse alcoolice scrie Economedia.
În proiectul de modificare a Codului fiscal se arată că prognoza de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul față de Comisia Europeană, potrivit căruia nivelul de deficit bugetar asumat trebuie să fie de 4,4% din PIB.
Pachetul de măsuri nu va fi adoptat sub formă de ordonanță de urgență, a declarat premierul Marcel Ciolacu, Guvernul urmând să își asume răspunderea în Parlament pe proiecte de lege.
După discuțiile de la Bruxelles, premierul a dat asigurări că TVA la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%, iar cota generală de TVA nu va crește peste 19%, mai notează Economedia.
Citiți și:
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.