Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Propunerile pentru reducerea cheltuielilor publice și pentru modificarea Codului fiscal au fost trimise de Guvern la Comisia Europeană

Marcel Ciolacu - august 2023

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ordonanța de urgență cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice și cea pentru modificarea Codului fiscal au fost transmise de Guvern la Comisia Europeană, potrivit G4Media.

Între cele mai importante măsuri se numără creșteri de TVA - de la 5% la 9%, respectiv de la 9% la 19% - noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi - 1%, pentru cele cu venituri sub 60.000 euro și 3% pentru microîntreprinderi cu venituri peste 60.000 euro -, iar scutirea de impozit în IT, agricultură și industria alimentară se va aplica doar pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei.

Printre măsurile fiscale se mai află și un impozit special pe clădiri și mașini cu valoare mare, o nouă taxă pentru companii – „ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit” și modificări la nivelul prețurilor de transfer, creșterea accizelor la țigarete și produse alcoolice scrie Economedia.

În proiectul de modificare a Codului fiscal se arată că prognoza de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul față de Comisia Europeană, potrivit căruia nivelul de deficit bugetar asumat trebuie să fie de 4,4% din PIB. 

Pachetul de măsuri nu va fi adoptat sub formă de ordonanță de urgență, a declarat premierul Marcel Ciolacu, Guvernul urmând să își asume răspunderea în Parlament pe proiecte de lege.

După discuțiile de la Bruxelles, premierul a dat asigurări că TVA la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%, iar cota generală de TVA nu va crește peste 19%, mai notează Economedia.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult