Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Propunerile pentru reducerea cheltuielilor publice și pentru modificarea Codului fiscal au fost trimise de Guvern la Comisia Europeană

Marcel Ciolacu - august 2023

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ordonanța de urgență cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice și cea pentru modificarea Codului fiscal au fost transmise de Guvern la Comisia Europeană, potrivit G4Media.

Între cele mai importante măsuri se numără creșteri de TVA - de la 5% la 9%, respectiv de la 9% la 19% - noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi - 1%, pentru cele cu venituri sub 60.000 euro și 3% pentru microîntreprinderi cu venituri peste 60.000 euro -, iar scutirea de impozit în IT, agricultură și industria alimentară se va aplica doar pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei.

Printre măsurile fiscale se mai află și un impozit special pe clădiri și mașini cu valoare mare, o nouă taxă pentru companii – „ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit” și modificări la nivelul prețurilor de transfer, creșterea accizelor la țigarete și produse alcoolice scrie Economedia.

În proiectul de modificare a Codului fiscal se arată că prognoza de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul față de Comisia Europeană, potrivit căruia nivelul de deficit bugetar asumat trebuie să fie de 4,4% din PIB. 

Pachetul de măsuri nu va fi adoptat sub formă de ordonanță de urgență, a declarat premierul Marcel Ciolacu, Guvernul urmând să își asume răspunderea în Parlament pe proiecte de lege.

După discuțiile de la Bruxelles, premierul a dat asigurări că TVA la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%, iar cota generală de TVA nu va crește peste 19%, mai notează Economedia.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult