Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Propunerile pentru reducerea cheltuielilor publice și pentru modificarea Codului fiscal au fost trimise de Guvern la Comisia Europeană

Marcel Ciolacu - august 2023

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ordonanța de urgență cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice și cea pentru modificarea Codului fiscal au fost transmise de Guvern la Comisia Europeană, potrivit G4Media.

Între cele mai importante măsuri se numără creșteri de TVA - de la 5% la 9%, respectiv de la 9% la 19% - noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi - 1%, pentru cele cu venituri sub 60.000 euro și 3% pentru microîntreprinderi cu venituri peste 60.000 euro -, iar scutirea de impozit în IT, agricultură și industria alimentară se va aplica doar pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei.

Printre măsurile fiscale se mai află și un impozit special pe clădiri și mașini cu valoare mare, o nouă taxă pentru companii – „ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit” și modificări la nivelul prețurilor de transfer, creșterea accizelor la țigarete și produse alcoolice scrie Economedia.

În proiectul de modificare a Codului fiscal se arată că prognoza de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul față de Comisia Europeană, potrivit căruia nivelul de deficit bugetar asumat trebuie să fie de 4,4% din PIB. 

Pachetul de măsuri nu va fi adoptat sub formă de ordonanță de urgență, a declarat premierul Marcel Ciolacu, Guvernul urmând să își asume răspunderea în Parlament pe proiecte de lege.

După discuțiile de la Bruxelles, premierul a dat asigurări că TVA la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%, iar cota generală de TVA nu va crește peste 19%, mai notează Economedia.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult