Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Prostia atacă România

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, la Ziua Americii

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Sunt întrebat din ce în ce mai frecvent de diverși cetățeni, îndeosebi străini, cât de stabilă este România.

Fac eforturi în a le explica specificul românesc, pe care eu însumi am din ce în ce mai mari dificultăți în a-l înțelege.

Cu toate astea, concluzia mea fermă e că România este o țară stabilă, dar din cu totul alte motive decât cele afișate patriotic de oficialii români atunci când întâmpină cu pâine și sare delegații din străinătate.

Adevărul incomod pentru patrioții noștri e că România e o țară stabilă datorită străinilor. Renunțarea parțială la suveranitatea națională, odată cu intrarea în UE și NATO, oricât de dureroasă ar fi pentru ego-ul nostru național, este un câștig în ceea ce privește stabilitatea națională.

Pierderea parțială a suveranității are avantajul că cineva acolo sus trebuie să aibă grijă ca România să nu alunece.

Să vă dau două exemple.

1. Comisia Europeană cere României reforme și încadrarea într-un deficit care să nu ducă țara în faliment. În lipsa acestei autorități care să se comporte ca adultul din încăpere, politicienii români ar duce populismul până la cer și bugetul la trei metri sub pământ. Cu câr, cu mâr, guvernul de la București va accepta să ia măsuri nepopulare în prag de alegeri, dar nu pentru că el conștientizează că acesta este drumul corect, ci pentru că „așa ne cere Bruxelles-ul”. Împinși de la spate, vor umple fără chef parte din gaura bugetară pe care ei au creat-o și pe care ar fi lărgit-o fără probleme dacă ar fi fost de capul lor, adică suverani.

2. De mai bine de 10 zile cad drone rusești în România. Sunt 10 zile în care autoritățile române au dat proba amatorismului dureros în care se scaldă. De la cel mai înalt nivel, România s-a făcut de râs, a dat declarații contradictorii, care s-au bătut cap în cap, a arătat o lipsă de idei și de coordonare între instituții și un deficit crunt de comunicare, specific regimurilor conduse la secret. 

Autoritățile au trecut prin diverse faze, umplându-se de ridicol în fața publicului de acasă și a partenerilor internaționali. 

Prima fază a fost una de negare (Klaus Iohannis: „Pot să spun că nu a existat nicio piesă, nicio dronă și nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru aerian. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația”). 

A doua fază a fost una de scotocire (Dan Petrescu, șeful Statului Major al Apărării: „Am dispus măsuri de scotocire la fața locului”) și de acceptare (da, s-au găsit 3 drone „tip rusesc”). 

A treia fază a fost cea de inflamare (Klaus Iohannis: „Dacă se confirmă că este o dronă rusească, asta reprezintă o violare gravă a integrității teritoriale a României”). 

A patra fază a fost cea de bagatelizare (Marcel Ciolacu: „Nu ne atacă nimeni, oameni buni! Haideți să liniștim populația, că o luăm razna cu toții. Au sărit rămășițe din dronă, nu a avut nimic care să le dăuneze cetățenilor”). Adică ce atâta zgomot pentru nimic?!, ne spune premierul României, în totală contradicție cu președintele României. A căzut niște fer din cer, n-a murit nimeni! Noi oricum aici, pe meleag, nu avem nicio cultură a prevenției, lasă, mai întâi să moară cineva și pe urmă mai vedem noi. Facem o comisie, numărăm victimele și despăgubim familia mortului cu bani din fondul de rezervă al Guvernului.

Vă dați seama ce-ar însemna ca securitatea națională a României să depindă de acești oameni care nu-s în stare nici măcar să vorbească între ei, darămite cu noi? Din fericire, așa cum vă spuneam, nu mai suntem o țară suverană, în care să ne lăsăm în grija ciolaciucilor. Dacă suntem atacați, în baza articolului 5, ne apără străinii, adică americanii și NATO.

Cu siguranță, nu suntem în situația articolului 5, adică Rusia nu a atacat România deliberat. Însă suntem în situația articolului 4, în care avem îngrijorări legitime că suntem în pericol din pricina acțiunilor din ce în ce mai agresive ale Rusiei la granița noastră și cerem să discutăm despre aceste îngrijorări cu aliații din NATO.

Dar ca să te apere, trebuie să le dovedești că ești amenințat și să le ceri ajutorul. Așa ajungem la cel mai mare risc la adresa securității României, care este astăzi prostia.

Când prostia țanțoșă se întâlnește cu prostia sfătoasă, avem situația în care România țipă că e violată, dar susține apoi că n-a murit nimeni de la un viol. Carevasăzică, președintele susține că „dacă se confirmă că este o dronă rusească asta reprezintă o violare gravă a integrității teritoriale a României”, după care premierul spune că „nu ne atacă nimeni, oameni buni, au sărit niște rămășițe din dronă, nu a avut nimic care să le dăuneze cetățenilor”. Deci ori a violat-o, ori nu? A violat-o puțin, a fost viol surpriză, ca-n satul ăla din Vaslui, or fi avut și băieții ăia din Rusia motivele lor, ea i-a provocat?!

Când victima România dă mesaje confuze, atunci să nu se aștepte ca cineva să sară în ajutorul ei.

Normal ar fi ca România să se considere victimă și să ceară ajutor NATO. Activarea articolului 4 spune clar că statele membre vor avea „consultări comune ori de câte ori unul dintre ele consideră că-i este amenințată integritatea teritorială”. Este un bun moment ca țara noastră să strângă dovezi că este victimă colaterală a războiului declanșat de ruși, ca să mute, pentru prima dată, punctul de interes al Occidentului dinspre Nordul bine păzit și bine înarmat al NATO înspre Sudul vulnerabil.

Burta moale a Alianței este Marea Neagră (unde România și Bulgaria se pot opune cel mult cu o flotă din bărci de hârtie unei acțiuni agresive a Federației Ruse). La Marea Neagră rușii fac legea și vor provoca în permanență Alianța Nord-Atlantică, în scopul de a testa un răspuns ca să vadă cât de mult se pot întinde. Interesul României este să susțină cu toate argumentele pe masă pericolul iminent în care se află (serios, au căzut 3 drone în România, nici asta nu este o problemă de securitate care ar necesita consultări la nivelul NATO?! - căci asta înseamnă articolul 4, consultări; art. 4 nu e art. 5!) și să ceară mai multă prezență americană și mai multă prezență NATO aici. Miza este mult mai mare și pe termen lung: în curând va începe construcția platformelor de extragere a gazului din Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep. Ar fi o naivitate să credem că Rusia va accepta ușor ca România să devină un jucător regional pe planul energiei și ca gazul din Marea Neagră să ajute nu numai România, ci și Republica Moldova și Ucraina. Vom vedea șicane, provocări, sabotaje, operațiuni de război hibrid, violări în serie ale dreptului internațional și ale spațiului comercial exclusiv al României (nu credeți? Uitați-vă la manevrele militare pe care le fac rușii în spațiul maritim exclusiv al Bulgariei). Pregătirea unui răspuns preventiv, de descurajare, ar trebui să înceapă acum, asta dacă prostia nu s-ar manifesta plenar la toate nivelurile de conducere ale acestui stat. NATO ne-ar sări în ajutor, dacă am cere ferm și pe o singură voce ajutorul.

Așa se face că, după 10 zile, noi tot scotocim prin tufișuri, fără a reuși să vedem poza globală. Realitatea e că azi, când scriu acest text, nimeni nu știe dacă integritatea teritorială a României a fost amenințată, pentru că președintele trăiește o stare de spleen și nu are timp de CSAT, iar premierul e prea ocupat cu torpilarea economiei românești printr-un set de bombe fiscale tip kamikaze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Al treilea exemplu: comisia europeană taie două miliarde de euro din penerereul "negociat impecabil" de foștii guvernanți dar actualii guvernanți sunt de vină pentru aceasta...
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Nesuferiții d-lui Negruțiu, Iohannis și Ciolacu (și nu numai ai domniei sale), n-au reacționat cu viteza fulgerului, informând nația despre cioburile unei drone picate prin zona Tulcei. Păi, dacă obiectul zburător ajunse pe teritoriul sacru românesc, cum de-l scăpară războinicii Ukrainei dotați cu super aparatură de interceptare occidentală?
    S-au îl țintiseră, deja, iar fragmente dezintegrate au aterizat, mai către noi, spre Tulcea?
    A nu se interpreta, simplist, conform șablonului, că... așa și pe dincolo... etc... aș fi anti-UE, pro-Putin, bla-bla... Nici vorbă! E tocmai invers.... Dar e total aiurea titlul d-lui Negruțiu pus acestui articol.
    Să ne amintim de balonul chinezesc doborât lânga coasta Carolinei de Sud, în Statele Unite, la începutul anului. S-a făcut mare vâlvă, speculații, presupuneri... pentru ca, după câteva luni, FBI să anunțe că și-a încheiat analiza rămășițelor balonului, iar Pentagonul să declare că guvernul SUA a evaluat că acesta nu a colectat informații în timp ce a survolat țara. E adevărat, o dronă rusească nu e cât ditamai balonul chinezesc, ale cărui fragmente au fost căutate în apele Atlanticului, dar au trecut aproape cinci luni până când guvernul SUA să tragă niște concluzii mai clare. La noi, trebuia ca autoritățile să-l sune pe dl Negruțiu, în 24 de ore, și sa-i spună ce și cum...
    • Like 2
    • @ Ovidiu
      Dan check icon
      Înainte de a fi „anti-UE, pro-Putin” (spot on), ești puțin cam analfabet („S-au îl țintiseră”). Mulți analfabeți au scuza că scriu de pe telefon și nu au mai pus cratima, dar să cauți și să pui intenționat cratima acolo unde nu are ce căuta, asta denotă un efort suplimentar de a-ți semnaliza condiția. Și acum, că ai stabilit singur ce nivel intelectual ai, mai are rost să-ți băgăm în seamă aberațiile?
      • Like 3
    • @ Dan
      dan check icon
      Ai gresit adresantul eu nu am scris nimic legat de tintit.
      • Like 0
    • @ dan
      Dan check icon
      Probabil tu ești cel de mai jos, caz în care ce pot să zic, ai grijă de pe ce cont comentezi... Sau vrei să pari mai mulți?
      • Like 2
  • check icon
    Ba pardon.prostia a dainuit pe meleagurile noastre ,doar noi ne-am imbatat cu apa rece...acum douazeci ani am fost oripilat de prostia unui director de teatru(cred) care se intreba de ce respectiva institutie poarta numele lui Eminescu,cine era respectivul?Acum experimentam prostia la nivel inalt,ce poti astepta de la doi taranusi de Buzau, ce inca nu si-au spalat pamantul de sub unghii ,in materie de fiscalitate?Sau de la consilierii lor ce inca scuipa lipiciul de pe afisele electorale?
    • Like 0
  • Prostie si siretenie. Romania joaca la doua capete, iar jurnalistii se alinta (vaita, mai bine zis) ca cioara in lat, incercand sa prezinte lucrurile ca pe o nevinovata prostie si nu ca pe o iresponsabila atitudine de dat apa la moara Rusiei, nederanjand-o printr-o atitudine ferma de atentionare a NATO asupra batjocurei rusilor in zona.
    • Like 1
  • dan check icon
    Asa si ce ar trebui sa faca Romania cand cade o drona sa il asculte pe Podolyak si sa doboare dronele pe teritoriul ucrainian ca sa nu ajunga in Romania , ar insemna sa implicam NATO in razboi . Au mai incercat ucrainienii mizeria asta de a implica NATO si cand a cazul o racheta ucrainiana in Polonia dar nu le-a mers. Tupeul si golaneala acestor ucrainieni nu are limite dar din fericire NATO este condusa de oameni care mai si gandesc inainte sa actioneze.
    • Like 2
    • @ dan
      are you insane ?
      • Like 2
    • @ Florin Popa
      dan check icon
      Nu , doar realist , vrei razboi vezi ca ucrainienii vor voluntari.
      • Like 0
    • @ dan
      Dan check icon
      Știu că e un nume comun, dar țin să atenționez cititorii articolului că nu mă caracterizează putinismul pretins subtil, ca pe acest „dan”.
      • Like 2
  • Trebuie să recunosc că, deși de regulă nu sunt de acord absolut deloc cu pozițiile D-lui Negruțiu și nu-i apreciez articolele, acum e altceva. Sunt PARȚIAL de acord cu dumnealui. Articolul este foarte coerent, elocvent, în fine corect. DAR... până la un punct. Observ că poziția dumnnealui este aceeași ca întotdeauna și susținută chiar pe față: SUBORDONAREA noastră Uniunii Europene. Nu parteneriatul, nu colegialitatea, nu întrajutorarea, ci subordonarea. Domnul Negruțiu se bucură pe față de pierderea suveranității noastre. Da, înțelegem cu toții că într-o uniune cum e UE, e obligatoriu ca statele să aibă cumva suveranitatea restrânsă. E firesc. Dar ceea ce se face că nu vede domnul Negruțiu este că lucrurile sunt duse mai departe decât ar fi normal în cazul anumitor țări, printre care și România. UE nu este o societate caritabilă pentru state și nici un stat federal. poate că ar fi fost mai bine să fie un stat federal, atunci am fi știut o treabă. Dar ce avem acum e o struțo-cămilă. Adică există pentru toți obligații de respectat dictate de la Bruxelles, ca într-un mare stat federal, dar în același timp există o CONCURENȚĂ economică și un joc de putere între statele membre, ca și între orice alte state, care nu sunt asociate în niciun fel. Și eu aș fi, ca D-l Negruțiu, pentru un control suprastatal, care ar veni într-adevăr în ajutorul unui stat năuc și impotent și corupt etc așa cum e al nostru. Dar cu o singură condiție: să fim, noi Europa, un stat federal. Dar în situația de acum există o mare probabilitate ca multe din deciziile ce ni se impun să fie în interesul exclusiv al statelor puternice și influente din UE. Realitatea e că noi, cei mici și subdezvoltați suntem obligați să ascultăm de deciziile UE, indiferent de cum ar fi acestea. În schimb, cu siguranță statele puternice NU ascultă ei de CE, ci relația e inversă: CE ascultă de ei. Germania, Franța etc ÎȘI IMPUN interesul la nivelul CE iar ceea ce frezultă sunt obligații pentru toți, adică și pentru cei ca noi: români, bulgari etc. Cu alte cuvinte ”beneficiem” de o conducere suprastatală care NU e de bună credință, cel puțin nu întotdeauna. Și ca exemplu: impunerile de a ne păstra sub un anumit deficit pare o chestiune OK, menită, cum zice D-l Negruțiu, să ne păstreze stabilitatea. În realitate, dacă impui și MOMENTUL în care suntem obligați la asta poate să fie catastrofal pentru noi. Noi acum suntem într-o criză evidentă, suntem pe marginea prăpastie. Cu toate reducerile de pensii speciale sau cheltuieli bugetare, dacă suntem blocați PE MOMENT la împrumuturi peste un anume prag, asta poate să ne ducă la încetare de plăți. Desigur e inacceptabil pentru clasa nostră conducătoare că ne-au adus în halul ăsta. Dar asta e altă discuție. Noi trebuie să ne revenim cu o STRATEGIE economică pe termen mediu și lung, NU printr-o impunere obtuză de moment, care să ne termine de tot. Iar exemple sunt nenumărate, de rstricții care într-un fel sau altul nu sunt în interesul nostru.
    Și îmi repet concluzia: decât organizarea asta nefirească a UE, mai bine ne-am transforma într-un stat federal. Aș fi PENTRU. În acest caz am trage toți la aceeași căruță. Așa cum în România Clujul nu e în concurență cu Vasluiul și nu-l exploatează, tot așa, la nivel european, nici Germania sau Austria nu ar fi concurentă cu România sau Bulgaria și nu le-ar exploata în niciun fel. Iar specificul național, la care eu țin foarte mult, nu s-ar pierde, așa cum nu se pierd nici specificurile regiunilor: Ardealul, Moldova, Alsacia, Bretania, Bavaria etc etc etc.
    Dar D-lui Negruțiu îi place status-quo-ul. El preferă situația de acum, în care România și ceilalți ”căței” sunt slugile ”dulăilor”. Întotdeauna vor exista căței și dulăi, dar ar trebui ca aceștia să fie prieteni și sprijin unii pentru alții, NU competitori mascați, ca acum.
    Dar până atunci, subscriu și eu la una din ideile din articol, exprimată corect și în titlu: Prostia atacă România.
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      De la bun inceput, dupa ""revolutia" mimata, imi cer iertare celor ce au crezut si si-au pierdut viata in acel circ, bine regizat si famililor lor, nu si "eroilor revolutiei" ramasi in viata ca mari profitori, cu certificate discutabile, tendinta a fost de aservire a romaniei fata de "vestul binevoitor si civilizator ???". Incepand cu iliescu, care tragea spre est si al sau prim ministru, al carui nume mi-e scarba sa-l pronunt, acel "idol al femeilor" nu numai de la apaca, promovat sef de guvern de cei ce urmareau aservirea noastra, de aici si lupta dintre el si iliescu, care nu inseamna neaparat ca iliescu ne-ar fi dorit binele, vestul a dorit distrugerea economiei, buna rea, energo faga sau nu, dar care era vazuta drept o concurenta, serioasa as zice eu, pentru "vestul civilizat" care ajunsese sa faca stocuri de marfa nevanduta, din cauza preturilor excesiv de ridicate si, tot eu as zice, nu de calitate mai mare. Dealfel lumea capitalista importa multe produse, in special ale industriei usoare si alimentara, facute de romania. Aservirea s-a infaptuit odata cu acceptarea noastra in ue. De atunci ni se impun tot felul lucruri. Romanii guvernanti, ca romanul, atunci cand impunerile ingreuneaza viata plebei le adopta inconstient si servil, dand vina, bineinteles pe ue, iar atunci cand impunerile afecteaza interesele guvernantilor, ( a se citi furt si minciuna), incep sa clameze suveranitatea, independenta??? natiei, sa tergiverseze cat mai mult aplicarea lor, sa le denatureze si in final sa faca un simulacru de aplicare. La noi sunt conjugate interesele ue cu cele ale "alesilor" care duc la raul societatii. Nu vom fi niciodata egalii tarilor dezvoltate ale europei. Nici nu putem cu toate sementiile venite din cele patru vanturi ce formeaza "poporul" roman. Federatie europeana nu va fi. Nu se poate trece peste nationalismul popoarelor constituente.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Clujul nu e în concurență cu Vasluiul??? Cum nu? Concurență a fost și Clujul a câștigat de multă vreme. Ca dovadă, Vaslui este un orășel slab dezvoltat, vai steaua lui, din care lumea pleacă văzând cu ochii. Iar Clujul se dezvoltă și prosperă de la o zi la alta. Ăsta e rezultatul concurenței. Cei tari prosperă, cei slabi sucombă.
      Exact asta s-ar întâmpla cu România dacă UE ar deveni brusc un stat federal. România ar deveni "Vasluiul" federației – sau pe-acolo...
      Cât despre suveranitate, am fost suverani când am vrut în UE dar ni se pare că nu mai suntem suverani atunci când trebuie să respectăm standardele europene. Vrem să beneficiem de avantajele statelor membre ale UE (cum ar fi programele de finanțare UE) dar nu vrem să aplicăm întocmai regulile comunitare, care ni se pare că subminează suveranitatea. Adică suntem șmecheri – credem noi.
      Oricum, sunt de acord că UE, așa cum funcționează acum, are două ligi, una de căței și una de dulăi. Dar lucrurile nu sunt chiar în alb/negru. Sunt și state mici care sunt tratate corect, nici căței, nici dulăi. Sunt state civilizate în care totul funcționează conform aquis-ul comunitar, chiar dacă nu sunt foarte mari puteri economice. Și noi ar trebui să ajungem măcar printre aceste state.
      Cât despre limita deficitului bugetar impusă României, ea nu a fost o constrângere de moment aplicată de UE. Nici vorbă!!! UE a impus regula asta de ani de zile iar România s-a angajat să atingă ținta de deficit bugetar în mod progresiv, nu peste noapte, cum greșit ați interpretat. Faptul că nu reușim să respectăm termenele pe care le-am agreat, arată multe despre conducerea politică de care "beneficiem": incompetența guvernanților, importanța rețelelor mafiote care finanțează partidele politice aflate la putere și care capătă prevalență față de agenda comunitară, lipsa de voință politică în adoptarea reformelor care ne-ar apropia măcar politic/administrativ de statele civilizate ale UE (ca un prim pas în armonizarea completă, financiar-economică), lipsă izvorâtă din dorința păstrării scaunelor de sub fundul patibularilor conducători de ieri și de azi.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Ai dreptate când spui ”La noi sunt conjugate interesele ue cu cele ale "alesilor" care duc la raul societatii” Dar eu sunt mai optimist și cred că, deși nu vom fi probabil niciodată egalii țărilor dezvoltate, totuși vom ajunge și noi la un moment dat să fim un stat decent și suficient de dezvoltat economic încât să nu ne pară rău că trăim aici.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Între Cluj și Vaslui e o diferență de ”putirință” economică, de condiții istorice și poate de civilizație, de ”ștaif”, lucruri care au dus la acest decalaj economic. Dar să nu confundăm asta cu CONCURENȚA, cu LUPTA pentru supremație economică, prin orice mijloace, chiar cu ”dat la gioale”. Un stat (chiar și federal) nu prea are competiții interne economice sau de alt fel atât de importante încât să conteze. Sigur, și în statul comunist de pe vremuri exista ”întrecerea socialistă” între tot felul de entități, dar asta nu era ceva cu adevărat antagonist, ci un fel de joacă benignă și fără importanță. Eu vorbeam despre faptul că UE, aflată sub influența determinantă a țărilor care contează, calcă pe cap pe cei mici și amărâți (care nu știu / nu pot / nu vor să se apere și să contreze asta) în interesul celor dintâi. Repet ce am mai tot repetat, pentru a nu fi greșit înțeles: eu nu-i acuz pe puternicii Europei. Ei fac bine ce fac, fiindcă acționează în interesul propriilor țări. Așa se face și așa se menține o mare națiune: prin specularea oricăror slăbiciuni ale partenerilor în folos propriu. E cinic, dar așa stau lucrurile. Eu am boală pe noi, fiindcă nu încercăm măcar (necum să și reușim) să ne jucăm propriile cărți, așa firave cum sunt. Sunt unii (precum ungurii) care știu foarte bine să își joace cărțile, la limita infringementului, astfel încât să obțină maximum pentru țara proprie. Nu zic de Orban că are un regim autoritar pe plan intern, asta e altă poveste. Dar ca relație cu UE ungurii au o politică super profitabilă pentru țara lor. Noi suntem absolut jalnici. În loc să ne susținem interesul nostru și să negociem ferm pentru el, noi susținem interesul altora. Incredibil dar adevărat! Statele de care ziceți că sunt tratate corect sunt statele care știu ce vor și acționează ferm în negocierile cu CE. Nimeni nu te mângâie pe cap dacă ești imbecil și impotent ca stat. Ai noștri speră că rezolvă lucrurile cu slugărnicia și nu-și dau seama că așa mai rău își pierd respectul tuturor și tot nu rezolvă nimic. Pierderea de suveranitate se adâncește inacceptabil.
      Lipsa de suveranitate nu deranjează în mod normal prin ea însăși, ci doar dacă primim decizii împotriva intereselor țării. Sau, e adevărat, și împotriva intereselor particulare mafiote ale conducătorilor (asta ar fi de bine). Dar nimeni nu ne impune decizii care sunt tot timpul altruiste, ca niște îngeri binefăcători. Din păcate, de multe ori, deciziile impuse sunt în interesul altora, nu al nostru. Nimeni nu face eforturi altruiste, ci in interes propriu. Să nu fim naivi.
      Am mai zis că este inacceptabil că această clasă politică să ne aducă în pargul dezastrului economic, așa cum suntem acum. Am înțeles că noi ne-am angajat (de fapt USR-GHINEA) prin PNRR, printre tot felul de aberații, să respectăm un deficit și să respectăm un termen. Dar așa cum există un precept divin precum ”legea e făcută pentru oameni și nu oamenii pentru lege”, așa ar trebui să înțeleagă și responsabilii europeni că, deși suntem vinovați de situația actuală, acum suntem pe marginea prăpastiei și scopul PNRR este (în fine, ar trebui să fie) să ne revenim economic și nu să ne distrugem iremediabil, dar să respectăm litera PNRR. De fapt eu eram oricum sceptic în legătură cu PNRR-ul. Cred că e un program care CONSTRÂNGE statele, care le impune o anumită politică (și anume una ”VERDE”) cu orice preț. Se vântură momeala unor bani, dintre care cei nerambursabili nici nu sunt așa de mulți (noi ne împrumutăm oricum, regulat, mai mult pentru a nu ne prăbuși financiar), dar în schimb suntem constrânși să facem vrute și nevrute, unele bune, dar altele mai puțin bune. O să ziceți că fiecare țară, deci și noi, a conceput propriul program. Da, dar evident nu putea nimeni să propună orice. Planul nu era la liber, ci trebuia APROBAT de CE. Amintiți-vă că al nostru a fost întors de N ori. Știau toate statele cam ce era de interes să se treacă în PNRR și până nu se conformau, nu era aprobat. Așa a fost și în cazul nostru. Sigur, Ghinea a supralicitat cu niște tâmpenii (pragul de 9,4% din PIB pentru pensii, închiderea termocentralelor pe repede înainte etc) dar ideea e că PNRR-ul s-a dovedit a fi pentru țările mai modeste, un fel de mijloc de constrângere. E ca și când aș veni eu la Dvs și v-aș spune: vă dau niște bănuți (nu prea mulți) că știu că aveți nevoie, pe unii mi-i dați înapoi pe alții nu, dar atenție la mine! De azi înainte faceți numai ce vă zic eu să faceți. Mă fac stăpân în casa Dvs. Îmi dați mie decizia și spunem că decizia a fost a dumneavoastră, că așa v-ați angajat. Și să respectați totul cu sfințenie, că altfel, dacă nu îndepliniți totul la literă, deși mă veți asculta în continuare fiindcă trebuie, eu n-o să vă mai dau bani. Ăia puțini, dar chiar și așa, o să vă faceți de baftă dacă dați greș. Iar de renunțat să n-aud, că e jale la capitolul imagine, nici nu încape vorbă.
      Ca o concluzie, repet într-una ca să nu fiu greșit înțeles: Dacă eu vorbesc despre impunerile autoritare ale CE, nu înseamnă că neglijez problemele noastre. Suntem un stat corupt, impotent, imbecil, cu o populație debusolată, care nu mai știe ce să facă pentru a rezolva lucrurile. Vede că orice votează e degeaba, răul se perpetuează sub o formă sau alta. Poporul român pe ansamblu nu merită asta și totuși de asta are parte. Sau poate avem și fiecare dintre noi o vină, dar cum să o găsim, cum să o definim și mai ales cum să rezolvăm lucrurile? Deci suntem într-o criză gravă pe toate planurile pe care sperăm să o rezolvăm cumva, cândva. Dar eu aici vorbeam doar de relația cu CE, care tot datorită conducătorilor noștri incompetenți și chiar răuvoitori, nu este cum ar trebui să fie. Fiindcă cu CE trebuie negociat intens și inteligent, în interesul național, altfel avem de suferit clar. Iar ai noștri conducători nu pot sau / și nu vor. Tot ce ni se întâmplă e din vina acestor conducători ai noștri, foști și prezenți.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Da, e corect ce ați scris. Eu am formulat mult mai sumar dar concluzia este aceeași. La conducere s-au cocoțat numai nulități și asta se vede din plin. Titlul articolului nu e corect. Ar fi trebuit ceva de genul "Prostia continuă să atace România".
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu am fost si nu vom fi egalii lor. Si nu vom fi lasati sa fim "un stat decent" si nici "suficient dezvoltat economic". Nu cu asemenea guvernanti care, de 34 de ani au monopolizat puterea, cu acordul ue. Si nu cu un asemenea "popor" alogen. Daca se vroia dezvoltare s-ar fi impus si facut de la bun inceput o retehnologizare a industriei si nu vinderea ei la fier vechi, incepand cu p. roman si pana azi. Nu mai spun de batjocura ce s-a facut cu impropietarirea taranilor cu pamant. Totul a fost comis in interesul "statelor fondatoare ue". Are rost sa dezvoltam subiectul?
      • Like 0
  • Cam vreo 50% ai dreptate din ce zici! Eu nu-s ingrijorat pentru ca, asa cum zici, toate deciziile importante pentru R se iau afara! Asa ca prostia mai conteaza doar jumate , dar oricum e mult, pentru ca acesta jumate ne afecteaza in principal pe noi - cetatenii acestei tari!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult