Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Protest masiv anunțat în acest weekend în București: sâmbătă, „maratonul democrației” la Guvern, duminică, cel mai mare „tricolor uman”

Proteste 3 februarie

Foto: © icsPhoto/Mosloc Andrei)

Noi proteste de amploare sunt anunţate pe Facebook, pentru acest weekend, în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifestanţii - care cer demisia Guvernului - doresc „să alerge paşnic” în jurul Pieţei Victoriei, purtând drapele, şi să facă un tricolor uman în faţa Palatului Victoria. Duminică, manifestanţii vor „să facă istorie", prin numărul mare de participanţi.

Sâmbătă, în Piaţa Victoriei este programat un „maraton al democraţiei”, la care, potrivit postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, începând cu ora 15.00 manifestanţii ar urma să alerge, purtând drapele, pe trotuarele din jurul Guvernului, pe bulevardul Aviatorilor şi pe Kiseleff. Manifestanţii vor să încercuiască de 21 de ori Piaţa Victoriei, potrivit News.ro.

Tricolorul de duminică

Comunitatea Corupția Ucide organizează duminică un nou protest în Piața Victoriei, în cadrul căruia manifestanții sunt invitați să creeze, la ora 21:00, un tricolor uman. 

„Continuăm protestele în același stil pașnic și creativ care ne-a făcut remarcați peste hotare! Apărându-ne drepturile, ne apărăm pe noi înșine!

Duminica aceasta creăm împreună cel mai mare TRICOLOR UMAN!

Tot ceea ce trebuie să faceți este să veniți cu un material de culoare: ROȘU, GALBEN sau ALBASTRU + o LANTERNĂ. În ajutorul vostru vom veni cu foi de aceași culoare pe care la ora 21:00 ni le vom ridica deasupra capului și vom lumina cerul în culorile TRICOLORULUI”, au scris organizatorii pe pagina evenimentului.

Duminica trecută, 300.000 de oameni au aprins lanternele telefoanelor în Piața Victoriei, la prostestul provocat de schimbările pe care Guvernul vrea să le aducă legislației penale.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Minunată idee!
  Cum extraordinare sunt și unele pancarde, desigur greu de acceptat de către destinatari: CEL MAI MARE DUȘMAN AL UNUI GUVERN CORUPT ESTE UN POPOR EDUCAT!
  • Like 0
 • Definitii:

  ONG - organizatie neguvernamentala
  ONG activ - organizatie sorosista
  Protestatar - o persoana care este Iohannist
  Coruptie- miscare ecologista de aparare a padurilor
  Democratie - atunci cand ungurii ne fura tara
  Vointa populara - psihotronica
  Multinationala - ceilalti care nu sunt sorosisti
  OUG - act normativ emis in intervalul 22.00-06.00
  Obedienta - interes superior de partid
  Abuz in serviciu - nu exista
  Libera exprimare - sorosist satanist
  Guvern - casta monahala de eunuci din ordinul tacerii
  Licitatie publica - jocuri de noroc
  Alegator - persoana care merge cu autobuzul
  Votare - miscare sindicala a soferilor de autobuz
  Ideologie de partid - parc auto cu multe autobuze
  • Like 4
  • @ Ovidiu Haidu
   check icon
   Nostim și, din păcate, destul de aproape de adevăr! Like!
   • Like 1
 • E impresionant, dar pe de altă parte începe să fie regizat. Unde rămâne protestul "spontan"? Acum două seri am asistat la următoarea scenă: faceţi mă scandal, vuvuzele, fluiere, că intră DIGI la filmare... Mi-e teamă de deturnare/denaturare. Şi de faptul că cei mulţi care au venit de capul lor la protest, că aşa le dictează conştiinţa, şi nu la comandă sau pentru că e "in" - că mai sunt şi din ăştia - , vor începe să rămână acasă, pentru că nu le place să fie dirijaţi (că e şi aici o linie tare fină de demarcaţie între organizare şi dirijare). Cred că tot ce depăşeşte luminile telefoanelor sau iniţiativele individuale de steaguri, lozinci etc. poate deveni periculos. (am auzit deja şi sintagma "şeful străzii").
  • Like 2
 • Eu cred ca ar fi momentul ca protestele sa se opreasca. Le-ar da pesedeilor impresia ca au castigat si ar reincepe porcariile. Dupa un stand-by de doua-trei saptamani, de acalmie in care se pot acumula si energie si suficienta sustinere, strada le-ar putea da lovitura decisiva.
  • Like 0
  • @ Sabin Gruiescu
   Daca s-ar opri cei mai multi oameni ar uita si si-ar indrepta atentia in alte directii. Eventual dupa ce ar inceta la Victoriei, pensionarii de la Cotroceni ar mai continua 2-3 zile, ca sa poata "ai lor" sa se laude peste tot ca "au castigat" si ca au avut "sustinere populara".
   As zice ca dimpotriva, mai trebuie rezistat inca 3-4 zile, pana trece frigul asta, se incalzeste vremea si redevin mai multi dispusi sa iasa din nou.
   • Like 0
 • Florin Iordache a demisionet si trebuie uitat definitiv. ACUM. Sa nu-l transformam intr-o caricatura comica si in nimic altceva care a aminteasca de el. "Alta intrebare' maimutarita in toate felurile si pe toate tonurile sa nu mai existe, sa nu cumva sa ne devina simpatic. Iordache a fost un ministru ticalos, unelata execrabila a unui grup de interese, care a stat in functie cam o luna de zile intr-un guvern controversat, dupa care a esuat lamentabil in oprobriul public. Istoria nu-si va aminti de el in vecii vecilor. Si la fel sa procedam si cu Grindeanu et Co. Sa-i scoatem din viata noastra, sa-i aruncam in wc-ul istoriei si sa tragem apa dupa ei. ACUM!
  • Like 2
  • @ Valentin Stütz
   check icon
   De acord!
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult