Foto: Inquam Photos/ George Călin
Moțiunea de cenzură prin care PSD vrea să dea jos propriul guvern a fost citită duminică și va fi votată miercuri, la ora 11. Și, ca să fie siguri că vor reuși, social-democrații amenință că cine lipsește miercuri de la vot este automat exclus din partid. Sunt necesare 233 de voturi, iar coaliția PSD-ALDE are 247 de parlamentari. Însă tabăra premierului spune că a convins cel puțin 15 oameni să nu se prezinte la vot. Moțiunea citită de Mihai Fifor are puţin peste trei pagini şi se intitulează „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.
Moțiunea a fost semnată de doar 222 de parlamentari, iar în sală s-au aflat 216 senatori și deputați PSD și ALDE. Potrivit lui Liviu Dragnea, votul de miercuri va fi „masiv”.
- Plus. Reacție Cristian Tudor Popescu: „Moțiunea cuprinde niște cuvinte. Se spune acolo că Grindeanu nu respectă normele democratice. Ba da, le respectă. A fost numit de Parlamentul României, or, o regulă democratică spune că cine te-a numit te și revocă. Asistăm la această execuție cu eșafod, cu tobe, cu călău, cu citirea sentinței, iar miercuri are loc execuția după norme democratice. Există șanse - mici - ca domnii Grindeanu și Ponta să reușească să mobilizeze parlamentari PSD care au câte un cui împotriva lui Dragnea. Aceștia există”.
În plin război PSD-PSD, apar înregistrările cu Kovesi
România TV a prezentat, duminică seară, o înregistrare cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să ajungă mai repede la „domnul premier”, scrie News.ro.
„Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinari - n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... (...) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio difuzată de România TV.
RTV a prezentat duminica seara o nouă înregistrare în care Laura Codruța Kovesi îi ceartă pe unii procurori din DNA că nu mai muncesc și nu mai soluționează dosare: „De două luni nu iese niciun rechizitoriu. Numai unii și aceiasi fac dosare. Cine nu are chef de munca, să plece. Rămânem 10 oameni la DNA care vor să muncească. Multă lume ne susține, dar deja... cum să spun? Dacă ne simt că nu mai avem curaj or să se urce cu picioarele pe noi, nu știu cum sa spun! (...) Și am auzit și comentarii în dosarul OUG 13. Eu mi-am asumat acest dosar."
- Plus: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă, pe Facebook, că luni dimineaţă va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se „ajunge la premierul Sorin Grindeanu”.
- Plus: Reacția DNA: „Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul-şef în mod public ori la şedinţele de lucru cu procurorii unei secţii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi apartin şi care sunt menite sa distorsioneze grav conţinutul celor spuse.”
Grindeanu: „Dragnea a propus vreo cinci viitori premieri”
Premierul Sorin Grindeanu a declarat că liderul social-democraților, Liviu Dragnea, le-a propus în ultimele zile mai multor membri ai PSD să fie prim-miniștri și, de asemenea, sunt și "vreo 40 de miniștri propuși în viitorul Cabinet”, transmite Digi24.
„Liviu Dragnea în toate aceste zile a propus, eu știu vreo cinci colegi de-ai mei care să fie viitori prim-miniștri. Sunt vreo 40 de miniștri propuși în viitorul Cabinet, ba, mai mult decât atât, l-ați văzut spunând un lucru, că aproape toți miniștrii din actualul Cabinet - eu cred că cei care sunt senatori și deputați, ca nu cumva să existe semne de întrebare, vor face parte și din viitorul Cabinet, adică ori au mers lucrurile bine, ori nu au mers bine?", a spus Grindeanu, la Palatul Victoria.
Daniel Constantin: „Am certitudinea că moțiunea nu va trece”
Fostul vicepremier Daniel Constantin a anunțat duminică, după ce s-a întâlnit cu Sorin Grindeanu și cu Victor Ponta la Guvern, că are „certitudinea” că moțiunea de cenzură nu va trece. Prezent în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, Daniel Constantin a spus că a primit „multe telefoane” de la colegi din PSD și ALDE care nu doresc să voteze moțiunea.
„Am primit multe telefoane de la oameni care nu mai vor să facă o astfel de politică, să se uite în orb la ce spune liderul de partid”.
Întrebat câți parlamentari nu vor vota moțiunea, el nu a dat un număr exact, dar a răspuns că nu ar avea cum să treacă.
„Dacă oamenii vor înțelege momentul cheie pe care îl traversează România, pot să vă spun că am certitudinea că nu va trece această moțiune de cenzură. În momentul de față sunt mult mai mulți decât cei 13 sau 14 de care este necesar. Nu știu care va fi atitudinea, dar știu că dezavuează acest mod de a face politică pe care îl propagă domnul Dragnea și domnul Tăriceanu”, a declarat Daniel Constantin, la Digi24.
„Din informațiile pe care le am, din telefoanele pe care le-am primit, în momentul de față am această certitudine. Va depinde ce fac și cei de la UDMR și minoritățile”, a întărit deputat.
El a mai spus că nu a vorbit personal cu cei de la UDMR și nu a precizat care au fost concluziile discuțiilor. Ieri însă, Kelemen Hunor a anunțat că formațiunea sa va decide cum va vota înaintea votului de miercuri. „Eu am convingerea că și ei simt ce se întâmplă în societate”, a afirmat Daniel Constantin.
Firea: Nu mă cobor la limbajul lui Ponta; eu am o educaţie
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, la Parlament, că se ocupă de problemele din Bucureşti, dar nu pentru că îi cere secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, care îi aruncă săgeţi „uşor infantile”, motiv pentru care nu vrea să se coboare la limbajul şi la atitudinea „total nepotrivite” ale social-democratului, ea fiind crescută „altfel”, scrie News.ro.
„Îi mulţumesc domnului Ponta pentru atenţie. În primul rând constat faptul că încalcă legislaţia în vigoare, chiar dacă are 30 de zile să opteze între a rămâne deputat sau cel mai înalt funcţionar public din România, şi anume SGG. În această perioadă se supune ambelor legislaţii, atât cea privind aleşii, demnitarii, deputaţii şi statutul funcţionarilor publici care, prin legislaţie, nu au dreptul să facă declaraţii politice pentru că acest fapt contravine legii în vigoare”, a afirmat Gabriela Firea. Ea a ţinut să precizeze că se ocupă de problemele din Bucureşti, dar nu pentru că îi cere Victor Ponta. „Este păcat că între doi foşti colegi - eu deja pot să spun foşti colegi - apar astfel de episoade. Am avut o relaţie foarte bună, mi-aş dori, nu ştiu, în continuare să depăşească acest moment foarte greu. Eu nu i-am dat lecţii niciodată, deşi poate eram în situaţia să îi dau. Mă ocup, nu pentru că îmi spune domnul Ponta, ci pentru că trebuie, mă ocup zi de zi de problemele din Capitală. Săptămâna viitoare voi avea şi un raport la un an de zile”, a completat primarul Capitalei.
Grindeanu a ras toată conducerea de la Dezvoltare
După ce în urmă cu două zile l-a decuplat pe Liviu Dragnea de la banii publici, astăzi Sorin Grindeanu i-a eliminat pe toți oamenii lui Liviu Dragnea de la ministerul Dezvoltării. Premierul a demis toți secretarii de stat și secretarii adjuncți de la Ministerul condus până acum de Sevil Shhaideh. Scopul declarat: astfel, aripa Dragnea nu va mai putea direcționa banii către primari.
„Doamna Shhaideh nu mai poate semna nici prin interpuși. Din păcate, doamna Shhaideh a avut la dispoziție 5 luni să facă ceva și nu a făcut nimic. Acum o lună am avertizat-o că primarii încep să-și piardă răbdarea. Acum 2 zile am avertizat-o că sunt întârzieri nepermise. De abia acum a dat drumul la programul PNDL2”, a arătat Grindeanu.
„Nu accept ca acest program să fie folosit în scopuri politice. De azi, doamna nu mai poate semna nici direct, nici prin interpuși acte PNDL”, a subliniat premierul.
Programul Național de Dezvoltare Locală are în total fonduri de 30 miliarde de lei până în 2020, puși la dispoziția administrației locale pentru a dezvolta infrastructura.
Aleșii PSD, convocați prin SMS
Război total în PSD: Liviu Dragnea devansează calendarul debarcării lui Sorin Grindeanu. Duminică, toți parlamentarii PSD au fost chemați la Parlament, la citirea moțiunii de cenzură. Inițial, citirea moțiunii ar fi trebuit să aibă loc luni. Liviu Dragnea încearcă să forțeze votarea moțiunii cât mai repede, ca să nu-i dea taberei Grindeanu ocazia să se organizeze.
Sâmbătă dimineața, toți parlamentarii PSD au primit următorul SMS, scrie News.ro: „Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizăm şi DUMINICĂ (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toţii un efort şi să ne întâlnim în şedinţa de grup de la CDEP, pentru semnarea moţiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moţiunii. La final vom avea o întâlnire comună - parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene, într-o locaţie ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezenţa obligatorie!".
Și „colegilor” din Opoziție Liviu Dragnea le-a trimis un SMS:
Reacția aripii Grindeanu: la loc comanda! În replică, aripa Grindeanu din PSD susține că moțiunea nu se poate citi duminică, din motive care țin de procedură. Concret, textul moțiunii trebuie să fie depus în momentul citirii și la Guvern, ca premierul să știe ce i se impută și să fie prezent în Parlament. Detaliul de are se agață însă Sorin Grindeanu este că în weekend Registratura de la Palatul Victoria este închisă. Invocând nerespectarea procedurii, Sorin Grindeanu nu ar putea fi prezent la citirea moțiunii, au transmis sâmbătă după-amiaza apropiați ai prim-ministrului agenției News.ro. „Eu sper ca măcar în al treisprezecelea ceas raţiunea să învingă şi să avem un dialog, să putem să evităm opţiunea nucleară, din care toată lumea are de pierdut. Probabil premierul nu va fi prezent duminică la citirea moţiunii, deoarece nu sunt respectate procedurile”, a declarat o sursă din Guvern agenției citate.
Ce spune Regulamentul ședințelor comune ale Senatului și Camerei: art. 92 - „Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă”.
Cabinetul Grindeanu, în formula de 3
Două imagini postate azi pe Instagram arată cum funcționează Guvernul Grindeanu într-o formulă de 3, după ce majoritatea miniștrilor au demisionat:
În imagini apare premierul Grindeanu, care este și interimar la Interne, noul secretar general al Guvernului Victor Ponta și noul vicepremier și ministru al Dezvoltării, Augustin Jianu. Aflați mai multe despre felul în care Sorin Grindeanu l-a decuplat pe Liviu Dragnea de la robinetul cu bani și despre operațiunea de eliminare din Palat a oamenilor lui Dragnea.
Victor Ponta s-a întâlnit sâmbătă cu Mihai Busuioc, fostul SGG, „pentru începerea procesului de predare-primire”. „Trebuie să păstrăm barca pe apă”, a spus Ponta, care a precizat că sunt și miniștri, precum Tudorel Toader, care nu și-au delegat atribuțiile.
Grindeanu, primit cu urale acasă
Premierul a făcut o baie de mulțime, sâmbătă, acasă, la Timișoara. Imaginea de mai sus a fost postată pe Facebook de Sorin Grindeanu.
Șeful Executivului a fost aşteptat, sâmbătă, la Timişoara, la sediul PSD Timiş, de peste 500 de membri ai partidului, care l-au primit în aplauze, scandând „Grindeanu, premier" şi „Jos Dragnea".
- Am venit acasă, în Banat, în Timișoara, pentru că am vrut să văd dacă mai există oameni cărora să nu le fie frică, s-a întrebat retoric premierul, adresându-se poporului PSD.
„Teama de oameni îl face pe Liviu Dragnea să rămână într-un cerc restrâns. Fuge de oameni, iar cel care fuge de oameni nu are cum să fie preşedinte PSD", a răspuns premierul. El le-a spus pesediștilor prezenți că-și dorește să readucă „democrația în partid” și a cerut organizarea unui Congres în PSD. În opinia premierului, ceea ce se întâmplă sub conducerea lui Liviu Dragnea în PSD „este o bătaie de joc”.
Pesediștii care ar putea trânti moțiunea
De altfel, Sorin Grindeanu a spus că este încă membru PSD: „Au uitat să trimită actele cu excluderea mea. De câte ori mă exclud, de atâtea ori mă voi reînscrie în partid”.
În ceea ce privește calculele politice pentru moțiune, în Timiş, PSD are patru deputaţi şi doi senatori care şi-au exprimat susţinerea pentru premierul Sorin Grindeanu, declarând că vor vota împotriva moţiunii de cenzură iniţiată de PSD. „Am mai declarat de câte ori am fost întrebat şi declar şi acum că nu voi vota moţiunea împotriva Guvernului Sorin Grindeanu. Nici nu voi semna această moţiune”, a declarat, pentru News.ro, deputatul Alfred Simonis. Și la Iași, organizația primarului Mihai Chirica, Sorin Grindeanu are susținere. Doar un ales din cei nouă ai PSD Iaşi ar vota moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, au declarat vineri surse din cadrul filialei ieşene a PSD, potrivit sursei citate.
De asemenea, europarlamentarul Cătălin Ivan a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că, „în acest moment, sunt cincisprezece deputați și senatori PSD din Moldova și nu numai, cu care am vorbit doar eu, care nu vor vota moțiunea. Și este abia sâmbătă dimineața”.
- Plus. Cum arată aritmetica parlamentară: Pentru adoptarea moţiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare, potrivit News.ro. În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul. După depunerea moţiunii de cenzură, ea trebuie citită în plenul comun al Parlamentului în cel mult 5 zile, iar dezbaterea şi votul trebuie să aibă loc cel târziu la trei zile după aceea.
UDMR se joacă cu nervii PSD. O veste proastă pentru Dragnea?
V-am arătat aici cum UDMR ține cheia guvernării. Cei 30 de parlamentari pot înclina balanța într-o parte sau în alta, în condițiile în care Liviu Dragnea nu poate fi sigur că nu vor exista trădări din grupul PSD-ALDE. Maghiarii își cunosc atuurile, prin urmare negociază de pe o poziție de forță. Sâmbătă, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a primit mandat de la conducerea formațiunii să negocieze și cu PSD-Dragnea, și cu PSD-Grindeanu. UDMR se joacă cu nervii pesediștilor, Kelemen Hunor anunțând că de abia miercuri, cu puțin timp înainte de votul la moțiune, maghiarii vor spune cu cine merg. Kelemen Hunor a descris situația ca „neplăcută”, „de cartea Recordurilor” și a subliniat că UDMR nu vrea „să decidă în privinţa conflictelor de partid şi nu vrea să intervină sau să arbitreze”.
Această ultimă frază poate fi un indiciu asupra felului în care se va poziționa UDMR? Dacă UDMR „nu vrea să intervină”, atunci ar putea să ia exemplul celorlalte partide de opoziție, care fie nu vor fi prezente în sală la moțiune, fie vor fi prezente, dar nu vor vota. Asta înseamnă o veste proastă în primul rând pentru Liviu Dragnea, cel care trebuie să strângă voturi, mai exact 233 de voturi ca să dea jos Guvernul.
Foto: Facebook Kelemen Hunor
De remarcat că UDMR a decis să nu participe la citirea moțiunii de cenzură, pe care tabăra Dragnea o programase pentru duminică.
- Plus: Traian Băsescu le cere maghiarilor să nu trebuie să intervină în disputa internă a PSD. Traian Băsescu, care conduce 26 de parlamentari ai PMP, a decis ca formațiunea sa să nu fie prezentă în sală la moțiune și îi îndeamnă și pe ceilalți aleși din opoziție, în special pe cei ai UDMR, să facă la fel: „Fac un apel la UDMR să înțeleagă că suntem în fața unei răfuieli în interiorul PSD. Amestecul oricărui partid parlamentar în această afacere, între clanurile din interiorul PSD, nu va face decât să afecteze, în continuare, calitatea guvernării. De aceea, cred că UDMR nu ar trebui să intervină în această dispută internă. Este corect ca răfuiala dintre clanurile din PSD să fie tranșată strict în interiorul PSD, chiar dacă acest lucru se va petrece sub cupola Parlamentului. Până la urmă, UDMR își poate negocia eventualele interese cu câștigătorul, care oricum va avea nevoie de o alianță cu UDMR", a scris Băsescu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
Cum joacă liberalii după ce l-au ales pe Orban președinte
Imediat după ce a fost ales președinte al PNL, într-un Congres ținut sâmbătă în care l-a învins categoric pe Cristian Bușoi (foto), Ludovic Orban a trasat direcția: opoziție totală la PSD. Liberalii nu vor fi prezenți la citirea moțiunii de cenzură („pentru că duminica e zi dată de Dumnezeu pentru odihnă”, cum spune Ludovic Orban) și cel mai probabil vor decide să nu voteze moțiunea de cenzură.
Foto: George Călin/ Inquam Photos
„Pentru mine toți sunt la fel de răi, atât mustăciosul șef, cât și cel care se leagă cu lanțuri la Palatul Victoria și confundă sediul Guvernului cu sediul PSD. Oricând e posibil să se facă anticipate, PNL va susține această variantă”, a subliniat Ludovic Orban.
Ponta îi cere lui Firea să înceteze cu „propaganda la televiziuni”
Războiul dintre aripi se duce și pe rețelele sociale, și la televiziuni. Noul SGG Victor Ponta i-a scris fostei sale colege Gabriela Firea să înceteze cu „propaganda la televiziuni” și să se ocupe de problemele primăriei.
„Îi fac recomandarea legală Doamnei Primar General Firea să ia o pauză din propaganda politică de la televiziuni şi să îşi facă datoria faţă de cetăţenii Bucureştiului conform fişei postului! Mulţumesc pentru colaborare!”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook. După furtuna de sâmbătă seara din București, primarul Firea a postat pe Facebook câteva imagini cu flori, cu mesajul „După ploaie, apare soarele”.
- Plus: Reacția Gabrielei Firea: „Ponta poate fi acuzat de abuz în serviciu”. „Eu ştiam că secretarul general al Guvernului, care este, cel puţin aşa se consideră domnia sa, domnul Victor Ponta, cel mai înalt funcţionar public din ţară, nu are voie să facă politică, să transmită mesaje politice. Practic, secretarul general al Guvernului trebuie să îşi îndeplinească doar atribuţiile din fişa postului, potrivit legii 188 din 1999 privind statutul funcţionarului public. Deci, practic, pentru declaraţiile politice de astăzi de la tribuna Palatului Victoria şi de pe Facebook, pentru că aşa a dorit să se prezinte, poate fi acuzat de abuz în serviciu", a susţinut Gabriela Firea, sâmbătă seară, la România TV.
Florin Iordache către Ponta: „Frustrat!”
Fost ministru al Justiției, demis după UOG13 de Sorin Grindeanu, Florin Iordache s-a angajat și el în lupta politică: a început să facă mobilizarea parlamentarilor PSD pentru moțiune. „Eu personal i-am sunat pe toți aceia pe care dumneavoastră (presa, n.n.) îi prezentați că nu vin, că nu votează și toți au confirmat că este o dezinformare. Toți venim și susținem moțiunea de cenzură”.
Iordache a avut un atac și la adresa lui Victor Ponta: „Cred că Victor e frustrat și dă dovadă că tot baletul pe care l-a făcut arată adevărata lui față. Nu poate să înțeleagă sau nu se poate obișnui să susțină un program de guvernare. Tot acel circ pe care l-a făcut - că îl interesează binele partidului - a fost de fapt total greșit. În același timp, după ce ai fost trei ani vultur nu poți fi două zile cioară. După ce ai condus guvernul României acum intri în tot felul de jocuri murdare” Nu te gândești că mergi în fața Parlamentului și să ai majoritate. Își poate închipui că anumite legi le poate vota cine, PNL și USR? E un joc urât pe care îl face Victor. Eu nu mă așteptam la Victor la această atitudine a lui. După ce ai fost prim-ministru, ai avut demnități, acum joci așa”.
Carmen Dan, despre Grindeanu: „O păpușă dereglată”
Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă seară, la România TV, că Sorin Grindeanu este „doar o păpuşă a cărei cheiţă se întoarce ritmic şi periodic", iar în spatele acestuia sunt Victor Ponta, „cel care se vrea adevăratul premier", şi „câţiva sforari”, scrie News.ro.
Ea a spus că, atunci când a fost votat de Comitetul Executiv al PSD pentru a fi premier, Sorin Grindeanu era alt om, în timp ce acum „are o problemă care ţine de dereglarea unor mecanisme care ar trebui să îl ajute să funcţioneze normal”.
„Nu mai funcţionează normal. E doar o păpusă a cărei cheiţă se întoarce ritmic şi periodic. Cred că cel care se vrea adevăratul premier este domnul Victor Ponta şi cred că mai sunt nişte sforari. (...) Este foarte hotărât să conducă un guvern alcătuit din propria lui persoană şi un tânăr exuberant, domnul Jianu", a mai afirmat ministrul demisionar.
Carmen Dan susţine că este vorba despre un plan dinainte făcut: „Acum vedem că domnul Ponta stă în locul lui Sorin Grindeanu la conferinţele de presă de la Guvern, domnul Ponta îşi asumă tot ce urmează de aici încolo, el speră să facă jocurile politice, în timp ce domnul Grindeanu stă cuminte şi citeşte următoarea etapă din planul dinainte stabilit”.
Președintele: „Numai de asta nu mai avem nevoie”
După ce a decis să fiarbă PSD la foc mic, președintele Klaus Iohannis a avut sâmbătă prima reacție pe marginea crizei politice de la București. „E păcat. Aveam deschidere în lume, în Europa și ce ne mai lipsește acum este un guvern stabil. PSD este un partid mare și sper să-și rezolve problemele cât mai repede.”
Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că războiul pesedisto-pesedist se va încheia cât mai repede și Guvernul va deveni din nou funcțional: „Numai de asta nu aveam nevoie”.
Mihai Chirica: „Premierul Grindeanu m-a sunat și m-a rugat să vă transmit următorul mesaj...”
Primarul din Iași, duminică, într-o conferință de presă: „Suntem într-o bătălie politică pe viață și pe moarte. Celelalte partide din opoziție au o atitudine corectă: Îi lăsăm să se omoare între ei și la urmă le dăm lovitura de grație”.
Chirica a povestit că a fost sunat sâmbătă seara de Sorin Grindeanu, care l-a rugat să le transmită liderilor locali următorul mesaj: „E dispus să facă orice sacrificiu. Nu are nimic personal cu dl. Dragnea, dar nu poate accepta să devină unealta cuiva. Va încerca să-și ducă programul la capăt și să aducă în jurul lui oameni rezonabili care să aducă la îndeplinire programul de guvernare”.
Despre parlamentarii PSD de Iași, Chirica spune că „au fost sunați” de centru pentru a fi convinși să voteze moțiunea. „Viața lor se va petrece la Iași, și cu, și fără guvernare PSD. Ei trebuie să se uite cu demnitate în ochii celor care i-au ales. Am încredere că se vor comporta cu demnitate și morală și cu posibilitatea de a se întoarce acasă cu fruntea sus. Zilele care vor urma sunt decisive pentru România o lungă perioadă de timp”, a conchis Chirica.
Câți parlamentari moldoveni vor vota contra moțiunii de cenzură? „Mulți”, a răspuns europarlamentarul Cătălin Ivan. „Ezit să dau nume: nu le-am cerut acordul și chiar cred că e adevărat că dl. Bucuioc (fostul SGG, n.n.) a fost amenințat că va fi călcat cu mașina...Amenințări, presiuni au loc permanent. Toți parlamentarii din grupul PSD sunt constrânși, amenințați, li se oferă fel de fel de favoruri”.
Ivan: OUG13 a fost scrisă pentru Dragnea
„OUG13 a fost scrisă, gândită pentru Liviu Dragnea. Nimeni din Guvern nu a știut ce scrie acolo. Dar PSD a decontat”, a adăugat europarlamentarul Cătălin Ivan, prezent și el în conferința de presă de la Iași.
Despre Liviu Dragnea, Ivan a spus că „a reușit să confiște partidul cu oameni străini de PSD”, cu oameni din PD (se referă la Dariu Vâlcov) sau din PRM (se referă la Lia Olguța vasilescu. Mesajul lui Ivan către Dragnea: „S-a terminat!”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Fiecare judecă faptele și atitudinile altora în funcție de faptele și atitudinile lui. Dacă Carmen Dan este o păpușă reglată a lui Dragnea, atunci sigur că îl vede pe Grindeanu ca pe o păpușă dereglată, care nu mai ascultă de comenzile sforarului Dragnea...
Acesta:
Aici, Radio Kinshasa – Bucureşti, Guvernul Probabil
PSD-ul retrage sprijinul politic Guvernului Grindeanu iar acesta îşi proclamă independenţa şi sictirul.
La mica publicitate avem următorul anunţ: Majoritate parlamentară caută sprijin, aşteptăm UDMR-ul.
Preşedintele a plecat la Sibiu, în week-end. Marţi pleacă la Bruxelles, nu ştim când se întoarce. Nici dacă...
Între timp, am primit un alt anunţ la mica publicitate: Guvern fără sprijin caută sprijin, aşteptăm provincia ... secuiască.
Pe surse, aflăm că UDMR-ul pregăteşte plăcuţele bilingve pentru Bucureşti, bdul Unirii şi Calea Victoriei.
Ambasada Americană primeşte un fax de la Trump: Cine conduce la Bucureşti? Ambasada răspunde: Nu ştim. Tocmai a avut loc diviziunea muncii. Pardon. Diviziunea puterii. Parlamentul este condus de PSD, guvernul este independent iar la Cotroceni a rămas Iohannis. Şi eu pe cine să sun?, insistă Trump. Nu ştim. Cel mai sigur ar fi să-l sunaţi pe Kelemen Hunor... La Budapesta?, întreabă Trump. Miercurea îl găsiţi la Miercurea Ciuc...răspunde Ambasada. V-aţi tâmpit?, se enervează Trump. Cum adică miercurea îl găsesc la ... miercurea ... ciuca... Miercurea Ciuc, domnule Preşedinte, este o localitate. Ciuc, nu ciuca... transmite Ambasada. Mai bine îl sun pe Victor Orban...revine Trump. Sunteţi genial, domnule Preşedinte.
Dragi radioascultători, acum muzică. Hit-ul verii şi al celor 27 de ani de la Revoluţie: Ozosep, ozosep...
Pai, conform Articolului 80 - Alineatul 1 din Constitutia Romaniei, Presedintele Romaniei reprezinta statul roman.
Insa, daca are nevoie de-un chelner cu ecuson personalizat, Dragnea nu-i disponibil zilele astea. Are probleme in famiglie. Asa ca, in cazul asta, sa sune la unguri!
Votati hienele romani!
Stiam ca politica este un joc al compromisului,dar pentru binele tarii.
Nu stiam, ca de fapt e o mafie!!!
Asa o fi si la altii!
"Ne respectam" in loc de "va calcam" poate aduce politica romaneasca din secolul maimutelor urlatoare in cel al homo sapiens. Cum ar fi sa se ajunga sa se lupte in proiecte, in loc de scandaluri si scenarii.