Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

PSD și PNL se pregătesc să pună cruce reformei pensiilor speciale asumate prin PNRR, cu riscul calculat al pierderii miliardelor de euro de la Bruxelles. Ciolacu: Dacă luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm MApN, MAI, Justiția și serviciile secrete

Marcel Ciolacu - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat miercuri că Guvernul şi coaliţia de guvernare trebuie să-şi asume consecinţele reformei sistemului de pensii, mai ales cele speciale, precizând că există pericolul destabilizării unor domenii de „importanţă strategică naţională”, scrie Hotnews.ro.

„Conţinutul jalonului din PNRR este foarte greu, presupune decizii radicale în ceea ce priveşte reforma pensiilor speciale, pentru că de aici trebuie să pornim. Avem cele două criterii. Primul, cel legat de sustenabilitate, este un criteriu în care trebuie să arătăm că volumul de cheltuieli publice generate de acest proiect de lege este sustenabil pe termen lung. Aceasta este cerința de bază numărul unu şi mai avem cerinţa de bază numărul doi - cea referitoare la criteriul de contributivitate. Aici din nou trebuie să avem fundamentat foarte riguros, pentru că noi avem două sisteme publice, aş spune poate impropriu: sistemul de pensii general şi sistemul de pensii speciale”, a spus Marcel Boloş, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Întrebat dacă am putea pierde bani din PNRR, ministrul a arătat că „decizia aceasta este la nivelul Guvernului şi a coaliţiei”.

„Dacă Comisia va insista şi va fi nemulţumită şi va considera că jalonul nu e dus la bun sfârşit şi trebuie aliniat cu sistemul de pensii general, atunci va trebui să fie luată decizia la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, care este calea de urmat. Este foarte simplu de luat această decizie, însă consecinţele trebuie asumate, dacă se produce o destabilizare la nivelul acestor servicii publice de importanţă naţională, fie că vorbim de apărare naţională, ordine publică, de Ministerul Public. Aceste decizii produc consecinţe şi nimeni nu le poate asuma decât coaliţia şi Guvernul, indiferent ce ar gândi ministerele de linie şi care ar fi propunerile care vin de la ministere”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Totuşi e un proiect de ţară şi o strategie de ţară Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar dacă vedem că anumite consecinţe ale deciziilor nu sunt asumate sau o reformă produce efecte nedorite care nu pot fi gestionate (...) am spus că sunt deja ţări care au renunţat. Bulgaria a renunţat la decarbonizare, Lituania la reformele fiscale şi nu spun că aşa trebuie să facem şi noi, spun doar că fiecare reformă trebuie să fie analizată cu plusurile şi minusurile pe care le are şi consecinţele acestor reforme asumate de către Guvern şi coaliţia de guvernare”, a mai afirmat Boloş. 

La rândul lui, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat într-un interviu la Europa FM că dacă România ar aplica „ad literam” măsurile de reformă a pensiilor speciale cuprinse în PNRR, s-ar ajunge la „depopularea” armatei, a ministerului de interne, a Justiției și serviciilor secrete, în condițiile în care țara noastră are în prezent „un conflict la frontieră”. Liderul PSD spune că în Parlament urmează să fie votată, în săptămânile următoare, legea privind reducerea pensiilor speciale, care „să fie constituțională” și care „nu creează haos în România”. 

„Avem o lege trecută prin Parlament, nu vă ascund că și azi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru și miniștri de resort. Căutăm soluțiile cele mai bune. E o discrepanță mare între practica din UE, mă refer la pensiile magistraților, la pensia din apărare, ordine publică și siguranță națională și ce ne-am asumat noi în PNRR. Discuțiile cu Comisia trebuie să fie foarte echilibrate. Dacă noi luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, justiţia, Serviciile din România. Eu nu-mi doresc acest lucru. Poate au făcut-o din neglijență, din neștiință. Nu-i o decizie politică ușoară. (...)”, a spus Ciolacu, admițând că în societate există „un val masiv de ură împotriva acestor pensii”, pentru că „nu poți să ieși la pensie la 45 de ani, când ești în maturitatea profesională”.

Săptămâna viitoare, coaliția are obligația de a veni cu amendamente, spune liderul PSD, astfel încât „să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului PNRR”, altfel legea trece tacit prin Senat și nu mai poate avea modificări. În actuala variantă, legea pensiilor nu este acceptată ca îndeplinire de jalon PNRR de către Comisia Europeană, a precizat liderul PSD.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) România s-a angajat să facă o reformă a pensiilor speciale, în caz contrar țara noastră nu va putea accesa cea de-a treia tranșă din PNRR, în valoare de 3,1 miliarde de euro.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tare ași vrea sa văd cum fug judecătorii, milițienii si securiștii de slujbele de la stat și se angajează la privat ca să munceasca și să plătească 45% impozite la stat !
  • Like 2
 • Nici nu au avut de gand sa faca ceva. Vor profita si ei la randul lor.
  • Like 2
 • Nume check icon
  Sa puna cruce inseamna ca ar fi avut deja un plan si ar fi inceput sa faca ceva. Nici vorba. Ati vazut ceva de la ei in afara de declaratii sforaitoare, vorbe goale menite numai sa dea subiecte mediei sa isi faca trafic si eventual poate sa ii "abureasca" pe cei de la EU? Si apropo, unde este corifeul pensiilor speciale - Rares Bogdan - care ne aburea sau pe romaneste ne mintea ca de a doua zi cand castiga alegerile o sa desfiinteze aceasta lege?
  • Like 3


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult