Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Putea să rămână în Occident. De ce s-a întors

Navalnîi la Berlin

În august 2020, Aleksei Navalnîi este otrăvit. Este salvat la Berlin, dar decide să se întoarcă acasă, în Rusia (Foto: Profimedia Images)

Să te întorci în Rusia după ce ai fost salvat de la moartea prin otrăvire înseamnă să alegi moarte. Nu posibilitate 50% să mori și 50% să trăiești, cum a spus Aleksei Navalnîi într-un interviu, ci 100% risc să mori. Asta a ales el când s-a întors în Rusia, după ce mai multe state i-au oferit azil politic. 

Putea să rămână în Occident. Bani avea. Familie fericită avea. 

De ce s-ar întoarce un om într-o țară unde a fost deja otrăvit pentru vina de a candida la Președinție și de a critica regimul lui Putin!? mă întreb și apoi râd amar amintindu-mi că am citit că mereu i s-a pus această întrebare.

S-a întors că nu îi era destul să îi fie lui bine. 

S-a întors că voia să fie o speranță și pentru alți ruși. 

S-a întors pentru că era singurul om capabil să lupte cu Putin. Dacă nu o făcea el, nu mai era nimeni. Rămânea Putin singur și țara întreagă în mâinile lui.

A îndurat tot. Otrăvire. Închisoare. Gheața Siberiei. Izolare. Tortură fizică și psihică. Și în final moartea... 

De azi Rusia are un erou. Un erou care poate vorbi și de dincolo de moarte despre sacrificiu, iubire de țară și libertate. 

Unii spun că a murit speranța în Rusia odată cu Navalnîi. Eu spun că și mort Navalnîi încă mai este speranța rușilor. 

Să vedem ce pot face rușii cu un erou. Vor merge la vot. Îl vor vota tot pe Putin!?  

...

Pentru admiratorii lui Putin, pentru cei care cred că Rusia e patria creștinismului adevărat și apărătoarea familiei, am doar atât de spus: un om, cap de familie, soț iubit, tată dedicat a murit în Siberia. Avea o singură vină: că l-a criticat pe Putin și a îndrăznit să candideze. Vă place libertatea lui Putin!? Ați vrea să locuiți într-o țară condusă de el!? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu există deocamdată niciun raport medico-legal din care să rezulte că Navalnîi nu a decedat din cauze naturale, prin urmare toate acuzațiile la adresa Federației Ruse sunt nefondate.

    De altfel, oricum nu are nicio logică să creadă cineva că pe Navalnîi l-ar fi omorât "serviciile" ruse, din cel puțin 2 motive:

    1. Dacă ar fi vrut într-adevăr să îl omoare, o făceau deja de multă vreme, nu există niciun motiv economic pentru ca rușii să îl țină ani de zile în pușcărie la cazare și masă moca, unde stătea din 2021.

    2. Nu există niciun motiv de imagine pentru care "serviciile" ruse să vrea să îl omoare, fiindcă e la mintea cocoșului că asta, cu sprijinul mediei proamerloace, l-ar transforma pe trădător într-un "erou" și ar dăuna imaginii Rusiei.

    3. Singurele "servicii" care aveau și au de câștigat din asta sunt cele amerloace și ucrofasciste, așa-zisa "crimă" fiind folosită pentru obținerea/extorcarea a noi și noi sume astronomice de bani pentru războiul ukrofascisto-imperialisto-amerloc împotriva Rusiei.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Dan check icon
      De parcă ai avea voie să te îndoiești de asta.
      P.S. Chiar „toate” acuzațiile la adresa rusiei putiniste sunt nefondate? Nici măcar că comite un genocid în Ucraina?
      • Like 1
  • Corina check icon
    Cuvinte potrivite la timpul potrivit. Bine ați explicat de ce s-a întors și că mai reprezintă o speranță. (Cu toate că unii ruși vorbesc acum de moartea speranței. Cu siguranță el nu și-a dorit o asemenea reacție din partea compatrioților lui.)

    Dar ce secret avea Aleksei Navalnîi, că era fericit în ultimele imagini, recente? Cum a văzut clar și mama lui. Secretul iubirii de semeni și al speranței, ce altceva să fie? În cele mai crunte condiții, trăia cu o comoară în suflet și știa asta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult