Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putin, aproape de o înfrângere umilitoare în Ucraina

Vladimir Putin - Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia

Armata lui Putin se află aproape de înfrângere. Amploarea înfrângerii rușilor care, ca urmare a contraofensivei ucrainene, care – spre surprinderea atât a presei mondiale, cât și a rușilor înșiși – are loc de câteva zile, dar nu acolo unde era de așteptat, adică nu în sud, dar în regiunea Harkov. Întrebarea pe care și-o pune întreaga lume este cum va reacționa Moscova la înfrângere.

Deși informațiile nu sunt încă pe deplin sigure, toate indiciile sunt că forțele ucrainene au recucerit nu numai Kupiansk, ci și un oraș mult mai important și mai mare, adică Izium. Potrivit unor rapoarte, ucrainenii au ajuns chiar la Lisichansk.

Amploarea înfrângerii Rusiei este de așa natură încât chiar și Ministerul rus al Apărării a fost nevoit să admită că a „regrupat trupe” în zona orașelor Balaklya și Izium. Înainte să se întâmple acest lucru, astfel de informații au fost furnizate în masă de bloggerii militari ruși asociați cu organizații ruse ultra-naționaliste și de extremă dreapta, inclusiv de Igor Girkin, cunoscut și sub numele de Igor Strelkov, care a raportat că rușii, de fapt, nu au încercat să lupte pentru a păstra Izium, ci au părăsit în grabă orașul, lăsând în urmă stocuri mari de arme, muniție și combustibil.

Armele nucleare tactice, o cacealma

În mediul menționat mai sus de bloggeri extrem de naționaliști, Kremlinul este din ce în ce mai deschis criticat și solicită folosirea armelor nucleare tactice împotriva forțelor ucrainene. Amenințarea cu folosirea armelor nucleare a fost o procedură folosită de Kremlin pentru a crea panică în Occident în numeroase ocazii. Din fericire, în timp ce majoritatea oamenilor asociază armele nucleare cu anihilarea și sfârșitul lumii, politicienii au înțeles că de fapt Kremlinul juca la cacealma.

Posibila utilizare a armelor nucleare tactice nu înseamnă anihilare. Armele nucleare tactice au o putere de aproximativ o kilotonă (după alte date, rușii au încărcături și mai slabe). Pentru comparație, bomba aruncată la Hiroshima avea o putere de 15 kilotone, iar cele mai mari rachete strategice moderne poartă focoase cu o putere de până la 800 de kilotone. Cu alte cuvinte, armele nucleare tactice pot fi folosite pentru a distruge o unitate militară la fel de mică ca un grup de luptă de batalion (adică, un grup de trupe cu până la 1.000 de soldați).

Important este că nu există absolut nimic care să sugereze că rușii ar folosi o astfel de armă împotriva oricărui stat membru NATO. Practic, toți experții sunt de acord că, dacă rușii ar decide să folosească arme nucleare tactice, acestea ar fi de mică putere și ar fi folosite împotriva forțelor ucrainene.

O armă cu două tăișuri

În același timp, totuși, utilizarea chiar și a unei arme nucleare atât de mici implică trei amenințări foarte grave la adresa Rusiei, care reduc la minimum probabilitatea utilizării acesteia.

În primul rând, scopul Moscovei este de a înmuia Occidentul și de a ridica sancțiunile impuse Rusiei. Folosirea oricărei arme nucleare, chiar și a celei mai slabe, înseamnă că Rusia nu ar avea nicio șansă să facă acest lucru și, aproape sigur, chiar și aliații săi s-ar întoarce împotriva Moscovei. Rusia și rușii ar deveni paria pe plan internațional.

În al doilea rând, este foarte puțin probabil ca Ucraina să se predea chiar și într-o astfel de situație. Se pare că ar avea loc un proces complet opus și ucrainenii ar lansa atacuri cu și mai mare hotărâre.

În al treilea rând, Moscova, conform informațiilor, ar urma să primească un avertisment din partea Statelor Unite că, dacă s-ar folosi arme nucleare tactice – chiar și numai împotriva forțelor ucrainene de pe teritoriul ucrainean – va primi un răspuns militar. De exemplu, americanii ar putea sprijini forțele ucrainene trăgând în posturile de comandă rusești, depozitele de muniție, radarele etc. cu rachete de croazieră Tomahawk.

Hoți, nu nebuni. Putin este aproape de înfrângere

Cu toate acestea, chiar și ignorând riscurile de mai sus, simpla folosire a armelor nucleare ar necesita nu numai decizia lui Vladimir Putin, ci și consimțământul multor alte persoane pentru utilizarea lor în conducerea statului rus. Atacul rusesc asupra Ucrainei și crimele de război comise acolo demonstrează că Rusia este condusă de degenerați moral, niște hoți care au calculat greșit șansele de victorie și risc. Dar nu sunt nebuni.

Hoții, după cum știm, vor să se bucure de farmecul vieții mai degrabă decât să comită așa-numita sinucidere extinsă.

Prin urmare, un incident nuclear nu poate fi exclus cu o certitudine de 100%. Dar, în primul rând, nu va schimba soarta războiului (Ucraina nu va cădea, iar rușii nu vor câștiga Kyivul).

Rusia, amenințată cu o înfrângere umilitoare

Această mică probabilitate crește totuși pe măsură ce Rusia este amenințată cu o înfrângere umilitoare. Înfrângerea rușilor, care se desfășoară acum sub ochii noștri, înseamnă că doar o parte din teritoriul care a fost ocupat în ultimele șase luni este recuperată. Ucrainenii nu au trecut și aproape sigur că nu vor trece granițele Rusiei. Cu siguranță, contraofensiva lor se desfășoară în strânsă coordonare și, mai mult, pe baza datelor de recunoaștere a sateliților americani. Prin urmare, calculul riscului se efectuează simultan în Kyiv și Washington, și probabil chiar mai mult în SUA decât în ​​Ucraina.

Dilema cu care se confruntă astăzi președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski este clasică pentru acest tip de situație. După cum spune vechea vorbă, „pentru un inamic care fuge, poți construi un zid de fier sau un pod de aur”. Nu întâmplător prețul materiei prime folosite la construirea podului este mai mare decât cel al materialului folosit la construirea zidului. Pentru preț trebuie adăugată rezistența tentației de a câștiga pe deplin în luptă. Războiul este întotdeauna despre victorie, nu victorie într-una dintre multele bătălii. Însă Putin este aproape de înfrângere.

În cazul unui război cu Rusia deținătoare de arme nucleare, aceasta înseamnă că atât Washingtonul, cât și Kievul se vor întreba, fără îndoială, cât de clar ar trebui câștigată bătălia.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici în gută nu-l mai doare !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult