Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Putin cel Groaznic și tradiția tiranilor de la Est: Pot rușii să trăiască fără dictatorul lor?

Oprichniki, pictură de Nikolai Nevrev

Oprichniki, pictură de Nikolai Nevrev

La ce vă gândiți când auziți de „poliție politică”? La Securitatea din România, la Gestapo-ul nazist, la KGB-ul sovietic? Ultimul este activ și în prezent, întruchipat de Vladimir Putin (fost agent KGB) și de noul serviciu de informații rusesc, FSB.

Totalitarismul pe care-l vedem acționând tot mai brutal la Moscova, arestările, asasinatele sub forma unor morți misterioase și otrăvirile în interiorul, dar și în afara Rusiei în ultimii 30 de ani ne arată că FSB este doar un acronim nou, o rebranduire a KGB-ului.

Poate poporul rus să existe liber, fără o poliție politică, fără tiranie și represiune? Răspunsul optimist, pe care l-ar da poate și numeroși cetățeni ruși, ar fi „da”, însă istoria rusească parcă se încăpățânează în a distruge speranțele oamenilor. Nu știu alt stat care să se poată „mândri” cu faptul că a avut poliție politică în secolul al XVI-lea, deci cu aproape 400 de ani înainte să existe marii arhitecți ai totalitarismului, precum Lenin, Stalin sau Hitler. Ivan al IV-lea, cunoscut după porecla „cel Groaznic” și-a înființat propria gardă personală, parte din ea cu rol de poliție secretă, ce avea să masacreze zeci de mii de ruși în decursul existenței sale. Denumiți „oprichniki” (după regiunea țării controlată exclusiv de țar, „oprichnina”), membrii acestui ordin erau călăreți îmbrăcați în negru, despre care se spune că purtau capete de câine la gâtul cailor, aveau reguli stricte, propriul jurământ și se aflau mai presus de legea statului rus. Brutalitatea acestui ordin a atins cote atât de mari, încât după ce a fost dizolvat – tot de Ivan cel Groaznic –, a fost interzisă pronunțarea numelui lui în Rusia. 

Evident că am condensat zeci de pagini de istorie într-un singur paragraf, însă am încercat să evidențiez un trecut de care poporul rus pare că nu poate scăpa nici astăzi, în al treilea deceniu al secolului XXI. În afară de eforturile câtorva lideri (Petru cel Mare și Mihail Gorbaciov de exemplu) de a integra statul rus în lumea occidentală, civilizată din Europa, istoria Rusiei înseamnă conducători autoritari, chiar tiranici, înseamnă controlul complet deținut de stat, înseamnă opresarea poporului rus, înseamnă poliție politică cu sute de ani înainte ca acest termen să fi fost măcar inventat. Până și filosoful Jean-Jacques Rousseau a zis în „Contractul social” că inițiativele de democratizare ale Rusiei de atunci au fost făcute prea devreme, înaintea „desăvârșirii” spiritului rusesc; nu îmi este clar ce înțelege Rousseau prin „spirit rusesc”, dar oare astăzi acesta este, în sfârșit, desăvârșit?

Circa 10.000 de persoane au fost arestate pentru că au protestat în Rusia împotriva invaziei Ucrainei, cuvântul „război” nu poate fi folosit pentru a descrie această „operațiune specială”, iar presa independentă și platformele de social media sunt de asemenea interzise. Înseamnă evenimentele din prezent sfârșitul tiraniei exercitate de la Kremlin de secole, sau o manifestare firească (scuzați-mi adjectivul cinic) a ceea ce poate însemna dictatura unui singur om în Rusia? Nimeni nu se poate hazarda într-o predicție, astfel încât doar timpul ne va arăta cine va câștiga în final: sărăcia, inflația, furia acumulată și potențiala distrugere a statului rus, sau această verigă neagră a ADN-ului rușilor, care se complace în tiranie și este incapabilă de a îmbrățișa libertatea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liberty check icon
    tu confunzi democratia cu autocratia...
    e clar ca te-ai format la Stefan Gheorghiu
    • Like 0
  • In ciuda unor productii, artistice in special, rusii sunt un popor salbatic, primitiv, cu accese tiranice. Tehnologia este toata de furat, in special de la nemti, dupa cel de al doi-lea razboi mondial. Poate ca nu intreg poporul,dar, o buna parte din el da, in special stalin si putin sunt rezultati din randul poporului, crescuti in traditiile si obiceiurile acestui nean de migratori. Indiferent ca sunt rusi neaosi, georgieni sau de alta etnie toti sunt urmasii hoardelor de slavi, combinati cu alte ramuri etnice, ajunsi aici, (in europa) din strafundurile aspre le asiei. Acesti navalitori, de cum au ajuns au si inceput expansiunea in toate directiile. Au reusit, prin brutalitatea caracteristica sa subjuge neanuri din vecinatate. Au devenit o spaima, ceea ce sunt si azi pentru intreaga lume civilizata. Se vede clar din ceea ce face putin, din pretentiile dictatoriale pe care le are si din atitudinea umila a celeilalte parti a lumii. Va reprezenta un pericol imens pentru omenire daca putin rezista si-si face poftele ca mai apoi sa intre in cardasie cu alt pericol asiatic china. Un conflict cu aceste doua rase, inrudite, va duce la intoarcerea in epoca de piatra pentru eventualii supravietuitori.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult