Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Putin începe să piardă teren

V Putin

Foto: Getty Images

Am intrat în ziua cu numărul 31-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Relatez (la rece) câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte și cum arată situația pe câmpul de luptă:

- Vineri, în cursul unei vizite în Polonia, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit din nou „criminal de război” pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Democraţiile sunt „unite în opoziţia şi efortul de a pune capăt devastărilor care au loc la comanda unui om despre care sincer cred că este un criminal de război”, a declarat preşedintele american la baza militară Rzeszow. „Cred că asta va corespunde şi definiţiei legale”, a adăugat Biden. 

- De altfel, președintele participă sâmbătă la ultima sa oprire din călătoria în Europa începută miercuri și care a fost menită să sincronizeze modul în care aliații occidentali vor aborda războiul Rusiei cu Ucraina, dar și să ofere siguranță națiunilor europene că pot conta pe sprijinul Statelor Unite. La Varșovia, Joe Biden va avea o întâlnire bilaterală cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații săi reacționează la criza refugiaților și se va întâlni cu refugiații ucraineni. Înainte de a se întoarce la Washington, Biden va ține și un discurs despre „mizele momentului”, potrivit Casei Albe.

Joe Biden, mâncând pizza cu militarii americani din Polonia / Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia 

Zelenski: Rusia a pierdut 16.000 de militari

- Într-un discurs video, vineri seara târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele țării sale au dat „lovituri puternice” Rusiei și a vorbit din nou despre necesitatea unor negocieri de pace „concrete, urgente, corecte”, potrivit The Guardian. „Prin împiedicarea acțiunilor Rusiei, apărătorii noștri împing liderii ruși către o idee simplă și logică: este nevoie de discuții. Semnificative, urgente, corecte”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina nu va renunța la teritoriu. Liderul de la Kiev a mai precizat că suveranitatea ucraineană trebuie garantată și integritatea sa teritorială asigurată.

- De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari, transmite CNN. Liderul ucrainean a mai evidențiat că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol.

- Uniunea Europeană va cumpăra colectiv gaze naturale. Ţările din UE au decis vineri să dea Comisiei Europene mandatul de a face achiziţii comune de gaze, după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID-19, în contextul în care războiul din Ucraina duce la creşterea preţurilor la energie, iar unele țări sunt dependente de gazul rusesc. Platforma de achiziţii comune a UE va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi celor trei state legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia), se precizează în concluziile summitului de la Bruxelles.

Harkov, Ucraina / Un bărbat își aprinde o țigară, îndepărtându-se de o clădire care a luat foc, după ce imobilul din vecinătatea ei a fost bombardat de forțele militare ale Rusiei / 25 martie 2022. Foto Marcus Yam / Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Evaluarea Statelor Unite este că armata rusă prioritizează acum în atacul asupra Ucrainei zona Donbas din estul separatist prorus al ţării, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul aflate în desfăşurare şi de a învălui trupele ucrainene de pe frontul estic, a declarat vineri un oficial militar american, potrivit Reuters.

- Herson, primul mare oraș ucrainean cucerit de invadatorii ruși, a devenit din nou teritoriu contestat, după ce ucrainenii au lansat un contraatac. Dacă orașul, aflat destul de aproape de Crimeea anexată, ar fi recucerit de ucraineni, acest lucru ar fi o lovitură puternică dată eforturilor militare ale invadatorilor lui Putin.

-„Ucrainenii încearcă să recupereze Herson, iar din acest moment se poate spune că orașul este teritoriu contestat din nou”, a spus un oficial de la Pentagon, vineri. „Nu putem spune cu exactitate cine controlează în acest moment Herson, însă ideea este că nu pare să mai fie în controlul solid al rușilor, așa cum era înainte”, a mai spus oficialul citat de BBC News sub condiția anonimatului.

- Armata rusă neagă că a pierdut controlul orașului, iar militarii ucraineni nu au transmis încă informații cu privire la posibila recucerire a orașului.

Rusia caută să înlocuiască firmele de retail occidentale cu produse din China, India, Iran 

- Rusia caută să înlocuiască firmele de retail occidentale cu produse din China, India, Iran și Turcia pentru a acoperi penuria lăsată în urma întreruperii operațiunilor acestora, a declarat vineri un organism reprezentativ din industrie, în contextul în care Moscova încearcă să găsească moduri de a combate izolarea tot mai profundă cauzată de sancțiuni, notează Reuters.

- Președintele francez Emmanuel Macron va vorbi la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta despre termenii și condițiile unei „operațiuni umanitare excepționale” de evacuare a civililor din Mariupol, a anunțat vineri președintele francez, citat de CNN. De altfel, Emmanuel Macron a a spus vineri că cererea președintelui rus de a percepe în ruble, și nu în dolari sau euro, plata pentru livrările de gaze către Uniunea Europeană, nu este nici „posibilă”, nici „contractuală”.

Mariupol, Ucraina, 22 martie / Foto Getty Images

- Șefa Băncii Centrale a Rusiei a vrut să renunțe la acest post, dar nu a fost lăsată de Vladimir Putin. Săptămâna trecută i-a fost reînnoit mandatul pentru încă cinci ani. Rusia suferă sancțiuni fără precedent pentru o economie mare, efectul final nu este clar care va fi, dar o mare parte din responsabilitate revine Băncii Centrale.

- Armata rusă mută în Ucraina trupe staționate în Georgia, ca întăriri, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Statele Unite au văzut „mișcarea unor militari din Georgia”, a spus oficialul, adăugând că Pentagonul nu poate furniza numărul acestora.

Mexic, țara unde se află cel mai mare număr de spioni ruşi din lume în prezent

- În Mexic se află cel mai mare număr de spioni ruşi din lume în aceste vremuri de război în Ucraina, a afirmat generalul Glen VanHerck, comandantul-şef al regiunii militare ce acoperă Statele Unite, Canada, Mexicul şi Bahamas. AFP notează că președintele mexican, care provine din stânga naționalistă și care a refuzat să aplice sancțiuni Rusiei, nici nu a dezmințit, nici nici nu a confirmat, vineri, această declarație.

- Forțele aeriene ucrainene au spus vineri că rachete de croazieră rusești au lovit mai multe clădiri în timp ce încercau să țintească centrul de comandă al forțelor aeriene din regiunea ucraineană Viniția.

- Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru „informaţii false” privind acţiunea Moscovei în străinătate, o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina. Acest text, a cărui semnătură prezidenţială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte „difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile” despre „activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus”. Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „informaţii false” despre armata rusă.

 Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina: Militarii ucraineni continuă să respingă atacurile forțelor ruse asupra Kievului

- Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, vine săptămâna viitoare în România pentru a discuta cu autoritățile de la noi din țară despre efectele pe care războiul izbucnit în Ucraina îl au asupra economiei, dar și despre măsurile care se impun pentru ca impactul negativ să fie atenuat. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi 24, comisarul european pentru Economie a declarat că în momentul de față nu se poate pune problema unei recesiuni, ci dimpotrivă și anul acesta vom asista la o creștere economică, însă aceasta va fi una scăzută. Deși situația economică este una incertă, din cauza faptului că nimeni nu poate preconiza, în momentul de față, cât va dura invazia Rusiei în țara vecină, sfatul lui Paolo Gentiloni este să nu strângem cureaua.

- În actualizarea zilnică a războiului, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei a transmis sâmbătă că trupele sale continuă să respingă atacurile forțelor ruse asupra capitalei Kiev, scrie BBC News. Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au întâmpinat dificultăți în a face față pierderilor suferite în timpul invaziei, parțial din cauza impactului sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

Mariupol, Ucraina / Foto Getty Images

- De asemenea, armata Ucrainei a susținut că echipamentul rusesc se afla în „stare tehnică proastă” din cauza „exploatării prealabile neglijente și depozitării prelungite”. Acești factori au afectat capacitatea Rusiei de a „menține ritmul necesar de luptă și de a atinge scopul final al războiului”, se arată în comunicatul forțelor militare ucrainene. 

- Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat Rusia să continue să lanseze atacuri și raiduri aeriene și să provoace daune forțelor ucrainene, se mai arată în raportul actualizat. Potrivit acesteia, armata rusă a desfășurat unități maxime în Crimeea, dar și în regiunile Herson, Zaporojie, Mariupol și Donețk, pentru a „suprima rezistența rezidenților”.

- În regiunile Donețk și Lugansk, forțele ucrainene susțin că au respins atacurile rusești și au distrus 8 tancuri și 11 unități din echipamentul vehiculelor inamice. Actualizarea arată, totodată, că forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât 3 avioane și 3 vehicule aeriene fără pilot (UAV) aparținând Rusiei.

- Cinci oameni de știință occidentali au publicat o scrisoare prin care le solicită factorilor de decizie din SUA și restului comunității științifice să nu îi sancționeze pe toți oamenii de știință ruși ca răspuns la invazia Ucrainei, potrivit CNN. În scrisoarea lor, publicată joi în revista Science, oamenii de știință au spus că Putin și asociații săi merită „orice sancțiune adecvată și țintită împotriva regimului Putin pe care lumea îngrozită o poate concepe”. Dar, au spus ei, ar fi un regres major dacă lumea i-ar pedepsi pe oamenii de știință ruși pentru acțiunile guvernului lor. „Închiderea oricărei interacțiuni cu oamenii de știință ruși ar fi un regres serios pentru o varietate de interese și valori occidentale și globale”, au scris oamenii de știință. Autorul principal al scrisorii este John Holdren, profesor de științe și politici de mediu la Universitatea Harvard. Holdren a fost anterior directorul Biroului de Știință și Tehnologie al Casei Albe sub administrația Obama.

Exerciții militare rusești pe insulele revendicate de Tokyo

- Rusia efectuează exerciții militare pe insulele revendicate de Tokyo, a anunțat sâmbătă presa japoneză, la câteva zile după ce Moscova a întrerupt discuțiile de pace cu Japonia din cauza sancțiunilor impuse de aceasta din cauza invaziei în Ucraina. Districtul militar de est al Rusiei a transmis că desfășoară exerciții militare pe insulele Kurile cu peste 3.000 de soldați și sute de echipamente militare, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

- Evaluarea zilnică a războiului, realizată de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, arată că forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă, pe niciunul dintre fronturi, nici măcar în regiunea Donbas, în ultimele 24 de ore. De asemenea, ISW transmite că armata ucraineană a continuat ofensiva pe toate cele trei fronturi, raportând cuceriri limitate în suburbii ale Kievului, lângă Harkov și lângă orașul Herson.

Kiev, Ucraina/ Foto Getty Images 

- Experții militari ai ISW notează că ofensiva ucraineană la nord-vest de Kiev a înregistrat securizat teren în Irpin, după lupte la Gostomel, Makariv și Irpin. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse de la nord-vest de Kiev s-au limitat doar la bombardarea pozițiilor ucrainene. Potrivit ucrainenilor citați de ISW, rușii au stabilit o tabără în regiunea Cernobîl. La est de Kiev, ucrainenii au recucerit Lukeanivka și alte câteva orașe mici, iar presa ucraineană a raportat că rușii au fost împinși spre est 25 de kilometri și sunt în defensivă.

- Analiza din teren a frontului sugerează și că situația militară din nord-estul Ucrainei nu s-a schimbat în ultimele 24 de ore. Rușii au continuat să bombardeze orașul Harkov, dar nu au efectuat niciun atac la sol în ultimele 24 de ore. În ciuda anunțului că se va concentra pe regiunea Donbas, forțele ruse și-au întrerupt operațiunile la sol în regiunile Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore, probabil pentru regrupare. La Mariupol, forțele cecene care luptă alături de armata rusă susțin că acum controlează tot estul orașului, mai transmite ISW.

- Experții militari ai ISW susțin că informațiile privind o ofensivă a ucrainenilor spre orașul Herson sunt probabil întârziate, din rațiuni ce țin de secretul acestora. Ieri a fost raportată prezența Armatei Ucrainene în două zone ale Regiunii Herson, una chiar la nord de singurul oraș mai important cucerit până acum de armata rusă, iar a doua dinspre Krivoi Rog spre râul Nipru. În continuare nu este clară amploarea acestor ofensive, dar pare că ucrainenii sunt pe punctul să recucerească orașul Herson, pentru a securiza malul vestic al Niprului, se arată în evaluarea ISW.

- Experții militari americani atenționează și asupra unor amănunte ce țin de diversiunea militară pe câmpul de luptă. Referitor la declarația Ministerului rus al Apărării privind atingerea obiectivelor primei faze și concentrarea de acum înainte pe operațiuni în Donbas, ISW apreciază că această retorică este falsă și vizează comunicarea politică internă a Rusiei. „Campania inițială a Kremlinului a avut ca scop desfășurarea de operațiuni aeriene și mecanizate pentru a ocupa Kiev, Harkov, Odesa și alte orașe ucrainene majore pentru a forța schimbarea guvernului în Ucraina. Noua poziție a Moscovei ar putea indica faptul că Rusia și-a redus obiectivele și ar fi acum mulțumită să controleze întreaga regiune Donețk și Lugansk, dar această interpretare este probabil inexactă. Forțele ruse de pe celelalte fronturi din Ucraina nu s-au oprit complet din încercarea de a avansa și de a ocupa mai mult teritoriu. Totodată, atacă și distrug orașe ucrainene, desfășoară operațiuni și comit crime de război care nu sunt în concordanță cu obiectivele fixate inițial de regimul de la Kremlin”, susțin analiștii ISW.

- Aceștia mai spun că Rusia continuă eforturile de a reconstrui puterea de luptă și de a o angaja în încercuirea și/sau atacarea Kievului, cucerirea Mariupol și altor ținte, în ciuda eșecurilor repetate și a contraatacurilor ucrainene continue. Statul Major ucrainean raportează că armata rusă construiește „unități consolidate”, probabil formate din indivizi sau mici unități extrase dintr-un număr de batalioane, brigăzi și regimente diferite, pentru a înlocui pierderile de luptă și a le desfășura pe malul de vest al Niprului sau lângă zona de excludere a centralei de la Cernobîl și în alte locații, mai arată analiza ISW.

-„Absența unor operațiuni ofensive rusești semnificative în cea mai mare parte a Ucrainei reflectă probabil incapacitatea armatei ruse de a genera suficientă putere de luptă pentru a ataca obiectivele, mai degrabă decât o decizie de la Moscova de a schimba obiectivele de război ale Rusiei sau de a se concentra asupra estului Ucrainei”, este una din concluziile experților americani de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

- O alta face referire la faptul că retorica Moscovei este probabil o încercare de a ascunde eșecurile armatei ruse pentru publicul intern și de a concentra atenția asupra singurei părți a teatrului de război în care trupele ruse fac progrese în acest moment. „Occidentul nu ar trebui să citească în mod exagerat acest mesaj, încorporat oricum într-o propagandă care conține foarte puține elemente de adevăr”, mai notează ISW.

- În cea mai recentă evaluare a situație din teren a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a transmis sâmbătă dimineață că trupele de invazie ale lui Vladimir Putin continuă să asedieze orașe ucrainene importante, inclusiv Harkov, Chernihiv și Mariupol, dar se feresc de lupte urbane pe scară largă. Pe scurt, britanicii spun că forțele rusești se dovedesc reticente în a se angaja în operațiuni de infanterie urbană pe scară largă, preferând mai degrabă să se bazeze pe utilizarea nediscriminatorie a bombardamentelor aeriene și de artilerie în încercarea de a demoraliza forțele de apărare. Totodată, Ministerul britanic al Apărării precizează că este probabil ca Rusia să continue să folosească puterea sa de foc masivă în zonele urbane, deoarece încearcă să își limiteze pierderile deja considerabile, cu prețul unor noi victime civile.

- În această dimineață vă las cu momenul de aseară de la Varșovia, unde polonezii au ieșit din nou în stradă ca să-și manifeste susținerea pentru poporul ucrainean.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu stii de ce ma bucur? Ca au disparut toate nevoile romanilor. Nu mai trebuie autostrazi , scoli , spitale. Nu mai exista covid. PNRR merge struna , strangerea de fonduri la fel. Trenurile au inceput sa mearga 200km/h , politicienii nu mai fura. Ba ce sa zic ? Un paradis. Noi le plangem de mila rusilor si ucrainienilor, dar la noi ii dezastru. La noi nici nu trebuie razboi , si arata ca acolo. La ritmul in care ne miscam , epoca de piatra scrie pe fata noastra.
    • Like 0
  • I-o fi ramas dintarii in pizza ?vai de el saracu , cand s-a aplecat sa-si ia hartiile de pe jos ,a ramas cateva momente in echer , moment penibil ca si ala memorabil ,cu scarile avionului !
    • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Dorin check icon
      Le style, c'est l'homme, musiu cârcotaș. La fel și fixurile lui.
      • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Omiti a omul are o varsta. Sa te vad pe tine la varsta lui cat de penibil vei fi.
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult