Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Putin ne duce cu găzărelul

Putin - Trump - Xi

Foto: Guliver Getty Images

Make Romania great again. Măreția românească a fost întotdeauna un paravan pentru loseri, visători sau cutre bătrâne. La trecutu-ți mare, mare viitor este doar un vis romantic. N-am avut niciodată un trecut mare. Am mai avut și ghinion, dar în general am avut mult noroc. Mândri că suntem români, patrioți în Europa, România merită mai mult - toată această retorică dulceagă face trimitere la măreția pierdută a românilor, fără a putea identifica exact perioada noastră de aur pe care trebuie să o regăsim. Deși, dacă mă uit în jur, îmi dau seama că, pentru mulți nostalgici, Epoca de Aur este evident numai una…

Așadar, great again este, în cazul României, o mângâiere condescendentă a complexelor noastre de inferioritate. Cinstit ar fi să recunoaștem unde suntem ca să știm ce trebuie să facem.

Make Romania a country again ar fi un bun punct de pornire. Ne e din ce în ce mai greu să recunoaștem România drept o țară, țara noastră. Vorbim din ce în ce mai des de țara lor, din care aproape 5 milioane dintre noi au reușit să fugă. Ne uităm stupefiați cum statul s-a diluat până la dispariție, iar locul lui a fost luat de statul paralel al rețelelor de interlopi care fac legea, conectate la rețelele politice și la Poliție. Vedem cum infrastructura critică necesară supraviețuirii societății e făcută ciur: spitalele sunt infectate, școlile cad, drumurile se scufundă. Statul de drept, care este singura garanție a viitorului unei națiuni, a fost înlocuit cu statul „pilelor, amantelor și nepoatelor”, după cum constată acum însuși ministrul Transporturilor.

În aceste condiții, Putin nu are de ce să-și trimită tancurile și rachetele spre România, așa cum văd că amenință din nou. Partidul Comunist și regimul Dragnea i-au făcut cadou o țară fără anticorpi care i se predă singură. Corupția a făcut statul atât de vulnerabil, încât Putin ne poate îmbolnăvi cu un singur strănut.

Iar Rusia nici nu mai trebuie să recurgă la armamentul greu din dotare. O vedem și la case mai mari și mai lacome. La casa Merkel, de pildă. Strategia Moscovei este „dezbină și fărâmițează”. În ultimii ani, interesele rusești au produs o Europă mai dezbinată ca niciodată, care crapă din toate încheieturile. Nord Stream 2, proiectul strategic de transport de gaze din Marea Baltică, dinspre Rusia spre Germania, carotează întreaga Europă de Est. La Washington, se spune că Germania „s-a predat fără un singur foc”. Președintele Trump consideră Germania „prizoniera Rusiei”. Democrații și republicanii deopotrivă sunt pe aceeași lungime de undă: „conducta lui Putin” pune Germaniei „ștreangul la gât”. Nu doar securitatea Germaniei e afectată, ci și securitatea întregii Europe.

Dacă Putin duce Europa cu găzărelul, China o cumpără la metru. Strategia Chinei este înlocuirea modelului economic occidental cu modelul chinezesc. Într-o Europă fărâmițată de ruși, chinezii vin cu reconstrucția: promit autostrăzi, centrale nucleare, aeroporturi, porturi etc. Au banii, au forța de muncă și mai ales au viziunea.

Acordul semnat la Casa Albă între România și Statele Unite reașază lucrurile la punctul din 2016, înainte ca țara să fie capturată de Liviu Dragnea și deturnată de la drumul ei euroatlantic. Mențiunile directe sau printre rânduri la Nord Stream 2 și la Huawei raliază din nou România intereselor de securitate americane, intereselor NATO și UE, după o perioadă în care Dragnea, Vâlcov și Dăncilă căutau „investitori” din Est care să le finanțeze proiectul lor de țară. Acordul face ca România să renunțe la afacerile netransparente cu Rusia și cu China, atât de populare în regimul PSD, și să revină la matcă.

Stat de drept, luptă anticorupție, stabilitate fiscală, predictibilitate pentru investitori, instituții în beneficiul cetățenilor - în asta constă măreția unei țări. Dar nimic nu se poate face fără voința suverană a cetățenilor, exprimată prin vot. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Partidul Comunist și regimul Dragnea i-au făcut cadou o țară fără anticorpi care i se predă singură." - as completa cu: "...o tara care se autodistruge inconstient si care o face in asa fel incat parca ii si place!"
    Din pacate, cei care au mai ramas in tara, din incapatanare, din frica de nou sau necunoscut, din speranta ca poate, pana la urma, va fi bine, si care observa obiectiv tot ce se intampla in tara, impotriva ei, sunt dezbinati, izolati, trasi pe linie moarta, inoculandu-le sentimentul ca nu pot face nimic pentru a opri distrugerea. TOTAL GRESIT! Impreuna putem! Trebuie doar sa vrem sa fim impreuna!
    • Like 0
  • În varianta fericită că după alegerile parlamentare din 2020 vine la putere o alianță USR-PNL, fără un proiect fezabil de readucere în țară a cel puțin un sfert din cei care au dovedit competență în joburile de afară și respectiv de reprofesionalizare a celor care lucrează la stat (asta însemnând și eliminarea corupților), România nu are șanse să ajungă o țară dezvoltată !
    • Like 0
  • "Partidul Comunist și regimul Dragnea i-au făcut cadou o țară fără anticorpi care i se predă singură." - as completa cu: "...o tara care se autodistruge inconstient si care o face in asa fel incat parca ii si place!"
    Din pacate, cei care au mai ramas in tara, din incapatanare, din frica de nou sau necunoscut, din speranta ca poate, pana la urma, va fi bine, si care observa obiectiv tot ce se intampla in tara, impotriva ei, sunt dezbinati, izolati, trasi pe linie moarta, inoculandu-le sentimentul ca nu pot face nimic pentru a opri distrugerea. TOTAL GRESIT! Impreuna putem! Trebuie doar sa vrem sa fim impreuna!
    • Like 0
  • Conform unor cercetări recente in domeniul energiei regenerabile, Norvegia, Rusia și Turcia sunt țările cu cel mai mare potențial. Printre ele se află și Romania, dar nu a fost menționată pt că încă nu a ieșit din evul mediu.

    Deci după părerea mea, daca Europa vrea sa scape de Rusia și gazul ei, pot investi masiv in eoliene în România și Turcia.

    Articolul îl găsiți pe site-ul universitatii Sussex din Marea Britanie.
    • Like 0
  • Ciudată țară mai suntem!
    Avem gaz metan care se exploatează de mai bine de un secol, la fel ca și petrolul , dar nu mai avem specialiști și infrastructură de prospectare, forare și extracție, inclusiv un sistem de a finanța așa ceva. De aceea, cerem sprijin logistic și capital mde la China, SUA, Rusia sau mai știu eu ce țări. Ce s-a întâmplat cu tradiția? S-a întâmplat că ne hulim istoria, și mai ales cea economică. Am avut ceva “great”, ce ar putea deveni “great again”. Istoria nu înseamnă numai bătăliile lui Mircea, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazu, cu perioadele de glorie și decădere pe care în încercarea de demitizare le diminuăm importanța și le banalizăm într-o stupidă ignoranță. Istoria înseamnă și istoria exploatărilor aurifere, sau carbonifere, a celor de gaz și petrol a uzinelor Reșița sau Hunedoara, a fabricilor de vagoane din Arad, a uzinelor metalurgice de la Câmpia Turzii, apărute din nimic, fabricarea de locomotive, inovarea agrară, sistemele de credit din trecut. Despre toate acestea nu mai citește nimeni, nu mai scrie apoape nimeni. Din păcate au rămas istorie de mai bine de trei decenii, poate de jumătate de veac, de când comunismul și-a arogat toate meritele istorie românești. Acum preaslăvim IT-ul. Foarte bine! Dar unde este acesta în contextul mondial? Unde este cercetarea din IT românesc în context global? Și mai întreb un singur lucru: Unde este IT-ul comparativ cu industria românească la capitolul productivitate? E bine de cercetat! Iar dacă tot există hai să-l dezvoltăm prin cercetare ca să-i oferim un viitor "great"!
    • Like 4
    • @ Septimiu Moga
      Apropos de gaze si petrol! Pai, Institutul de cercetare si proiectare foraj-extractie din Campina , unic in sud-estul Europei e fix-wax! 2) Liceul ( colegiul )de petrol su gaze , tot din Campina nu mai are clase de foraj si utilaj , are contabilitate, alimentatie , patiserie,chestii de genul! Cu chiu cu vai au facut o clasa de foraj la profesionala pentru ca erau innebuniti cei de la sonde ca le ies la pensie maistrii si muncitorii calificati si nu au cu cine lucra ! Au nevoie de intretinere, de specialisti! UPG-ul din Ploiesti ,care era renumit pentru inginerii specialisti in foraj si utilaj nu stiu daca mai au sectii de genul. Stiu ca au sectii de pedagogie, limbi straine,...universitate! Or fi avand ceva ca la Petrom or fi ceva ingineri, dar probabil vin direct de la mate-fizica. Atat am avut de spus! Multumesc!
      • Like 3
    • @ Magda Lee
      Nu UPG-ul din Ploiești l-a absolvit Veorica? Asta apropo de specialiștii pe care i-a scos!
      • Like 0
  • Vai ce vise frumoase... In loc sa ne construim singuri o țara, mergem cu ploconul la Inaltile Porti... Și totuși, ce țara a reinnascut cu ajutorul SUA ? Eu nu am văzut decât dezordine și haos peste tot unde SUA a reușit sa-și impună slugile... Noi am devenit noul Mexic, deocamdată fără crimele numeroase din timpul alegerilor, dar asta urmează... Am ajuns la nivel de Ruwanda. Rusia, cu toate păcatele lui Puțin a reușit sa devină un ghimpe in coasta SUA, și a reușit sa creeze și BRICS, care sa echilibreze balanța puterii mondiale. Nici o țara nu își dorește sa devii puternic, de aceea ajuta sclavii sa devină stăpâni... Johannis s-a dovedit a fi un trădător din prima luna in care a preluat mandatul... Și cu trădătorii nu poți face înțelegeri... De ce avem nevoie de dublarea efectivului militar american in țara noastră ? Noi am ținut piept rușilor, in 1968 fără nici un ajutor militar extern. Acum ni s-au tăiat ouăle ? S-au ni le-am tăiat singuri și le-am oferit pe tava americanilor ? Johannis e doar un trădător, o sluga, care nu merita menționat ca președinte.. Și da, l-am votat și susținut fără nici o reținere... .
    • Like 0
    • @ Silviu Gordes
      Momentul '68 nu este la latitudinea oricui. Lasati-ma cu "ținutul piept". Cu ce? Am trăit momentul respectiv, din plin. Singura reacție a " bravului român " a fost asediul alimentarelor și atât. Doar niste naivi, ca sa fiu blând, pot afirma asemenea aberații. Și de ce este Johannis un trădător? Mai buni sunt pesedistii toți, cu aldistii, și toate celelalte scursori politice, care nu au urmărit decât interesele personale?
      • Like 7
    • @ Silviu Gordes
      tari renascute cu ajutorul SUA: Germania, Japonia, Coreea de Sud, UK, Italia, tarile nordice, Belgia, Olanda, etc - in general cam toate tarile unde romanii emigreaza azi si cei care raman, si-ar dori sa fie
      • Like 2
    • @ Silviu Gordes
      Nici pe departe nu este Johannis un tradator. Eventual un om slab care mai vrea sa salveze niste aparente de onorabilitate a acestei tari, miscandu-se in orizontul de asteptare al unei populatii care inca mai spera in civilizatie si prosperitate. Dar cu mafia psd-alde continuatoare a mentalitatilor profitorilor de comunism adaptati fara scrupule la profitat de democratia capitalista pe care o mimeaza in mod marsav, fiind, in acelasi timp, o mafie in care colcaie agentii pro -rusi, nu mergem decat spre dezastru. Dezastru este Rusia resentimentara care OTRAVESTE INTREAGA LUME CU MINCIUNILE SI MALVERSATIUNILE EI RAZBUNANDU-SE CA A PIERDUT URSS. TOTUL ESTE SUB SEMNUL ACESTEI RAZBUNARI.SI PROBABIL CA NUMAI PRIN RAZBOI SE VOR ALEGE APELE.
      • Like 5
    • @ Silviu Gordes
      N-ai vazut nicio tara care sa se ridice cu ajutor american? Daca nu ai citit prea multe, nu vorbi, spune ce stii, nu ce banuiesti. Germania federala cu ce bani si cu ce ajutor s-a ridicat? A crescut asa, singura, dupa ce a fost pusa in intregime la pamant de razboi? In 1968 crezi tu ca ne-am aparat singuri si rusii s-au speriat asa si au luat-o la fuga? Informeaza-te, omule, inainte de a scoate prostii in serie, macar sa nu se vada ce nivel ai!
      • Like 4
    • @ Silviu Gordes
      Silviule, vai cât de crâncen aberezi! Du-te și culcă-te!
      • Like 3
    • @ Silviu Gordes
      Articolul se referă, printre altele, la românii "verzi", așa, ca tine, care își închipuie că România a fost vreodată mare, și care dorm pe laurii faptelor (presupuse) mărețe ale străbunilor care au "apărat Europa de turci". Mai luați și voi o hartă în mână, că poate vi se aprinde vreun beculeț.
      • Like 1
    • @ Remus Bob
      Adi check icon
      foarte bun raspunsu. de acord.
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      Adi check icon
      dar alt presedinte mai bun nu avem deocamdata....asa ca hai sa nu-l barfim degeaba.
      • Like 0
    • @ Adrian Vladut
      Adi check icon
      asa e,
      • Like 0
  • Vai ce vise frumoase... In loc sa ne construim singuri o țara, mergem cu ploconul la Inaltile Porti... Și totuși, ce țara a reinnascut cu ajutorul SUA ? Eu nu am văzut decât dezordine și haos peste tot unde SUA a reușit sa-și impună slugile... Noi am devenit noul Mexic, deocamdată fără crimele numeroase din timpul alegerilor, dar asta urmează... Am ajuns la nivel de Ruwanda. Rusia, cu toate păcatele lui Puțin a reușit sa devină un ghimpe in coasta SUA, și a reușit sa creeze și BRICS, care sa echilibreze balanța puterii mondiale. Nici o țara nu își dorește sa devii puternic, de aceea ajuta sclavii sa devină stăpâni... Johannis s-a dovedit a fi un trădător din prima luna in care a preluat mandatul... Și cu trădătorii nu poți face înțelegeri... De ce avem nevoie de dublarea efectivului militar american in țara noastră ? Noi am ținut piept rușilor, in 1968 fără nici un ajutor militar extern. Acum ni s-au tăiat ouăle ? S-au ni le-am tăiat singuri și le-am oferit pe tava americanilor ? Johannis e doar un trădător, o sluga, care nu merita menționat ca președinte.. Și da, l-am votat și susținut fără nici o reținere... .
    • Like 0
  • Am avut o premonitie....cum ca romanii stiu dinainte ce gandesc personele ce nu li se potrivesc in conceptii sau ratiune astfel dandu-le posibilitatea ( inzestratilor ) la transformarea adevarului propriu intr-unul cosmetizat...la fel si cu simturile inimii bazandu-se pe filtrarea energetica manifestata prin oftat sau stranut. Tot o premonitie este si faptul "rotorului oscilativ" folosit in cadrul protejarii cibernetice romanesti sau mai bine spus raspandirea sau extragerea de informatii din matricea centrala ( servere ) mondiala astfel infaptuindu-se respingerea magnetica a intruziunilor externe cat si folosirea informatiei in scopuri personale "gradate"....si tot o premonitie este si faptul ca "propavaduirea" iubirii in detrimentul ratiunii la nivel de "je manfishism" ( indiferenta ) astfel incat populatia romaniei dar nu numai sa nu aiba reactii de nici un fel la abateri sau excese sistemice securistoide tot din categoria de aprofundat face parte. Deci sincer... il inteleg pe domnul Putin de ce este asa de ingrijorat....iar raspunsul "nu este pe luna sau pe soare extraterestrii avand servicii primitoare" cum spune un vers ci cat vor putea amana romansii cu Deveselu sau nu o posibila racheta indreptata spre/pe "INIMA ROMANILOR". ( cred ca m-am exprimat cristal )
    • Like 1
  • Ba da-i dovada de senilitate daca crezi ca americanii se gandesc la binele nostru , cum nici rusii sau chinezii. Americanii isi urmaresc proprile interese. Sa traduc ce o vb Trump azi cu Iohanis: ba Klaus ,gazul din marea neagra noi il scoatem si noi il videm si primiti si voi ceva acolo., constructia la nuclearelectica noi o facem cu vreo firma gen bechtel ,apropo sa va opuneti germaniei ca face figuri deja , pai cum noi avem gaz de vanzare si ei cumpara de la rusi? . Mai ii ceva , o sa va bagam niste soldati pe gat , ca na voi nu stiti sa va aparati , si va mai videm niste armament secondhand pe niste cateva miliarde , factura NATO , ca va aparam
    • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Ar fi mai bine sa inveti gramatica inainte de a posta perle de gandire profunda!
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Da de unde apareti voi astia doctori in limba romana si experti in istorie paralela ?
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      :)))) ok scuze , vad ca lucrezi in industria zaharelului . Nu is perle de gandire. Ii logica ca nici o tara nu ajuta fara interes. Si cineva trb sa plateasca pt ca altii sa o duca bine. Uiti prea rapid de pactul Ribbentrop-Molotov.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Asculta, "doctore" in istorie "neparalela", daca cu gramatica iti e asa de greu, intra la PSD, doar ca iti trebuie si dosar penal pentru asta! Acolo merg toate fara gramatica sau scoala!
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Asculta, "doctore" in istorie "neparalela", daca cu gramatica iti e asa de greu, intra la PSD, doar ca iti trebuie si dosar penal pentru asta! Acolo merg toate fara gramatica sau scoala!
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Dacă ați fi fost capabil de gândire logică, ați fi înțeles și cum funcționează gramatica.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Nu mai lucrez in industria zaharului si chiar acolo eram project manager in automatizări. Dar gramatica ramane gramatica si cere logica, iar politica la fel, cere logica si e mai complicata chiar decat gramatica!
      • Like 0
  • Totuși să nu uităm de Bechtel, un contract venit din partea aia bună a lumii, practic americanii ne-au luat 2 miliarde fără să facă nimic, autostrada construită de ei e invizibilă iar la asta putem adaugă un alt contract celebru Microsoft și putem observa că noi luăm țepe de peste tot, suntem artiști la asta. Bună asta cu găzărelul, pe nemți ii mănâncă în cur și vor să fie legați de Moscova, poate mai fac și vreun tratat de neagresiune, e posibil după mintea lui Merkel, Polonia deranjează iar și poate rezolvă iar problema. Parteneriatul asta dintre Rusia și Germania nu anunță nimic bun.
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Gabi check icon
      În martie 2013, Adrian Năstase, semnatarul contractului cu Bechtel, a fost eliberat din închisoare pentru „bună purtare”. Cât a stat? Nici măcar un an. Ce a rămas în urma lui? Contractele semnate ca premier: Petrom-ul vândut OMV-ului, toată metalurgia vânduta rușilor de la Mechel (care între timp au şi închis-o şi au concediat pe toată lumea). Dar cel mai gogonat dintre toate, contractul de Cartea Recordurilor, este cel cu Bechtel: autostrada Transilvania. O autostradă care nu există. Dar care a costat enorm. În 10 ani, Bechtel construise doar 57 de kilometri de autostradă, pentru care a încasat 1,3 miliarde de euro: cea mai scumpă şi mai mică autostrada din lume.
      Dar stați, că nu e tot! Bechtel a mai cerut statului penalizări pentru întârzieri de plată: încă 2 milioane de euro pe kilometru. Şi își va primi banii? Cu siguranță! Pentru că contractul semnat de Adrian Năstase şi Miron Mitrea (fost ministru al Transporturilor în 2003) este beton. Beton în favoarea lui Bechtel, nu a României.
      Contractul în sine „s-a pierdut”, chiar înainte de desecretizare, a anunțat fostul ministru al Marilor Proiecte, Dan Şova.
      Deci în final, România s-a ales cu o autostradă de 52 de kilometri, care a costat 27 de milioane de euro pe kilometru. Cât a intrat în buzunarul lui Năstase şi al partidului? Cel puțin 20 de milioane de euro pe kilometru: adică peste 1 miliard de euro. Restul, 300 de milioane s-au dus la Bechtel: că oricum era dublu faţă de prețul pieței.
      Bulgaria, cu toată „mafia” ei vestită, nu plătește decât...2-3 milioane de euro pe kilometru. De 10 ori mai puțin.

      <Sursa: CPP>
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Gabi check icon
      .
      • Like 0
    • @ Gabi
      Contractul Bechtel a fost modificat și de celebrul cuplu Băsescu - Boc ca să fie treaba treabă, probabil că contractul lui Năstase nu era destul de prost.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Poate???!!! Nu uita de basescu! E " mai bun" marele borfaș năstase!
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Adi check icon
      aiureli de genu fake news! base nu a modificat contractu cu bectel , doar l-a stopat cam un an si jumatate ca sa se poata investiga SPAGILE. date. dar voi, antenistilor, stiti doar un singur lucru: basescu e de vina pentru toate cele. faptul ca ati 'pierdut' contractu spune multe despre voi cel care lati numit pe nastase si pe mitrea in functie!!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult