Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O șapcă și ceva în plus. Cu ce se întoarce Klaus Iohannis de la Casa Albă

Trump - Iohannis șapcă

Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis își pune șapca pe cap și americanii aplaudă. Aparatul foto imortalizează momentul. Donald Trump e încântat. Pentru un președinte care se mișcă în Casa Albă ca-ntr-un platou de televiziune, „Make Romania great again” poate face o știre, chiar și în America. Îl primește a doua oară în decurs de doi ani pe acest bărbat mare și blond din Transylvania. Îi place tipul.

Cu câteva ore înainte, Washington Post remarca oarecum insidios că președintele român va primi la Casa Albă „binecuvântarea” pentru al doilea mandat. Pe lângă șapcă, Klaus Iohannis se întoarce și cu lozul câștigător în buzunar. Pentru el a fost un an nesperat de bun: summitul de la Sibiu i-a adus în poză toată crema politicii europene, acum este umăr la umăr cu președintele Statelor Unite, în țară Liviu Dragnea a intrat la închisoare, iar Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu se ceartă pe candidatură.

E drept că, în mandatul său, Klaus Iohannis a ținut politica externă pe cursul corect, atât în relația cu Bruxellesul, cât și în relația cu Washingtonul. În timp ce unii exaltați din partidul de guvernământ cereau suveranitate și expulzarea ambasadorului american din România, președintele i-a asigurat atât pe europeni, cât și pe americani că parteneriatele strategice ale țării rămân în picioare. A doua vizită la Casa Albă îl validează, de aceea, pe Klaus Iohannis drept principal partener de dialog al Statelor Unite în România.

De-a lungul ultimilor 3 ani, și alții au încercat să intre la Casa Albă, pentru a se propune drept interlocutori legitimi ai președintelui american. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă au angajat firme de lobby și au plătit sute de mii de dolari ca să ajungă în proximitatea lui Donald Trump sau măcar a lui Mike Pence. Cu excepția lui Liviu Dragnea, care a prins o poză la un colț de masă în 2017, banii au fost aruncați pe apa Sâmbetei. Pe principiul „Pupa-l în bot și papă-i tot”, vânzătorii de piei de cloșcă de la Washington le-au luat lui Dragnea&Co banii și i-au lăsat cu buza umflată. Rudy Giuliani, fost primar al New York-ului și avocat al lui Donald Trump, a trimis o scrisoare la Cotroceni în care cerea amnistierea abuzaților DNA, dar, luat apoi la întrebări de New York Times, a explicat că i-a servit pe români pe bani și cu chitanță.

Dacă n-a mers cu șpaga, Liviu Dragnea a încercat să negocieze cu americanii Teleorman style. A trecut la amenințări, la nu ne vindem țara, la schimbarea regimului fiscal pentru investitori. Mesajul său a fost clar: cine vrea să facă business în România, trebuie să vorbească cu mine, eu sunt jupânul, eu dau petrol și gaze, eu cresc și scad taxe. Ordonanța 114 și legea offshore au fost instrumente de negociere pentru un Dragnea care dorea să fie uns de americani drept Jupân Suprem. Consecința directă a sevrajului autoritarist în care a intrat Liviu Dragnea la sfârșitul anului trecut a fost punerea pe butuci a câtorva industrii-cheie și plecarea investitorilor. Gigantul Exxon a anunțat partea română că nu stă la negocieri și că părăsește perimetrul concesionat din Marea Neagră. Americanii n-au stat de vorbă cu micul dictator local, iar Donald Trump, prea ocupat cu dictatorii adevărați de pe Planetă, nu l-a sunat niciodată.

Liviu Dragnea a ratat la mustață să captureze România, însă regimul său încă stă în picioare. Klaus Iohannis i-a dat asigurări aseară lui Donald Trump că lucrurile se vor schimba. Ceea ce cer companiile americane - iar un președinte pro-business precum Donald Trump înțelege - este stabilitate și predictibilitate fiscală. Nimeni nu-și riscă o investiție de câteva miliarde de dolari dacă oricând poate să apară un satrap local care să schimbe direcția țării și care să confiște profitul companiilor private în numele poporului suveran. În acest scop, președintele trebuie să lucreze cu Guvernul în lunile următoare. Iar din 2020 încolo, România trebuie să arate că e good for business.

Dar pentru asta, România trebuie să demonstreze că mai e un stat. Câtă vreme aici legea o vor face clanurile mafiote, conectate la rețelele politice și la Poliție, nimeni nu-și va risca banii. „Cred că acesta (Iohannis, n.red.) este un om care poate rezolva problema corupţiei în România şi din câte am auzit, a făcut paşi mari în această direcţie. Nu am fost acolo, dar a făcut paşi importanţi şi cred că el este omul care poate rezolva problemele legate de corupţie” - este probabil cheia întâlnirii de aseară, explicată de Donald Trump. Corupția afectează nu doar mediul de afaceri, ci și interesele de securitate ale SUA în România. Dacă tot n-a reușit să cumpere Groenlanda, Donald Trump poate se orientează totuși spre Caracal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si daca noi astia fraeri si multi alegem alta sapca cum ramane cu firmanu...?
    • Like 0
    • @ Gheorghe Cortel
      Păi rămâne la fel. Contează cine pune șapca pe cap, nu cine dă banii pe ea.
      • Like 0
  • Trăiască japca dintre popoare!
    Pardon, șapca! :))))
    • Like 2
  • Eu vad lucrurile un pic mai altfel. Ok, este liderul ( asa scartait- dar este) încă al SUA. Insa pe plan extern este ca su cum te-ai.întâlnii cu Daffy-Duck! Iohannis în proporție de 55% prinde un al doilea mandat la Cotroceni, asta dacă nu face vre-o gafa gen Ponta în 2014.
    Insa.... până la urmă și la final puterile lui pe plan intern sunt zero! Si a fost cel care a asistat pasiv și parșiv la dezbracarea de atribuții a instituției preșidentiei. Asta va cântări greu la urne.
    Ori, cu un guvern care până în 20 20 este contra lui, care încă vrea amnistie( ați mai auzit ceva de transpunerea în lege a referendumului?) cam ce va putea face!? Ce a făcut și până acum:
    "Am hotarat sa mai dau o șansă PSD-ului"!
    Da! O sansa PSD de a se distruge, de a da foc țării, iar el se așează surâzând cu al doilea mandat peste cadavrele a milioane de români masacrate de PSD.
    Cine isi închipuie că poate curăța structurile aparatului bugetofag de PSD în mai.putin de 5-6 ani, este desprins total.de realitate.
    Si ghiciti cine va câștiga iarăși alegerile în 2024!?
    The story never ends!
    • Like 1
  • Felicitari, Dle Negrutiu. Sunteti in admiratia multora dintre noi. Mai sunt inca multe Dne Hata si Agler dar nu le luati in seama. Acesta le este nivelul de intelegere.
    Sapca alba ne da sperante ca Romania isi va recapata respectul pe care l-a pierdut sub aceasta guvernare.
    • Like 1
  • Îmi place scrierea lui Florin Negruțiu, un tânăr ziarist pt viitorul jurnalismului românesc. Bravo !
    • Like 3
    • @ Lavinia Bara
      Corina check icon
      Are spre 50, cred. Asta înseamnă că vă puteți delecta cu multe articole, aici și în arhiva ziarului Gândul.
      • Like 0
  • Statele nu sunt egale, precum dealtfel nici oamenii. Relatiile care le leaga sunt de colaborare sau de subordonare. Cele care le despart nu conteaza aici, optiunea Ro a fost facuta si acceptata de jupanii planetei acum 30 de ani si de atunci incoace (Revolutie, alegeri, NATO, UE, etc). Suntem deci in relatie cu lumea in care SUA au un rol central. Intrebarea este daca locul nostru la masa e in partea colaboratorilor sau a subordonatilor. Cu raspunsul la intrebarea asta lucrurile devin simple. Mie imi place sa cred ca vrem si stim sa fim colaboratori. Poate vizita asta e o etapa necesara, iar toata simbolistica sa ne va fi descifrata cu siguranta mai tarziu. Eu am incredere si rabdare. Dar si viza!
    • Like 1
  • Este foarte ok chestia cu sapca. Doar nu voiai sa aiba pe cap caciula ruseasca din blana de 'cotzovar'. Lasa sa ne-o vare americanii - mai bine decat rusii- pt ca au creme mai fine, si doare mai putin. Gaze? Unde 5 G? Putem si fara, dar ne sutii matale, bre nea Trump?
    • Like 0
  • Dacā nu vā place cum aratā Presedintele cu sapcā propun sā mearga la Trump Veorica cu o basma pe cap. Oricum nu vorbeste corect nici engleza nici Romana.
    • Like 5
  • Cu tichie de margaritar si tot fara vize.
    • Like 1
    • @ Liliana Agler
      AlexisZ check icon
      Si ce sa facem ma rog cu vizele ? Sa exportam aceeasi populatie si aceleasi probleme ca in Canada ? In parteneriatul nostru cu SUA problema vizelor este o a 5a roata la caruta, nici mai mult nici mai putin. Altele sunt prioritatile care trebuie rezolvate in relatia noastra cu SUA, indiferent cine este instalat la Cotroceni sau la Casa Alba.
      • Like 3
  • Urasc poza asta cu sapca "Make Romania great again". Dar in acest caz si Iohannis si Trump au dreptate (nu imi vine sa cred ca spun asta despre Trump!): stabilitatea si predictibilitatea fiscala sunt esentiale pentru a atrage investitorii straini. Pentru ca fara ei se duce tara asta pe apa sambetei. Hai sa fim realisti!
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult