Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce trebuie să știi atunci când vrei să închei o asigurare de viață

Familie

România se află pe ultimele locuri în ce privește atât ponderea asigurărilor de viață, cât și valoarea primei lunare pe care o investim pentru a ne proteja. 

Potrivit celui mai recent raport Insurance Europe, în 2012 și 2013, un european a investit 1.883 de euro pe asigurări, din care cea mai mare parte – 1.124 euro a dat-o pe o asigurare de viață. În ciuda cifrelor reduse, în România, viața a început să conteze

Asigurările pe această nișă au crescut cu peste 10,8% în 2015, potrivit cifrelor ASF. 1,8 miliarde de lei au investit românii ca să se asigure în eventualitatea unor evenimente neplăcute sau neașteptate.

Numite generic „asigurări de viață”, acest tip de instrumente financiare au obiective diverse, care pot fi combinate. Ele oferă în general protecție, ajutând familia beneficiarului să își păstreze standardul de viață în cazul unor evenimente neprevăzute. Deseori, companiile de asigurări adaugă componente de economisire, investiții sau de sănătate, astfel încât produsele de asigurare să se plieze cât mai bine pe interesele fiecărui client în parte.

Iată cele mai întâlnite întrebări la care trebuie să ai un răspuns atunci când decizi să faci o asigurare de viață. 

Un articol realizat în campania România asigurată, împreună cu specialiștii Metropolitan Life.

Este obligatoriu să am o asigurare de viață?

Mulți oameni și consultanți financiari consideră că asigurarea de viață este piatra de temelie a planului lor financiar. În timp ce scopul principal al asigurării de viață este ca familia clientului să aibă un sprijin financiar în caz de decesul, acestea pot fi utilizate și în alte scopuri:

  • Crearea unei moșteniri pentru urmași;
  • Contribuții caritabile în cazul decesului asiguratului;
  • Asigurarea fondurilor pentru plata unor cheltuieli de spitalizare și intevenții chirurugicale.

O asigurare de viață nu este obligatorie, dar este de recomandată și foarte folositoare. Specialiștii spun că e necesar să te aperi de riscuri în următoarele situații:

  • Când ai familie cu copii;
  • Când alți membri ai familiei depind de tine și veniturile tale;
  • Când ai un credit, indiferent de natura sa;
  • Când ai o afacere care depinde de tine.

Niciodată nu este prea devreme să îți creezi un plan de asigurare. Poți începe chiar de la vârsta de 18 ani și trebuie să ai în vedere că importanța unei asigurări crește odată ce ai copii sau alte persoane care depind de tine și care au nevoie de asistență în cazul în care nu mai ești printre ele.

Cum calculez valoarea asigurării de viață de care am nevoie?

La modul general, asigurarea de viață este un contract cu o companie de asigurări, prin care, în cazul unei asigurări clasice, asiguratul plătește o primă de asigurare, iar în schimbul acestei prime compania se obligă să plătească urmașilor asiguratului o sumă de bani în caz de deces. Un alt exemplu este cel al asigurării de viață cu acumulare de capital. În acest caz, o parte din prima pe care o plătești acoperă componenta de protecție (ca în cazul unei asigurări clasice de viață) în timp ce o altă parte este investită de compaia de asigurări și plătită clientului la finalul perioadei contractuale sau chiar înainte împreună cu profitul obținut.

Suma pe care trebuie să o acopere o asigurare de viață depinde de la o persoană la alta, în funcție de circumstanțe. De obicei, experții îți recomandă să iei în calcul următoarele cheltuieli care să fie acoperite:

  • Împrumuturile pe care le ai, ca titular al poliței, la bănci;
  • Ipoteca pe apartamentul sau casa pe care le-ai cumpărat cu credit;
  • Cheltuielile pentru studiile copiilor;
  • Un venit constant pentru soție și familie;
  • O pensie suplimentară pentru perioada de după ce te retragi din activitatea de la muncă.

Cum aleg firma de asigurări?

Când alegi firma la care să-ți faci asigurare de viață, trebuie să iei în considerare următoarele criterii:

  • Reputația companiei la care vrei să te protejezi de riscuri;
  • Tipul de polițe de asigurare pe care le vinde compania. Unele companii sunt recunoscute ca fiind specializate în oferirea de servicii pe partea de protecție sau de investiții unit linked sau produse garantate.
  • Siguranța financiară a companiei;
  • Istoria companiei și experiența sa în industria de asigurări de viață;
  • Pregătirea, formarea și programele de dezvoltare ale consultanților financiari.

Pot să mă răzgândesc după ce cumpăr o asigurare de viață?

De obicei, după ce semnezi un contract pentru o asigurare de viață ai la dispoziție între 10 și 30 de zile pentru a renunța, în funcție de politicile companiei. În această perioadă poți să citești de mai multe ori, cu atenție, clauzele din polița ta și poți să vorbești cu reprezentanții firmei dacă ai nelămuriri.

Cum procedez dacă am deja o asigurare de viață încheiată?

Dacă ai deja o asigurare de viață, specialiștii te sfătuiesc să treci prin ea periodic, pentru a o modifica în funcție de evenimentele care au loc în viața ta. Iată câteva momente recomandate de experți, în care să revizuiești situația ta financiară și a familiei tale:

  • Când ai început o afacere;
  • Când ți s-a schimbat salariul sau ai alt loc de muncă;
  • Când te-ai căsătorit;
  • Când ai divorțat;
  • Când ai copii sau dacă aceștia se apropie de vârsta pentru a merge la facultate;
  • Când ai primit o moștenire;
  • Când te-ai retras din câmpul muncii sau soția ta a ieșit la pensie.

Cum se calculează valoarea primei lunare și a poliței de asigurare?

Atât valoarea primei lunare de plată, cât și a poliței de asigurare în cazul unui eveniment neprevăzut sunt stabilite după niște calcule riguroase care iau în calcul următorii factori: vârstă, gen, înălțime, greutate, starea de sănătate, dacă ești sau nu fumător, dacă participi sau nu la activități cu risc înalt.

România, țara cele mai multe decese din accidente din accidente rutiere

În statisticile făcute la nivelul Uniunii Europene, România ocupă un loc îngrijorător. În 2013, de pildă, în țara noastră s-au înregistrat cele mai multe decese din accidente rutiere la fiecare milion de locuitori. Totodată, România este alături de Polonia țara din UE cu cei mai puțini medici la mia de locuitori, 2,4. În comparație, Austria are 4,8 medici la mia de locuitori, media pe UE fiind de 3,4. 

Datele arată că, în România, valoarea pensiei medii este de 886 de lei, în timp ce un funcționar câștigă în medie 2.250 de lei, un angajat din domeniul sanitar 2.424 de lei, iar un angajat din domeniul bancar 3.635 de lei. Pentru a ajunge să ai o pensie de 6.000 de lei lunar timp de 20 de ani, trebuie să strângi pe parcursul întregii vieți active 1.440.000 de lei. Calculele specialiștilor arată că creșterea unui copil costă, pe parcursul întregii vieți, 200.000 de lei.

Dacă în anul 2008, ponderea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani însemna 14,9% din procentul populației, estimările arată că, în anul 2060, procentul va ajunge la 35%. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult