Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Raed Arafat prezintă graficele care arată situația covid-19 în România: „Suntem într-o fază în care riscăm să avem o creștere destul de mare”

grafic 1 Raed Arafat

Foto: captura /evoluția index distanță socială (în zile)

Un român infectat ar putea transmite în prezent virusul SARS-CoV-2 altei persoane în decurs de 15 zile, față de 36 de zile, cât se înregistra în perioada în care trendul privind îmbolnăvirile era în scădere, relevă analize bazate pe modele matematice și prezentate de șeful DSU Raed Arafat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Deja înseamnă că suntem într-o fază în care riscăm să avem o creștere destul de mare a numărului de cazuri”, avertizează Raed Arafat.

Foto: captura /evoluția index distanță socială (în zile)

„Aici este un grafic foarte important care analizează un index numit indexul de distanțare socială. Nu vorbim de distanțare fizică. Acesta e numele lui. Este o companie ce face aceste analize pe baza unui mod de calcul. Această linie verde este de demarcație între zona de siguranță și zona nesigură, unde începe să crească numărul de cazuri active. Linia de demarcație vorbește de 25,3. Vorbind foarte simplu - cât ar trebui unui cetățean, per ansamblu, să infecteze un alt cetățean, (calculat) în zile. E un calcul care se face pe populație, pe numărul cazurilor. Am fost la 36, cu cât numărul e mai mare, cu atât e mai bine. La 37. Acum, conform acestui calcul, suntem la 15. Deja înseamnă că suntem într-o fază în care riscăm să avem o creștere destul de mare a numărului de cazuri”, a explicat Raed Arafat.

Grafice care prezintă situația pandemiei în România au fost incluse și în nota de fundamentare a hotărârii de guvern pentru prelungirea stării de alertă. 

„Nu e tipic ca în notele de fundamentare ale hotărârilor de guvern să existe grafice, Noi am insistat și am pus grafice pentru a explica cât mai clar situația”, a subliniat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Tabel situația comparativă între 18 iunie ora 10.00 și 19 iunie, ora 10.00

Arafat a prezentat la emisiunea „În fata ta” o serie de date actualizate, care prezintă imaginea evoluției covid-19 în România. Informațiile relevă faptul că, indiferent de numărul de teste făcute, procentajul celor confirmați din fiecare număr zilnic de teste efectuate este în creștere. 

În ultimele trei zile au fost peste 300 de cazuri noi de infecție cu coronavirus în România. „În niciun caz nu stăm ok la acest moment. Trendul e de crestere a numărului cazurilor confirmate. Am auzit afirmații că păi da, a crescut numărul de teste. Dar crește și procentul confirmaților. Am fost la 2% din totalul testelor, am ajuns la 5% din totalul testelor. Acum suntem la 3%, dar acum două zile am atins 5%. Asta arată că situaţia nu este așa de stabilă.

Foto captura infografic cu evoluția cazurilor confirmate, vindecate, decedate

Există o intersectare între cazurile active şi cele care se vindecă. Atunci când am avut această intersectare a fost bine, acum există o tendinţă de urcare. Prevenim acest lucru prin respectarea măsurilor: măşti, distanţare, igienă”, a declarat Raed Arafat.

Foto captura, evolutia zilnică a deceselor

Până pe 19 iunie, pe teritoriul României au fost confirmate 23.400 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.555 au fost declarate vindecate și externate. Până vineri, 1.484 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Autoritatile au anunțat vineri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 320 de cazuri noi. A fost a treia zi în care numărul de cazuri a depășit 300.

Ediția emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care îl are ca invitat pe șeful DSU Raed Arafat poate fi urmărită în această sâmbătă de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Romania este tributara principiului fiecare are o parere. De 30 ani incoace vad asta la lucru in timp ce altii privesc cu ochelari de cal catastrofala realitate de zi cu zi. Urmarea, la noi pe odata frumoasele plaiuri mioritice nedefrisate este cumplit de greu a face diferenta intre o parere autorizata si principiul umbla vorba, declaratii oficiale included. Conduc tara guvernele dupa ordonante si nu dupa legi? La capitolul coruptie si la principiul fiecare se acopera cu hartii ce sa mai spui. Sa inmatriculezi un auto si te trezesti prins intre Scilla si Caribda romaneasca, functionarul de la ghiseu cu parerea lui iar superiorul acestuia cu o alta parere. Si daca la nivel oficial asa stau lucrurile la nivelele coboratoare havoc rules. Eu tare as dori sa aflu si o alta parere si uite si de ce. In Italia, tara plasata pe locul trei ca numar al deceselor inregistrate in urma epidemiei lucrurile se prezinta astfel: https://7news.com.au/lifestyle/health-wellbeing/no-longer-exists-italian-doctors-startling-claim-about-covid-19-potency-c-1071043
    “In reality, the virus clinically no longer exists in Italy,” said Alberto Zangrillo, the head of the San Raffaele Hospital in Milan in the northern region of Lombardy, which has borne the brunt of Italy’s coronavirus contagion. Va sa zica in realitate clinic virusul nu mai exista in Italia. Declaratie facuta in direct la RAI
    “The swabs that were performed over the last 10 days showed a viral load in quantitative terms that was absolutely infinitesimal compared to the ones carried out a month or two months ago,” he told RAI television. Testele(betisoare de vata cu incarcatura virala prelevata de la pacienti) facute pe parcursul ultimelor 10 zile au aratat o incarcatura virala in termeni cantitativi absolut infinitezimala comparativ cu cele efectuate cu o luna sau doua luni de zile in urma. Articol publicat in data de 1 Iunie 2020.
    However new infections and fatalities have fallen steadily in May and the country is unwinding some of the most rigid lockdown restrictions introduced anywhere on the continent. Cu toate acestea noi infectari si decese au scazut constant in luna Mai si tara relaxeaza unele dintre cele mai rigide masuri de izolare benevola la domiciliu impusa pe intregul continent
    ‘We’ve got to get back to being a normal country.’ Trebuie sa redevenim a fi o tara normala. Unde asta? in Romania? Aici continuam a visa cu ochii deschisi doar doar so schimba ceva in timp ce continuam a face lucrurile la fel ca pana acum.
    Zangrillo said some experts were too alarmist about the prospect of a second wave of infections and politicians needed to take into account the new reality. Zangrillo a spus ca unii experti au fost prea alarmisti in legatura cu perspectiva unui al doilea val de infectari iar politicienii au trebuit sa ia in calcul noua realitate. Ma astept ca aici la marketing mixul de politicieni si experti autohtoni sa intervina principiul o maciuca la un car de oale. Am mari indoieli in privinta graficelor folosite la noi pentru evaluarea situatiei.
    La sfarsit mi-a placut asta: “Someone has to take responsibility for terrorising the country.” Cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru terorizarea tarii. Se ofera careva in Romania? Avem noi cetateni informati sau bipede gen zombie( incartiruiti in grupuri pro si contra masuri epidemiologice)care dau crezare umblatoarei vorbe romanesti de tot felul si pe orice subiect. Nu de alta dar exista probleme infinit mai grave cum ar fi intrarea soarelui intr-o perioada de minim cumulat cu schimbari climatice si cresterea temperaturilor, seceta, foamete, inundatii, grindina adica fenomene extreme cum nu au mai fost inregistrate vreodata. Si la capitolul asta media cea autohtona in special aplica principiul silencio stampa. Totusi, fiti fara grija la doi metri sub pamant cu sau fara Coronavirus toti vom fi in siguranta absoluta.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Mai recomand o privire detaliată pe worldometers, la România comparativ cu alte state. Până și Italia stă bine, momentan. România se îndreaptă cu pași repezi spre al doilea val. De o săptămână cursul e net ascendent iar 2 spitale au ajuns la capacitatea maximă.
    Mulțumim, dna Weber, mulțumim psd, mulțumim dragi conspiraționiști.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      antonia check icon
      Multumiri. si aplauze si flori !
      Pariu ca ei vor fi primi care se vor baga sub pat in caz de manifestare pandemica severa in Ro si vor zice ca ei stiau ca asa se va intampla din vina guvernantilor care n-au gestionat situatia corect.
      • Like 1
    • @ antonia
      Delia MC Delia MC check icon
      Bineînțeles.
      • Like 0
  • Date medicale exacte si corecte, dar care nu sunt pe placul idiotilor utili - conspirationistii, needucatii, politrucii interesati. Sper ca aceste categorii sa nu depaseasca numarul celor care s-au convins ca avem in fata un inamic redutabil de care trebuie sa ne ferim pana la aparitia unui vaccin.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult