Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Raport în cazul femeii arse la Floreasca: Incidentul a avut loc din cauza unei erori umane. Medicul Mircea Beuran a fost demis din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III

Mircea Beuran - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos/Ilona Andrei

Medicul Mircea Beuran a fost demis din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, a anunţat Ministerul Sănătăţii în urma anchetei în cazul femeii arse pe 22 decembrie în timpul operaţiei la Spitalul Floreasca, scrie News.ro.

Chirurgul este acuzat că a încălcat 10 dintre cele 33 de obligaţii asumate prin contractul de administrare a secţiei. 

Concluziile apar în raportul cercetării administrative efectuate de conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti. Ancheta a stabilit că incidentul a fost provocat de erori umane, comise de echipa operatorie. Amenzile aplicate spitalului şi întregii echipe operatorii totalizează circa 30.000 de lei.

UPDATE: Medicul Mircea Beuran a declarat la Antena3 că va contesta decizia prin care a fost înlăturat din funcția şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III. „Decizia pe care am primit-o nu este motivată, nu am primit niciun raport. (...) Lucrurile acestea m-au surprins, dar pot să afirm, totodată, că nu sunt niște lucruri normale, adică să poți să-i dai decizia unui om fără să argumentezi, decât o inșiruire de cifre (...) sunt niște acuze generale. Dar probabil că atât este capacitatea acestei comisii”, a declarat prof. Mircea Beuran la Antena3.

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziţie, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligaţii din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secţiei. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, şi decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Femeia, în vârstă de 66 ani, cu diagnostic de cancer pancreatic, a fost operată în 22 decembrie la Spitalul Floreasca, din cauza unei hemoragii. Ea a suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, primele informaţii indicând că focul a fost provocat de folosirea unui bisturiu electric, în condiţiile în care pentru dezinfectarea tegumentelor fusese folosit un biocid pe bază de alcool. La câteva zile după incident. femeia a decedat.

Medicul Beuran a declarat că el nu a fost prezent la momentul producerii incendiului, el fiind însă cel care a participat la finalizarea intervenţiei chirurgicale.

Ministerul Sănătăţii va prezenta marţi concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) şi Corpul de Control al MS.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  o mizerie umana; Am aflat 'despre" el intr-un caz nefericit- pe la inceputul anilor 2000. Si de atunci a tot progresat, promovat, umplut de bani.
  E profesor-doctor desi doctoratul (lucrare de) i-a fost gasit plagiat...
  Exponent 'de valoare" a conducatorilor si a metehnelor lor.
  • Like 0
 • Este bine ca beuran a fost demis din funcția de șef de secție. Poate așa își vede de vocația, dacă o are cu adevărat, de chirurg. Un chirurg este incompatibil cu orice altă funcție. Are un har, sau ar trebui să-l aibă, pe care nu orice alt medic îl are. Cel mult ar putea fi profesor pentru a forma alți chirurgi. Acestui beuran și nu numai li s-au urcat funcțiile la cap și și-au uitat menirea. Cumulul de funcții denotă lăcomia de bani. Aceasta îi caracterizează pe multe somități mai mult sau mai puțin reale. Și să răspundă în fata legilor pentru greșelile comise, mai ales din nesimțire si infatuare. Răspunderea, în cazul lor, ar trebui să fie mai covârșitoare decât în cazul unui om simplu, pentru fapte asemănătoare. Co!egiul medicilor trebuie desființat. Este doar o "pavăză" pentru medici în cazul mall praxisului. Ar trebui formați magistrați specializați în domeniu și asistați, eventual, de niște consilieri a caror probitate să fie bine verificată și care să fie răspunzători pentru eventualele "omiteri".
  • Like 0
 • Instanta sa faca bine sa dispuna alta solutie decat plata amenzilor care se face tot din banii publici, adica ai nostri. Practic, noi suntem amendati! Munca in folosul comunitatii in weekend nu se poate? Uite asa, sa mai vada si ei cum e sa muncesti cu adevarat!!!
  • Like 1
  • @ andreea dragusin
   GabiC check icon
   Asta nu mai muncea de mult nici in timpul saptamanii si acum vrei sa-l aduce de la caldurica in weekend? pai in weekend trecea pe la "job" doar sa-si ridice plicurile adunate pe timpul saptamanii de "echipa" - si sa imparta "malaiul"...
   Cel putin asa se aude de la niste jurnalisti neprietenosi cu sistemul...
   • Like 0
 • Evaluarea nu se face anual ? Trebuia să se întâmple o tragedie ca să observe managerul medical al spitalului că un angajat cu funcție de conducere nu și-a îndeplinit angajamentul de conducere ?!? Această măsură poate fi atacată cu succes în instanță,iar cel care l-a demis să plătească solidar cu spitalul daune morale și materiale. N-am înțeles dacă existau proceduri și dacă acestea au fost respectate sau nu și cine a fost cel care nu le-a respectat.
  • Like 3
 • Gabi check icon
  Amenzile aplicate spitalului şi echipei operatorii sunt de 30.000 de lei. Sună bine, nu-i așa?
  Dar, spitalul este finanţat din bani publici, adică din banii contribualililor care plătesc taxe și impozite.
  Echipa operatorie este formată din bugetari care primesc salarii tot din bani publici, adică din banii contribualililor care plătesc taxe și impozite.
  Statul se amendează singur – practic doar mută niște bani dintr-un buzunar în altul. Însă, o face din banii noştri, din banii oamenilor care au plătit taxe și impozite.
  Și, chiar dacă o parte din amenda de 30.000 de lei ar ajunge la familia persoanei decedate, (ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla), eventuala despăgubire va fi achitată tot din banii contribuabililor. Căci Statul nu deține „bani proprii”, nu există așa ceva. Statul are bani numai ca urmare a colectării de taxe și impozite de la contribuabili - de la mine și de la tine. Deci, noi toţi vom plăti amenda.

  Într-un articol anterior, unii comentatori se bucurau ca MFP și ANAF vor înăspri sancţiunile pentru evaziune fiscală. Dar, se pare că multă lume nu realizează; de fapt, evaziunea fiscală este un fel de „grevă”, un act de legitimă apărare a cetăţenilor împotriva abuzurilor de tot felul. Dacă plătești taxe și impozite, normal că te aștepți să ai un sistem de sănătate funcţional, şosele, autostrăzi, educaţie, un aparat de stat eficient și fără corupţie. Iar atunci când plătești pentru ceva - dar nu primești acel ceva - este o tranzacţie în care ai fost păcălit. Ai plătit, dar nu ai primit. Pe româneşte = ţeapă.

  Nu îndemn la evaziune, pentru că nu asta este soluția. Este doar o explicație despre motivul pentru care oamenii fac evaziune. Este revolta lor imediată, strigătul lor de mânie adresat unui stat abuziv și ineficient.
  Vrei să reduci evaziunea? Înăsprirea pedepselor NU este soluția. Cea mai eficientă cale este; în primul rând să fi tu însuți un negustor cinstit. Primul pas ar fi să le dai oamenilor serviciile promise în schimbul taxelor și a impozitelor pe care ei le achită. Pentru că, numai un negustor cinstit poate avea pretenția să aibă un client corect (contribuabilul) care va achita complet pentru serviciile primite de la tine, Stat, în schimbul banilor (taxelor).

  P.S. Este revoltător că ceilalți bugetari-angajați de la Floreasca s-au solidarizat și au intrat în grevă ca urmare a demiterii lui Beuran. Ei, bugetarii, ar dori să poată să fie neglijenţi în continuare, să poată omorî pacienți fără nici un fel de repercursiuni asupra lor. Însă, deja sistemul actual permite malpraxis fără nicio repersursiune. Niciun bugetar nu a plătit vreodată, din banii lui, pentru neglijenţă în serviciu. Ciomu, doctorul care i-a tăiat penisul unui pacient în trei bucăți, a primit un an cu suspendare, însă profesează bine-mersi în continuare.
  • Like 9
  • @ Gabi
   GabiC check icon
   legal institutia are dreptul sa se indrepte in justitie pentru recuperarea prejudiciului; De fapt- in teorie are si obligatia- daca la incheierea unei cercetari disciplinare a constatat ca exista culpa cuiva. Dar ce crezi, va fi instituita comisia? Va fi constatata culpa?
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult