Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ratele lunare la bănci cresc în medie cu 35% - 40%. Amânarea temporară nu este o soluție, dobânda merge în continuare, în 2023 ratele vor fi si mai mari

rate - banca - ghiseu

Foto: Getty Images

Se dau următoarele ingrediente:

- ROBOR maturitate 3 luni este 4,7%, triplu vs aceeași perioadă a anului trecut (BNR, grafic 1). Automat, ratele lunare la bănci cresc în medie cu 35% - 40%. Amânarea temporară nu este o soluție, dobânda merge în continuare, în 2023 ratele vor fi și mai mari. IRCC va ajunge la nivelul ROBOR cu un decalaj de maximum 6 luni.

- inflația anuală depășește 10% pentru prima dată în ultimul deceniu (INS, Grafic 2). Probabil va rămâne acolo tot restul anului, chiar și mai mult (restricțiile impuse Rusiei vor continua mulți ani, efectele războiului din Ucraina sunt de lungă durată, indexul prețurilor producătorilor creste cu +30%). Erodarea puterii de cumpărare și scăderea standardului de viață reduc bancabilitatea pentru foarte mulți potențiali clienți.


- oferta de imobiliare crește la maxime istorice: +5% locuințe terminate în 2021 (numărul absolut este la maximul ultimului deceniu), iar autorizațiile de construire au crescut cu 24% în 2021 (maxim istoric) - vezi comunicatele INS.

 

- marjele de profit ale dezvoltatorilor sunt foarte mari (se construiste metrul pătrat la max. 1.000 euro și prețul depășește 2000 euro pentru majoritatea apartamentelor noi construite). Prețurile actuale sunt exagerat de mari, îți recuperezi prețul de achiziție din chirie în minimum 25 de ani, enorm! Dacă prețul este corect (reflectă valoarea investițională) îți recuperezi banii plătiți din chiria încasată pe 15 ani, din care scazi 20% pentru taxe, grad de neocupare și cheltuieli cu întreținerea. Un apartament care se poate închiria cu 500 euro valorează 72.000 euro.

- Randamentul anual net maxim de 4,5%, de două ori sub inflație, cu mult chin și efort. Chiria medie a scăzut cu 10% față de nivelul anterior pandemiei. Chiriașii se găsesc foarte greu, mulți și-au cumpărat apartamente pe credite supradimensionate care au ajuns la 21 mld lei / 2021 (în creștere cu 40% vs 2020 și de 2 ori mai mult decât 2007+2008 luate împreună!).

- materiile prime s-au scumpit, dar reprezintă 30% - 40% din costurile totale și maximum 15% - 20% din prețul final. Doar scăderea TVA de la 19% la 5% este de 2 ori mai mare decât creșterea costurilor de construcție! Dezvoltatorii imobiliari au făcut profituri record în 2021 (voi publica în curând datele financiare la nivelul sectorului și top jucători).

Concluzia: cererea bancabilă scade la minimul ultimului deceniu / oferta de imobiliare crește la maximul istoric al României

Ghici? Ce se va întâmpla cu prețul imobiliarelor?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Zilele astea a fost redifuzat " The Long Short". Nu avem noi instrumentele sofisticate ale pieței americane de capital (norocul nostru), dar de o bulă imobiliară gen CHF tot se pune. Nu vrem/putem sa învățăm din ce au pățit alții, și pace! Tot ne legănam cu speranța că pe noi nu o să ne lovească. Dacă în '90 în loc de religie introduceam în școli educație financiară, contraceptiva etc. cred că nu ajungeam aici.
    • Like 0
  • Păi "slava Ucraina", n-așa? E clar că toate astea sunt doar câteva dintre "binefacerile" războiului fascisto-imperialisto-amerloc aduse statelor UE:

    - explozia de refugiați înseamnă creșterea cererii de spațiu locuibil și implicit creșterea prețurilor la imobiliare și la chirii,

    - sancțiunile împotriva Rusiei impuse de America imperialistă, precum și obligarea statelor UE de a aplica și ele, desigur că "de bună voie" și "din solidaritate", sancțiuni împotriva Rusiei, c-așa-i ordinul de la zelenski, paiața-marionetă a Americii imperialiste, precum și
    - suplimentarea cheltuielilor militare inutile ale statelor UE pentru achiziționarea de armament și echipamente militare de la industria de razboi amerloacă, pentru ca să aibă ce să îi trimită zăludului de la Kiev, criminalui zelenski, pentru prelungirea războiului pe termen cât mai lung, c-așa vor păpușarii de la washington,

    toate acestea afectează enorm economiile statelor UE.

    Însă mașina de propagandă cia-isto-(neo)securisto-proamerloacă este 24/7 la datorie, iar politruco-cia-isto-securiștii de presă publică non-stop articole lacrimogene mai ceva ca filmele indiene, evident însoțite de poze cu orașe bombardate, cu refugiați din Ucraina cu copii mici, cu pisici, căței, hamsteri și papagali, iar fraierii cad imediat de fazani.

    Bravo Budapestei că face ce trebuie pentru Ungaria și pentru poporul ungar și că, deși Ungaria este stat UE și nato, nu pune botul la autodistrugerea țării propagată și solicitată de America imperialistă!
    • Like 0
  • Domnule Guda ai o fixatie cu immobiliarele. Mai vorbestene cum merge BVB in ultimul timp. Imobiliarele au ajuns si ele o specula cum ii si bursa , nu ii ceva nou. Dar nu poti sugera sa investim in bursa si nu in imobiliare. Scade piata imobiliara o sa scada si bursa , sunt cam legate. Dumneavostra cumparti la bursa pentru dividente sau pentru cresterea viitoare a actiunilor? Asa si multi care investesc in imobiliare nu o fac pentru chirie , ci pentru o eventuala crestere a pietei. Bineinteles ca dumneavoastra aveti interes sa creasca bursa , ca acolo aveti bani investiti , si din aceasta cauza bateti toba toata ziua cu bursa. Daca ai vorbii cu un dezvoltator imobiliar ar spune sa nu investim in bursa ci in imobiliare.
    • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Faceti va rog un bine comunitatii si nu mai comentati.
      Irositi timpul oamenilor care pierd, in medie, un minut sa va citeasca!
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Post dublu, va rog scuzati.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Dar de ce citesti asa greu? :))
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Pentru ca va exprimati agramat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult