Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Recorder, despre „specialii din educație”: Aproape 1.500 de profesori, în frunte cu președintele Iohannis, își țin catedrele blocate în timp ce ocupă alte funcții

Klaus Iohannis - școală

Foto: Inquam Photos

În timp ce tinerii care își doresc o carieră didactică nu găsesc posturi titularizabile, mulți oameni aflați în poziții de putere își țin catedrele din școli blocate și beneficiază de vechime în învățământ deși au cu totul alte ocupații. 

Un articol din Legea educației naționale le permite profesorilor titulari să-și blocheze postul pe perioada în care ocupă o altă funcție într-o instituție publică. Acest lucru le dă voie să-și construiască o altă carieră, având mereu plasa de siguranță a postului care îi așteaptă și pe care nu pot fi angajați decât suplinitori sau profesori detașați, relatează Recorder. Potrivit sursei citate, aproape 1.500 profesori din învățământul preuniversitar și-au blocat catedrele prin această metodă, în timp ce ocupă poziții de parlamentari, primari, viceprimari, funcționari în ministere, inspectori, prefecți, subprefecți sau lideri de sindicat..

În această situație se află și președintele Klaus Iohannis care ține blocat, de 25 de ani, un post de profesor titular de fizică la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal”. 

Conform datelor obținute de Recorder, printre cei care își țin catedrele rezervate se numără 128 de primari, 99 de primari, 121 de sindicaliști și 23 de parlamentari.

„Noul proiect de lege pus recent în dezbatere publică, prin care ministrul Sorin Cîmpeanu și-a propus să reformeze educația din România, păstrează cu sfințenie toate aceste privilegii. Dreptul de rezervare a catedrelor apare la articolul 148 și include toate prevederile existente și în forma actuală.

Marea problemă a acestei facilități este că, atât în legea actuală, cât și în proiectul pus în dezbatere, nu impune nicio limită de timp pentru rezervarea unei catedre. Astfel s-a ajuns ca 250 de posturi de pe tot cuprinsul țării să fie blocate de peste zece ani”, scrie Recorder.

Aici puteți citi articolul integral.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult