Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Redresarea bitcoin dă speranțe investitorilor, dar cotația sa este cu mult sub maximul istoric atins în noiembrie 2021

bitcoin - (Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia)

Foto Profimedia

Anul 2023 a fost mai degrabă optimist pentru întreaga piață a activelor digitale, inclusiv pentru bitcoin – care a avansat cu aproximativ 82% de la începutul anului. Au existat însă și mișcări semnificative în domeniu, care au creat incertitudine cu privire la viitorul monedelor virtuale.

Cea mai mare criptomonedă din lume, bitcoin, urmează din nou calea redresării, moneda reușind să câștige 18,8% de la începutul săptămânii, la momentul acestei analize evoluând la 30.460 de dolari.

Această dinamică vine după ce, săptămâna anterioară, moneda a scăzut sub pragul de 25.000 de dolari, cele mai reduse niveluri din luna martie. Scăderea a venit după ce Comisia pentru valori mobiliare și schimb valutar din SUA (SEC) a dat în judecată una dintre cele mai importante burse de criptomonede, Binance, și pe fondatorul și directorul executiv al acesteia, Changpeng Zhao (CZ).

Lumea activelor digitale rămâne concentrată pe „luptele” cu instituțiile de reglementare din întreaga lume, în timp ce autoritățile elaborează noi reguli privind modul în care ar trebui să fie gestionate tranzacțiile cripto.

În plus, investitorii speră că Rezerva Federală va pune în sfârșit pauză creșterii dobânzilor în luna iunie - sau cel puțin va da un indiciu cu privire la momentul în care creșterile de rate ar putea lua sfârșit.

Dar acum, din cauza diverșilor factori precum slăbirea dolarului și scăderea ratei inflației, o pauză în creșterea ratelor în SUA și în fluxurile către active de refugiu, bitcoin a reușit să prindă tracțiune.

Încă departe de maximul istoric

De la începutul anului, bitcoin s-a redresat cu peste 82%. Cu toate acestea, drumul spre recuperare este lung, deoarece bitcoin este încă cu aproape 56% mai jos față de maximul istoric atins în noiembrie 2021. Investitorii mari, care sunt cunoscuți sub numele de „Balene” (Whales), au început să acumuleze din nou BTC. Potrivit datelor Santiment, marile balene bitcoin dețin între o mie și zece mii BTC în portofelele lor. Acest lucru indică faptul că investitorii și-au umplut portofelele cu o mulțime de BTC, ceea ce ar putea arăta semnul de recuperare a prețului bitcoin. Aceste balene au acumulat o valoare combinată de 3,6 miliarde de dolari în bitcoin din prima săptămână a lunii aprilie, contribuind la raliul prețului.

Sentimentul a fost îmbunătățit în domeniul activelor digitale de la sfârșitul săptămânii trecute, când BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a depus o cerere pentru ceea ce ar fi primul ETF spot pe bitcoin din SUA. Cererea a venit la o săptămână după ce SEC a dat în judecată două dintre cele mai mari burse de criptomonede, Binance și Coinbase.

Sentimentul a fost ajutat de lansarea EDX Markets, un schimb de active digitale susținut de Citadel Securities, Fidelity Digital Assets și Charles Schwab Corp. În plus, BlackRock și WisdomTree au depus cereri pentru ETF-uri bitcoin spot în SUA, semnalând cererea instituțională și potențiala adâncime a pieței

În Europa, gigantul bancar Deutsche Bank AG a solicitat permisiunea de reglementare pentru a funcționa ca un custode de active digitale în Germania.

Piața cripto se dinamizează

Tot mai multe instituții din SUA solicită înființarea de ETF-uri bitcoin printre care se numără BlackRock și Fidelity. Miercuri, 21 iunie, au fost făcute publice și intențiile Invesco – WisdomTree.

La 20 iunie, piața a reacționat și la vestea deschiderii în SUA a unei noi burse de criptomonede, EDX Markets. Pentru moment, însă, entitatea se va specializa în deservirea instituțiilor și nu poate fi comparată cu Binance sau Coinbase, a căror activitate se concentrează asupra clienților de retail. EDX este susținută, printre altele, de Citadel Securities și Virtu Financial, unii dintre cei mai mari market makers din lume, precum și de Charles Schwab, fondul Fidelity Investments și alte instituții de pe Wall Street.

Un sondaj Nomura a indicat că 96% dintre investitorii instituționali profesioniști, care gestionează aproape 5.000 de miliarde de dolari (303 instituții), sunt dispuși să investească în criptomonede. Totodată 82% dintre respondenți au o părere pozitivă despre perspectivele pe termen lung ale bitcoin și ethereum.

Mulți operatori financiari tradiționali sunt dornici să își arate entuziasmul față de tehnologia blockchain și față de modalitățile prin care aceasta poate ajuta la actualizarea vechii infrastructuri financiare.

Fiecare mișcare trebuie monitorizată

Investitorii au devenit mai optimiști în privința riscului reputațional asociat cu activele digitale, deoarece nume mari precum BlackRock și Fidelity și-au exprimat intențiile legate de piața activelor digitale. Aceasta ar putea contribui la reducerea barierei mentale care a împiedicat unii investitori să achiziționeze astfel de instrumente financiare.

Întrucât majorările ratelor dobânzilor au fost puse pe pauză de Rezerva Federală săptămâna trecută, unii participanți la piață consideră că economia americană ar putea crește, iar dolarul ar putea continua să scadă. Dacă acest lucru se va întâmpla, bitcoin ar putea continua să își revină alături de piețele de acțiuni.

În timp ce viitorul bitcoin rămâne necunoscut, investitorii de retail trebuie să fie foarte atenți și prudenți cu privire la fiecare mișcare a bitcoin deoarece a fost un an destul de tumultuos pentru cea mai mare monedă digitală. Susținătorii bitcoin nu ar trebui să uite că moneda încă se tranzacționează cu aproape 56% mai jos față de maximele istorice. Depășirea pragului de 30.000 de dolari este o victorie pentru cumpărători, însă continuarea mișcării ascendente ar putea fi sub semnul întrebării.

Pe de o parte, bitcoin încă prezintă un nivel considerabil de corelare cu indicele tehnologic din SUA, Nasdaq, ceea ce ar putea sugera o potențială continuare a creșterii întrucât avansul bitcoin a prezentat un decalaj față de piața tradițională. Însă, o schimbare de atitudine pe piețele de capital ar putea întrerupe recuperarea monedei. În plus, pragul de 30.000 de dolari are o importanță psihologică în rândul investitorilor, motiv pentru care vânzătorii ar putea acționa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe de alta parte, l-am rugat pe AI-ul Google sa-mi zica ce credea lumea in 2018, 2019 despre pretul BitCoin in viitor. Halucinat:


    Iată câteva dintre previziunile făcute în 2020, de analiști financiari, pentru prețul Bitcoin în 2021, 2022 și 2023:

    JPMorgan Chase a prezis că prețul Bitcoin ar putea ajunge la 146.000 de dolari până la sfârșitul anului 2021.
    Goldman Sachs a prezis că prețul Bitcoin ar putea ajunge la 40.000 de dolari până la sfârșitul anului 2022.
    Nouriel Roubini, economist și profesor de economie la Stern School of Business din cadrul Universității New York, a prezis că prețul Bitcoin ar putea ajunge la zero până la sfârșitul anului 2023.
    În cele din urmă, prețul Bitcoin a atins un maxim de 67.549,14 dolari în noiembrie 2021, dar apoi a scăzut la 17.000 de dolari în decembrie 2022.


    2017 :

    Iată top 10 predicții făcute în 2017, de analiști financiari, pentru prețul Bitcoin în viitor:

    Previziune Analiști Îndeplinită?
    Bitcoin va ajunge la 100.000 de dolari până la sfârșitul anului 2018 Tom Lee, fondatorul Fundstrat Global Advisors Parțial
    Bitcoin va ajunge la 1 milion de dolari până la sfârșitul anului 2020 John McAfee, fondatorul McAfee Associates Nu
    Bitcoin va scădea la zero până la sfârșitul anului 2018 Nouriel Roubini, economist și profesor de economie la Stern School of Business din cadrul Universității New York Nu
    Bitcoin va ajunge la 10.000 de dolari până la sfârșitul anului 2017 Fundstrat Global Advisors Da
    Bitcoin va ajunge la 50.000 de dolari până la sfârșitul anului 2018 JPMorgan Chase Nu
    Bitcoin va ajunge la 25.000 de dolari până la sfârșitul anului 2018 Bloomberg Nu
    Bitcoin va ajunge la 10.000 de dolari până la sfârșitul anului 2018 Citibank Nu
    Bitcoin va ajunge la 5.000 de dolari până la sfârșitul anului 2018 Deutsche Bank Nu
    În cele din urmă, prețul Bitcoin a atins un maxim de 20.089,99 dolari în decembrie 2017, dar apoi a scăzut la 3.122,20 dolari în decembrie 2018.

    Doar predicția lui Tom Lee s-a împlinit parțial, deoarece prețul Bitcoin a ajuns la aproximativ 20.000 de dolari în 2017. Previziunile lui John McAfee, Nouriel Roubini, Fundstrat Global Advisors, JPMorgan Chase, Bloomberg, Citibank și Deutsche Bank nu s-au împlinit
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon