Foto: Liviu Dragnea a rămas cu mâna în aer. Un membru al comisiei de validare a refuzat să-i întindă mâna liderului PSD. La fel i se întâmplase mai devreme lui Traian Băsescu (Sursa: captură Digi24)
5,72 la sută este prezența la vot la ora 21, în prima zi a referendumului pentru familie. Ca să fie validat, prezența trebuie să ajungă la 30 la sută.
1.046.583 alegători s-au prezentat la urne. Astfel, au fost 887.772 votanţi pe listele permanente, 133.733 pe liste suplimentare şi 25.078 votanţi cu urna mobilă. De remarcat că în prima zi au votat doar o treime dintre cei care au semnat inițiativa Coaliției pentru Familie.
În profunzime:
- Cristian Tudor Popescu: Homosexualitatea nu e imorală, stimați 3 milioane!
În 2003, Adrian Năstase organiza un referendum pentru modificarea Constituției. Tema era aderarea la UE și la NATO, dar referendumul a fost repede politizat. Traian Băsescu îl acuza pe premierul de atunci Năstase că „dorește să-și facă o Constituție pentru el”. Toate partidele s-au mobilizat însă pentru referendum, cu excepția PRM.
Poporul însă nu a fost foarte dornic să meargă la urne pe o temă mai degrabă teoretică și aridă. Estimările privind prezența la vot l-au făcut pe Adrian Năstase să organizeze referendumul pe durata a două zile, ca să se ajungă la 50 la sută prezență.
În 18 octombrie, 2003, urnele au fost ținute deschise până la ora 22. Prezența a fost modestă, de 14,29 la sută.
În fața unei asemenea „rușini”, Adrian Năstase a băgat cărbuni în Partid și, sub mobilizarea lui Octav Cozmâncă, a doua zi s-au depășit recorduri de prezență, iar în final referendumul a fost validat. Nu au lipsit însă nenumărare suspiciuni că scrutinul a fost fraudat masiv.
Prezența în 2003, potrivit datelor BEC:
Sâmbătă, 18 octombrie 2003:
oră 12:00-prezența de 4,14%;
oră 16:00-prezența de 8,19%;
oră 22:00-prezența de 14,29%.
Duminică, 19 octombrie 2003:
oră 12:00-prezența de 23,19%;
oră 18:00-prezența de 45,50%;
oră 20:00-prezența de 54,46%.
La 21 octombrie 2003, BEC a anunțat rezultatele finale. După validarea celor 42 de circumscripții electorale, participarea la urne a fost de 55,70%, la nivel național, respectiv 9.938.441 dintre persoanele cu drept de vot.
Dintre votanți, 89,70%, adică 8.915.022 de persoane, au votat "DA", iar 8,81%, adică 875.172 de persoane, au votat "NU". Procentul voturilor nule a fost de 1,49 la sută, adică 148.247 de persoane.
Ca referendumul pentru familie să fie validat, duminică ar trebui să vină la urne de 5 ori mai mulți alegători decât sâmbătă.
Momentul de maximă prezență la urne va fi în intervalul 12-14, după slujbă. „Referendumul prinde și ziua de duminică când se realizează și liturghie și acest lucru va amplifica prezența. În fiecare duminică, după estimările unor studii, în jur de trei milioane de români sunt prezenți la biserică, mai ales în sărbătorile religioase”, spune sociologul Vasile Dâncu, citat de Republica.
Chiar dacă duminică Biserica își va încolona enoriașii spre urne, este destul de greu de atins plafonul de 30 la sută. Unii dintre votanții DA, din grupul creștinilor care participă la liturghie, au mers la urne deja din prima zi. Apoi, spre deosebire de 2003, de data aceasta referendumul este boicotat masiv de o parte a populației.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Stilul de viață nu numai personală ale actualului stăpîn al Țării și al PSD-ului poate că au scîrbit foștii semnatari de pe liste. Poate că pentru susținătorii propunerii de modificare a Constituției și care sunt și susținători ai PSD a apărut un anumit un anumit mimetism, dacă părintele PSD-eului, președintele fondator, fostul tovarăș, actual domn Ion Iliescu nu a participat la referendum...lasă loc de interpretări și mă fac să presupun că tăticul PSD-iștilor nu e deacord cu stilul de conducere a partidului de către Daddy...Zic și eu.
România deja se află într-o situație extrem de gravă din cauza demografiei catastrofal de scăzute și a emigrării masive către Vest. Tot ceea ce a mai rămas de făcut este să-și deschidă larg brațele în fața ”căsătoriei” sodomite și a adoptării copiilor de către perverși! Aceasta ar fi cireașa de pe tort!!! O mai bună modalitate de a aduce blestemul lui Dumnezeu peste această țară nici că ai putea găsi...
Ce viitor ar putea să aibe o astfel de țară?!
Ce ar însemna o prezență extrem de slabă la votare?
1. Pensionarilor - pătura cea mai fidela care merge oricând la votare când este vorba de a primi ceva în plus - au o singură preocupare: Pensiile lor. Orice altceva nu-i doare! Cine, cum și câți (mai) sunt cei care le plătesc acele pensii nu-i mai înteresează. Vorba aceea: După noi poate să vină și potopul!
2. Și mai înseamnă încă un lucru: Faptul că părinții nu-și (mai) iubesc copiii, puținii copii pe care îi mai are România, și le este indifent dacă România se transformă într-o țară sodomită (pe modelul atâtor țări din Vest care au mers pe această cale spurcată) sau nu. Parada modei de la Tembelizor este mai interesantă și merită mai multă atenție decât viitorul copiilor și a copiilor copiilor lor!
Meciul însă încă nu s-a terminat. Vom vedea ce se întâmplă până diseară...
P.S. Cineva a spus că morții vor vota duminică seara. Gura păcătosului adevăr grăiește. Despre ce fel de morți este vorba? Despre morții din punct de vedere spiritual. Ce ne spune Domnul Isus Hristos despre acești oameni?
”59 Altuia i-a zis: „Vino după Mine!” „Doamne”, I-a răspuns el, „lasă-mă să mă duc întâi să îngrop pe tatăl meu”.
60 Dar Isus i-a zis: „Lasă morţii să-şi îngroape morţii, şi tu du-te de vesteşte Împărăţia lui Dumnezeu”. Luca 9:59-60
https://www.bbc.com/news/world-europe-14038419
Ok, ne indreptam spre zona asta. Asa a hotarat poporul. Foarte bine.