Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Referendumul pentru familie a pornit prost: 5,72 la sută în prima zi. Asemănări și diferențe: la referendumul din 2003, în prima zi prezența a fost de 14,29. Partidul „a scos” în ziua a doua 54,46 la sută

Dragnea cu mâna întinsă

Foto: Liviu Dragnea a rămas cu mâna în aer. Un membru al comisiei de validare a refuzat să-i întindă mâna liderului PSD. La fel i se întâmplase mai devreme lui Traian Băsescu (Sursa: captură Digi24)

5,72 la sută este prezența la vot la ora 21, în prima zi a referendumului pentru familie. Ca să fie validat, prezența trebuie să ajungă la 30 la sută.

1.046.583 alegători s-au prezentat la urne. Astfel, au fost 887.772 votanţi pe listele permanente, 133.733 pe liste suplimentare şi 25.078 votanţi cu urna mobilă. De remarcat că în prima zi au votat doar o treime dintre cei care au semnat inițiativa Coaliției pentru Familie.

În profunzime:

În 2003, Adrian Năstase organiza un referendum pentru modificarea Constituției. Tema era aderarea la UE și la NATO, dar referendumul a fost repede politizat. Traian Băsescu îl acuza pe premierul de atunci Năstase că „dorește să-și facă o Constituție pentru el”. Toate partidele s-au mobilizat însă pentru referendum, cu excepția PRM.

Poporul însă nu a fost foarte dornic să meargă la urne pe o temă mai degrabă teoretică și aridă. Estimările privind prezența la vot l-au făcut pe Adrian Năstase să organizeze referendumul pe durata a două zile, ca să se ajungă la 50 la sută prezență.

În 18 octombrie, 2003, urnele au fost ținute deschise până la ora 22. Prezența a fost modestă, de 14,29 la sută.

În fața unei asemenea „rușini”, Adrian Năstase a băgat cărbuni în Partid și, sub mobilizarea lui Octav Cozmâncă, a doua zi s-au depășit recorduri de prezență, iar în final referendumul a fost validat. Nu au lipsit însă nenumărare suspiciuni că scrutinul a fost fraudat masiv.

Prezența în 2003, potrivit datelor BEC: 

Sâmbătă, 18 octombrie 2003: 

oră 12:00-prezența de 4,14%; 

oră 16:00-prezența de 8,19%; 

oră 22:00-prezența de 14,29%. 

Duminică, 19 octombrie 2003: 

oră 12:00-prezența de 23,19%; 

oră 18:00-prezența de 45,50%; 

oră 20:00-prezența de 54,46%. 

La 21 octombrie 2003, BEC a anunțat rezultatele finale. După validarea celor 42 de circumscripții electorale, participarea la urne a fost de 55,70%, la nivel național, respectiv 9.938.441 dintre persoanele cu drept de vot. 

Dintre votanți, 89,70%, adică 8.915.022 de persoane, au votat "DA", iar 8,81%, adică 875.172 de persoane, au votat "NU". Procentul voturilor nule a fost de 1,49 la sută, adică 148.247 de persoane.

Ca referendumul pentru familie să fie validat, duminică ar trebui să vină la urne de 5 ori mai mulți alegători decât sâmbătă.

Momentul de maximă prezență la urne va fi în intervalul 12-14, după slujbă. „Referendumul prinde și ziua de duminică când se realizează și liturghie și acest lucru va amplifica prezența. În fiecare duminică, după estimările unor studii, în jur de trei milioane de români sunt prezenți la biserică, mai ales în sărbătorile religioase”, spune sociologul Vasile Dâncu, citat de Republica.

Chiar dacă duminică Biserica își va încolona enoriașii spre urne, este destul de greu de atins plafonul de 30 la sută. Unii dintre votanții DA, din grupul creștinilor care participă la liturghie, au mers la urne deja din prima zi. Apoi, spre deosebire de 2003, de data aceasta referendumul este boicotat masiv de o parte a populației. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Nu esti roman, daca nu te-ai dus la referendum cu cel putin o ora inainte de a se deschide sectia de votare. Cred ca CC va decide motivat, pe cel putin 100 de pagini, ca pragul pentru validarea unui referendum este neconstitutional si astfel referendumul va fi validat.
    • Like 2
  • Oare unde sunt cele cîteva milioane de cetățeni români care s-au declarat de acord cu modificarea Constituției? Ori listele cu semnătiri au fost îmbogățite de organizatori?
    Stilul de viață nu numai personală ale actualului stăpîn al Țării și al PSD-ului poate că au scîrbit foștii semnatari de pe liste. Poate că pentru susținătorii propunerii de modificare a Constituției și care sunt și susținători ai PSD a apărut un anumit un anumit mimetism, dacă părintele PSD-eului, președintele fondator, fostul tovarăș, actual domn Ion Iliescu nu a participat la referendum...lasă loc de interpretări și mă fac să presupun că tăticul PSD-iștilor nu e deacord cu stilul de conducere a partidului de către Daddy...Zic și eu.
    • Like 1
  • Nu a stiut sa se puna intrebarea pe buletinul de vot si s-ar putea ca legea redefinirii familiei sa nu treaca
    • Like 0
  • Dacă acest referndum nu va fi validat din cauza prezenței foarte slabe la votare, atunci aceasta înseamnă un SINGUR lucru: România este terminată!

    România deja se află într-o situație extrem de gravă din cauza demografiei catastrofal de scăzute și a emigrării masive către Vest. Tot ceea ce a mai rămas de făcut este să-și deschidă larg brațele în fața ”căsătoriei” sodomite și a adoptării copiilor de către perverși! Aceasta ar fi cireașa de pe tort!!! O mai bună modalitate de a aduce blestemul lui Dumnezeu peste această țară nici că ai putea găsi...
    Ce viitor ar putea să aibe o astfel de țară?!

    Ce ar însemna o prezență extrem de slabă la votare?

    1. Pensionarilor - pătura cea mai fidela care merge oricând la votare când este vorba de a primi ceva în plus - au o singură preocupare: Pensiile lor. Orice altceva nu-i doare! Cine, cum și câți (mai) sunt cei care le plătesc acele pensii nu-i mai înteresează. Vorba aceea: După noi poate să vină și potopul!

    2. Și mai înseamnă încă un lucru: Faptul că părinții nu-și (mai) iubesc copiii, puținii copii pe care îi mai are România, și le este indifent dacă România se transformă într-o țară sodomită (pe modelul atâtor țări din Vest care au mers pe această cale spurcată) sau nu. Parada modei de la Tembelizor este mai interesantă și merită mai multă atenție decât viitorul copiilor și a copiilor copiilor lor!

    Meciul însă încă nu s-a terminat. Vom vedea ce se întâmplă până diseară...

    P.S. Cineva a spus că morții vor vota duminică seara. Gura păcătosului adevăr grăiește. Despre ce fel de morți este vorba? Despre morții din punct de vedere spiritual. Ce ne spune Domnul Isus Hristos despre acești oameni?

    ”59 Altuia i-a zis: „Vino după Mine!” „Doamne”, I-a răspuns el, „lasă-mă să mă duc întâi să îngrop pe tatăl meu”.
    60 Dar Isus i-a zis: „Lasă morţii să-şi îngroape morţii, şi tu du-te de vesteşte Împărăţia lui Dumnezeu”. Luca 9:59-60
    • Like 1
    • @ altVasile
      Rucs Rucs check icon
      Eei, nici chiar asa de pesimist. Nu se va face cvorum la referendum si vom fi, mai mult sau mai putin, tot ca inainte: Romania individualismului feroce, luminata de unele sclipiri de bunatate, de care fiecare (chiar si cel mai rau) este capabil. Si ajutor de Sus in tot acest pustiu de aroganta si lupta pentru drepturile omului, in care, pentru un om abstract, general, calcam in picioare individul. Ce e ciudat este ca cei cu "da" sunt mai mult pentru toleranta si libertate decat ceilalti. Nu se intelege, din pacate, ca se deschide calea vanarii de discriminari. Este ceea ce Vestul numeste SJW - social justice warrior. Luptatori vigilenti care stau gata sa iti dea cu rigla peste degete. In Germania, de pilda, vecinii pot sa iti faca reclamatie daca gunoiul tau nu are o componenta eco, daca pubela te tradeaza ca nu reciclezi :). Esti pasibil de amenda daca vecinilor nu le place ca faci gratar in curte (si miroase) etc etc. Cu lgbtq...s-a intamplat la altii, se poate intampla si la noi sa fii sanctionat ca vorbesti la feminin unei fete ce se considera barbat (sau invers). Si multe alte exemple de actionare in judecata pentru ca ai discriminat. Este internetul plin, site-uri de stiri (nici macar crestine, ci mainstream) care abunda in astfel de dovezi. E suficient sa ne folosim engleza si sa fim un pic curiosi. Dar e cam tarziu. Si e cam tarziu si pentru solidaritate de neam. Fiecare alege pentru el.
      • Like 4
    • @ altVasile
      Dacă referdumul nu va genera schimbarea Constituției, înseamnă că bugetarii sunt scîrbiți de stilul de viață al tatălui lor, teleormăneanului Dragnea și al companiei. Oare comportamentul bugetarilor care se numesc jandarmi, oare ăia nu au generat resentimente?
      • Like 0
  • Alien check icon
    Sâmbăta au votat adventiștii și pocăiții, duminică votează ortodocsii iar duminica noapte mortii.
    • Like 3
  • Stati linistiti, necromancerul a scos azi noapte tot sudul Romaniei la vot. Daca nu o fi 20% la ora 13:00, sa ma injurati pe aici cat vreti. Am scris mesajul asta la 7:48 ora Romaniei.
    • Like 0
  • Ma intreb, oare, Dancila, a inteles intrebarea ? Da sau nu?
    • Like 0
  • Corina check icon
    Azi ne-am văzut de cumpărături și de curățenie. Mâine avem mai puține de făcut, așa că mergem la vot. Vom fi mult mai mulți decât azi, normal. Și nu are niciun partid de-a face cu asta.
    • Like 5
    • @ Corina
      Foarte corect ce ai scris, Corina. Dar tare mi-e teamă că o să te dai cu capul de pereți dacă referendumul o să fie un mare eșec al lui Dragnea.
      • Like 1
    • @ Florian Nicolaescu
      A specificat in comentariu că alegerea ei nu are legătură cu vreun partid , e doar punctul ei de vedere. Mai citeşte odată. Tot o țineți lange cu ideea asta bleagă că cine nu e progresist e psd-ist . Am mai scris aici ,PSD-ul are 30 % iar progresiştii nu depăşesc 10 % iar de aici observi dacă şti puțină aritmetică o diferență de 60 % . Ăştia nu sunt nici psd-işti nici progresişti ci au aceiaşi silă in cazul ambelor tabere.
      • Like 3
    • @ Corina
      Du-te Corina. Vei intelege mai rarziu, prea tarziu, ce tampenie ai facut. Cu votul tau , abia ca ai pecetluit soarta copiilor, daca ai, si daca ticaloasa mascarada le reuseste ciumatilor PSD,
      • Like 4
    • @ Valentin Fortu
      Alien check icon
      Nu, nu va înțelege. De vina pentru ce se întâmplă în România nu vor fi niciodată ciumatii din politica, și cu atât mai puțin biserica. Vor fi de vina străinii, Soros, ceilalti, agenturili, baciul ungurean, etc.
      • Like 4
    • @ Valentin Fortu
      Rucs Rucs check icon
      Cu votul ei, nu va pecetlui nimic. Din pacate, cu sau fara el, nu se va face cvorumul. Puteti rasufla usurat. Cat despre copiii carora le pecetluim soarta... Ma intreb, dvs v-ar placea sa fie invitati in scoli drag queens (barbati machiati si imbracati femeieste) care sa le vorbeasca elevilor despre iubire si toleranta? Se intampla la altii. Sau...priviti aici un articol bbc despre indoctrinarea in gradinite: educatorii trebuie sa ii intrebe pe copii cum sa vorbeasca despre ei: se simt "el" sau "ea"?
      https://www.bbc.com/news/world-europe-14038419

      Ok, ne indreptam spre zona asta. Asa a hotarat poporul. Foarte bine.
      • Like 2
    • @ Rucs
      Corina check icon
      Apropo de finalul resemnat al comentariului Dvs. Dimpotrivă, tocmai asta e trist și frustrant: că dacă nu se validează referendumul, nu aceasta va fi fost vocea poporului, pe care îl știm conservator. Poporul nu va fi ajuns să-și susțină crezul, pentru că a fost păcălit să creadă că dacă votează „da” e răutăcios, retrograd și ține cu Dragnea, Tăriceanu sau PSD, că nu-și iubește aproapele și se amestecă grosolan în iubirile altora. Că ar fi un ins demodat și nefrecventabil, pe scurt - și cine își dorește să fie considerat astfel? Suntem oameni de lume, nu? A, suntem și credincioși, unii duși des la biserică (nu ca mine), însă rămânem rezonabili, la o adică...
      • Like 3
    • @ Corina
      Da, dar votul totusi e secret.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Corina check icon
      Da, normal că e secret. Unii și-au arătat credința cu viața proprie, noi nici măcar cu o amărâtă de ștampilă, în mod anonim.
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Corina check icon
      Comentariul Dvs. a fost publicat mult mai târziu, nu acum 18 ore, cum apare scris. Interesant.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult