Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Reguli pentru redeschiderea școlilor pe 8 februarie: elevii și profesorii vor purta permanent mască, distanță de un metru între elevi la ore. DOCUMENT

scoala - 2021 - pandemie

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Elevii şi profesorii vor purta permanent masca în şcoală - în cazul preşcolarilor masca nu e obligatorie -, vor exista circuite speciale de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ, orele de începere a cursurilor vor fi decalate, iar elevii vor fi supravegheați în pauze pentru a respecta distanţarea socială. Acestea sunt doar câteva dintre regulile pentru începerea școlii, din 8 februarie, prevăzute într-un document de lucru publicat de Ministerul Educației și transmis spre aprobare către Ministerul Sănătății, scrie Hotnews.ro.

Documentul prevede că distanţa între elevi în sala de curs va trebui să fie de un metru, iar dacă acest lucru nu poate fi pus în practică, va fi asigurată distanţarea maxim posibilă, precum şi stabilirea circuitelor funcţionale.

Reguli de organizare a spaţiilor: 

- La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini.

- Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

- Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.

- Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiasi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este "1 clasă de elevi = 1 sală";

- Este interzis schimbul de obiecte personale;

- Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară;

- Se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi;

- În grupurile sanitare este obligatorie disponibilitatea permanentă a substantelor dezinfectante si a prosoapelor din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil. Va fi verificată realizarea curăţeniei zilnice şi a dezinfectării regulate a suprafeţelor atinse în mod frecvent 

Reguli la accesul în unitatea de învăţământ

Persoane desemnate de unitatea de învăţământ vor fi responsabile de gestionarea accesului şi fluxului de persoane la intrarea în instituţia de învăţământ. Ghidul publicat de Ministerul Educației recomandă ca intrarea în unitatea de învățământ să se facă prin mai multe căi de acces, pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială. 

Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact.

După dezinfecţia mâinilor, elevii vor fi îndrumați direct în sălile de clasă. 

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unitatii de învățământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.

Citiți mai jos documentul publicat de Ministerul Educației, draft care a fost trimis joi dimineață spre aprobare către Ministerul Sănătății:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult