Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Reguli pentru redeschiderea școlilor pe 8 februarie: elevii și profesorii vor purta permanent mască, distanță de un metru între elevi la ore. DOCUMENT

scoala - 2021 - pandemie

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Elevii şi profesorii vor purta permanent masca în şcoală - în cazul preşcolarilor masca nu e obligatorie -, vor exista circuite speciale de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ, orele de începere a cursurilor vor fi decalate, iar elevii vor fi supravegheați în pauze pentru a respecta distanţarea socială. Acestea sunt doar câteva dintre regulile pentru începerea școlii, din 8 februarie, prevăzute într-un document de lucru publicat de Ministerul Educației și transmis spre aprobare către Ministerul Sănătății, scrie Hotnews.ro.

Documentul prevede că distanţa între elevi în sala de curs va trebui să fie de un metru, iar dacă acest lucru nu poate fi pus în practică, va fi asigurată distanţarea maxim posibilă, precum şi stabilirea circuitelor funcţionale.

Reguli de organizare a spaţiilor: 

- La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini.

- Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

- Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.

- Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiasi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este "1 clasă de elevi = 1 sală";

- Este interzis schimbul de obiecte personale;

- Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară;

- Se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi;

- În grupurile sanitare este obligatorie disponibilitatea permanentă a substantelor dezinfectante si a prosoapelor din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil. Va fi verificată realizarea curăţeniei zilnice şi a dezinfectării regulate a suprafeţelor atinse în mod frecvent 

Reguli la accesul în unitatea de învăţământ

Persoane desemnate de unitatea de învăţământ vor fi responsabile de gestionarea accesului şi fluxului de persoane la intrarea în instituţia de învăţământ. Ghidul publicat de Ministerul Educației recomandă ca intrarea în unitatea de învățământ să se facă prin mai multe căi de acces, pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială. 

Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact.

După dezinfecţia mâinilor, elevii vor fi îndrumați direct în sălile de clasă. 

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unitatii de învățământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.

Citiți mai jos documentul publicat de Ministerul Educației, draft care a fost trimis joi dimineață spre aprobare către Ministerul Sănătății:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult