Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Religia lui a fost bunătatea

Papa Francisc.

foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Religia mea este bunătatea”. Aceste cuvinte au fost spuse de al XIV-lea Dalai Lama, iar de când le-am citit prima dată le-am perceput ca incredibil de frumoase și un crez de viață excepțional, să îți faci din bunătate religie. Erau totuși doar niște cuvinte frumoase... Ele au căpătat și un trup de trăire, când a fost ales Papa Francisc.

Mai întâi i se citea bunătatea pe chip, pe zâmbet, pe felul în care lua copiii în brațe și îi lăsa să vină la el.

Apoi am văzut cu toții că iubea așa cum l-a învățat Iisus să iubească și ne învăța și pe noi să iubim la fel, senin, total, fără judecată...

Cu fiecare an trecut din pontificatul lui am descoperit în el un Papă al inimii, mai mult decât un papă al dogmelor și regulilor aspre, un papă care ștergea granițe dintre oameni, un papă profund umanist.

A refuzat luxul, opulența. A fost un papă care a coborât dintre zidurile înalte ale Vaticanului printre oameni de rând. Îți transmitea la fiecare pas: Sunt ca voi! Dar parcă îți și impunea prin atitudinea lui: Fiți ca mine!

De Paște s-a stins un om-candelă al iubirii și bunătății pe pământ și s-a aprins în cer.

Religia sfinției sale a fost bunătatea!

Am credința că după Papa Francisc papalitatea nu mai poate urca din nou în palat. Fie va fi printre oameni, acolo unde a dus-o Papa Francisc, fie nu va fi deloc.

Se sperăm că va fi ales un nou Papă care să aibă ca religie bunătatea...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumos, si da ... sa speram !
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
Text: Luminița Aldea/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon