Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Renunțarea la suprataxarea contractelor cu normă redusă sau revenirea la normalitate

part - time - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Eliminarea supraimpozitării contractelor cu normă redusă de muncă (part-time), care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, reprezintă o revenire la normalitate după mai bine de doi ani în care acestea au fost, succesiv, afectate de măsurile fiscale pe care le-am putea evalua ca fiind disproporționate. Prima măsură de acest gen a fost adoptată în vara anului 2017, când legiuitorul a decis taxarea veniturilor din astfel de contracte cel puțin la nivelul salariului minim pe economie, producând efecte absurde precum reținerea unei sume de contribuții mai mari decât suma netă de încasat (salariu net zero sau negativ). „Revoluția fiscală” ulterioară (transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și majorarea salariului minim) a agravat situația, punând presiune și mai mare pe angajatori, aceștia fiind, implicit, chemați să regleze aceste situații absurde prin acoperirea diferenței.

Legea care prevede renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time a fost adoptată de Parlament și, după promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, măsurile ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Practic, noua lege abrogă articolele din Codul Fiscal care prevăd că, din veniturile obținute în baza unui contract part-time, contribuția la sănătate și cea de asigurări sociale trebuie reținute la nivelul salariului minim pe economie, dacă suma obținută în baza contractului cu normă redusă este mai mică. În aceste condiții, se va reveni la forma anterioară, respectiv la impunerea de contribuții la venitul brut efectiv obținut de angajat și nu la un venit superior.

Argumentul autorităților pentru introducerea taxării la salariul minim, șubred

Suprataxarea contractelor part-time a fost prezentată, la momentul introducerii, ca fiind o măsură de combatere a evaziunii fiscale și a muncii la negru. Susținătorii acestei măsuri argumentau că unii angajatori ar practica această formă de salarizare pe contracte part-time pentru a-și diminua sarcina fiscală cu angajații. Mediul de afaceri a reacționat la unison, reclamând faptul că se pornește de la prezumția de vinovăție în cazul tuturor celor care utilizează această formă contractuală, în loc ca autoritățile de control să identifice angajatorii care încalcă legislația și să regleze punctual astfel de comportamente. 

La începutul anului 2018 au fost înregistrate numeroase cazuri în care angajații au fost puși în situația de a nu acoperi din venitul brut plata contribuțiilor sociale. Spre exemplu, la nivelul salariului minim pe economie de 1.900 de lei, valabil în 2018, suma datorată la sănătate și pensie ajungea la 665 de lei, indiferent de durata programului de lucru (două, patru sau șase ore) și era în întregime în sarcina angajatului. La un salariu brut minim pe economie pentru două ore, de 475 de lei, angajatul trebuia să vină de acasă cu diferența și să și muncească între timp. Și au fost numeroase exemple practice absurde reclamate la acel moment. Reglarea s-a realizat prin preluarea de către angajator a sarcinii suplimentare, astfel încât salariații să nu fie afectați, însă și această măsură a fost inechitabilă, pentru că presupunea ca angajatorii să înregistreze costuri echivalente pentru un program întreg, dar pentru o contraprestație parțială. 

Corelarea măsurilor fiscale cu realitatea din piața muncii

În concluzie, eliminarea acestei anomalii nu poate fi decât benefică pentru mediul de afaceri și pentru categoriile profesionale care se pretează la plata pe contract de muncă part-time. Utilizarea contractelor cu timp parțial reprezintă nu doar o necesitate a angajatorilor, ci și preferința tot mai frecventă a angajaților. A prezuma că utilizarea contractului cu timp parțial este doar un mod de a diminua sarcina fiscală nu este doar principial nedrept, ci presupune și ignorarea actualității economice, precum și perspectivele din piața muncii.

Presiunea pe flexibilizare și libertate de alegere a modului și timpului de lucru nu trebuie să reprezinte doar o provocare pentru angajatori, ci și o preocupare activă pentru autoritățile competente, care ar trebui să creeze cadrul optim pentru a răspunde acestei stări de fapt. Și dacă o astfel de preocupare nu este pe lista de priorități imediate, atunci e imperios necesar măcar să nu se amplifice presiunea prin măsuri care pun în dificultate atragerea și retenția forței de muncă și așa precară.

Prin urmare, este de apreciat faptul că această măsură a fost eliminată, dar eforturile în această direcție nu trebuie să se oprească aici. Este nevoie de un complex de măsuri coerente în mai multe zone de reglementare cu impact în piața muncii, care pot avea un efect pozitiv în lanț atât în economie, cât și în societate per ansamblu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antonia check icon
    ,,Raluca Bontaș
    Raluca Bontaș este Partener Global Employer Services, Deloitte România,,
    Aha. Ok.
    • Like 0
    • @ antonia
      Eficientizarea costurilor cu angajații ?
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      antonia check icon
      employer services ...
      • Like 0
  • Genul de autor debil crescut la sânul unei corporații dar care e paralel cu mediul de afaceri românesc și cu situația forței de muncă aflată sub contract cu patronașii autohtoni și de aici abrambureala și ,, normalitatea " din capul lor, ei nu înțeleg că în Românica contractele part-time sunt doar un jmen. E nașpa, iar cu asemenea măsuri ,,normale" parcă văd o revenire în forță a PSD-ului, cei un milion de part-time - iști apăruți iar prin efectul legii sigur nu vor mai vota pe ăștia #dăștepți în cap. Desigur că o să fie acuzați iar că sunt proști pentru că nu au votat cu băieții buni, doar au luat doar măsuri ,,normale" așa că ce mai contează efectele reale.
    • Like 0
  • check icon
    As vrea sa vad si eu romanul ala care mai are un servici pentru inca 500 de lei. Aratati-mi-l!
    In realitate patronasii au turbat ca nu mai sunt muncitori si vor-nu-vor platesc 2-3000 de lei salariu. Acum sa mai dea si 8-900 de lei la stat e deja prea mult. Asa ca Partidul le-a facut pe plac si vor baga 600 de lei in buzunarul patronasilor pe cap de angajat iar acestia vor lua o pensie de cacao.
    Multumim din inima Partidului National Liberal pentru grija pe care ne-o poarta, baga-i-as in ma-sa de nesatui. Restul celorlalti 1 200 000 de fosti salariati part-time le doresc somn usor ca vor munci pana-or muri ca niste slugi proaste. Voi astialalti, aranjatii, corporatistii, sa aveti un concediu de cosmar in Tenerife, Tailanda sau unde veti mai merge ca nu va pasa de semenii vostrii. Las' ca veti suferi si voi, mai pleaca 1 000 000 in surghiun sa munceasca la altii prin ioropa, sa va vad cum va reparati totul prin casa, cum asteptati 2 ore un taxi sau cum va chioraie matele prin restaurante pana va veni un ospatar sa va bage in seama.
    MUIE pnl!
    • Like 0
    • @
      Mai incet, turbatilor. Normal ca daca guvernele interventionist socialiste stiu doar sa jupuiasca si sa cheltuie, impoziteaza tot ce prind. La o impozitare asa mare a salariilor mici e normal sa fie asa mare evaziunea. Daca nu va convine, faceti dumneavoastra firme si dati salarii mari, pontand mai multe ore decat s-a muncit. Nu e normal sa ii faultezi pe toti angajatorii/angajatii pt ca o parte din ei nu declara orele reale. Dar pe coaialisti nu-i duce mintea!
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      check icon
      Pai doar vreo 50 000 lucreaza pe bune part-time cu venituri sub salariu minim. Problema e ca la anul vor aparea intre 700 000 si 1 000 000 de contracte part-time. Firmele se autosubventioneaza din pensia angajatilor ceea ce nu este corect absolut deloc. Impozitarea in restul europei este la fel de mare, in Suedia e chiar 55%. La noi a ajuns la 40% si doar ungurii au mai putin 33%. Mariti preturile pe servicii, nu va mai furati caciula unii-altora (patronii) ca ramaneti fara angajati. Anual 80 000 pleaca afara si tendinta este neschimbata de 4-5 ani deci in 5 ani 400 000 din 4 000 000 angajati vor pleca. VETI FALIMENTA DIN LIPSA DE PERSONAL.
      • Like 1
  • Ionel check icon
    Va dati seama cate puncte pentru pensie aduna unul care are contract de 2-4 ore si plateste CAS la 5-600 de lei !?? La 60 de ani se uita la unul care a muncit toata viata cu norma intreaga si il invidiaza spunand ca pensia lui nu ii ajunge nici de medicamente !!
    • Like 2
  • Da, aveți dreptate, se revine la vechea golănie cu contracte de două și de patru ore, adică la normalitatea românească. Să nu știi că la noi din o sută de mii de contracte part-time doar două, trei sunt reale înseamnă că trăiești pe altă planetă și dai dovadă de inconștiență iar măsura asta va lăsa fără pensii un milion de angajați plus o gaură uriașă în sistemul de pensii la care se va adaugă efectul politic. E o măsură jmecherească de a ocoli salariul minim de care se plâng toți biznițărmenii și șpecialistii (cu ș) patriei, revenim iar la contracte de două și patru ore și astfel rezolvăm problema.
    • Like 3
  • Și care ar fi măsurile prevăzute pentru cei care practică evaziunea ? (au angajati care lucrează 8 ore dar plătesc CAS pentru 2-4 ore ? Așa ceva trebuia reglementat concomitent cu renunțarea la taxarea la nivel de salariu minim. Dar,.... pentru unii, liberalism înseamnă să ai posibilitatea de a încălca spiritul legii pe motiv că nu e prevăzut ”expres” în litera legii ! Ocazie pentru altă ”sălbăticie” !
    • Like 2
  • Cred ca aceasta masura este una proasta din cauza ca peste 90% dintre contractele de munca part time (cu valoare bruta aferenta timpului de lucru mai mica decat minimul pe economie) reprezinta de fapt munca la gri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult