Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Reprezentanții mediului de afaceri se opun taxei pe care firmele ar trebui să o achite Camerei de Comerț: „O cotizație mascată” care va crește birocrația

Cameră de Comerț și Industrie a României

Foto: ccir.ro

O propunere legislativă depusă la Senat putea obliga firmele și PFA-urile să plătească o taxă către Camera de Comerț și Industrie a României pentru a fi înscrise într-un catalog al firmelor. Totodată, un reprezentant legal al firmei va trebui să obțină un certificat de competență, documentul urmând să fie achitat tot către CCIR.

Radu Burnete, directorul organizației patronale Concordia, care reprezintă peste 2.000 de firme, din 14 sectoare de activitate, consideră taxa o cotizație mascată care crește birocrația și care se poate transforma într-o formă de presiune politică. 

„Obligarea tuturor firmelor din România să plătească taxă unei organizații, fie ea și Camera de Comerț a României, pentru un serviciu care poate fi făcut de Registrul Comerțului, este în deserviciul mediului de afaceri, din punctul meu de vedere. Companiile trebuie să se poată asocia cu cine doresc, iar obligativitatea plătirii unei cotizații mascate nu este în măsură să sporească autonomia mediului de afaceri în raport cu autoritățile, dimpotrivă. O astfel de finanțare se poate transforma cu ușurință într-o formă de presiune politică la adresa organizației beneficiare într-un moment când preocupările ar trebui să fie în zona consolidării democrației și a bunei guvernanțe. Vorbim, de fapt, de o taxă suplimentară, care aduce companiilor doar birocrație. Mediul de afaceri are nevoie de coagulare, dar aceasta trebuie să fie voluntară, iar contribuțiile să fie stabilite de cei care decid să se asocieze.

Tot birocrație consider că este și certificatul de competentă introdus prin aceeași propunere legislativă. Acesta reprezintă o nouă serie de hârtii și semnături care să certifice ceva de care o economie sănătoasă nu are nevoie. O hârtie în plus nu înseamnă o contribuție adusă societății, mai ales când noi milităm pentru reducerea birocrației acolo unde ea nu este absolut necesară”, a transmis Radu Burnete.

Romanian Business Leaders: „Cei 40 de senatori și deputați au considerat că e o idee bună să mai birocratizeze un pic mediul de afaceri”

Și organizația Romanian Business Leaders se opune obligativității unei astfel de taxe, catalogând propunerea drept „un cadou pentru CCIR”.

„40 de senatori și deputați, toți din arcul guvernamental, au considerat că e o idee bună să dea anual Camerei de Comerț și Industrie a României un cadou de vreo 75 de milioane de euro strânși dintr-o taxă anuală obligatorie plătită de firme și PFA-uri către CCIR, sub pretextul înființării unui Catalog al firmelor, pe care nu l-a cerut nimeni și a cărui utilitate nu o vede nimeni.

Tot cei 40 de senatori și deputați au considerat că e o idee bună să mai birocratizeze un pic mediul de afaceri, așa încât fiecare administrator de companie să fie obligat să ia un „certificat de competență” ca urmare a absolvirii unui curs de instruire în managementul afacerilor. Probabil după colț așteaptă furnizorii de astfel de cursuri, după exemplul furnizorilor de servicii de analiză la securitatea fizică, obligatorie pentru fiecare firmă” se arată într-un comunicat al board-ului RBL, care reprezintă 300 de antreprenori. RBL cere decidenților politici să se implice „în stoparea acestor încercări repetate de îmbogățire a unor organizații private cum e CCIR din banii mediului de afaceri”. „Spunem repetate, pentru că este a doua încercare de introducere a unei taxe obligatorii în favoarea CCIR. Asta după încercarea de acordare gratuită către CCIR a unui teren de 400 de milioane de euro, considerată de Comisia europeană ajutor de stat. Dacă CCIR nu se poate susține din cotizațiile membrilor săi, nu înseamnă că firmele trebuie să fie obligate să adere la ea”, se mai arată în comunicaul RBL.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • CCIR ii plina de politruci. Nu merita nici un leu. Sa imi spuna cineva ce a facut notabil cei din CCIR.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Foarte interesant. Tinand cont de antecedentele de la CCIR cred ca ar fi mai indicat ca cei care conduc aceasta institutie sa obtina pe bune certificatul de competenta si dupa aceea sa vina si pe la noi.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult