Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Republica Moldova e pedepsită exemplar de către Rusia în domeniul energetic. Ani întregi, cleptocrația de la Chișinău a tărăgănat proiectele de conectare cu România

Maia Sandu la București

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Că tot a venit Maia Sandu la noi. Câteva idei concise

1. Situația Republicii Moldova este critică, deoarece este pedepsită exemplar de către Rusia în domeniul energetic, în primul rând în cel al gazelor, dar și al energiei electrice (direct, prin Transnistria și, indirect, lovind în infrastructura energetică a Ucrainei). Acum se cumulează vulnerabilitățile majore economico - energetice ale Republicii Moldova, cultivate cu grijă de o elită iresponsabilă (în traducere: și-au furat țara cu dedicare!), mai ales cea pro-rusă, dar nu numai. Cleptocrație este numele acestei elite, nu numai politice, ci și economice din Republica Moldova, iar excepțiile remarcabile nu vin decât să întărească regula.

Proiectele de conectare cu noi, deși vitale pentru Republica Moldova, au mers cu viteză de melc nu doar pentru că energia din România era mai scumpă. Cauza principală a fost "și nouă ce ne pică de la români?", România fiind privită ca vaca de muls, "proasta" care, din dragoste pentru basarabeanul de rând, trebuie furată și disprețuită de "moldoveanul sovietic" de la vârf.

2. Politic, elita Republicii Moldova a fost preocupată de jefuirea propriului popor, dacă se poate și a "proștilor" care ajută cu bani (România, UE, SUA), dar și de coabitarea benefică cu Moscova întru același scop, jefuirea basarabenilor. Această poziție a fost prezentată de către partea moldovenist - comunistă a elitei ca fiind o mare luptă pentru apărarea statalității împotriva agresorului. N-ați ghicit, agresorul nu este Rusia, care a strivit sistematic Republica Moldova, ci.....România, doar pentru că aceasta există, iar limba, cultura și trecutul sunt comune cu cele ale basarabenilor.

Această realitate este o jignire "existențială" adusă acestei elite născute din ocupația sovietică (ea se consideră eliberată de sovietici de sub "jugul românesc". Cum i-or fi deosebit sovieticii pe cei care vorbeau românește de cei care vorbeau moldovenește, limbă inventată la ordinul lui Stalin în Transnistria, este greu de imaginat). Ei consideră că e firesc să te consideri moldovean antiromân, vorbitor de "moldovenească" (inexistentă, așa cum a declarat-o Academia Republicii Moldova, o română nerecunoscută că este română....felicitări basarabenilor pentru că au avut curajul să-și mențină vie limba noastră ce-i o comoară).

Periculos, ei consideră că RSS Moldova, acum Republica Moldova, este urmașa legitimă a Moldovei feudale și deci trebuie să revendice regiunea Moldova a României (vă mai amintiți de harta Moldovei lui Ștefan cel Mare dată de Putin lui Dodon. În teoria moldovenistă, cultivată cu grijă de Moscova, partea, Basarabia ocupată de sovietici, cere întregul, Moldova noastră. De n-ar fi periculos, ar fi aberant. Atenție, așa au crezut și ucrainenii atunci când Putin le-a spus că nu există, iar acum ei descoperă că acesta este în stare de orice ca să îi facă să nu mai existe, ca persoane, ca nație, ca stat.) În rezumat, problema cu elita moldovenească post-sovietică este că ce naște din pisică fură ca și stăpânul. Republica Moldova a fost pusă pe butuci de jefuirea sistematică și sălbatică de către această elită.

De aceea, Maia Sandu a reușit câștigarea puterii prin unirea împotriva cleptocrației a majorității basarabenilor (care sunt ce vor ei, basarabeni, români, moldoveni, ruși, ucraineni, nu este dreptul nostru să le spunem ce sunt în țara lor, ci doar să îi iubim și să-i ajutăm - vezi parabola cu mamele care revendicau același copil în fața regelui Solomon). Iar când Maia Sandu vorbește de ralierea cleptocrației sub steagul oamenilor Moscovei nu vorbește decât de o mișcare naturală a hoților sub steagul celor mai hoți dintre ei, deoarece Kremlinul a luat sub aripa sa toți hoții Republicii Moldova (cu o singură mare excepție, un individ care s-a jucat, se pare, cu naivitatea unora ce considerau că au dreptul să acționeze în numele statului care îi plătea doar ca să îl servească).

3. Cel mai mare trădător este Igor Dodon, cel care, din poziția de șef al statului, intenționa să scoată la mezat țara, cerându-i lui Plahotniuc să semneze împreună, în Ambasada Rusiei de la Chișinău, Memorandumul Kozak, act care ducea la încetarea statului independent și suveran Republica Moldova, asta fără să se ceară acordul poporului acestei țări, ci în spatele ușilor închise (așa cum i-a plăcut Moscovei dintotdeauna). A doua garnitură de marcă este tandemul Șor - Plahotniuc. 

Șor, copilul minune care a jucat rolul de "contabil" în furtul miliardului (da, nenorociții au furat un miliard de dolari de la gura basarabeanului, iar acum plătesc cu firimituri din acei bani pe bieți sărmani ca să demonstreze) este principalul organizator al destabilizărilor. Plahotniuc, un mare bandit, este creierul furtului miliardului, dar are, totuși, meritul de a fi refuzat trădarea către Rusia pe care i-o propunea Dodon (pe care l-a plătit chiar și el). Recent, SUA au sesizat pericolul apărut și au aplicat sancțiuni celor doi infractori fugiți din țară, Șor și Plahotniuc. Cele două găști ce îi urmează pe cei trei s-au unit (deși, în parte, se și suprapun) și au trecut la atac împotriva democrației, respectiv a Maiei Sandu, convinși că, pe fondul lipsurilor, a sosit momentul, iar Kremlinul îi ajută cât poate, doar îi face jocurile. 

Frați basarabeni, noi ne-am făcut datoria și ne-o vom face, voi trebuie să vă găsiți singuri drumul spre dreptate, pace și reală suveranitate.

4. Coloana a 5-a a fost plătită copios de către Kremlin. De vreți să vedeți o istoriei a infamiei, consultați https://twitter.com/mbk_center/status/1587025906941435905.

Da, și Hodorkovski ne poate da o mică meditație în această uriașă vânzare a Republicii Moldova, dar, mai ales https://fsb.dossier.center/mld-en/, un dosar copios despre această cumpărare de trădători & vânzare de țară.

5. Politica României față de Republica Moldova a fost una din inimă, mai ales în acțiunile principale:

a) acordarea cetățeniei României tuturor celor care au fost cetățeni ai României Mari și celor ai căror părinți au fost cetățeni ai acelui stat. Cetățenia NU s-a acordat etnic (am cunoscut destui ruși care aveau această cetățenie), ci pe o bază juridică principială. Acest lucru a dus la un fenomen interesant, apariția unirii sociale, mulți cetățeni ai Republicii Moldova fiind deja cetățeni ai României, deci europeni, chiar dacă unii dintre ei văd cetățenia română ca pe un simplu pașaport spre o șansă în viață. Nu contează, bine că au primit această șansă, asta pentru că noi îi considerăm ca fiind "ai noștri" ca responsabilitate istorică, și, deci, am considerat că trebuie să-i facem cetățenii noștri.

b) ajutorarea necondiționată, indiferent de ipocrizia unei bune părți din elita Republicii Moldova (se spune că, pe vremea lui Voronin, camioanele cu ajutoare pentru sinistrați erau ținute la frontieră până la venirea nopții, iar, apoi, bunurile descărcate erau distribuite, pe lumină, cu camioane ce aveau pe ele steagul roșu al comuniștilor moldoveni....antiromâni). Alte acțiuni sunt neesențiale, fiind efectele unor gafe (s-a spus că Plahotniuc i-a păcălit pe unii, dar, până la urmă, faptul că Plahotniuc nu a semnat Memorandumul Kozak a salvat Republica Moldova de trădarea lui Dodon. Însă, în prezent, apare întrebarea dacă Plahotniuc face destabilizarea numai în interes personal, pentru revenirea la putere, sau și pentru Moscova.

Deci, frați basarabeni, noi ne-am făcut datoria și ne-o vom face, voi trebuie să vă găsiți singuri drumul spre dreptate, pace și reală suveranitate. Nu știu, încă, ce vom da de această dată Republicii Moldova, dar sunt convins că vom da, așa cum am dat mereu, din inimă! Basarabenilor le rămâne să-și găsească inima, ce sunt, ce vor, ce îi poate ține pe toți împreună, iar Maia Sandu este un om care îi poate îndrepta în acea direcție. Vor fi destul de puternici să meargă în acea direcție? Eu cred că da, dar gândesc cu inima, cum altfel!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iar cleptocratia de la noi a neglijat toate proiectele. Vezi parlamentarii, membrii guvernelor, primarii celebri in mincuna si hotie precum oprescu, firea si predecesorii.
    • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Da, de acord. Tocmai de aceea, daca putem sa ii ajutam pe moldoveni sa nu cada iarasi intr-o mizerie de cleptocratie aservita Moscovei, ar trebui sa-i ajutam cum putem.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Situatia este extrem de complicata. Teoretic nu traim vremuri in care noi sa ajutam neconditionat, dar in acelasi timp nici nu poti sa opresti acest lucru.
    Totusi trebuie gasita o cale de mijloc si ajutati pentru ca daca acest lucru nu se intampla si Moldova va intra sub influenta ruzzilor atunci vom avea extrem de mari probleme in viitor, Trebuie totusi cumva sa fim sigur ca ajutorul catre ei - indiferent in ce forma - serveste si interesului nostru national.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult