Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Resurecția „suveraniștilor”. Când Europa s-a săturat de prea mult bine

Matteo Salvini

(Foto Guliver/Getty Images)

„Poporul italian este prietenul nostru şi merită lideri la înălţimea istoriei sale”, spunea zilele trecute, la Cairo, preşedintele francez Emmanuel Macron. Era un răspuns pentru ultimele atacuri ale populiştilor italieni, dintre care s-a remarcat, prin limbajul agresiv si neȋncetatele atacuri ȋmpotriva liderilor francezi, vicepreşedintele Consiliului de miniştri de la Roma.

„Un nebun băutor de şampanie”. „Sper că francezii se vor putea elibera de un preşedinte foarte slab.” Cuvinte demne de propaganda de război? Nu, sunt cȃteva dintre „scrierile” de pe twitter adresate preşedintelui Franţei de către dl Matteo Salvini, preşedintele Ligii, partidul care, alături de Mişcarea de Cinci Stele, a format coaliţia care a dat guvernul italian. Dacă ne uităm la procentele obţinute la alegerile parlamentare de partidul dlui Salvini, acestea sunt modeste, doar 17%, ȋnsă, istoric, este un rezultat remarcabil pentru Liga Nordului, rebotezată repede şi formal, Lega, pentru a aduna şi sufragiile italienilor trăitori ȋn partea mai caldă a Peninsulei, pe care, pȃnă ȋn urmă cu puţini ani, liderul său ȋi caracteriza cu atribute asemănătoare celor cu care acum ȋl descrie pe preşedintele francez.

Dl. Matteo Salvini este acum pe val. A blocat vasele cu emigranţi, acţiune care i-a adus un dosar penal şi şansa de a perora ȋmpotriva magistraţilor care nu ascultă de vocea poporului şi vor să ȋl condamne fiindcă şi-a apărat ţara de hoardele barbare. Învinovăţeşte Franţa că vrea să ȋi fure Italiei petrolul Libiei (fostă colonie ȋn perioada lui Mussolini, il Duce, autocratul după care suspină mulţi dintre suporterii Ligii). Se declară „suveranist” şi se face că nu ȋnţelege de ce Italia trebuie să se ȋncadreze ȋn deficitul bugetar de 3% (bineȋnţeles că repudiază rigoarea nemţească din cauza căreia suferă acum italienii). 

Alături de Viktor Orban doreşte ridicarea sancţiunilor ȋmpotriva Rusiei. S-a ȋntȃlnit la ȋnceput de ianuarie ȋn Polonia cu preşedintele partidului de guvernămȃnt de aici, Jaroslaw Kaczynski, o reuniune care acum cȃţiva ani nu ar fi interesat pe nimeni, alături de care speră să declanşeze „primăvara europeană”, iar Italia şi Polonia să creeze o „axă” care să gripeze „motorul” franco-german al UE. Scrie ode doamnei Le Pen şi visează la ziua cȃnd aceasta, ȋmpreună cu „vestele galbene”, va „elibera” Franţa.

Europa pare tot mai mult sedusă de discursul unor populişti precum dl. Salvini, chiar dacă profesorul Walter Riccardi, preşedintele Institutului de Sănătate din Roma, ȋşi prezenta demisia la ȋnceputul anului, explicȃnd că populiştii nu ȋnţeleg nimic din rigoarea ştiinţifică şi nu poate lucra cu un executiv al cărui vicepreşedinte Salvini, competent ȋn toate domeniile, inclusiv medicină, declarase că „pentru el, ca tată, vaccinurile sunt prea multe, inutile şi dăunătoare.”

Atitudini şi vorbe care, pȃnă ȋn urmă cu puţini ani, păreau uitate ȋn perioada interbelică, au devenit fapt cotidian. De la Roma pȃnă la Varşovia sau Londra, numitorul comun al noilor lideri populiştil iliberali, extremişti, suveranişti sau „eliberatori”, este discursul care exacerbează temerile electoratului, hrăneşte frici atavice, desparte popoare şi ridică ziduri. Toate acestea ȋntr-o perioadă de bunăstare şi pace cum nu a cunoscut vreodată Europa. 

Mȃndrii englezi s-au ȋngrozit de posibila invazie a instalatorilor romȃni şi polonezi. Străinii şi subordonarea faţă de Continent au fost motivele vȃnturate de personaje aparent caricaturale, ca dl. Nigel Farage, dar care, repetate zilnic şi dublate de imposibilitatea nativilor britanici de a ţine pasul cu schimbările sociale şi economice profunde, dar pozitive, din Regat, au condus la Brexitul ce pare că va aduce haosul. Raţiunea şi principiile politice din care Insula şi-a făcut un titlu de glorie au fost uitate, dovadă şi strategia actuală a guvernului May de a se reȋntoarce spăşit la negocieri imposibile cu liderii UE, doar-doar proprii alegători nu vor vedea ȋnfrȃngerea ruşinoasă şi le vor acorda ȋncă o dată ȋncredere, cȃnd se vor prezenta la urne. Polonia, ţara care a avut enorm de suferit datorită epurărilor etnice naziste, ȋşi face un titlu de glorie din exacerbarea naţionalismului, cu inerenta xenofobie. Premierul ungar şi-a construit cu migală duşmani infailibili, calaţi pe mentalul colectiv autohton: Soros (să fi fost consilierii săi evrei cei care nu l-au lăsat să folosească originea etnică a miliardarului ȋn discursurile sale aprinse?) ce aduce emigranţii Orientului ȋn regatul milenar al Ungariei pentru a-i strivi valorile creştine, băncile hrăpăreţe, străinii fără credinţă. Austria, mereu zȃmbind extremei drepte, şi-a regăsit aceiaşi duşmani. Acum, Italia, pe ale cărei ţărmuri ajung vasele burduşite cu migranţi africani, şi-a găsit, ȋn sfȃrşit, eroul care să lupte cu ei, mult-pomenitul Matteo Salvini, guralivul fost jurnalist şi fost militant al independenţei Nordului faţă de „hoaţa Roma” reciclat ȋn conducătorul tuturor „neȋnţeleşilor” europeni, ȋn al căror lider ȋncearcă a se erija.

„Ascuţirea limbilor” şi ȋncingerea twitterului are loc ȋn contextul alegerilor pentru Parlamentul european din luna mai. Discursul agresiv, cu duşmani identificaţi bine, chiar dacă inventaţi, motivează cel mai bine electoratul. Probabil că, la un anumit nivel de bunăstare, a vorbi de planuri de creştere economică şi echitate socială nu mai inspiră pe nimeni. Europa ȋncepe să se trezească din basm şi să descopere că mulţi dintre cetăţenii săi nu ȋşi mai găsesc locul ȋn societatea ordonată şi protectoare, că, ȋn vreme ce elitele sale tradiţionale s-au ramolit ȋn bunăstarea capitalelor Occidentale, un nou val de anti-lideri captează atenţia şi voturile din ce ȋn ce mai multor cetăţeni ai săi care au uitat, se pare, unde duc excesele politice şi discursul urii.

Rămȃne de văzut dacă ȋn puţinele luni care au mai rămas pȃnă la alegeri, electoratul va ȋnţelege că cei care ȋi spun doar ceea ce vrea să audă, ȋi gȃdilă orgoliul şi scriu agresiv pe reţelele de socializare, sunt doar cavalerii haosului. Marea Britanie trăieşte pe propria piele succesul populismului, Italia a intrat ȋn recesiune, ungurii protestează ȋmpotriva unei legi care ȋi transformă pe angajaţi nu ȋn sclavii „finanţei internaţionale”, ci ai patroniilor autohtoni. Numai că, ȋn faţa maeştrilor manipulării, ai vorbelor goale, dar tăioase, nici evidenţa nu mai este un argument.

Imperatorii romani ştiau că vulgul are nevoie de pȃine şi circ. De mai bine de jumătate de secol, pȃinea nu a mai lipsit europenilor. În sfȃrşit, au parte şi de circ. Sau, mai bine zis, de teatru. Important este să ne trezim ȋnainte ca focul pus de cabotini pe scenă să cuprindă ȋntreg teatrul. Pompierii care ne-au salvat pȃnă acum sunt ocupaţi cu bufonul lor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ce oameni puternici, ce PERSONALITĂȚI conduceau, cândva, Lumea... Azi, după modelul lui Trump - sunt tot mai mulți oameni bolnavi în fruntea popoarelor...
    • Like 0
  • Nu știu unde vede autorul,, prea binele " ? Europa occidentală e plină de probleme iar începand din Franța până în tot sudul continentului situația clasei de mijloc devine chiar dramatică. Moneda euro, globalismul și politicile ecologiste nesustenabile economic și social pun pe butuci economia iar efectele sunt resimțite în special de clasa de mijloc iar la toate astea se mai adaugă milioanele de refugiați care pun o presiune uriașă pe sistemele sociale plus că aduc cu ei o infracționalitate uriașă.
    • Like 7
    • @ Adrian Ionescu
      Alien check icon
      Da soros bani si la ecologisti?
      Intreb pentru un prieten
      • Like 0
  • Italia și România suferă de aceeași boală : mafia politică. Cealaltă Mafie se găsește și în România în grupurile țigănești, grupurile de magraoni pe care se sprijină mafia politică. Vedeți exemplul numit Claudiu Manda șeful Comisiei....SRI, șef cre apare pe FB în diferite poze tocmai cu magraonii invocați. Deci cum spuneam, o mână de oameni trag în jos două popoare fără ca nimeni să fie preocupat, să recunoască de existența și gravitatea acestei situații. Acest „nimeni” pe care-l invoc, bineînțeles trage și el foloase de pe urma acestei situații.
    • Like 1
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      check icon
      Ti a cerut cineva sa te oferi auto exemplu de extremist in acest articol? De unde scoti tu ineptiile astea? Adica tiganii sunt de vina pentru ce se intampla in politica la noi...?
      • Like 0
  • Bogdan check icon
    Ar fi fost un articol excelent daca nu a fi uitat sa trateze si cauzele acestei ridicari a populismnului in Europa. Pentru ca nu iese fum fara foc, faptul ca populismul si extremismul incepe din nou sa aiba priza la public se datoreaza, dupa parerea mea, faptului ca societatea nu functioneaza chiar pentru toti, iar acea bunastare de care vorbeste autorul nu prea exista in realitate, Faptul ca in ziua de azi majoritatea nu isi pot permite o casa, nu isi pot permite educatie, nu isi pot permite servicii medicale de calitate, nu ar trenbui sa ne mire de ce oamenii se intorc spre asemenea figuri si promisiuni fara acoperire. Daca europenii ar fi dus-o asa de bine, garantat populismul nu mai era asa de popular. Ce-i cel mai interesant e ca nimeni nu vrea sa adminta ca tocmai din vina celor care au condus pana acum Europa populismul e pe val. Nu prea poti sa spui ca avem o societate functionala cand ai 1% care oameni care detin 50% din bani. Bineinteles ca e grav, dar pana nu se iau masuri ca societatea sa functioneze pentru toata lumea, populismul ramane.
    • Like 1
  • Ce pacat ca nu se poate delimita un teritoriu pe care sa il administreze populistii guralivi si autopretinsi atoatestiutori si detinatorii solutiilor tuturor problemelor.
    Iar cei care pot sa ii creada sa mearga sa traiasca si sa munceasca fericiti sub inteleapta lor carmuire. Si sa vedem cat dureaza bucuria.
    E adevarat ca au existat indivizi fericiti si sub comunism si sub nazism. Dar erau putini, cei din varful piramidei. Ca la jocurile piramidale
    • Like 3
  • Cristi check icon
    "Toate acestea ȋntr-o perioadă de bunăstare şi pace cum nu a cunoscut vreodată Europa. ", dixit autorul. Nu generaliza situatia din Romania la intreaga Europa. In Franta, clasa mijlocie (si nu numai) o ducea cu mult mai bine acum 30 ani, cand locuintele, masinile si mancarea costau mult mai putin in raport cu salariul mediu!
    • Like 2
    • @ Cristi
      Nu numai in Franta....Si in Italia, acum 30 de ani, erau in plin "boom" economic. Nu prea stiu unde vede autorul toata bunastarea asta in ziua de azi ....
      • Like 0
  • Europa a dus-o bine până la criza din 2008. Trebuie să fii beat să nu vezi că de atunci încoace lucrurile au evoluat din rău în mai rău, și că elitele nu au răspuns adecvat la criza continuă. „Miracolul german” are la bază 7,5 milioane de joburi precare, așa-zisele „minijoburi”, fără asigurări sociale și fără perspective. Franța e terminată, incapabilă să-și integreze proprii cetățeni din banlieux-uri (nu toți imigranți!). Italia, așișderea. Spania și Portugalia au scăpat la mustață de o criză gravă a datoriilor, ca în Grecia. Polonia a crescut economic ca Făt-Frumos, dar, exact ca la noi, de atâta creștere juma' de țară instalează veceuri în Anglia... Europenii s-au săturat să vadă că dintr-un vis frumos, UE o ia pe urma Americii, unde de aproape 50 de ani (mai precis de la șocul Nixon) singurii cate beneficiază de prosperitate sunt cei 1% din vârf, în timp ce veniturile oamenilor simpli stagnează, ba chiar pe alocuri regresează. Ce-i de făcut? Ori elitele au de gând să facă naibii ceva, ori ... „bye bye EU”. E chiar atât de simplu.
    • Like 0
    • @ Lucian Sarbu
      Alien check icon
      Insa din pacate si ponoasele revenirii la anii '30 tot oamenii simpli le vor trage. Daca zuckerberg isi pierde juma' din avere nu-i nicio tragedie si nu-i influenteaza cu nimic calitatea vietii. Insa daca ala care trage pentru 2000€/luna in Franta isi pierde juma' de venit e nasol.
      • Like 0
    • @ Lucian Sarbu
      Delia MC Delia MC check icon
      Sunt țări și țări. Populismul în vest are la origine valul de migranți care n-ar fi fost fără Mutti care i-a primit cu brațele deschise pe toți de-a valma. Asa-zisul umanism dus la extrem și fără discernământ din teama de-a nu fi taxați de naziști. Marea Britanie devenit brusc xenofobă prin aroganța unora că Nigel Farage și Boris Johnson plus ignoranța maselor " what have we done". Ei chiar au o problemă. În Polonia și Cehia șomajul e foarte scăzut. E adevărat că polonezi sunt peste tot. Acele minijobs sunt destinate celor deja asigurați ce au deja salariu/pensie dar vor un venit suplimentar, au o bază de 450 euro cu care clar, nu se poate trăi.
      Da, populismul e intr-adevăr în floare. Unii sunt cu adevărat ocupați cu ale lor probleme dar sunt departe de catastrofă. In Italia la care se face referire, ce s-a întâmplat la criză? Niște badante au pierdut serviciul dar mult n-au suferit. Liga Nord? Nimic nou sub soare. Dolce vita și bella ragaza în continuare.
      O duc încă bine. Mai curând să vedem bârna din ochiul nostru decât paiul din ochiul lor. Noi avem o problemă reală. Capra lor e bine.
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Europa nu este un basm frumos si nici nu va fi vreodata. Este cam mult spus. Europa a creat starea aceasta de "bunastare" pentru toti doar pentru a tine sub control atfel de politici suveraniste si iliberale, ignorand si fiind incapabila sa anticipeze problemele de securitate care ar putea sa apara. Nu degeaba americanii insistau pe cresterea bugetului pentru NATO; acest lucru trebuia sa previna acest razboi asimetric purtat cu Europa. Iar ideea nu-i apartine lui Trump; el doar a pus-o in practica. Au fost si alti presedinti americani care au cerut acest lucru, insa intr-un mod mai calm.
    • Like 0
    • @ mike
      Alien check icon
      Cum ar fi putut cresterea bugetului nato sa previna radicalizarea propriilor cetateni? Principala amenintare pare sa vina din interior, nu din exterior.
      In plus, problemele de securitate sunt una, iar perceptia publicului asupra lor e cu totul asta. In Europa numarul de victime ale terorismului e in scadere (si la fel numarul de morti violente de orice fel) in schimb cetateanul european are impresa ca e inconjurat de teroristi si criminali. Ori cineva ne duce de nas, ori am devenit o generatie de paranoici si de control freaks.
      • Like 1
    • @ Alien
      mike mike check icon
      Cand ma refeream la NATO , ma refeream inclusiv la servicii de informatii care ar fi putut sa previna fake news-uri sau ascensiunea unor lideri nationalisti, cunoscand faptul ca Europa reprezinta un "butoi cu pulbere" gata oricand sa sara in aer in urma unor astfel de fenomene: zone cu autonomie care vor separarea; speculatii asupra unor probleme ireale care ar duce la revolte, iesiri din UE, etc; anticiparea reactiei unor state membre cu privire la migranti; razboiul asimetric dus de Rusia; problema din Ucraina, etc. Eu cred ca multe dintre aceste probleme ar fi putut fi prevenite sau anticipate de serviciile statelor membre. La urma urmelor pentru ce naibii sunt platiti agentii aia, sa navigheze pe internet si sa citeasca presa?
      • Like 0
  • Decizii gresite s-au luat si de o parte si de alta.Le-ati subliniat cu acuratete pe cele comise de extrema dreapta si nu numai ignorand cu desavarsire pe cele deja infaptuite de asa zisi conservatori si liberali sau mai pe scurt Merkel si Macron.Primele sunt o consecinta a ultimelor,sau provocari care au primit un raspuns.In 2006,inainte sa intram in UE am fost in Franta cu autocarul.Am fost tinuti la granita cu Ungaria si cea cu Austria intr-un fel de grajduri si controlati dar asa era legea si o respectam.Acum,cand sute de mii de migranti vin pe mare si pe uscat cei care ar trebui sa impuna legea stau si se uita si multi oameni considera asta o capitulare in fata haosului.Tocmai lipsa de autoritate duce la aparitia unor lideri totalitari care ajung sa reprezinte garantia legii in ochii celor ce nu mai inteleg nimic.Evident ca problemele sunt mult mai multe insa tema principala este migratia iar Merkel si Macron dintr-un motiv numai de ei stiut nu vor s-o abordeze intr-un mod intransigent.PS.ungurii au primit ceea ce merita,au cerut salarii tot mai mari si se pare ca a devenit neproductiv sa produci in Ungaria iar legea orelor suplimentare vine sa rezolve aceasta problema.Daca aveam autostrada puteam sa profitam de aceasta conjunctura favorabila si sa le luam ungurilor slujbele deoarece noi stim sa iobagim pe bani putini pe cand ei traiesc cu nostalgia imperiului(ce trist,imi dau lacrimile).
    • Like 6
    • @ Muntean Aurelian
      Așa zișii extremiști sunt de fapt conservatori dar pentru orice mișcare progresistă opoziția (atunci când există) nu poate fi decât fascistă, reacționară. Teoria dragă nouă și economiștilor romani cum că investitorii ar fi atrași într-o țară în principal de o salarizare mică e falsă, investitorii sunt atrași în special de un sistem economic stabil, de o forță de muncă calificată și de o piață cu putere mare de cumpărare.
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Alien check icon
      Cui ii este bre draga teoria aia ca or sa vina investitorii pentru salariile de cacao? Aia doi trei aparatori ai idei de salariu minim mic in general pozeaza in "dreapta". Mai sunt si altii?
      Daca tu intre Salvini si Reagan sau Bush Senior de exemplu nu vezi nicio diferenta ca amandoi sunt "conservatori" inseamna ca ai nevoie de ochelari noi....
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Partidul lui Merkel,UCD-Uniunea Crestin Democrata este un partid conservator.Insa Merkel si Macron au inventat o noua specie de conservatori progresisti,conservatori in cheltuieli si progresisti in drepturi civile ca si cum cele doua s-ar putea compensa reciproc.Uite ca nu se pot iar protestul vestelor galbene si ascensiunea AfD vin sa confirme asta.Investitorii sunt ca masculii,daca vad o femeie cu sanii mari(salarii mici) si fundul bombat(resurse naturale)pot sa-i ierte lacunele de educatie sau chiar lipsa de inteligenta.Ce nu pot sa-i ierte este faptul ca nu e obedienta si Ungaria este o blonda frumoasa dar nesupusa.
      • Like 0
    • @ Muntean Aurelian
      Delia MC Delia MC check icon
      Păi nu vor. Merkel și Macron țin împreună. Cum să recunoască Merkel că a greșit? (Acum da, însă era timpul să se retragă). Wir schaffen das. Nu pot să impună cota de migranți, Merkel i-a chemat, ea să-i țină. A, nu mai merge, au trebuit să facă ceva sa-i reducă și se pare că funcționează. Anul trecut au intrat mult mai puțini. Italia are litoral lung, trebuie să ia măsuri, o țară nu poate suporta un număr indefinit de migranți. Germania are resurse mari, sumele alocate par uriașe în valoare absolută însă raportat la venitul național nu. N-a intrat în criză iar acum îi folosește pe aceia de care nu poate scăpa. Muncesc, vor returna o parte din ce s-a cheltuit pentru ei. Da, rezultatul e ascensiunea AfD și Le Pen stă la pândă însă linia roșie e departe.
      Nu-mi fac probleme, ei vor ieși la liman. Spre deosebire de alții.
      • Like 0
  • Max Max Max Max check icon
    In Franta 20 de milioane de "carte Vitale", (este vorba de cartea de asigurare de sanatate , si care, prin numarul ei, da si dreptul la prestatii sociale , evaluate in medie la 7500 € pe an si pe persoana) sunt atribuite unor persoane care nu sunt nascute in Franta ! Se estimeaza procentul de frauda la circa 10%, deci 2 milioane de persoane care beneficiaza de prestatii fara a avea dreptul !!! Cherchez l'erreur !!!!
    • Like 4
    • @ Max Max
      Alien check icon
      Stai ca eu vad une erreur ici, mon cher. Amesteci doua probleme distincte.
      Eu am una dintre cele 20 milioane de cartes vitale desi nu sunt nascut in Franta. Insa platesc cotizatiile. Care e problema?
      Frauda e o problema doar la alea 20 milioane, sau la toata populatia? Aici nu inteleg rationamentul.
      Eu sunt convins ca in Franta exista o groaza de indivizi care beneficiaza de drepturi sociale fara sa fi contribuit niciodata. Insa sunt curios cati dintre ei sunt francezi si cati sunt straini.....
      • Like 1
    • @ Alien
      Max Max Max Max check icon
      20 de milioane de beneficiari nu sunt nascuti in Franta......mi se pare deja un numar considerabil la o populatie de mai putin de 70 de milioane......apoi, frauda nu e legata neaparat de locul nasterii, dar......dupa cum sunt sigur ca stiti, in aceasta tara nu poti face statistici etnice ! cu siguranta ca exista si francezi care fraudeaza.....si,de asemenea sunt o multime de francezi , nascuti in Franta, de origine straina......
      • Like 0
    • @ Max Max
      Alien check icon
      Statistici etnice nu, însă pe baza de locul nașterii sau a cetățeniei se pot face.
      Dacă aia 20 milioane își plătesc contribuțiile nu-i normal sa beneficieze și de servicii?
      Repet, sunt convins ca se fac abuzuri și sunt de acord ca trebuie combătute, însă nu vad ce legătură are cu cele 20 imilioane de străini. Și rambursarea umor proceduri medicale fără efect clinic dovedit întra după mine la abuz...
      • Like 0
    • @ Alien
      Max Max Max Max check icon
      unii leaga procentul ridicat de frauda de proportia imensa de persoane care nu sunt nascute in Franta si care beneficiaza de securitatea sociala !
      fara sa socotim si pe cei care sunt nascuti in Franta dar de origine straina ! e absolut normal s
      • Like 0
    • @ Alien
      Max Max Max Max check icon
      unii spun ca e o legatura directa intre procentul de frauda s numarul mare de afiliati care nu sunt nascuti in Franta ! ca sa nu vorbim de cei la a doua generatie, nascuti in Franta dar din parinti de origine straina !!! e normal sa beneficiezi daca ai cotizat ! dar e oare normal ca o ruda sa brneficieze de prestatii sau sa ia o pensie doar fiindca are pecineva din familie in Franta, unde deci se poate afilia ?! e una din explicatiile pentru cresterea opozitiei fata de partidele traditionale, incapabile sa stapaneasca astfel de fenomene, si de acest tip de Uniune Europena !!!
      pe de alta parte ,mi-ar place sa pot spune ca noi romanii suntem un exemplu de cinste si probitate......
      • Like 0
    • @ Max Max
      Alien check icon
      Unii spun multe. Repet, sunt convins ca sunt fraude acolo. Însă ii impiedica Europa sa le rezolve?
      De 20 se ani toți promit ca rezolvat problema. Numai ca nimeni n-o face. Am senzația ca e o cutie a pandorei pe care nu vor s-o deschidă. Și e posibil ca din borcanul de miere sa nu fure doar niște amărâți, ci ci unii cu capacitatea de lobby gen industria farma de ex... Însă stânga da vina pe bogați, dreapta pe săraci, și toți au scuza ca n-au făcut nimic din cauza Europei.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult