Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Revolta mocnită a directorilor de fabrici din România: „Nu ne întreabă nimeni nimic, avem mii de angajați și aflăm de decizii după ce acestea se iau!”

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Toată suflarea oamenilor de afaceri este bulversată; de fapt s-o recunoaștem, mediul de afaceri este mai bulversat decât atunci când s-a dat peste noapte infama 114. Păcat totuși că puțini o spun răspicat.

Suntem bulversați în plus, desigur, pentru că suntem stresați din cauza pandemiei, mai stresați decât în primăvară sau acum un an, pentru că ne-am pus speranța în vaccinare și ni s-a promis că vor fi vaccinați peste 10 milioane de români, iar acum, înainte de booster, am atins doar puțin peste jumătate.

După care a venit vara, distracție și concedii.

În cele 5-6 luni, între cele două valuri, în vară, nu s-a făcut nimic pentru prevenirea tragediei de acum, nici o urma de înțelepciune românească „iarna car și vara sanie”. Nu avem paturi, nu avem medicamente, nu avem suficient personal, spitalele se scufundă unul după altul. 15.037 de cazuri noi marți.

După care a început criza energetică, ușor, ca o adiere. Nimeni de la guvernare nu s-a prins că se agravează, au spus fabricilor să meargă în piața liberă pentru că prețul se va regla prin competiție sănătoasă. După care a venit vara, distracție și concedii. Și desigur, dacă UE la care ne uităm ca la Dumnezeu, n-a spus nimic, noi nu am făcut nimic. Acum în plină criză, se ia decizia protejării consumatorului vulnerabil, deși un calcul simplu demonstrează că este mai bună plafonarea; asta pentru că chiar dacă consumatorul vulnerabil va fi protejat de creșterea prețului la utilități, nu va fi protejat de inflația uriașă care vă veni prin creșterea prețului la produsele și serviciile scumpite de producătorii care plătesc de 3 x mai mult la energie electrică și de 6 x mai mult la gaz.

Și ultima glumă reușită, creșterea salariului minim cu 11%, care nu acoperă nici măcar inflația cumulată 2019-2021, despre care se așteaptă să sară bine peste 10%. Iată un exemplu ca să înțeleagă guvernanții că acelora care dau bani la gri nu le pasă de creșterea asta și vor continua practicile pe sub radar, fără probleme. Am un coleg care se întoarce în organizație. A plecat de la mine, recrutat de alții, de la un net de 2800 lei la unul de 3500 lei – bună creștere! - dar a aflat într-un târziu că a fost angajat pe salariu minim, și restul de la 1400 la 3500, adică 2100, îi lua cash, fără ca angajatorul să plătească taxe. Așadar, cu toate taxele incluse, angajatorul onest plătește pentru un net de 2800 lei încă 2000 lei taxe, iar angajatorul la gri plătește pentru un net de 3500 lei doar 1000 lei taxe, când ar fi trebuit să plătească 2600 lei – un „câștig” de 1600 de lei.

Că nu ne așteptam de la guvern la nimic, asta este deja un lucru știut. Mai grav este însă că există influenceri ai guvernului care vin din mediile afaceri și care sunt deopotrivă responsabili pentru situația gravă din economie, firavă chiar fără crize și acum confruntată cu inflația, împrumuturile și deficitele acumulate în vreme de pandemie. Vorbesc săptămânal cu directori de fabrici din variate domenii, toți îmi spun același lucru: “nu ne întreabă nimeni nimic, avem mii de angajați și aflăm de decizii după ce acestea se iau!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult