Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Revolta mocnită a directorilor de fabrici din România: „Nu ne întreabă nimeni nimic, avem mii de angajați și aflăm de decizii după ce acestea se iau!”

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Toată suflarea oamenilor de afaceri este bulversată; de fapt s-o recunoaștem, mediul de afaceri este mai bulversat decât atunci când s-a dat peste noapte infama 114. Păcat totuși că puțini o spun răspicat.

Suntem bulversați în plus, desigur, pentru că suntem stresați din cauza pandemiei, mai stresați decât în primăvară sau acum un an, pentru că ne-am pus speranța în vaccinare și ni s-a promis că vor fi vaccinați peste 10 milioane de români, iar acum, înainte de booster, am atins doar puțin peste jumătate.

După care a venit vara, distracție și concedii.

În cele 5-6 luni, între cele două valuri, în vară, nu s-a făcut nimic pentru prevenirea tragediei de acum, nici o urma de înțelepciune românească „iarna car și vara sanie”. Nu avem paturi, nu avem medicamente, nu avem suficient personal, spitalele se scufundă unul după altul. 15.037 de cazuri noi marți.

După care a început criza energetică, ușor, ca o adiere. Nimeni de la guvernare nu s-a prins că se agravează, au spus fabricilor să meargă în piața liberă pentru că prețul se va regla prin competiție sănătoasă. După care a venit vara, distracție și concedii. Și desigur, dacă UE la care ne uităm ca la Dumnezeu, n-a spus nimic, noi nu am făcut nimic. Acum în plină criză, se ia decizia protejării consumatorului vulnerabil, deși un calcul simplu demonstrează că este mai bună plafonarea; asta pentru că chiar dacă consumatorul vulnerabil va fi protejat de creșterea prețului la utilități, nu va fi protejat de inflația uriașă care vă veni prin creșterea prețului la produsele și serviciile scumpite de producătorii care plătesc de 3 x mai mult la energie electrică și de 6 x mai mult la gaz.

Și ultima glumă reușită, creșterea salariului minim cu 11%, care nu acoperă nici măcar inflația cumulată 2019-2021, despre care se așteaptă să sară bine peste 10%. Iată un exemplu ca să înțeleagă guvernanții că acelora care dau bani la gri nu le pasă de creșterea asta și vor continua practicile pe sub radar, fără probleme. Am un coleg care se întoarce în organizație. A plecat de la mine, recrutat de alții, de la un net de 2800 lei la unul de 3500 lei – bună creștere! - dar a aflat într-un târziu că a fost angajat pe salariu minim, și restul de la 1400 la 3500, adică 2100, îi lua cash, fără ca angajatorul să plătească taxe. Așadar, cu toate taxele incluse, angajatorul onest plătește pentru un net de 2800 lei încă 2000 lei taxe, iar angajatorul la gri plătește pentru un net de 3500 lei doar 1000 lei taxe, când ar fi trebuit să plătească 2600 lei – un „câștig” de 1600 de lei.

Că nu ne așteptam de la guvern la nimic, asta este deja un lucru știut. Mai grav este însă că există influenceri ai guvernului care vin din mediile afaceri și care sunt deopotrivă responsabili pentru situația gravă din economie, firavă chiar fără crize și acum confruntată cu inflația, împrumuturile și deficitele acumulate în vreme de pandemie. Vorbesc săptămânal cu directori de fabrici din variate domenii, toți îmi spun același lucru: “nu ne întreabă nimeni nimic, avem mii de angajați și aflăm de decizii după ce acestea se iau!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult