Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Revolta mocnită a directorilor de fabrici din România: „Nu ne întreabă nimeni nimic, avem mii de angajați și aflăm de decizii după ce acestea se iau!”

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Toată suflarea oamenilor de afaceri este bulversată; de fapt s-o recunoaștem, mediul de afaceri este mai bulversat decât atunci când s-a dat peste noapte infama 114. Păcat totuși că puțini o spun răspicat.

Suntem bulversați în plus, desigur, pentru că suntem stresați din cauza pandemiei, mai stresați decât în primăvară sau acum un an, pentru că ne-am pus speranța în vaccinare și ni s-a promis că vor fi vaccinați peste 10 milioane de români, iar acum, înainte de booster, am atins doar puțin peste jumătate.

După care a venit vara, distracție și concedii.

În cele 5-6 luni, între cele două valuri, în vară, nu s-a făcut nimic pentru prevenirea tragediei de acum, nici o urma de înțelepciune românească „iarna car și vara sanie”. Nu avem paturi, nu avem medicamente, nu avem suficient personal, spitalele se scufundă unul după altul. 15.037 de cazuri noi marți.

După care a început criza energetică, ușor, ca o adiere. Nimeni de la guvernare nu s-a prins că se agravează, au spus fabricilor să meargă în piața liberă pentru că prețul se va regla prin competiție sănătoasă. După care a venit vara, distracție și concedii. Și desigur, dacă UE la care ne uităm ca la Dumnezeu, n-a spus nimic, noi nu am făcut nimic. Acum în plină criză, se ia decizia protejării consumatorului vulnerabil, deși un calcul simplu demonstrează că este mai bună plafonarea; asta pentru că chiar dacă consumatorul vulnerabil va fi protejat de creșterea prețului la utilități, nu va fi protejat de inflația uriașă care vă veni prin creșterea prețului la produsele și serviciile scumpite de producătorii care plătesc de 3 x mai mult la energie electrică și de 6 x mai mult la gaz.

Și ultima glumă reușită, creșterea salariului minim cu 11%, care nu acoperă nici măcar inflația cumulată 2019-2021, despre care se așteaptă să sară bine peste 10%. Iată un exemplu ca să înțeleagă guvernanții că acelora care dau bani la gri nu le pasă de creșterea asta și vor continua practicile pe sub radar, fără probleme. Am un coleg care se întoarce în organizație. A plecat de la mine, recrutat de alții, de la un net de 2800 lei la unul de 3500 lei – bună creștere! - dar a aflat într-un târziu că a fost angajat pe salariu minim, și restul de la 1400 la 3500, adică 2100, îi lua cash, fără ca angajatorul să plătească taxe. Așadar, cu toate taxele incluse, angajatorul onest plătește pentru un net de 2800 lei încă 2000 lei taxe, iar angajatorul la gri plătește pentru un net de 3500 lei doar 1000 lei taxe, când ar fi trebuit să plătească 2600 lei – un „câștig” de 1600 de lei.

Că nu ne așteptam de la guvern la nimic, asta este deja un lucru știut. Mai grav este însă că există influenceri ai guvernului care vin din mediile afaceri și care sunt deopotrivă responsabili pentru situația gravă din economie, firavă chiar fără crize și acum confruntată cu inflația, împrumuturile și deficitele acumulate în vreme de pandemie. Vorbesc săptămânal cu directori de fabrici din variate domenii, toți îmi spun același lucru: “nu ne întreabă nimeni nimic, avem mii de angajați și aflăm de decizii după ce acestea se iau!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult