Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Revolta unui antreprenor, după ce a făcut o investiție de 27 de milioane de euro: Am vorbit cu toți premierii. Ultima explicație dată de domnul Ponta a fost „Nu știu, domnule, suntem blestemați”

autostrada - Foto Inquam Photos / Florin Cornel)

(Foto Inquam Photos / Florin Cornel)

România are în prezent 807 kilometri de autostradă, iar Compania de Drumuri garanta la început de an că în doi ani vom avea o mie de kilometri de autostrăzi. Cam cât avea Ungaria acum 12 ani, la o suprafață de două ori şi jumătate mai mică decât a României.

Pentru anul acesta, Asociaţia Pro Infrastructură estimează, într-un „scenariu realist”, că vor fi dați în circulație doar 43 km noi de autostradă. Într-un scenariu foarte optimist, vom avea 69 km noi anul acesta. „Restul sunt doar promisiuni pentru naivi, dezinformări grosolane şi minciuni gogonate", spuneau în luna februarie reprezentanții Asociaţiei Pro Infrastructură. 

Multe companii care vor să vândă în România nu mai vor să-și deschidă depozite în România din cauza lipsei infrastructurii. Așa că își aduc marfa firmelor de curierat, în Oradea, Arad, Timișoara, Satu Mare, iar acestea o livrează mai departe în toată România. Sunt și cazuri în care firmele de curierat sunt solicitate să meargă după marfă în Budapesta, unde există infrastructură.

„Pierdem enorm de mult (pentru că nu există autostrăzi)”, spune Felix Pătrășcanu, fondatorul Fan Courier. Anul trecut firma a încheiat o investiție de 27 de milioane de euro într-un hub pe Centura Bucureștiului, dotat cu o linie de sortare ultramodernă. Nu mai sortează 9.000 de colete, cum sorta cea veche, ci 39.000 de colete pe oră.

„Am urmărit prin această investiție să câștigăm 2-3 ore la plecatul mașinilor către țară. Lucrul acesta se întâmplă noaptea, camioanele noastre circulă noaptea. Am zis să câștigăm 2 ore. Ne interesa să nu mai plecăm la 2 noaptea, ci la 12. Am reușit, dar ce folos, pentru că neexistând infrastructură și pe Valea Oltului sau pe Valea Prahovei au loc accidente de 3-4 ori pe săptămână, unde mașinile noastre staționează 2-3 ore. Iată cum lipsa infrastructurii îți dă peste cap o investiție de 27 de milioane”, spune antreprenorul.

Este convins că la un moment dat activitatea firmelor de curierat se va bloca din cauza lipsei infrastructurii.

„Am făcut un studiu ce însemna pentru noi vechiul drum către Constanța vs autostrada. În timp și în bani. Până la 20% mult mai bine”, a calculat antreprenorul.

Subiectul lipsei autostrăzilor l-a discutat cu toți prim-miniștrii, prin Coaliția pentru Dezvoltarea României.

„Ultima explicație dată de domnul Ponta a fost că «Nu știu, domnule, suntem blestemați de nu putem să facem lucrurile astea»”, a relatat Pătrășcanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Orice mișcare a roților companiei mele - și de altfel a tuturor companiilor de transport - înseamnă bani băgați în bugetul României. Mă simt bucuros să-i pot da, dat fiind că am o mamă pensionară, dat fiind că am o soră și un cumnat profesori și că trebuie să contribui și eu cu ceva. (...) Să facem un exercițiu de imaginație. De la următoarele alegeri sau de la anul s-ar lua în serios faptul că România nu are autostrăzi și s-ar da drumul masiv la lucrurile astea. Gândiți-vă cât business s-ar crea pe orizontală. (De ce nu avem autostrăzi?) E o hoție și o prostie. E un mix”, este de părere antreprenorul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult