Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Rezultate evaluare națională 2020. „Subiectele au fost foarte grele” pentru copiii din rural. Profesor: „Despre școala online... vreți să știți adevărul?”

Rezultate evaluare națională 2020

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Vă povesteam în prima parte a filmului „evaluare națională 2020” de dialogul cu Tudor, un elev care vrea să intre la Vianu, unde competiția se anunță dramatică.

Am avut însă ocazia să completez filmul zilei cu cel al discuțiilor purtate cu Ioana - elevă clasa VIII-a la o școală gimnazială din județul Călărași, dintr-o localitate mică  - cu sub 5,000 de locuitori.

„Nu am avut emoții legate de examen. Căci am fost în fiecare zi la pregătire. Nu am avut emoții nici legate de virus. Am purtat mască și a fost bine. Noi suntem 11 elevi la clasa VIII-a. Astfel că pentru noi au fost pregătite două săli de clasă.

La examen nu s-au prezentat decât 6 elevi, așa că… Deși ar fi trebuit să fie maximum 5 elevi în clasă, înainte de începerea examenului l-au adus pe cel de al șaselea coleg să stea cu noi ca să încăpem cu toții într-o clasă.

Când am ajuns în curtea școlii pe la opt și jumătate, mai erau și alți copii. Toți copiii purtau mască - pregătiți de acasă, dar nu purta nici un adult. M-am mirat și eu de ce adulții nu poartă. La 8:30 a venit doamna asistentă medicală, ne-a luat temperatura, ne-a dat niște măști noi - sigilate, pe care ne-au spus că trebuie să le aruncăm când terminăm examenul.

Am intrat repede în școală căci erau mai mulți profesori (deja veniți) decât cei 6 elevi care s-au prezentat la examen. Dintre noi 6, 3 am avut emoții, iar alții 3 nu am avut. Asta pentru că am venit la școală zilnic în ultimele două săptămâni.

Mie mi s-au părut subiectele la română foarte grele. Lui Vasile, colegul meu nu i s-au părut grele, dar mi-a zis că el nu a apucat să scrie tot.  Îmi este frică de ce vom face la matematică.

După examenul de evaluare națională 2020 am fost 2 colegi la magazinul din centru. Ne-am cumpărat înghețată și suc. Nu avem terasă, și restaurantul a fost închis de primărie, dar oricum nu mergeam acolo niciodată."

Dirigintele: „Despre școala online... vreți să știți adevărul? 

Impresiile Ioanei au fost completate de dialogul cu domnul Marian - dirigintele clasei - pe care l-am întrebat cum au decurs pentru copii ultimele luni de școală și cele 2 săptămâni de pregătire.

„Vă pot spune că este vorba de o clasă foarte slab pregătită. Din păcate acești copii au avut în fiecare an de învățământ primar un alt învățător. De aceea au terminat ciclul primar cu lacune mari, și cu progrese mici.

Despre școala online... vreți să știți adevărul? Noi avem în școală foarte puțini copii - între 12 și 15 elevi la fiecare clasă. Știți câți se prezentau la orele online pe care le făceam pe Zoom, Meet, Google Hangouts? 2 - 3 elevi. O singură dată am avut maximum 5 elevi care au intrat pe la lecție. Deci de cele două luni de școală online s-a ales praful. Noi am vrut să ținem legătura cu ei - le-am trimis fișe și notițe pe WhatsApp, dar nu ne-au răspuns.

Ceva note de trecere o să ia la limba română. Cu examenul de matematică va fi însă jale. Căci profesori buni nu avem și cei pe care îi avem se tot schimbă. Nimeni nu vrea să predea la școala noastră. Nu vedeți - din 11 elevi de clasa VIII-a doar jumătate s-au prezentat la primul examen. Vom vedea ce se întâmplă și miercuri (la proba de matematică).

Ce să facem… Astea sunt condițiile. Să știți că eu îi iubesc pe toți. Eu predau și la privat, și am găsit în localitatea asta un băiat extrem de inteligent. Mult peste medie. Dar, din păcate, vine dintr-o familie cu probleme și, deși este un copil de 8 sau 9, media lui la noi este undeva la 6:20. Ce să facem. Cei care dau acum examenul național probabil că se vor înscrie la ceva licee tehnologice, iar cei 5 care nu s-au prezentat la proba de română de astăzi se vor duce câtre învățământul profesional în alte județe. Se vor duce la ceva școli cu internat, vor avea cazarea gratuită și vor lua banii aceia - bursă de câteva sute de lei, se vor chinui departe de familie, dar măcar vor învăța o meserie. Ei să fie sănătoși”.

Și după discuțiile cu Ioana și dl Marian din mica localitate am simțit nevoia să mă așez. Redescoperisem o altă lume. În școala celor doi condițiile de navetă, starea școlii, administrarea precară a municipalității, localitatea care îmbătrânește pe zi ce trece, toate își spun cuvântul asupra stării copiilor și asupra viitorului lor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Teodora check icon
  Scoala online a avut un dezavantaj major, cel puțin în mediul rural: nu s-au pus absente, prin urmare, nemaitemandu-se ca vor pierde alocatiile/ banii de liceu, unii părinți si-au luat copiii la munca, asa ca nu au mai facut ore deloc. Am avut elevi care au intrat pe platforma doar ca sa se scuze ca nu pot participa la oră, ca sunt la câmp. Camera pornită, evident. Chiar erau la câmp.
  • Like 0
 • Și este doar un exemplu. Să nu credeți că nu există elevi asemănători în mediul urban, dar este adevărat că numărul lor este mai mic. De fapt, mă gândesc că pentru cei mai mulți terminarea unei școli, indiferent de gradul ei, ține de noroc. Prin urmare, viitorul acestei țări ține de noroc. Trist.
  • Like 0
  • @ Gabriela Fornica-Livada

   Statul român este dator să ofere atât lui Tudor cât și Ioanei o educație de calitate. Momentan aceasta pare un deziderat obținut doar în școli private sau în marile aglomerări urbane. Vorba aia: "Forget genes, it's your zip-code that influences your health and access to economic opportunities".
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult