Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Eurostat: România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE

Bancomat

Foto: Guliver Getty Images

România a înregistrat în primul trimestru al acestui an cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, atât faţă de trimestrul precedent cât şi faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată datele publicate marţi de biroul european de statistică, Eurostat.

Astfel, economia României a avansat în primele trei luni cu 1,7% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. În termeni anuali, PIB-ul a consemnat o consemnat o creştere de 5,6%, arată datele Eurostat, citate de News.ro.

Luni, Institutul Național de Statistică anunțase că produsul intern brut a crescut cu 5,7% în primul trimestru al anului 2017, în comparație cu aceeași perioadă din 2016.

Victor Ponta: Creşterea economică e în primul rând meritul meu, că am guvernat bine

Fostul premier Victor Ponta consideră că această creștere economică i se datorează. "Eu cred că e meritul meu, în primul rând, pentru că am guvernat foarte bine, am făcut un Cod fiscal foarte bun. E meritul Guvernului Cioloş, că nu a stricat prea multe, şi e meritul Guvernului Grindeanu că reuşeşte, deşi are atâtea moaşe copilul, să se ocupe de copilul economie bine. Cu cât îl lasă moaşele mai mult, cu atât o să aibă succes mai mare", a spus Ponta, citat de News.ro.

Întrebat care sunt aceste „moașe”, Ponta i-a nominalizat pe Klaus Iohannis şi pe Liviu Dragnea.

"Văd că una din moaşe s-a ocupat de golf acum, domnul Iohannis, domnul Dragnea are probleme cu SIPA , deci dacă îl lasă pe Grindeanu să guverneze o să fie bine", a spus social-democratul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • John check icon
  Conform GCI 2016/2017 ( indexul competitivității globale ) calculat de Forumul Economic Mondial ( în baza datelor furnizate de fiecare țară în parte ) România se află înprezent pe locul 62 ( din 138 țări ) în ce privește stadiul de dezvoltare ale celor 12 factori, amintiți mai înainte. Suntem în stadiul în care principalul motor al dezvoltării sunt factorii 5-10 ( am trecut de asigurarea cerințelor de bază ) și creșterea este obținută pe bază de eficiență. Este instructiv să vedem, ce loc a obținut fiecare factor în parte, față de cel general 62. Iată rezultatele :
  1. Instituții 92
  2. Infrastructură 88
  3. Mediu macroeconomic 28
  4. Sănătate și educație primară 88
  5. Educație superioară și training 67
  6. Eficiența pieței de bunuri 80
  7. Eficiența pieței forței de muncă 88
  8. Eficiența și gradul de dezvoltare a pieței financiare 86
  9. Gradul de tehnologizare 48
  10. Mărimea pieței 42
  11. Gradul de sofisticare a afacerilor 104
  12. Inovația 93
  Deci, cu excepția mediului macroeconomic, gradul de tehnologizare și mărimea pieții toți ceilalți factori sunt ÎN URMA locului general 62. Menționez că 62 nu este media aritmetică a punctajelor celor 12, având în vedere că factorii sunt ponderați diferit ( dar în mod identic pentru fiecare țară ).
  Sursa :

  http://www3.weforum.org/docs/GCR2016-2017/05FullReport/TheGlobalCompetitivenessReport2016-2017_FINAL.pdf
  • Like 0
 • John check icon
  Creșterea a fost realizată în pofida bramburelilor făptuite de șirul de gurvernanți, de orice culoare or fi fost . Creșterea nu se realizează nici în Parlament, nici în Guvern , desi modul în care instituții ale statului funcționează, are mare importanță. Cele 12 piloane ale creșterii sunt următoarele :
  1. Instituții ale statului
  2. Infrastructură ( căi de comunicație, de transport, infrastructură digitală etc )
  3. Mediul macroeconomic
  4. Sănătate și educație primară
  5. Educație superioară și training
  6. Eficiența pieței de bunuri
  7. Eficiența pieței forței de muncă
  8. Eficiența și gradul de dezvoltare a pieței financiare
  9. Gradul de tehnologizare
  10. Mărimea pieței
  11. Gradul de sofisticare a afacerilor
  12. Inovația
  Primele 4 sunt cerințe de bază, următoarele 6 sunt factori de eficiență, iar ultimele două factori de inovație. Urmărirea modului în care acești factori evoluează constituie un ghid pentru guvern, sector privat și societate civilă pentru colaborare, în domeniul public și privat, în vederea creșterii economice. Urmărirea progresului obținut dealungul anilor de către fiecare factor menține pe agenda publică importanța creșterii, servește pentru elaborarea de politici prioritare de dezvoltare în vederea creșterii de lungă durată și poate servi la monitorizarea responsabililor de sector / factor. Desigur, cadrul legal și administrativ asigurat de guvern, deciziile de investiții sectoriale, realizarea acestora, precum și modul în care câștigurile economiei naționale sunt distribuite, modul în care sunt suportate costurile dezvoltării, sunt câteva pârghii esențiale în mâinile ( și responsabilitatea ) guvernanților.
  • Like 0
 • check icon
  Dacă România a avut într-adevăr o asemenea creștere va mai avea de o asemenea creștere încă vreo 25 de ani pt a prinde din urmă, dacă va prinde, Slovenia și Cehia. Dacă este într-adevăr o asemenea creștere, iar aceasta va continua într-un tempo aproximativ similar, atunci România și, mai ales, românii trebuie să facă pasul următorul: creșterea nivelului de civilizație, adică reducerea nr. de accidente grave în trafic (circa 4500 morți pe an), civilizarea străzii, deșeurile aruncate pe câmp, civismul... Astea înseamnă, de ex., ca Ministerul de Interne să devină instituția unei țări cu creștere accelerată, nu cu burtoși care, în proporție de 85 %, învârt hârtii. De ex., Poliția Metro are, de ani, tupeul să ceară călătorilor să facă ordine în metro, să aibă „spirit civic”. Nu știu dacă v-ați dat seama că MAI cere să fim ilegali, deoarece a interveni, ca cetățean, într-un conflict din metro (sau din altă parte) se poate finaliza cu condamnarea tocmai pt că ai intervenit, au fost cazuri.
  Ne facem iluzii dacă credem că asemenea creștere va continua în același ritm fără măsuri paralele pe domeniul civismului și seriozității. România este pe penultimul loc în U.E. și, în general, pe ultimele locuri din Europa în general, pe orice statistică. Așa era și în perioada interbelică, adică acum aproape un secol. În ciuda unor entuziaste rapoarte că am săltat, am rămas, de fapt, tot acolo, deoarece nici alții nu au stat pe loc.
  • Like 0
 • check icon
  Dacă-și rade Dragnea mustața, mai crește cu 1%.
  • Like 0
 • cum? crestere economica de 5,7%?? hai sariti ca-i facatura!
  • Like 0
  • @ Dorin Ambrozie
   check icon
   haha, clar! deci in conditiile in care pesedistii nu au facut mare lucru avem asta... ma gandesc cat de mult au putut fura si distruge jegurile de pedelei (acum metamorfozati fireste in penelei) si imprumut de la FMI si taieri salarii, incredibil. si javra aia si cu acolitii lui circula bine mersi
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult