Foto: Guliver Getty Images
România a înregistrat în primul trimestru al acestui an cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, atât faţă de trimestrul precedent cât şi faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată datele publicate marţi de biroul european de statistică, Eurostat.
Astfel, economia României a avansat în primele trei luni cu 1,7% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. În termeni anuali, PIB-ul a consemnat o consemnat o creştere de 5,6%, arată datele Eurostat, citate de News.ro.
Luni, Institutul Național de Statistică anunțase că produsul intern brut a crescut cu 5,7% în primul trimestru al anului 2017, în comparație cu aceeași perioadă din 2016.
Victor Ponta: Creşterea economică e în primul rând meritul meu, că am guvernat bine
Fostul premier Victor Ponta consideră că această creștere economică i se datorează. "Eu cred că e meritul meu, în primul rând, pentru că am guvernat foarte bine, am făcut un Cod fiscal foarte bun. E meritul Guvernului Cioloş, că nu a stricat prea multe, şi e meritul Guvernului Grindeanu că reuşeşte, deşi are atâtea moaşe copilul, să se ocupe de copilul economie bine. Cu cât îl lasă moaşele mai mult, cu atât o să aibă succes mai mare", a spus Ponta, citat de News.ro.
Întrebat care sunt aceste „moașe”, Ponta i-a nominalizat pe Klaus Iohannis şi pe Liviu Dragnea.
"Văd că una din moaşe s-a ocupat de golf acum, domnul Iohannis, domnul Dragnea are probleme cu SIPA , deci dacă îl lasă pe Grindeanu să guverneze o să fie bine", a spus social-democratul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Instituții 92
2. Infrastructură 88
3. Mediu macroeconomic 28
4. Sănătate și educație primară 88
5. Educație superioară și training 67
6. Eficiența pieței de bunuri 80
7. Eficiența pieței forței de muncă 88
8. Eficiența și gradul de dezvoltare a pieței financiare 86
9. Gradul de tehnologizare 48
10. Mărimea pieței 42
11. Gradul de sofisticare a afacerilor 104
12. Inovația 93
Deci, cu excepția mediului macroeconomic, gradul de tehnologizare și mărimea pieții toți ceilalți factori sunt ÎN URMA locului general 62. Menționez că 62 nu este media aritmetică a punctajelor celor 12, având în vedere că factorii sunt ponderați diferit ( dar în mod identic pentru fiecare țară ).
Sursa :
http://www3.weforum.org/docs/GCR2016-2017/05FullReport/TheGlobalCompetitivenessReport2016-2017_FINAL.pdf
1. Instituții ale statului
2. Infrastructură ( căi de comunicație, de transport, infrastructură digitală etc )
3. Mediul macroeconomic
4. Sănătate și educație primară
5. Educație superioară și training
6. Eficiența pieței de bunuri
7. Eficiența pieței forței de muncă
8. Eficiența și gradul de dezvoltare a pieței financiare
9. Gradul de tehnologizare
10. Mărimea pieței
11. Gradul de sofisticare a afacerilor
12. Inovația
Primele 4 sunt cerințe de bază, următoarele 6 sunt factori de eficiență, iar ultimele două factori de inovație. Urmărirea modului în care acești factori evoluează constituie un ghid pentru guvern, sector privat și societate civilă pentru colaborare, în domeniul public și privat, în vederea creșterii economice. Urmărirea progresului obținut dealungul anilor de către fiecare factor menține pe agenda publică importanța creșterii, servește pentru elaborarea de politici prioritare de dezvoltare în vederea creșterii de lungă durată și poate servi la monitorizarea responsabililor de sector / factor. Desigur, cadrul legal și administrativ asigurat de guvern, deciziile de investiții sectoriale, realizarea acestora, precum și modul în care câștigurile economiei naționale sunt distribuite, modul în care sunt suportate costurile dezvoltării, sunt câteva pârghii esențiale în mâinile ( și responsabilitatea ) guvernanților.
Ne facem iluzii dacă credem că asemenea creștere va continua în același ritm fără măsuri paralele pe domeniul civismului și seriozității. România este pe penultimul loc în U.E. și, în general, pe ultimele locuri din Europa în general, pe orice statistică. Așa era și în perioada interbelică, adică acum aproape un secol. În ciuda unor entuziaste rapoarte că am săltat, am rămas, de fapt, tot acolo, deoarece nici alții nu au stat pe loc.