Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Haideți să vă explic de ce e ilogică și incorectă o afirmație precum „Rusia nu va ataca Occidentul, pentru că Moscova nu poate ocupa Ucraina” - politologul Serhii Sumlenny

funeralii - Ucraina

Foto: Getty Images

Țările occidentale nu înțeleg pe deplin natura politicii agresive a Rusiei și a lui Putin. Prin urmare, trag concluzii false din „încetinirea” campaniei militare de pe teritoriul Ucrainei. Vesticii consideră că acesta este un semn al incapacității Moscovei de a continua să atace. De fapt, Putin, dacă nu va fi oprit, se va deplasa treptat spre Vest, măcinând fiecare armată.

Politologul Serhii Sumlenny, fost șef al Fundației Heinrich Böhl, explică de ce Occidentul nu ar trebui să se îmbete cu apă rece. Intențiile Moscovei depășesc granițele Ucrainei.

„Rusia nu va ataca Occidentul, pentru că Moscova nu poate ocupa Ucraina” este o afirmație foarte incorectă și ilogică. Haideți să vă explic de ce.

În primul rând, statul rus se află acum în paradigma gândirii axate pe război. Rusia este în modul război… Aceasta nu este o operațiune militară pe termen scurt, este un război permanent prin care trăiesc rușii.

În al doilea rând, de la războaiele cecene din 1994–2009, Rusia a participat deja la cel puțin trei războaie: Georgia, Siria și Ucraina. Dintre acestea trei, fiecare război ulterior a fost și mai sângeros și mai brutal. În societatea rusă nu există restricții privind percepția violenței. Rușii nu se așteaptă acum la o victorie rapidă.

În plus, conceptul rusesc de războaie agresive este extrem de orientat spre colonialism

Din punctul de vedere al rușilor este logic să trimiți „carne de tun” să moară pe front. În războiul actual, vedem că minoritățile etnice sunt suprareprezentate în rândul trupelor ruse. Pierderile în rândul minorităților din armata Federației Ruse sunt de 100 de ori mai mari decât în rândul etnicilor ruși.

Acum să aruncăm o privire mai atentă: în niciun război declanșat de Rusia, începând cu Georgia 2008, Moscova nu și-a atins obiectivele. Tbilisi nu a căzut în 2008. Novorossiya nu a fost creată în 2014-15. Kyivul nu a căzut în 2022. A oprit aceste eșecuri Rusia de la alte atacuri? Nu! Și există o logică clară în asta!

Deoarece războaiele Rusiei sunt coloniale, Rusia devine mai puternică chiar și după ce nu își îndeplinește obiectivele

Cum Buriatia (republică federală în cadrul Rusiei, aflată la granița cu Mongolia) a furnizat Rusiei militari, Republica Cecenă ocupată a oferit rușilor Kadyrivi – teroriști. Același lucru se întâmplă și acum în așa-numitele republici populare Donețk și Lugansk.

Rușii efectuează recrutarea forțată a fiecărui om din regiunile ocupate Donețk și Lugansk și îi trimite pe oameni în primele linii pentru a muri. Bărbații sunt arestați pe străzi, îmbrăcați în uniforme, dotați cu o pușcă din Primul Război Mondial și trimiși pe front. Rușilor nu le pasă câți ucraineni mor.

Întrucât Putin este dictator pe viață, eșecul său de a ocupa toată Ucraina în 2014 nu a fost o înfrângere, ci pur și simplu o întârziere. Pe Putin nu îl interesează câți ucraineni au murit în război. Nu și-a pierdut puterea, ci a câștigat Crimeea (poziții pentru invazie) și resurse (militari), importante strategic. Același lucru îi așteaptă pe cei din regiunea Herson.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ucrainenii au fost cea mai importantă forță a Armatei Roșii

Cel mai bun pilot sovietic Ivan Kozhedub, lunetistul Pavlichenko, pilotul Amed Khan erau ucraineni sau tătari din Crimeea. Moscova a ocupat Ucraina, a înrolat ucraineni și i-a trimis la moarte. Asta fac ei.

Dacă Rusia nu este complet învinsă acum, va aștepta pur și simplu un an, va spăla creierele oamenilor din teritoriile ocupate și va ataca din nou restul Ucrainei. Și apoi va repeta acest truc de a trimite rezidenții din Kyiv și Vinnytsia în Polonia pentru a muri.

Prin urmare, a spune că „Rusia este prea slabă pentru a ataca Occidentul, așa că putem ignora această amenințare” este cel puțin un semn de ignoranță stupidă și foarte probabil un semn (intenționat sau accidental) al răspândirii propagandei militare ruse.”

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Era o oportunitate imensa ca Rusia sa fie infranta categoric in Ucraina,si scapam de o grija timp de generatii.dar Occidentul le trimite la ucrainieni arme cu taraita sii condamna la infrangere
  • Like 1
  • @ Valentin Hard
   De acord cu dumneavoastra . Se pare insa ca in amonte , acest adevar simplu nu este acceptat . Rusia , etern agresor al Europei Centrale si Rasaritene , al Caucazului , al Asiei Centrale , al Asiei pana-n Amur . Sunt evidente ale Istoriei si ale timpurilor actuale . Restul , trancaneala ... ( Sper ca nu , Restul e tacere ... ) . Sanatate .
   • Like 0
 • Adrain D check icon
  N-am citit decat titlul si m-am entuziasmat ca ne spune Vuta acum la toti cum sta treaba. Citesc restul cand imi revin din exaltare.
  • Like 1
  • @ Adrain D
   check icon
   Se pare că nici titlul n-ai reușit să-l citești pînă la capăt, altminteri nu-i greu de priceput că în ceea ce urmează politologul Serhii Sumlenny e cel care îți va spune "cum stă treaba"!
   • Like 1
  • @
   Adrain D check icon
   Gresit! L-am citit chiar mai bine decat cel care l-a scris, se pare.. Nu e Serhii cel care ne haide sa ne explice ce e ilogic si incorect, asa, pe intelesul nostru, astia care nu prea intelegem.

   Nu prea e clar ce vrea Republica cu amestecul de gandiri ale unor profesionisti cu cele ale multor amatori, dar, ca orice meserie, jurnalismul e mai bine lasat celor cativa de pe platforma care o practica, altfel se simte din ce in ce mai mult ca impostura.
   • Like 0
 • Propaganda de război întotdeauna încearcă să ne convingă că războiul care nu ne interesează „e și al nostru” din varii motive. Pe timpul lui Antonescu era „lupta împotriva bolșevismului”, acum, că suntem membri NATO, am susținut cu o gălăgie de bani mercenari în Afganistan „ca să luptăm împotriva terorismului” și mai nou trebuie să susținem Ucraina în masacrul pe care îl produce împotriva propriei - până mai ieri! - populații din Donbas „ca să nu ne invadeze rușii”.

  Dacă îi este așa de tare frică de o invazie rusească, autorului nu pot decât să-i recomand să ia niște Distonocalm. Unul pe zi, seara, pentru un somn bun și liniștitor.

  Posibil să-i treacă. Dacă nu, un drum la Socola îi va face bine cu siguranță.
  • Like 3
  • @ Lucian Sarbu
   Dan check icon
   Pe „Lucian Sarbu” chiar îl interesează războiul din Ucraina, pentru că este un trol putinist.
   • Like 0
 • Daca ar fi spus adevarul total , gol - golutz , fara macar o frunza de vitza , multe matze de carnat cu mansarda ingusta , ar intelege raportul Amnesty international , lovitura de stat din 2014 , cand a fost pus zelensky ca sa intre in nato , dar au intarziat cu 3 zile ,cum au cumparat americanii terenurile agricole si de ce , ar intelege ce fel de batalion e azov , care extermina etnicii din ucraina si le dadea foc si ar sti cu adevarat ca zelensky e un bufon al sua !Acum , mai nou , ameninta cu tupeu pe biden si u.e ca nu le mai da cereale daca nu joaca cum le canta el ! Asa la facut pe neamtz, caltabosh bosumflat !(Cancelarul Olaf Scholz) De unde are atatia bani , oligarhul de si-a luat vila cu piscina , case prin italia (Cotidianul italian La Repubblica: Vila de 3,8 milioane de euro a lui Zelenski din Toscana )un simplu actorash de mana 3-a !?
  • Like 3
  • @ Costel Iordanescu
   Dan check icon
   „Costel Iordanescu” este de fapt un bufon al lui Putin, nu are alt rol pe „Republica”.
   • Like 0
 • Nume check icon
  Un razboi mai tabloid ca acesta in care zeci de "experti", "politologi", "analisti", "specialisti", "securisti", "economisti", "tractoristi", "parerologi", adica cam toata lumea . eu nu am vazut. Ba ne ataca, ba nu ne ataca. Ba ca Rusiei ii este frica de NATO, ba ca nu ii este frica. Ba ca ii chiar este frica de Romania, ba nu. Ba arunca bomba atomica, ba nu are cum sa arunce bomba atomica. Ba Putin este bolnav de cancer, ba nu este. Toti astia de mai sus plus toti jurnalistii copy - paste ne-ati omorat cu toate aceste articole tabloide. Bun, ati putea spune cine d... te pune sa le citesti? De acord. Problema este a mea nu a voastra. Este ca la vicii. Nu este vinovat cel care ofera si numai cel care cumpara sau consuma.
  • Like 3
  • @ Nume
   Dan check icon
   Toată abureala acestui „Nume” are ca scop relativizarea războiului. Adevărul este că Putin este un criminal de război, iar Rusia un stat agresor. Nu e niciun „ba... ba...”.
   • Like 0
  • @ Nume
   check icon
   Ete vezi cum pe final deja ai devenit mai deștept??
   • Like 1
 • "....măcinând fiecare armată...."Sa nu cumva, mai mult ca sigur sa -si macine poporul sau spalat pe creier.Apoi,in capul barbarului nu exista nici o idee ce poate fi iscodita,pentru ca-i sadic,animal feroce,care va fi invins de lumea majoritara si chiar si de complicii lui de dragul averilor lor.
  • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult