
Foto: Guliver Getty Images
Peste jumătate dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani ar prefera să devină antreprenori, și nu să lucreze în cadrul unei companii, potrivit unui studiu realizat în 15 țări de YouGov la solicitarea grupului telecom Vodafone. La studiu au luat parte 6000 de respondenți din Africa de Sud, Egipt, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Portugalia, Republica Cehă, România, Spania, Turcia și Ungaria. Tinerii români își doresc în cea mai mare măsură să lucreze pentru ei înșiși (51%), la polul opus aflându-se tinerii din Marea Britanie, care își doresc acest lucru în proporție de 20%, și cei din Germania și Italia, unde procentul înregistrat a fost de 24%.
„Aceste rezultate pot fi un mesaj pentru companii, astfel încât să le ofere tinerilor angajați un mediu antreprenorial, flexibil, și o mai mare libertate”, spune Florin Petrescu, HR Director, Vodafone România.
Rezultatele studiului au fost folosite pentru documentarea programului internațional „Alege-ți viitorul", conceput pentru a oferi îndrumare în carieră în economia digitală și acces la training pentru 10 milioane de tineri din 18 țări. Programul, lansat recent în România și în alte 17 țări, include platforma Future Jobs Finder, unde tinerii pot găsi oportunități de angajare în domenii ale economiei digitale. Platforma este disponibilă în 10 limbi, inclusiv în română.
„În prima săptămână de la lansare, aproximativ 4.000 de români au completat sesiunile de întrebări pe versiunea locală a platformei Future Jobs Finder, ceea ce demonstrează un interes ridicat al noii generații pentru identificarea oportunităților de carieră și față de pregătirea pentru economia digitală”, a declarat Florin Petrescu.

Potrivit studiului YouGov, 53% dintre tinerii români chestionați au spus că sunt încrezători că își vor găsi un job pe măsura calităților lor. De asemenea, marea majoritate a respondenților din România s-au arătat încrezători că vor avea o calitate a vieții cel puțin la fel de bună cu a părinților lor, doar 10% dintre aceștia răspunzând că nu își vor permite aceeași calitate a vieții ca generația părinților lor.
„Noua platformă Future Jobs Finder include o serie de scurte teste psihometrice menite să identifice aptitudinile și interesele fiecărui utilizator, apoi să le organizeze pe categorii, într-o listă de joburi specifice economiei digitale. Platforma identifică, de asemenea, oportunitățile de angajare, integrate de platforma globală Indeed, cel mai mare motor de căutare de locuri de muncă din lume, inclusiv poziții locale și internaționale în cadrul Vodafone. Utilizatorii au acces la cursuri online relevante pentru formarea de abilități digitale, multe dintre acestea disponibile gratuit, și primesc un rezumat al propriilor aptitudini și interese, pe care îl pot folosi în CV sau când aplică pentru un loc de muncă”, se arată într-un comunicat al companiei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- "Potrivit unui studiu..." - ar fi trebuit să precizaţi o referinţă? Poate unii cititori vor să citească respectivul studiu şi să-l analizeze după puterile lor;
- 6000 reprezintă numărul total de tineri intervievaţi în cele 20 de ţări sau numărul tinerilor intervievaţi în Romania? Dumneavoastră ce părere aveţi, se înţelege din text?
- "Tinerii români își doresc în cea mai mare măsură să lucreze pentru ei înșiși (51%)..." Dacă aşa stau lucrurile cu adevărat, cât de mare este "cea mai mare măsură": 51% ? În România există cam 3,4 milioane de tineri cu vârste între 18 şi 24 de ani. Orice începător în ale statisticii le-ar putea spune autorilor sondajului că semnificaţia răspunsului la întrebare este puternic dependentă de structura distribuţiei vârstelor în acest interval. Presupuneţi că toţi tinerii ar avea 19 ani şi veţi înţelege de ce. În respectivul studiu nu există nici o urmă de investigaţie serioasă a acestui aspect.
-Presupunând că 6000 de tineri au fost investigaţi doar în România, eşantionul "reprezentativ" al celor ce au răspuns că vor "să lucreze pentru ei înşişi" este alcătuit din aproximativ două miimi din numărul total al tinerilor cu vârste în intervalul amintit. Dacă acelaşi procent al tinerilor ar afirma că au salarii decente, am putea trage concluzia că " în cea mai mare măsură" tinerii români sunt plătiţi decent? Observaţii similare sunt valabile şi pentru concluziile referitoare la celelalte ţări.
- Există corelaţii între structura votului la alegerile recente şi procentul amintit al tinerilor care "doresc să lucreze pentru ei înşişi"? Dacă da, sunt acestea consistente cu structura votului?
- Citim: „Aceste rezultate pot fi un mesaj pentru companii, astfel încât să le ofere tinerilor angajați un mediu antreprenorial, flexibil, și o mai mare libertate”, spune Florin Petrescu, HR Director, Vodafone România. Erau necesare datele unui sondaj pentru a ajunge la o asemenea concluzie profundă? Pe româneşte: putea afirma domnul în cauză exact acelaşi lucru fără a avea habar despre rezultatele sondajului? Dacă sondajul în cauză ar fi indicat că doar 10% dintre respectivii tineri ai ţărişoarei doresc ceea ce spune sondajul că doresc, trebuiau companiile "să le ofere tinerilor angajați un mediu antreprenorial, flexibil, și o mai mare libertate" sau nu?
- O ultimă întrebare: Nu ar fi fost mai indicat să-i lăsaţi chiar pe autorii respectivului sondaj să-şi expună teoriile şi recomandările?
Oricum, o recomandare a lecturii excelentei "How to Lie with Statistics" (Darrell Huff, W. W. NORTON&COMPANY.INC-New York) nu strică nimănui.
Concluzie : Target-ul generatiei tinere este banul castigat facil sau usor, fara prea multe complicatii si cu efort minim !