Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Rolul perdantului de cursă lungă: Viorel Cataramă e exemplul cel mai izbitor că banii nu sunt salvarea din calea plictiselii

 Foto Facebook/ Viorel Catarama

 Foto Facebook/ Viorel Catarama

Viața pare să predispună, inexorabil, omul plictiselii. Mai devreme sau mai târziu, vine și îl înhață. Dă cu el de pământ și-l preface într-un terci rutinat. Și, atunci, omul caută alternative sau, cum zice Camus, „se dedică cultivării obişnuinţelor".

Viorel Cataramă și-a făcut un obicei din a candida, a fi respins, a depune contestație, iar a candida...și, într-un final, a obține niște rezultate care să-i dea de înțeles că, atunci când cadidatura i-a fost respinsă, i s-a făcut un bine pe care înțelepciunea vârstei ar fi trebuit să îl recunoască pe loc și, altă dată, să se potolească.

Dar el se încăpățânează, de fiecare dată, să meargă până în pânzele albe ca să-și poată juca până la capăt – cu demnitatea pensionarului care se zbate nevolnic să fie ales președintele asociației de locatari de la el de pe scară, deși vecina de la doi îi pune mereu bețe-n roate –, rolul perdantului de cursă lungă. 

Și ocazii care să-l ajute să-și ducă la perfecțiune rolul se tot ivesc. Pentru că, într-o democrație, chiar și una românească, mereu apare ceva unde să poți candida. O primărie, o președinție... Mi-l și imaginez cum, la intervale regulate, își lustruiește CV-ul pe Linkedin-ul electoral și apoi caută neostoit locuri eligibile de unde să poată face bine cu orice preț țării. Ce an e ăsta? Aoleu, douăzeci douăzeci, sunt alegeri locale. Și, înfrigurat, dar însuflețit de un optimism bizar, pune repede mâna pe telefon. Bună ziua, Biroul Electoral Central? Viorel Cataramă la telefon. Exaaact, cel cu Elvila, doamnă. Am auzit că s-au scos niște posturi de primar în toamnă. M-ar interesa și pe mine un loc vacant. Ia spuneți, ce ați recomanda potrivit statutului meu de antreprenor de succes? Poftiți, la Fieni?

Când, la final de alegeri, locurile de purtători de eșarfă de mătase tricoloră se sistează și e trimis politicos să mai aștepte o tură, verifică internetul în căutare de noutăți și-și dă cu părerea. Hmmm, ia uite, un virus, cică face prăpăd pe planetă. Nu serios?! Ce abureală ieftină, își zice domnul Viorel râzând cu poftă, ce speculații hazardate și teorii imberbe! Ce îl amuză și mai mult e că tot universul se lasă prostit de mascarada asta, președinți de state, medici, somităti, sute de mii de morți... Și atunci, domnul Viorel, printr-o demonstrație imbatabilă de rigoare științifică, ca să le arate celor care care poartă un cap ilegal pe umeri că nu e de mirare că-l poartă astfel, cere bărbătește să se autoinfecteze cu coronavirusul. Efectul devastator al acestei vești? Covid-19 fuge rupând pământul. Punct ochit, punct lovit.

Viorel Cataramă e exemplul cel mai izbitor că banii nu sunt salvarea din calea plictiselii. Românul chinuit, resemnat, acceptă plictisul, pentru că nu are de ales: îi lipsește cașcavalul să-l dilueze, să-l facă incolor, inobservabil... Dac-aș avea bani, gândește el, cum are domnu’ Cataramă, atunci să vezi pe mine veselie, distracție și paranghelii! Doamne, ce viață jmekeră aș avea! Și apare dezinvolt fix domnu’ Cataramă care-i dă cu leuca-n cap viselor imposibile, arătându-i că, inclusiv când va câștiga la loto potul cel mare, își va lua o mare țeapă, întrucât spleenul îl va hăitui la fel de abitir, iar restul vieții sale de bogătan și-l va petrece făcând chestii la fel de stupide și inutile ca atunci când nu avea o lețcaie în buzunar.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liberty check icon
  toti cred ca fac politica...
  toti cred ca fac sport...
  toti se cred performanti...
  toti sunt niste prosti aroganti!...
  • Like 0
 • Pe langa savoarea textului , cred ca enigma lui Viorel Catarama este mult mai simplu de dezlegat. Dansul a fost si a ramas un ofiter acoperit care la ordin sau santaj , joaca rolul unui saltimbanc ridicol cu un final previzibil. Dupa care omul merge inapoi si-si vede de viata lui. Ceea ce este ingrijorator este ca acesti permanenti iepuroi ai alegerilor vin din negura istoriei pe o traiectorie standard : securisti ai lui Ceausescu , "oameni de afaceri" ai anilor 90 , Asta arata in fapt gradul de reformare al serviciilor secrete romanesti.
  • Like 1
 • Razvan G check icon
  Domnul Catarama ar trebui sa se duca la un psiholog. poate chiar psihiatru, sa se caute putin. Cazul lui e mai grav ca o simpla "plictiseala" :-))))))
  • Like 1
 • Nume check icon
  Superb. Banii nu aduc fericirea si nici numarul lor...
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult